Sain viestin: ”Kaalilaatikko. Olisipa mahtava saada vinkit sen tekoon. Mulla onnistuu kaikki muut ruoat, kaalilaatikko ei.” No mutta kiitos toiveesta, kyllähän minä voin kaalilaatikosta kirjoittaa!
Pidän kaalilaatikosta valtavasti, samoin mieheni. Olen onnistunut siirtämään tämän myös seuraavalle sukupolvelle, sillä molemmat lapsemme syövät kaalilaatikkoa mielellään. Joskus teen kaalilaatikon karitsan jauhelihasta. Useimmiten kaalilaatikkomme on kuitenkin kasvisversio, joka on voita lukuun ottamatta vegaaninen. Tässä kaikki kaalilaatikko-oivallukseni, ole hyvä!
Kunnon satsi on ok
Valkokaalit ovat usein valtavia. Jos löydät kilon kaalin, onnea! Usein pienin on kuitenkin puolitoistakiloinen. Ei se mitään! Onneksi kaalilaatikkoa voi hyvin tehdä kerralla jättisatsin, sillä resepti on todella joustava ja ruoka vain paranee odottaessaan jääkaapissa seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään. Kaalilaatikkoa voi myös huoletta pakastaa pieninä annoksina, jos kiintiö tulee kesken kaiken täyteen. Olen pakastanut myös valmiiksi suikaloitua kaalia kerran ennen eräälle matkalle lähtemistä, mikä toimi oikein hyvin. Seuraavalla kerralla kaalilaatikko valmistui joutuisasti.
Mitä hitaammin, sen parempi
Kaalilaatikoista on kaikenlaisia versioita, nopeampia ja hitaampia. Itse olen hitaan koulukunnan kannattaja. Rakastan kaikessa rauhassa hautunutta kaalilaatikkoa, jossa kaikki raaka-aineet tavallaan sulavat yhteen. Tämä on meillä sunnuntain iltaruokaa: valmistelen raaka-aineet joskus aamupäivällä myöhäisen aamupalan syötyäni ja työnnän sitten vuoat uuniin hautumaan. Usein kaalilaatikko saa hautua jopa kolme tuntia. Odotellessa ehtii tehdä vaikka mitä, lukea tai pelata.
Kanta kelpaa mukaan
Silppuan kaalin isolla kokkiveitsellä parin sentin suikaleiksi. Monissa kaalilaatikko-ohjeissa neuvotaan jättämään kanta käyttämättä, mutta koska kavahdan ruoan heittämistä pois, en tee niin. Kanta on aivan yhtä hyvää syötävää kuin muukin kaali, kunhan sen hienontaa ihan pieneksi silpuksi. Toki pieni viipale siitä kannattaa leikata pois, se kannan tummunut ja kuivunut leikkuupinta. Kaalin lisäksi tarvitaan sipulia, valkosipulia ja porkkanaa, jonka raastan karkeaksi raasteeksi. Paistan kaalit ja muut kasvikset viiden litran kattilassa, jotta ne mahtuisivat paremmin uunivuokaan ja niihin tulisi paahtunutta makua.
Salainen ase: balsamiviinietikka
Paras kasviskaalilaatikko tulee minusta härkäpapurouheesta tai linsseistä, vihreistä tai belugalinsseistä. Keitän härkäpapurouheen kasvisliemessä, belugalinssit vedessä, valutan ja maustan balsamiviinietikalla. Keitinliemen säästän ja hulautan laatikkoon mukaan. Jos käytän karitsaa, ruskistan sen kovalla lämmöllä pannulla omassa rasvassaan ja maustan kevyesti suolalla.
Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä
Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista.
Siirappinen taistelu
Jos kaalilaatikon teen minä, siinä ei ole siirappia. Jos taas mies, siinä on. Itse en kaipaa makeutta, mutta todistettavasti se sopii tähän. Minulle taas yrtit, timjami ja oregano, ovat hyvin tärkeitä.
Yksi turha työvaihe
Uunivuokasi muoto vaikuttaa lopputulokseen. Korkeassa vuoassa tulee helpommin mehevää, mutta toisaalta laakeassa saa enemmän rapeaa paistopintaa. Valitse, kumpi on sinulle tärkeämpää! Vuoan voiteleminen ei ole mitenkään välttämätöntä. Välillä voitelen, välillä en, eikä vuoassa ole ollut mitään eroa.
Tärkein on pinnalla
Kaalilaatikon tärkein osa on pinnalle ripoteltavat leivänmurut. Kerään hapanjuurileivän muruja leikkuulaudalta ja käytän niitä aina tähän. Murut paahtuvat uunissa todella maukkaiksi, ja niistä tulee myös ihanaa rakennetta. Voit käyttää korppujauhoja, mutta lopputulos ei ole aivan sama. Murujen päälle vuolen muutaman voinokareen.
Peiton alla hyvä tulee
Paistan kaalilaatikkoa ensin 175-asteisen uunin keskitasolla tunnin ja lasken sitten lämmön 120 asteeseen, jossa kaalilaatikko saa muhia vielä jopa pari tuntia. Yleensä tässä vaiheessa peitän pinnan leivinpaperilla, jotta leivänmurut eivät palaisi.
Parhaat parit
Itse syön kaalilaatikon sellaisenaan, mies ja lapset puolukkasurvoksen kanssa. Joskus, jos puolukoita ei ole ollut, mustaherukat ovat olleet hyvä korvike. Suolaa lisään laatikkoon maltillisesti, sillä sitä voi aivan mainiosti rouhaista pinnalle myös syödessä. Silloin pienempikin määrä maistuu ikään kuin enemmän.
****
Minkä kanssa sinä syöt kaalilaatikon? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
8 kommentit
[…] se on todella hyvää kaalilaatikossa! Toimii myös hyvin “jauhelihana” […]
[…] 10 vinkkiä täydelliseen kaalilaatikkoon. […]
[…] Nyt jos koskaan on täydellinen hetki haudutella iso vuoallinen kaalilaatikkoa. […]
[…] Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä – Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista. Näytä koko vastaus […]
[…] Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä – Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista. Näytä koko vastaus […]
[…] Kanta kelpaa mukaan – Silppuan kaalin isolla kokkiveitsellä parin sentin suikaleiksi. Monissa kaalilaatikko-ohjeissa neuvotaan jättämään kanta käyttämättä, mutta koska, en tee niin. Kanta on aivan yhtä hyvää syötävää kuin muukin kaali, kunhan sen hienontaa ihan pieneksi silpuksi. Näytä koko vastaus […]
Nyt se 8-vuotias kaalikriitikko tykkäsi tästäkin 😍 Raastetulla tofulla, tietysti!
Onpa kiva kuulla!