Kaupallinen yhteistyö: Electrolux
Höyryuuni oli ensimmäinen ajatukseni, kun pääsin listaamaan naapuriasuntomme keittiöremontin toiveita. NYT pääsisin leipomaan niin rakasta hapanjuurileipääni kunnon höyryuunissa!
Ja voin sanoa, että se oli paras päätös. Hapanjuurileipä on mielestäni aina hyvää, mutta voi jestas miten TÄYDELLISTÄ siitä tulee höyryuunissa! Ihan kuin ranskalainen leipomo olisi muuttanut meille kotiin.
Mutta leivän paistaminen on vain yksi tapa käyttää höyryuunia. Tässä postauksessa kerron kokemuksia höyryuunin käyttämisestä. Lupaan että ällistyt!
Mikä ihmeen höyryuuni?
Höyryuuni eroaa tavallisesta uunista siten, että uunissa on paistamisen aikana kosteutta. Kuuma höyry kiertää uunissa, mikä lyhentää paistoaikaa ja tarvittavaa lämpötilaa. Tämä tietenkin säästää energiaa. Höyryuuni on myös nopea: voit lastata aterian eri osaset riisistä vihanneksiin uuniin yhdellä kertaa. Lempeä paistolämpötila säilyttää kasvisten vitamiinit.
Markkinoilla on höyryuuneja ja niin sanottuja yhdistelmäuuneja, joissa on sekä höyryuunin lisäksi tavallinen kiertoilmauuni.

Miten valita höyryuuni?
Kokkikoulussamme oli käytössä Electroluxin uunit, joten halusin sellaisen. Koulun ammattilaiskäyttöön suunnitellut jättiuunit on kuitenkin yhdistetty suoraan vesijohtoverkkoon, mikä ei ole ihan edullista. Etukäteen kauhistelin, minkälainen hintalappu uunitoiveestani seuraa. Asiaan perehdyttyäni selvisi, että kuluttajille suunnatuissa malleissa onkin vesisäiliö. Vesiliitäntää ei siis tarvita, kannu ja vesihana riittävät.
Päädyin Electroluxin 900 SteamPro -yhdistelmäuuniin, joka on tarpeen mukaan sekä höyryuuni että tavallinen kiertoilmauuni. Osa asioista on parempi tehdä höyryllä, osa taas tavallisella kiertoilmalla. Uuni kuuluu Electroluxin ympäristöystävälliseen EcoLine-sarjaan. Uunin suositushinta on 2159 euroa.

Iso etu on, että uunissa on sisäänrakennettu paistolämpömittari. Inhoan yli kaiken patterilla toimivia lämpömittareita, jotka eivät koskaan toimi silloin kuin pitäisi. Paistolämpömittaria voi käyttää jokaisella uunin ohjelmalla.
Nörttipuoliso oli puolestaan aivan innoissaan siitä, että tätä uunia voi ohjata myös PUHELIMELLA. Puhelimeen ladataan Electrolux-äppi, johon voi tallentaa omat suosikkipaisto-ohjelmat. Uunin lämpenemistä voi seurata samalla kun tekee hommia toisessa huoneessa.

Uunin asennus kävi remonttiammattilaiselta näppärästi muiden keittiölaitteiden asennuksen lomassa ongelmitta.
Miten höyryuuni toimii?
Electroluxin uunissa on digitaalinen kosketusnäyttö, josta uunia käytetään. Näytöstä valitaan joko kiertoilma- tai höyrytoiminto. Tarjolla on erilaisia ohjelmia eri raaka-aineiden paistamiseen. Lopuksi valitaan lämpötila.

Höyryä käytettäessä vesisäiliö täytetään ennen uunin lämmittämistä. Vettä ei voi unohtaa, sillä uuni ystävällisesti muistuttaa siitä, kun valitsee höyryllä paistamisen. Niin näppärää! Paistamisen jälkeen vesisäiliö tyhjennetään.

Kasviksia ja kalaa höyrytettäessä käytetään reikäpeltiä, jollainen tuli uunin mukana.
Mitä kaikkea höyryuunilla voi tehdä?
Kokkikoulussa paistoimme höyrytoiminnolla ehdottomasti eniten hapanjuurileipiä, ja niistä aloitin itsekin testailut. Hyvää hapanjuurileipää saa toki paistettua tavallisellakin uunilla, mutta se vaatii vähän kikkailua. Uuniin pitää saada tavalla tai toisella kosteutta, jotta leipä pääsee kohoamaan. Höyryuunilla ei tarvitse kikkailla.

Ja kun ensimmäinen leipä sitten saapui ulos uudesta uunistani, en voinut kuin hämmästellä. Onko tämä tosiaan kotona paistettu hapanjuurileipä?? Kuori oli rapea mutta selkeästi ohuempi kuin tavallisessa sähköuunissa paistetussa, kun taas sisus pysyi mehevän sitkeänä. Ällistyttävää!
Koulussa toinen höyryuunin keskeinen käyttötapa oli kasvisten ja kalan höyryttäminen matalassa lämpötilassa. Myöskään riisiä ei koskaan keitetty kattilassa, eikä myöskään kananmunia!
Jonkin verran teimme myös kypsennystä kelmun sisällä: vaikkapa kalamurekerullia, jotka kypsennettiin matalassa lämpötilassa höyryssä ja joihin sitten paistettiin lopuksi rapeat pinnat pannulla. Yksi käyttötapa oli myös sous vide -kypsennys: esimerkiksi liha tai kasvikset laitettiin vakuumipussiin kypsymään matalaan lämpötilaan.
Tämän lisäksi höyryä hyödynnettiin esimerkiksi valmiiden ruokien pitämiseen lämpimänä ennen tarjoilua. Kun uunissa on kosteutta, ruoat pysyvät mehevinä eivätkä kuivu odotellessaan lautasille annostelua.

Kannattaako höyryuuni hankkia?
Jos olet tekemässä keittiöremonttia ja hankittavana on uusi uuni, suosittelen ehdottomasti tällaisen yhdistelmäuunin hankkimista. Silloin voit käyttää tarpeen mukaan eri toimintoja: kiertoilmaa esimerkiksi kasvisten paahtamiseen, höyrytoimintoa esimerkiksi mehevän kalan kypsentämiseen, eilisen päivän tähteiden lämmittämiseen tai vaikka taikinan kohottamiseen. Yhdistelmäuunitoiminto laajentaa käyttömahdollisuuksia valtavasti.

Ja näiden lisäksi meidän yhdistelmäuunissamme on monia täsmäohjelmia. Sillä voi esimerkiksi tehdä jogurttia (!), kuivata hedelmiä ja sieniä, sulattaa pakasteita ja paistaa pizzaa.
****
Onko siellä muita höyryuuniin hurahtaneita? Jaetaan kokemuksia!
Lue lisää
Pakastaja-Elvin parhaat vinkit: nämä kaikki säilytän pakastimessa
Tulisiko sinustakin hapanjuurileipoja? Katso miten toivoton leivänleipoja alkoi leipoa kaikki leipänsä