Kaupallinen yhteistyö: Dansukker
Kirjoitin viikko sitten, että saan seistä erityisesti näin kesällä hellan ääressä lettuja paistamassa, sillä lapset toivovat niitä yhtenään etenkin siirtolapuutarhamökillämme. Lettujen seuraksi tarvitaan tietenkin lettuhillo mansikoista, minkä perään lapset ovat kyselleet koko kevään. Nyt on viimein sen aika!
Olen varsinainen hillokonkari ja keitän hilloja ympäri vuoden milloin mistäkin satokauden marjasta tai hedelmästä. Erityisesti rakastan mansikkahilloa, jota teen purkkikaupalla näin heinäkuun alussa. Syömme sitä läpi talven turkkilaisen jogurtin kanssa, ja siksi teen tämän hillon hillosokerin ja tavallisen sokerin yhdistelmästä. Näin rakenne jää mukavan juoksevaksi turkkilaisen jogurtin seuraan. Lettujen päälle tuo hillo on kuitenkin turhan vetelää.
Sain kokeiltavaksi Dansukkerin uutta luomuhillosokeria ja ihastuin. Sillä saa tehtyä täydellisen kiinteän lettuhillon. Suosimme luomua muutenkin, joten tuote oli kuin minulle tehty. Luomuhillosokeri sopii etenkin akuutteihin hillotarpeisiin. Puolen kilon pussilla säilöö kilon marjoja, jotka perkaa nopeasti. Ja koska hilloa ei tarvitse keittää kuin neljä (4!) minuuttia, se valmistuu äkkiä vaikka iltapalalettuja varten. Hilloa ei todellakaan tarvitse keittää sammiollista kerralla.
Pyysin teitä jättämään Instagramin puolella hilloamiskysymyksiä. Kiitos jokaisesta! Hilloaminen jännittää monia. Hilloa ei uskallettu edes kokeilla homehtumisen pelossa. Purkkien käsittely tuntui mystiseltä. Ja sitten oli sokerin määrä, josta tuli ehdottomasti eniten kysymyksiä.
Ensinnäkin: pelko pois. Hilloamista ei tarvitse pelätä. Lettuhillo on mitä mainioin keino aloittaa hillohommat. Tässä omat vinkkini, ole hyvä!
Ohjeen mukaan
Tee hillo ohjeen mukaan. Sokeri on paitsi makeutusaine, myös säilöntäaine. Mikrobit tarvitsevat kasvaakseen vettä. Hillossa sokeri sitoo vettä ja siten estää mikrobien kasvua. Siksi sokerin määrää ei valitettavasti voi vähentää. Uusi luomuhillosokeri ei sisällä lainkaan säilöntäaineita, joten marjojen määrää lisäämällä hillo ei säily. Jos taas syöt hillon parin viikon sisällä, sokeria ei tarvita aivan yhtä paljon. Jos kuitenkin haluat tehdä vähempisokerisen hillon, pakasta se. Toinen keino on käyttää Dansukkerin Minihillosokeria, joka sisältää säilöntäainetta. Sillä hillosta ei kuitenkaan tule yhtä kiinteää.
Keitä myös mausteet
Lisään hilloon vähän sitruunamehua, joka tuo kokonaisuuteen mukavaa hapokkuutta. Muuten en kaipaa muita mausteita, rakastan mansikkaa sellaisenaan. Jos kuitenkin haluat maustaa hillon, voit lisätä esimerkiksi tuoretta timjamia tai kardemummaa. Laita mausteet kattilaan yhdessä sokerin kanssa.
Pienet purkit
Tee hillo pieniin purkkeihin, yksien lettukestien annoksiin. Pieni purkki tulee syötyä nopeasti, eikä sitä tarvitse hillota (heh) jääkaappiin viikoiksi. Mitä pidemmin avattua purkkia säilyttää, sitä suurempi on pilaantumisen riski.
Puhtaus on a ja o
Hillo säilyy puhtaassa purkissa. Kotona purkit ja kannet voi pestä kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne puhdistuvat käyttövalmiiksi. Mökillä pesen purkit ja kannet kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Kun alan keittää hilloa, etenkin tällaista pientä määrää, laitan purkit kansineen isoon kattilaan ja keitän. Puhtaat purkit nostelen sitten atuloilla pyyhkeen päälle ja täytän kuumalla hillolla. Jos käytössä on mikro, purkit voi myös täyttää vedellä ja laittaa mikroon kuumenemaan niin kauaksi aikaa, että vesi kiehuu.
Hyvät marjat
Käytä hilloon vain hyviä marjoja. Varmin tapa on tarkistaa jokainen marja samalla kun napsii kannat pois. Jos marjassa on hometta, leikkaa kohta pois ja pistä loppu suuhusi. Huuhtaise peratut marjat siivilässä.
Kuori vaahto
Laita peratut marjat, sokeri ja sitruunamehu kattilaan. Valitse iso, sillä hillo karkaa helposti ulos kattilasta. Kuumenna lettuhillo kiehuvaksi ja keitä koko ajan sekoitellen neljä minuuttia. Ota sitten kattila liedeltä ja kuori pinnalle kertynyt vaahto joko reikäkauhalla tai lusikalla. Vaahdossa voi olla joitakin epäpuhtauksia.
Täytä piripintaan
Purkita hillo kuumana. Täytä purkit piripintaan. Hillopurkkiin ei kannata jättää tyhjää, sillä mitä vähemmän purkissa on tilaa, sitä paremmin se säilyy.
Sulje kuumana
Sulje purkit näppien palamisen uhallakin heti. Näin purkkeihin ei pääse mitään ylimääräistä.
Nosta jääkaappiin
Jäähdytä purkit huoneenlämmössä ja nosta sitten jääkaappiin. Avattu purkki säilyy kaapissa sekin muutaman viikon. Ilahduta perhettä ja paista lettuja!
Pakastin avuksi
Koko vuoden hilloja ei todellakaan tarvitse tehdä kerralla. Jos pakastimessasi on tilaa, pakasta mansikat kilon satseissa ja keitä hilloksi, kun tulee tarve. Lettuhillo pakastemansikoista valmistuu sukkelasti, kun esivalmisteluitakaan ei juuri ole.
****
Mikä sinua hilloamisessa mietityttää? Kysy alla! Ja tässä lettuhillon resepti, ole hyvä. Tee #lettuhillo ja jaa se somessa #MarjatTalteen-hashtägillä, niin sekä minä että Dansukker pääsemme katselemaan kuvianne, se on niin kivaa!
Lisää kesän ehdottomia suosikkeja
Ei kesää ilman mansikkakakkua!
Raparperimehun sivutuotteena saat myös bonushillon.
Basilikatahnaa kannattaa pitää koko ajan jääkaapissa, niin monikäyttöistä se on.