Kauralastut tulivat elämääni kotitaloustunnilla, niin kuin monen muunkin. Omassa seiskaluokan kotitalouskirjassani ohjetta ei ollut valmiiksi, mutta jäljensimme opettajan liitutaululle kirjoittaman version sinikantisiin ruutuvihkoihimme. Leivoin koko yläasteen kauralastuja todella usein koulun jälkeen, kun teki mieli jotain hyvää. Olen syönyt lapsena tosi vähän karkkia mutta sitäkin enemmän itse leivottuja asioita.
Kauralastut ovat tulleet elämäämme takaisin, sillä esikoisemme järjestää todella mielellään teekutsuja. Taikina valmistuu äkkiä, eivätkä keksit ole uunissakaan kuin viitisen minuuttia. Näin kutsuille pääsee pian.
Ja koska minulta toivottiin helppoja leivontaohjeita, jotka onnistuvat lapseltakin, päätin jakaa reseptin täällä.
Kauralastujen tekeminen on kivaa puuhaa pienellekin lapselle. Jos sulatat voin valmiiksi, loppujen raaka-aineiden mittaaminen ja sekoittaminen onnistuu pieneltäkin. Toki uunin käyttämiseen tarvitaan aina aikuista.
Ensin uuni laitetaan kuumentumaan kahteensataan asteeseen tasalämmöllä eli niin, että uuni lämpenee sekä ylhäältä että alhaalta. Voi sulatetaan, ja sitten sekaan mitataan loput aineet ja sekoitetaan. Taikinasta nostetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille kahdella lusikalla nokareita. Tämä taikina on mukavan pieni, mutta vaikka kiusaus olisi suuri, taikinanokareet kannattaa jakaa kahdelle pellille, jotta ne saa tarpeeksi väljästi.
Kauralastujen leipomisessa on vain kolme kriittistä vaihetta.
- Jos voi pääsi sulattaessa kuumenemaan, malta hetki ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Näin kananmuna ei pääse kypsymään ennen aikojaan.
- Keksit leviävät uunissa valtavasti. Aivan v a l t a v a s ti . Jos haluaa keksejä, taikinanökäreiden väliin täytyy jättää runsaasti tilaa. Jos niin ei muista tehdä, saa keksilevyn, mikä sekään ei ole kovin vaarallista. Helsingin Sanomissa tehtiin joskus täytekakku, jonka kakkulevyt olivat jättikokoisia kauralastuja, hauska idea sekin!
- Kauralastuja paistetaan vain hetki, viitisen minuuttia uunin ylätasolla. Uunin vierestä ei kannata poistua, koska ohuet lastut kärähtävät helposti. Itse tykkään paistaa kauralastut hiukan ruskeiksi reunoista, mutta hiukan vähempikin riittää. Keksit kovettuvat jäähtyessään.
Perusreseptiä voi ja kannattaa maustaa. Lisää taikinaan halutessasi esimerkiksi puolikas teelusikallinen kardemummaa tai neljännes teelusikallinen vaniljajauhetta. Itse tykkään kuitenkin kaikkein eniten ihan tästä perusversiosta, joka kuljettaa 90-luvun alkuun, sinne L. A. Beatin, etuheittotukan ja kivipestyjen farkkujen aikakauteen.
****
Teetkö sinä kauralastuja? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää helppoa leivottavaa
Omenapiirakka #somenapiirakka on suursuosikki, eikä syyttä.
Perunarieskat maistuvat ihanilta.
2 kommentit
Koronakriisin aikana oon tehny kaurakeksejä jo kahdesti. Sitä edellisestä kerrasta lienee ainakin 10 vuotta. Ensimmäisellä koronakerralla kaikki lähti siitä, kun löysin kaapin perältä pussillisen mantelilastuja, ja mietin, mitä niistä tehdä. Toisen kerran siksi, että ensimmäiset ihan yhtäkkiä pääsivät loppumaan 😀 Joten tässä tulee vinkki: korvaa 1/2dl-3/4dl kaurahiutaleista hieman rikotuilla mantelilastuilla. A vot, tulee kaurakeksien juhlaversioita!
Uuuh, kuulostaa todella hyvältä! Kiitos vinkistä!