Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kaalikääryleet: kätevin tekotapa, jolla teet kääryleet aina jatkossakin

kirjoittanut Satu Koivisto 12.11.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 12.11.2020
Kaalikääryleet
50,K

”Kaalikääryleet. Eikö sinulla tosiaan ole täällä niiden reseptiä”, puoliso hämmästeli, kun selaili blogia isänpäivän ruokatoiveidensa pohjaksi. ”Ei olla tehty kaalikääryleitä koko syksynä”, hän jatkoi. Totta, ei tosiaan ole. Se johtuu oikeastaan siitä, että unelmiemme pakastimessa ei ole lainkaan tilaa. Mutta miten kaalikääryleet ja pakastin liittyvät yhteen? Anna kun selitän.

Rakastan tavallisesta valkokaalista tehtyjä kaalikääryleitä, mutta niiden valmistaminen perinteisellä tavalla on hirveää, tai ehkä ennemmin pelottavaa. Jotta jalkapallomaisesta kaalista saa irroteltua lehtiä, sitä pitää pehmentää. Yleensä tämä tapahtuu keittämällä kaalia isossa kattilassa ja leikkaamalla siitä irti päällimmäisiä lehtiä sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Kyllä, tämä kaikki tapahtuu joko kattilassa kiehuvassa vedessä tai siirtelemällä kaalia kattilasta leikkuulaudalle ja takaisin kattilaan tulikuumaa vettä ympäriinsä loiskuttaen.

Järkeilin, että tähän täytyy olla jokin turvallisempi tapa. Sitten erään kerran työväenopiston ruokakurssilla ollessani satuin kuulemaan, kuinka viereisestä ryhmästä joku kertoi mummonsa pakastaneen kaalin kääryleiden tekemistä varten. Bingo!

Homma on siis yksinkertainen. Osta kaali ja työnnä se sellaisenaan pakastimeen vähintään kaksi päivää ennen kääryleiden tekemistä. Ota kaali sulamaan edellisenä iltana huoneenlämpöön. Jos pelkäät pilaantumista, voit sulattaa kaalin myös hitaasti jääkaapissa, jolloin se kannattaa ottaa pois muutaman tunnin aikaisemmin.

Kaalin lehdet veltostuvat sulaessaan itsestään, ja ne on helppo irrottaa. Ei kuumaa vettä, kukaan ei polta sormiaan! Uskomatonta!

Toiselta työväenopiston ruokakurssilta napattu kaalikäärylekikka liittyy kaulimeen. Monissa perinteisissä kääryleohjeissa kaalinlehtien paksut lehtiruodit ohjeistetaan leikkaamaan veitsellä ohuemmaksi, mikä on ärsyttävää nyhertämistä. Ruokakurssilla kaalinlehtien päältä huristeltiinkin kaulimella, ja ne litistyivät notkeiksi. Ihmeellistä tämäkin!

Notkea, litistetty kaalinlehti on helppo rullata, ihan kuin kesärullia pyörittelisi.

Kaalikääryleresepti pakastusnikseineen oli kakkoskirjassani ja kiinnitti myös kirjan arvioineen Helsingin Sanomien ruokatoimittaja Katja Bäcksbackan huomion: ”Kirjoittaja ei keitä kaalia saadakseen lehdet irti toisistaan vaan laittaa kaalin kokonaisena pakastimeen! Muutaman päivän pakastamisen jälkeen lehdet irtoavat huoneenlämmössä kuin itsestään, kirjassa luvataan. Niksi toimi täydellisesti. — Kääryleet onnistuivat erinomaisesti”, Katja kirjoitti.

Niin kiva kuulla! Nyt enää pitää syödä marjoja pois, jotta mekin pääsemme käärylepuuhiin.

****

Teetkö sinä kaalikääryleitä? Ja tässä reseptini, ole hyvä!

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet

Printtaa
Annoksia: 20 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 2 tuntia 2 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 32 äänesti )

Ainekset

  • 1 1/2 kg valkokaalia (iso kaali)
  • 1 dl puuroriisiä
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 iso porkkana
  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 dl kermaa
  • nokare voita vuoan voitelemiseen
  • 3 rkl siirappia pinnalle

Tee näin

  1. Laita valkokaali pakastimeen vähintään kaksi päivää aiemmin. Ota kaali sulamaan huoneenlämpöön edellisenä iltana.
  2. Irrota sulaneen kaalin lehdet varovasti yksi kerrallaan. Tarvitset 20 lehteä. Jos lehdet käyvät kovin pieniksi, voit laittaa kaksi lomittain ja kääräistä täytteen niihin. Jos kaalin lehtiruodit tuntuvat paksuilta, voit kaulia ne ohuemmiksi. Hienonna loppu kaali aivan kovinta kantaa lukuun ottamatta täytettä varten. 
  3. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Jäähdytä.
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä paistinpannulla kypsäksi. Kuori ja raasta porkkana.
  5. Sekoita sipulit, porkkana, jauheliha, kananmuna, suola, valkopippuri, oregano, kerma ja riisi täytteeksi kulhossa. Täyte saa olla löysää.
  6. Voitele uunivuoka.
  7. Täytä kääryleet: Aseta kaalinlehti leikkuulaudalle, aseta sisään ruokalusikallinen täytettä, taita pitkät sivut keskelle ja kääri lehti napakalle rullalle. Nosta kääryle suoraan uunivuokaan ja tee loput samalla tavalla. Lado kääryleet vuokaan mahdollisimman tiiviisti, jotta ne eivät aukeaisi paistamisen aikana (vaikkei se nyt kauheasti haittaa). Valuta päälle siirappi.
  8. Paista kaalikääryleitä 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes kääryleet ruskettuvat, noin tunti. Käännä sitten lämpö sataan asteeseen ja hauduta vielä tunti. Jos kääryleet näyttävät ruskettuvan liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Sopivasti tulinen kaalisalaatti valmistuu nuijimalla.

Laita hirvi hautumaan ja pötkähdä sohvalle lukemaan.

Perunarieskat ovat yksi blogin suosituimmista resepteistä. Olisipa aina muusia jääkaapissa!

KaaliKlassikkoSatokausi
4 kommentit 27 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Paahdetut kurpitsansiemenet: älä heitä kurpitsan höttöä pois vaan tee herkkua. Helppoa on, lupaan!
Seuraava postaus
Piparkakkutaikina: säästele jauhoja, joulumausteiden täydelliset suhteet ja muut vinkit + vuosien luottoresepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

mk 12.11.2020 - 15:01

Yhteensattuma, juuri otin uunista ulos samat aineet kuin reseptissäsi munaa ja kermaa lukuun ottamatta. Mutta laatikkona, ja sattuneesta syystä. Seuraavan kerran kun teen tämän tyyppistä kaaliruokaa, yritän muistaa pakastimen ja kaulimen ja laittaa elämäni toiset kaalikääryleet!

Vastaa
Satu Koivisto 13.11.2020 - 16:17

Lämmin suositus tälle suunnitelmalle 🙂 Kaaliruoat ovat kyllä huippuhyviä!

Vastaa
Sienisalaatti | Ruokatoimittajan oma suosikki | Katso helppo resepti 11.9.2021 - 10:39

[…] Kaalikääryleet teet todella näppärästi, kun poimit tästä yhden vinkin. Siihen liittyy pakasti… […]

Vastaa
Mirka Männikkö 1.10.2023 - 15:47

Mahtava ohje ilman kaslin keittämistä! Sen verran voisi ohjetta tarkentaa, että kohdassa jossa täytteen aineet sekoitetaan, laitetaan mukaan myös hienonnettu kaali. Meinasi itsellä jäädä pois.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä