Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kesäkurpitsa-linssivuoka: kerralla kahden päivän satsi

kirjoittanut Satu Koivisto 25.8.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 25.8.2019
Kesäkurpitsa-linssivuoka
21,8K

Kesäkurpitsa-linssivuoka tuli mieleeni, kun eräs lukija kokkasi sellaista ja tägäsi minut kuvaan Instagramin puolella. Resepti oli peräisin ensimmäisestä, jo viisi (!!) vuotta sitten ilmestyneestä ensimmäisestä Gastronaatti-kirjastani, ja olin unohtanut sen täysin. Kesäkurpitsa-linssivuoka oli ruokalistallamme tuolloin usein, sillä vietimme runsaasti aikaa äitini ja hänen kesäkurpitsojensa luona lapsuudenkotini maisemissa loppukesäisin. Äitini ei kasvata vain yhtä tai kahta taimea vaan aina kokonaisen pitkän penkillisen, joten sadon hyödyntämisessä tarvitaan melkoisesti luovuutta. Tuohon aikaan tapasin tehdä myös täytettyjä kesäkurpitsankukkia, suurta herkkuani, sillä myös kukkia kasvoi yllin kyllin. Oi noita aikoja!

Siirtolapuutarhamökillämme kesäkurpitsa kasvaa ruukussa, joka on jättimäinen muttei selvästi paras mahdollinen paikka. Kesäkurpitsoja kasvaa, mutta hyvin kohtuullisesti, ja ne jäävät aika pikkuruisiksi. Ylenpalttisesta tuotannosta on turha haaveilla, ja ensi kesälle pitää miettiä muita ratkaisuja.

Eräänä päivänä pikkupötkylöitä oli kuitenkin kerääntynyt jääkaappiin useampi, ja muistin kesäkurpitsa-linssivuoan olemassaolon. Vuoka on ikäänkuin lasagne, mutta lasagnelevyjen sijaan käytetään kesäkurpitsasiivuja. Olin jokseenkin varma, ettei se maistuisi lapsille, mutta yrittänyttä ei laiteta!

Ideana on keittää ensin jämäkkä linssi-tomaattikastike: sipulia, valkosipulia ja porkkanaa, joka on kaikkien hyvien tomaattikastikkeiden olennainen ainesosa. Lisäsin ison kourallisen basilikaa (sitä on!), ja sitten keitin linssit kypsiksi. Kastike saa olla jämäkkää ja voimakkaan makuista, sillä kesäkurpitsat ovat maultaan aika eleettömiä ja niistä myös irtoaa nestettä uunissa.

Kastikkeen hautuessa kesäkurpitsa vuollaan juustohöylällä pitkiksi siivuiksi. Pienemmän sorttiset kesäkurpitsat ovat tässä eduksi, sillä isompien, niiden joiden sisälle on ehtinyt kasvaa siemenet, höylääminen on hankalaa ellei mahdotonta. Niistä kannattaa suosiolla keittää sosetta ja leipoa kesäkurpitsarieskoja.

Kun kastike on valmista, se ja kesäkurpitsasiivut ladotaan vuokaan vuorotellen kuten lasagnea kootessa. Koska uunissa sulanut ja ruskettunut juusto on heikkouteni, lisään sitä kerroksen pinnalle. Päätä määrä itse: desillä pärjää, mutta itse lisään kaksi.

Sain joskus idean lisätä juuston päälle kerroksen auringonkukansiemeniä jo ennen uuniin lisäämistä. Niistä tulee ihanaa rapeutta pintaan. Jos mietit, eivätkö ne kärähdä uunissa, vastaus on ei. Näin ei ainakaan ole itselleni tapahtunut puolen tunnin paistamisen aikana.

Kun valmis vuoka oli vetäytynyt hetken, leikkasin lapsille palat ja nostin pöytään. Pienempi selvästi sekoitti ruoan makaronilaatikkoon, mikä taisi olla sille eduksi. Hän nimittäin vaati ketsuppia ja söi sen jälkeen harvinaisesti lautasensa tyhjäksi. Myös isommalle maistui. Tällaista ihmettä ei ole viime aikoina tapahtunut kovin usein!

Vieläkö kesäkurpitsa maistuu sinulle, vai joko kyllästyttää? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Kesäkurpitsa-linssivuoka

Kesäkurpitsa-linssivuoka

Printtaa
Annoksia: 8 Valmistelut: 45 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.3/5
( 27 äänesti )

Ainekset

  • noin 500 g kesäkurpitsaa (kaksi tavallisen kokoista)
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 1 iso kourallinen basilikaa
  • 3 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 prk (500 g) tomaattimurskaa
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria jauhettuna
  • 1–2 dl raastettua voimakasta juustoa (esim. gruyère, vanha gouda, emmentaali)
  • 1 dl auringonkukansiemeniä

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Huuhtele ja hienonna basilika (myös pehmeät varret). Huuhtele linssejä lävikössä niin kauan, että vesi muuttuu kirkkaaksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli. Kuullota sekoitellen muutama minuutti ja lisää sitten raastetut porkkanat. Paista niitä keskilämmöllä viitisen minuuttia välillä sekoitellen.
  3. Lisää tomaattimurska, vesi (mittaa vesi ja kaada se tomaattimurskapurkkiin ja sitten kattilaan), valkosipuli, basilika ja linssit kattilaan. Keitä kastiketta keskilämmöllä noin puoli tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä.  Lisää tilkka vettä, jos kastike uhkaa palaa pohjaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kastike saa olla voimakkaan makuista ja jämäkkää, koska kesäkurpitsoista irtoaa uunissa nestettä.
  4. Siivuta kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi, mahdollisimman leveiksi suikaleiksi juustohöylällä. 
  5. Peitä uunivuoan pohja ohuella kerroksella linssikastiketta ja lado päälle kesäkurpitsasuikaleita yhteen kerrokseen, aivan kuten tekisit lasagnea. Toista niin kauan, että kaikki kesäkurpitsasuikaleet ja kastike on käytetty. Viimeiseksi tulee kerros linssikastiketta. Ripottele päälle juusto ja auringonkukansiemenet.
  6. Paista kesäkurpitsa-linssivuokaa 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto on kullankeltaista, noin puoli tuntia. Anna vuoan vetäytyä heti ennen tarjoamista.

 

Psst!

Voit korvata basilikan lehtipersiljalla tai korianterilla. Tai tee yrttisekoitus: lisää vähän kaikkia!

ArkiruokaKasvisKesäkurpitsa
7 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kaura-omenapaistos: syksyn toivotuin iltapala
Seuraava postaus
Omenapannukakku: jälkkärin ja iltapalan risteytys maistuu kaikille

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

7 kommentit

Vesna 29.4.2020 - 10:20

Super hyvää 👍👍👍👍🤤

Vastaa
Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:43

Onpa kiva kuulla, kiitos paljon 🙂

Vastaa
Kaisa 2.8.2020 - 07:20

Tein ja tykkäsin. Hauska ”lasagnen korvike”. Itse tykkäsin kepeydestä, lapset ostivat hyvin ajatuksen lasagnesta.

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:38

Onpa kiva kuulla, kiitos kun kerroit 🙂

Vastaa
Maarit P 10.10.2021 - 15:11

Tämä oli aivan loistava resepti! Toissapäivänä kokeilin ja sain siitä kahdelle päivälle lounaan ja päiväruuan! Tänään punaiset linssit lopussa, joten kokeilen tehdä vihreistä + korvaan myös loppuneen basilikan thaibasilikalla! Epäilen, että tää ei voi epäonnistua, vaikka reseptiä pikkusen muunteliskin.

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 10:57

Kuulostaa hyvältä! Tämä on tosiaan tosi notkea ja joustava ohje 🙂

Vastaa
Linssikeitto | Kuiva-ainekaapin aineksilla | Katso ruokatoimittajan resepti 20.3.2022 - 13:29

[…] Kesäkurpitsa-linssivuoasta riittää kahdelle päivälle. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä