Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kaalilaatikko: kolme tuntia uunissa, leivänmurut ja kahdeksan muuta vinkkiä, miten saat parasta

kirjoittanut Satu Koivisto 26.1.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 26.1.2020
Kaalilaatikko
38,6K

Sain viestin: ”Kaalilaatikko. Olisipa mahtava saada vinkit sen tekoon. Mulla onnistuu kaikki muut ruoat, kaalilaatikko ei.” No mutta kiitos toiveesta, kyllähän minä voin kaalilaatikosta kirjoittaa!

Pidän kaalilaatikosta valtavasti, samoin mieheni. Olen onnistunut siirtämään tämän myös seuraavalle sukupolvelle, sillä molemmat lapsemme syövät kaalilaatikkoa mielellään. Joskus teen kaalilaatikon karitsan jauhelihasta. Useimmiten kaalilaatikkomme on kuitenkin kasvisversio, joka on voita lukuun ottamatta vegaaninen. Tässä kaikki kaalilaatikko-oivallukseni, ole hyvä!

Kunnon satsi on ok

Valkokaalit ovat usein valtavia. Jos löydät kilon kaalin, onnea! Usein pienin on kuitenkin puolitoistakiloinen. Ei se mitään! Onneksi kaalilaatikkoa voi hyvin tehdä kerralla jättisatsin, sillä resepti on todella joustava ja ruoka vain paranee odottaessaan jääkaapissa seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään. Kaalilaatikkoa voi myös huoletta pakastaa pieninä annoksina, jos kiintiö tulee kesken kaiken täyteen. Olen pakastanut myös valmiiksi suikaloitua kaalia kerran ennen eräälle matkalle lähtemistä, mikä toimi oikein hyvin. Seuraavalla kerralla kaalilaatikko valmistui joutuisasti.

Mitä hitaammin, sen parempi

Kaalilaatikoista on kaikenlaisia versioita, nopeampia ja hitaampia. Itse olen hitaan koulukunnan kannattaja. Rakastan kaikessa rauhassa hautunutta kaalilaatikkoa, jossa kaikki raaka-aineet tavallaan sulavat yhteen. Tämä on meillä sunnuntain iltaruokaa: valmistelen raaka-aineet joskus aamupäivällä myöhäisen aamupalan syötyäni ja työnnän sitten vuoat uuniin hautumaan. Usein kaalilaatikko saa hautua jopa kolme tuntia. Odotellessa ehtii tehdä vaikka mitä, lukea tai pelata.

Kanta kelpaa mukaan

Silppuan kaalin isolla kokkiveitsellä parin sentin suikaleiksi. Monissa kaalilaatikko-ohjeissa neuvotaan jättämään kanta käyttämättä, mutta koska kavahdan ruoan heittämistä pois, en tee niin. Kanta on aivan yhtä hyvää syötävää kuin muukin kaali, kunhan sen hienontaa ihan pieneksi silpuksi. Toki pieni viipale siitä kannattaa leikata pois, se kannan tummunut ja kuivunut leikkuupinta. Kaalin lisäksi tarvitaan sipulia, valkosipulia ja porkkanaa, jonka raastan karkeaksi raasteeksi. Paistan kaalit ja muut kasvikset viiden litran kattilassa, jotta ne mahtuisivat paremmin uunivuokaan ja niihin tulisi paahtunutta makua.

Salainen ase: balsamiviinietikka

Paras kasviskaalilaatikko tulee minusta härkäpapurouheesta tai linsseistä, vihreistä tai belugalinsseistä. Keitän härkäpapurouheen kasvisliemessä, belugalinssit vedessä, valutan ja maustan balsamiviinietikalla. Keitinliemen säästän ja hulautan laatikkoon mukaan. Jos käytän karitsaa, ruskistan sen kovalla lämmöllä pannulla omassa rasvassaan ja maustan kevyesti suolalla.

Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä

Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista.

Siirappinen taistelu

Jos kaalilaatikon teen minä, siinä ei ole siirappia. Jos taas mies, siinä on. Itse en kaipaa makeutta, mutta todistettavasti se sopii tähän. Minulle taas yrtit, timjami ja oregano, ovat hyvin tärkeitä.

Yksi turha työvaihe

Uunivuokasi muoto vaikuttaa lopputulokseen. Korkeassa vuoassa tulee helpommin mehevää, mutta toisaalta laakeassa saa enemmän rapeaa paistopintaa. Valitse, kumpi on sinulle tärkeämpää! Vuoan voiteleminen ei ole mitenkään välttämätöntä. Välillä voitelen, välillä en, eikä vuoassa ole ollut mitään eroa.

Tärkein on pinnalla

Kaalilaatikon tärkein osa on pinnalle ripoteltavat leivänmurut. Kerään hapanjuurileivän muruja leikkuulaudalta ja käytän niitä aina tähän. Murut paahtuvat uunissa todella maukkaiksi, ja niistä tulee myös ihanaa rakennetta. Voit käyttää korppujauhoja, mutta lopputulos ei ole aivan sama. Murujen päälle vuolen muutaman voinokareen.

Peiton alla hyvä tulee

Paistan kaalilaatikkoa ensin 175-asteisen uunin keskitasolla tunnin ja lasken sitten lämmön 120 asteeseen, jossa kaalilaatikko saa muhia vielä jopa pari tuntia. Yleensä tässä vaiheessa peitän pinnan leivinpaperilla, jotta leivänmurut eivät palaisi.

Parhaat parit

Itse syön kaalilaatikon sellaisenaan, mies ja lapset puolukkasurvoksen kanssa. Joskus, jos puolukoita ei ole ollut, mustaherukat ovat olleet hyvä korvike. Suolaa lisään laatikkoon maltillisesti, sillä sitä voi aivan mainiosti rouhaista pinnalle myös syödessä. Silloin pienempikin määrä maistuu ikään kuin enemmän.

****

Minkä kanssa sinä syöt kaalilaatikon? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Printtaa
Annoksia: 6 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 3 tuntia 3 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 26 äänesti )

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kg valkokaalia
  • 1 iso porkkana
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl puuroriisiä tai ohraa
  • 1 dl härkäpapurouhetta tai kuivia vihreitä linssejä
  • n. 5 dl kasvislientä keittämiseen
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl härkäpapurouheen tai linssien keitinlientä (jatka vedellä jos tarvis)
  • 1/2 dl leivänmuruja
  • 2 rkl voita

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Suikaloi valkokaali, hienonna kova kanta aivan kuivinta osaa lukuun ottamatta. Kuori ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuleita isossa kattilassa oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Lisää kaali ja porkkana ja hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia aina välillä sekoitellen. Kaali saa ruskistua paikoin.
  4. Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  5. Huuhtele härkäpapurouhe tai linssit lävikössä ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Härkäpapurouheelle riittää noin vartti, linsseille puolisen tuntia. Valuta lävikössä, säästä liemi. Mausta härkäpapurouhe tai linssit balsamiviinietikalla.
  6. Lisää linssit, puuroriisi tai ohra, timjami, oregano ja suola kattilaan ja sekoita. Kaada seos uunivuokaan. Lisää vuokaan kasvisliemi. Lisää päälle leivänmurut ja voi nokareina.
  7. Paista kaalilaatikkoa 175-asteisen uunin keskitasolla tunti. Alenna sitten lämpö 120 asteeseen ja jatka paistamista pari tuntia, kaalilaatikko vain paranee uunissa muhiessaan. Jos pinta uhkaa ruskettua liikaa, peitä pinta leivinpaperilla.

KaaliTekniikkaUuniruoat
10 kommentit 29 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Veriappelsiinihillo: näin jatkat kautta ovelasti kesään asti
Seuraava postaus
Veriappelsiinikakku: kuivakakku mutta mehevä, ja se paistuu litran leipävuoassa

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:26

[…] se on todella hyvää kaalilaatikossa! Toimii myös hyvin “jauhelihana” […]

Vastaa
Muikkunugetit | Ei ruotoa, ei käryä! | Katso koukuttava resepti 19.9.2021 - 15:54

[…] 10 vinkkiä täydelliseen kaalilaatikkoon. […]

Vastaa
Linssipata | Täyteläinen, tuhti ja umaminen | Katso ruokatoimittajan resepti! 29.11.2021 - 14:03

[…] Nyt jos koskaan on täydellinen hetki haudutella iso vuoallinen kaalilaatikkoa. […]

Vastaa
Kaalilaatikko Ilman Riisiä Resepti? - Herkullisia reseptejä - suomalainen ravintola 28.12.2022 - 21:55

[…] Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä – Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista. Näytä koko vastaus […]

Vastaa
Soija-kaalilaatikko Resepti? - [Uusi resepti] 16.1.2023 - 20:48

[…] Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä – Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista. Näytä koko vastaus […]

Vastaa
Vanhan Ajan Kaalilaatikko Resepti? - Herkullisia reseptejä - suomalainen ravintola 1.2.2023 - 13:28

[…] Kanta kelpaa mukaan – Silppuan kaalin isolla kokkiveitsellä parin sentin suikaleiksi. Monissa kaalilaatikko-ohjeissa neuvotaan jättämään kanta käyttämättä, mutta koska, en tee niin. Kanta on aivan yhtä hyvää syötävää kuin muukin kaali, kunhan sen hienontaa ihan pieneksi silpuksi. Näytä koko vastaus […]

Vastaa
Anni 6.2.2023 - 18:04

Nyt se 8-vuotias kaalikriitikko tykkäsi tästäkin 😍 Raastetulla tofulla, tietysti!

Vastaa
Satu Koivisto 8.2.2023 - 09:09

Onpa kiva kuulla!

Vastaa
Helena 18.1.2025 - 11:26

Hienoa, kun ymmärrät hauduttamisen tärkeyden! Nykyisin kaikissa resepteissä on aivan alimitoitettu kypsennysaika. Kaalilaatikkoresepteissäkin ehdotetaan paistoajaksi 45 minuuttia! Kaalilaatikkohan ei millään kypsy alle kahden tunnin. Ja sitten ihmetellään, kun ei perinneruoat kelpaa! Tosi huolestuttavaa on, kun kouluissa ja laitoksissa tarjoillaan jopa raakaa hernekeittoa sekä puolikypsiä laatikkoruokia ja muka riisipuuroa, joka on keitetty kymmenessä minuutissa. Mitä ne siellä kokkikoulussa oikein opettaa…Siis hienoa, kun teet propagandaa hauduttamisen puolesta.

Tulin näköjään avautuneeksi pitkään harmittaneesta asiasta. Ehkä se vähän helpotti! Hyviä kokkailuja kaikille!

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:05

Hieno avautuminen, arvostan! 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä