Kasvihuonekurkkumme puskee satoa nyt niin ihanan ylenpalttisesti, että kurkusta saa tehdä muutakin kuin salaattia ja dippivihanneksia. Sehän sopii, sillä kylmä kurkkukeitto on taivaallista!
Kun kolme vuotta sitten aloimme suunnitella kasvihuoneemme kasveja, mies halusi ehdottomasti kurkkuja. En tajunnut tätä lainkaan, mutta laitoin muutaman siemenen multaan. Satoa saatiin, ja voi miten herkullista se oli! Itse kasvatettu kurkku on makeampi ja rakenteeltaan kiinteämpi kuin kaupan kurkut.
Näin kiihkeimpänä satokautena kurkkuja valmistuu vähintään yksi päivässä. En koskaan säilytä kurkkuja jääkaapissa, sillä huoneenlämpöiset ovat maukkaampia. Tämä säilytystapa ei kuitenkaan ole itse kasvatetun kurkun mieleen, vaan se veltostuu nopeasti. Siksi kurkut ovat mielestäni parhaimmillaan kasvihuoneesta haettuna ja aika lailla saman tien syötyinä.
Kylmä kurkkukeitto on tavallaan kuin suolainen smoothie. Meillä täällä mökillä on käytössämme vain sauvasekoitin, jolla keittoon jää sattumia. Minua se ei haittaa lainkaan, mutta lapsista keitossa on roskia. Tehosekoittimella rakenne on samettinen.
Pidän aina jääkaapissa turkkilaista jogurttia, joten raaka-ainetta tähän herkkuun on aina, kaikki muut aineet löytyvät puutarhasta: kurkkua, basilikaa, minttua ja valkosipulia. Koska valkosipulimme kukkii juuri nyt, napsaisin pari kukkaa ja käytin ne keittoon. Näin valkosipulin mukula pääsee vahvistumaan ja kukkakin hyötykäyttöön. Tietenkin voi laittaa valkosipulinkynnen, pienen sellaisen.
Kurkun paloittelen, valkosipulin hienonnan. Sitten vain kaikki aineet kannuun ja sauvasekoittimella sekaisin. Ja jos tosiaan omistat tehosekoittimen, älä epäröi käyttää sitä. Kurkun nesteen pitäisi riittää tekemään keitosta tarpeeksi keittomaisen, mutta jos näin ei tapahdu, lisää tilkka vettä. Keitto on parhaimmillaan, kun se tarjotaan kylmänä (mielestäni ei kuitenkaan aivan jääkylmänä). Näin sen voi hyvin tehdä jääkaappiin etukäteen maustumaan.
Tällä annoksella keittoa tulee neljä pientä kupillista, jotka sopivat alkukeitoksi, sellaiseksi parin kulauksen hörpyksi, jonka voi tarjota sievästi kahvikupista ja koristella vaikka yhdellä orvokilla. Ateriaksi keitosta riittää yhdelle tai kahdelle leivän ja jälkkärin kanssa.
****
Mikä on oma kurkkusuosikkisi? Kerro alla! Ja tässä keitto-ohjeeni, ole hyvä!
Lisää kesäreseptejä keittiöösi
Mehevä mansikkakakku on monen suosikki.
Luulitko ettet pidä kesäkeitosta? Tämä resepti on hurmannut monta.
Täyteläinen basilikarisotto sopii kaikille, sillä siihen ei tule juustoa muruakaan.
2 kommentit
Niin hölmöltä kuin se kuulostaa, ikävöin täällä Italiassa ehkä eniten suomalaisia kurkkuja. Omassa lähikaupassamme myydään vain paikallisia avomaakurkkuja, jotka varsinaisen sesongin ulkopuolella olivat varsin surkea näky (mausta nyt puhumattakaan). Nyt kesäaikaan nekin ovat sitten parhaimmillaan, mutta kuoria ne tietysti täytyy ja välillä maku on inhottavan kitkerä. Suomessa söin kurkkua ympäri vuoden, yleensä vähintään kerran päivässä. Voi kun kaipaan niitä! Suomalaiselle tuttu kasvihuonekurkku muuten kulkee täällä nimellä ”cetriolo olandese” eli hollantilainen kurkku 🙂 Ja avomaakurkku on sitten ihan vain kurkku eli ”cetriolo”.
Tosi kiinnostavaa! Pitää kyllä olla tosi kiitollinen meidän hyvistä kurkuistamme 🙂