Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Lapset kokkaa

Kauralastut: puuhaa pienellekin lapselle

kirjoittanut Satu Koivisto 13.4.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 13.4.2020
Kauralastut
12,3K

Kauralastut tulivat elämääni kotitaloustunnilla, niin kuin monen muunkin. Omassa seiskaluokan kotitalouskirjassani ohjetta ei ollut valmiiksi, mutta jäljensimme opettajan liitutaululle kirjoittaman version sinikantisiin ruutuvihkoihimme. Leivoin koko yläasteen kauralastuja todella usein koulun jälkeen, kun teki mieli jotain hyvää. Olen syönyt lapsena tosi vähän karkkia mutta sitäkin enemmän itse leivottuja asioita.

Kauralastut ovat tulleet elämäämme takaisin, sillä esikoisemme järjestää todella mielellään teekutsuja. Taikina valmistuu äkkiä, eivätkä keksit ole uunissakaan kuin viitisen minuuttia. Näin kutsuille pääsee pian.

Ja koska minulta toivottiin helppoja leivontaohjeita, jotka onnistuvat lapseltakin, päätin jakaa reseptin täällä.

Kauralastujen tekeminen on kivaa puuhaa pienellekin lapselle. Jos sulatat voin valmiiksi, loppujen raaka-aineiden mittaaminen ja sekoittaminen onnistuu pieneltäkin. Toki uunin käyttämiseen tarvitaan aina aikuista.

Ensin uuni laitetaan kuumentumaan kahteensataan asteeseen tasalämmöllä eli niin, että uuni lämpenee sekä ylhäältä että alhaalta. Voi sulatetaan, ja sitten sekaan mitataan loput aineet ja sekoitetaan. Taikinasta nostetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille kahdella lusikalla nokareita. Tämä taikina on mukavan pieni, mutta vaikka kiusaus olisi suuri, taikinanokareet kannattaa jakaa kahdelle pellille, jotta ne saa tarpeeksi väljästi.

Kauralastujen leipomisessa on vain kolme kriittistä vaihetta.

  1. Jos voi pääsi sulattaessa kuumenemaan, malta hetki ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Näin kananmuna ei pääse kypsymään ennen aikojaan.
  2. Keksit leviävät uunissa valtavasti. Aivan v a l t a v a s ti . Jos haluaa keksejä, taikinanökäreiden väliin täytyy jättää runsaasti tilaa. Jos niin ei muista tehdä, saa keksilevyn, mikä sekään ei ole kovin vaarallista. Helsingin Sanomissa tehtiin joskus täytekakku, jonka kakkulevyt olivat jättikokoisia kauralastuja, hauska idea sekin!
  3. Kauralastuja paistetaan vain hetki, viitisen minuuttia uunin ylätasolla. Uunin vierestä ei kannata poistua, koska ohuet lastut kärähtävät helposti. Itse tykkään paistaa kauralastut hiukan ruskeiksi reunoista, mutta hiukan vähempikin riittää. Keksit kovettuvat jäähtyessään.

Perusreseptiä voi ja kannattaa maustaa. Lisää taikinaan halutessasi esimerkiksi puolikas teelusikallinen kardemummaa tai neljännes teelusikallinen vaniljajauhetta. Itse tykkään kuitenkin kaikkein eniten ihan tästä perusversiosta, joka kuljettaa 90-luvun alkuun, sinne L. A. Beatin, etuheittotukan ja kivipestyjen farkkujen aikakauteen.

****

Teetkö sinä kauralastuja? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Kauralastut

Kauralastut

Printtaa
Annoksia: n. 12 kpl Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 5 minuuttia 5 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 21 äänesti )

Ainekset

  • 50 g voita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna

Tee näin

  1. Sulata voi kattilassa. Jäähdytä hetki, jos voi pääsi kuumenemaan.
  2. Lisää kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja kananmuna kattilaan ja sekoita hyvin.
  3. Nosta taikinasta pieniä nokareita uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kunnon välit nokareiden väliin, laita pellille esim. vain 6 nokaretta. Paista kauralastuja 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia, kunnes niiden reunat ruskettuvat kauniisti. Kauralastut kovettuvat viiletessään.
  4. Jäähdytä kauralastut ja irrota ne leivinpaperista ohuella lastalla.

Lisää helppoa leivottavaa

Omenapiirakka #somenapiirakka on suursuosikki, eikä syyttä.

Perunarieskat maistuvat ihanilta.

KeksitLapsetLeivonta
2 kommentit 10 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Sämpylät hapanjuureen: elämäsi parhaat sämpylät teet tällä tavalla
Seuraava postaus
Keittiöpuutarha 2020: Näitä kaikkia syötäviä puutarhassamme kasvaa

Joko luit nämä?

Lapset ja kasvikset: päätösvalta lapsille, uittaminen ja muut...

7.3.2021

Piparileipojaiset lasten kavereille: 7 vinkkiä joilla onnistut

4.12.2019

2 kommentit

Marrie 13.4.2020 - 22:46

Koronakriisin aikana oon tehny kaurakeksejä jo kahdesti. Sitä edellisestä kerrasta lienee ainakin 10 vuotta. Ensimmäisellä koronakerralla kaikki lähti siitä, kun löysin kaapin perältä pussillisen mantelilastuja, ja mietin, mitä niistä tehdä. Toisen kerran siksi, että ensimmäiset ihan yhtäkkiä pääsivät loppumaan 😀 Joten tässä tulee vinkki: korvaa 1/2dl-3/4dl kaurahiutaleista hieman rikotuilla mantelilastuilla. A vot, tulee kaurakeksien juhlaversioita!

Vastaa
Satu Koivisto 17.4.2020 - 20:49

Uuuh, kuulostaa todella hyvältä! Kiitos vinkistä!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä