Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Muut

Kermajuurekset: ihan kuin kermaperunat, mutta tähän saat sujautettua muitakin juureksia liki huomaamattasi

kirjoittanut Satu Koivisto 16.1.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 16.1.2022
Kermajuurekset
6,3K

Kermajuurekset ovat kasvishaasteeni seuraava juuresvinkki.

Kasvishaasteen haasteena korviini on kantautunut pari ongelmaa. Ensinnäkin olisi hyvä saada edullisia kasvispisteitä kotimaisista juureksista, mutta on vaikea keksiä, mihin niitä käyttäisi. Toisekseen on vaikea keksiä, miten saisi napsittua viimeisiä kasvispisteitä. Tiedäthän: olet päässyt kahteenkymmeneenyhteen, mutta et enää keksi mitään muuta. Ehkäpä juurekset auttaisivat tässäkin?

Viipaloi menemään kilo haluamiasi juureksia, tuuppaa vuokaan ja uuniin ja siinä se. Vähän siis kuin kermaperunat, mutta perunoiden sijaan tai lisäksi käytetään muita juureksia. Kermajuurekset maistuvat lisukkeena aivan yhtä hyvin kuin kermaperunatkin, ja kuin huomaamatta saat napsaistua pari ylimääräistä kasvispistettä.

Tässä pari vinkkiä valmistukseen.

Valikoima juureksia

Kermajuurekset voivat koostua monista juureksista. Valitse esimerkiksi palsternakkaa, juuripersiljaa, porkkanaa ja naurista. Tai sitten ota suurin osa perunaa ja jatka sitä vähän muilla juureksilla, lisää niitä ikään kuin mausteeksi.

Ohuen ohuet siivut

Mitä ohuempaa siivua saat leikattua juureksista, sen parempi. Kaikkein parhaiten se onnistuu mandoliinilla. Sillä saat helposti ja nopeasti tasapaksuja siivuja, mutta muista varoa sormia. Hetken herpaannus, ja mandoliinin kosto on totta. Käytä suojusta. Koska minulla ei ole sellaista, lopetan hyvissä ajoin ja leikkaan juuresten kannat veitsellä. Ravintolakeittiössä muuten opin, että olemassa on myös erityisiä leikkaushanskoja, jotka suojaavat sormia.

Purkki kermaa

Nykyään lorottelen ruokiimme pääasiassa kaurakermaa. Se toimii tässäkin aivan yhtä hyvin kuin lehmänmaitoversio ja on verisuonilleni ystävällisempi.

Se salainen ainesosa

Tämä ihmeaine sujahtaa meillä moneen, niin myös kermajuureksiin. Niitä ei kerta kaikkiaan voi tehdä ilman. Dijon-sinappi tuo makuun syvyyttä ja hapokkuutta. Vatkaa Dijon-sinappi kaurakermaan ja sekoita kerma juuresten joukkoon. Juuresten ei tarvitse peittyä kermaan, vähempikin riittää.

Hapanjuurileivän murut

Tykkään hirmuisesti, jos uuniruoassa on rapea pinta. Siksi lisään päälle pari ruokalusikallista leivänmuruja, jotka meidän tapauksessamme ovat tietysti hapanjuurileivän muruja, olenhan hapanjuurileipänainen.

Leivinpaperin alla

Vuoka sujahtaa 200-asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, kunnes juurekset ovat kypsiä. Meidän uunissamme aikaa menee tunti. Koska uunit ovat erilaisia (poltan kaiken koulun uunissa ellen ole tosi tarkkana), seuraa kypsymistä. Jos leipämuru alkaa näyttää tummalta mutta kasvikset ovat yhä raakoja, peitä vuoka leivinpaperilla.

****

Kermajuurekset maistuvat lisukkeena. Itsehän voisin tietenkin peruna- ja juuresihmisenä haarukoida tätä menemään ihan sellaisenaan.

Kermajuurekset

Kermajuurekset

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • 1 kg juureksia, esimerkiksi palsternakkaa, juuripersiljaa, perunaa ja porkkanaa
  • 1 tl suolaa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • 2 dl (kaurakermaa)
  • 2 rkl Dijon-sinappia
  • tilkka öljyä vuoan voitelemiseen
  • 2 rkl (hapanjuuri)leivän muruja

Tee näin

  1. Pese ja kuori juurekset.
  2. Leikkaa juurekset mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliinilla se onnistuu parhaiten, saat ihanan ohuita viipaleita.
  3. Mausta juurekset suolalla ja pippurilla.
  4. Sekoita (kaurakerma) ja sinappi ja lisää juuresten sekaan.
  5. Kaada juurekset voideltuun vuokaan.
  6. Ripottele päälle hapanjuurileivän murut.
  7. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin tuntia. Tarkkaile paistumista. Jos leipämurut uhkaavat palaa mutta juurekset tuntuvat kovilta, peitä vuoka leivinpaperilla.

Lisää kasvista juuri nyt

Paahdettu juures-kikhernesalaatti valmistuu vaikka nauriista tai lantuista.

Pikkelöity fenkoli raikastaa uuniruoat.

Nuijittu kaalisalaatti vain paranee jääkaapissa.

25kasvistaviikossaKasvisvegaaninen
1 kommentti 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Paahdettu juures-kikhernesalaatti: näppärä tapa saada lautaselle lisää kuitupommeja
Seuraava postaus
Kasvishaaste: te kysyitte 25 kasvista viikossa -haasteesta, tässä vastaukset!

Joko luit nämä?

Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos...

18.12.2024

Kerrosviljely: Juvalla viljellään salaatteja tavalla, joka ratkoo tulevaisuuden...

2.12.2024

Jyväskylän kirpputorit: viisi + kolme suosikkia ja viime...

4.7.2021

1 kommentti

Selleripihvit | Uskomattoman rapeat | Katso ruokatoimittajan resepti! 27.1.2022 - 16:28

[…] Kermajuurekset ovat kuin iki-ihanat kermaperunat mutta juureksilla. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä