Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Lehtikaalicarbonara: kesän luottopasta suosikkiraaka-aineesta

kirjoittanut Satu Koivisto 26.7.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 26.7.2020
Lehtikaalicarbonara
6,3K

Lehtikaalicarbonara on ollut ruokalistalla siirtolapuutarhamökillämme usein, ja kun vinkkasin ruoasta Instagramin puolella, sain vaikka kuinka monta toivetta reseptin julkaisemiseen. Joten tässäpä se nyt tulee, toivepostaus!

Olen aivan ihastunut sekä lehtikaaliin että palmukaaliin, jotka molemmat kasvavat laatikossa todella hienosti. Kaikenlaiset öttiäiset kyllä tykkäävät kaaleista, mutta harso auttaa. Hommasin keväällä Mustilan puutarhasta muutaman tukikaaren, joiden avulla kaalit ovat mahtuneet majailemaan harson alla tänne asti ongelmitta. Kaalien paras satokausi ajoittuu syksyyn, jolloin tuhohyönteisiä ei enää ole. Vaikka siis lehdet olisivat aivan reikäisiä näin heinäkuussa, toivo ei ole mennyttä.

Olen käyttänyt molempien kaalien uloimpia lehtiä juhannuksesta asti. Yksi suosikkini on lehtikaalicarbonara. Kuten kirjoitin aiemmin, mökkikeittiömme ei ole erityisen hyvin varusteltu eikä kovinkaan iso. Lehtikaalicarbonara on siitä mukava ruoka, että suurin osa raaka-aineista tulee kasvimaalta ja lopuistakin merkittävä osa säilyy huoneenlämmössä, kuten kananmunat. Tämä vähentää ruuhkaa pikkuruisessa jääkaapissamme, joka tähän aikaan täyttyy kaikenlaisista marjoista.

Lehtikaalien koosta riippuu, kuinka monta lehteä ruokaan tarvitaan. Keskikokoisia laittaisin kymmenisen, pienempiä hiukan enemmän. Ideana on paistaa lehtikaalia, sipulia ja salviaa pannulla niin kauan, että sipuli alkaa karamellisoitua, puolisen tuntia. Pannua ei kannata ahtaa täyteen kaalia, jotta näin pääsee tapahtumaan.

Lehtikaalista käytän yleensä varretkin kaikkein suurimpia ja puisevimpia lukuun ottamatta. Hienonnan varret aivan hakkelukseksi isolla veitsellä ja laitan paistumaan hetkeksi sipulin kanssa ennen loppujen osien lisäämistä.

Kun spagetti kiehuu, odotellessa aika sekoittaa kananmunista ja raastetusta parmesaanijuustosta kastike. Oikeaoppiseen carbonaraan ei laiteta kermaa, mutta munien ja parmesaanin sekoituksesta tulee kermainen tunne. Rikon kananmunat kulhoon ja sekoitan joukkoon raastetun parmesaanin. Kun pasta on al dente ja valutettu (muista napata talteen tilkka keitinvettä varmuuden vuoksi), palautan sen kattilaan ja sekoitan joukkoon kananmunan. Jos muna ei kypsy tarpeeksi kuumasta spagetista, kuumennan sitä ihan hetken koko ajan sekoitellen hellalla. Sitten lisään joukkoon lehtikaalit, jotka katoavat joukkoon sen siliän tien.

Lautasella jauhan pastan päälle muutaman kierroksen mustapippuria myllystä. Olen tänä kesänänä aivan ihastunut Tellicherry-mustapippuriin, joka on ytyisää ja samaan aikaan todella raikasta. Tapaamme jauhaa sitä miehen kanssa carbonara-annostemme päälle kunnon kerroksen vähän Cacio e Pepe -henkeen, ja se on ihanaa.

****

Mitä sinä teet lehtikaalista? Ja tässä reseptini, ole hyvä!

Lehtikaalicarbonara

Lehtikaalicarbonara

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 9 äänesti )

Ainekset

  • 2 sipulia
  • noin 10 lehtikaalin vartta
  • 10 salvian lehteä
  • 1 rkl öljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 300 g spagettia
  • 4 kananmunaa
  • 75 g parmesaania
  • (spagetin keitinvettä)
  • mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipuli. 
  2. Huuhtele ja hienonna lehtikaalin lehdet varsineen. Jos lehtiruodit ovat todella isoja, paksuja ja puisevia, jätä ne käyttämättä.
  3. Huuhtele ja hienonna salvia.
  4. Kuumenna öljy pannulla ja paista sipulia ja lehtikaalin varsia muutama minuutti. Lisää sitten loput osat ja salvia ja paista noin puoli tuntia, kunnes sipuli alkaa karamellisoitua. Mausta suolalla.
  5. Laita sillä välin pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan kunnolla suolatussa vedessä. Yleensä pakkauksen ohjetta hiukan lyhyempi keittoaika riittää.
  6. Riko kananmunat kulhoon ja riko rakenne esimerkiksi haarukalla sekoittaen. Raasta parmesaani raastimen hienoimmalla terällä ja sekoita kananmunien kanssa.
  7. Nappaa varuilta talteen tilkka keitinvettä mukiin ja valuta spagetti. Sekoita kattilassa spagetti ja kananmunaseos. Lisää lopuksi lehtikaalit pannulta. Jos pasta vaikuttaa kuivalta, lisää tilkka keitinvettä.
  8. Jaa lautasille ja jauha annosten pinnalle mustapippuria.

Lisää reseptejä, joita haluat kokata juuri nyt

Mustikkamurupiirakka on tämän hetken hitti, kokeile sinäkin!

10 ideaa mitä tehdä kesäkurpitsoista.

Herukkamehun sivutuotteena saat pakastimeen ihanaa herukkasosetta!

KeittiöpuutarhaKesäruokaLehtikaaliMökkiruokaPastat
0 kommentti 2 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kurkkukeitto: helppo lounas yhdelle tai alkuhörppy neljälle
Seuraava postaus
Lippakioski, kesässä parasta: kolme suosikkia Helsingissä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä