Limettikakku näkyi viikonloppuna Instagramini stooreissa, ja kun ensimmäinen teistä kertoi leiponeensa sitä videoklippien perusteella ilman minkäänlaisia ohjetta ja ainesosien määriä (!!), oli aika naputtaa resepti kiireen vilkkaa tänne. Tätä voisi varmasti leipoa pääsiäispyhinä?
Miellän limetit vahvasti ruoanlaittoon, etenkin kaikkeen kaakkoisaasialaiseen ruokaan (ja sitten tietenkin mojitoon, ollappa jo kesä ja mökin valtavien minttupuskien äärellä), mutta leivonnassa en niitä juurikaan käytä. Nyt vain mietin, miksi en??
Katseeni osui hedelmävadilla kolmeen limettiin ja kun siihen yhdistyi himotukseni kuivakakkuihin (ja rakkauteni mantelijauhoihin), lopputulos oli tämä: mantelinen kakku, jonka päälle tuli raikas limettikuorrutus.
Meillä ensimmäinen kakku maisteltiin saman tien, ja uusi leivottiin heti parin päivän päästä. Sekään ei ehtinyt pitkään vanheta.
Tässä vinkit limettikakun valmistukseen ja lopussa resepti!
Pieni vuoka
Kakku on mitoitettu korkeintaan 20-senttiseen vuokaan, jossa se jää melko matalaksi. Jos käytät pienempää vuokaa, tarkkaile paistumista. Käytä irtopohjavuokaa, niin limettikakku on helppo irrottaa.
Jätä sähkövatkain kaappiin
Tämän kakun sekoitat ilman pöriseviä laitteita helposti kierrevatkaimella. Ihan lopuksi kannattaa kaivaa kaapista lusikka tai nuolija, jolla saat parhaiten käänneltyä taikinaan vehnäjauhot.
Limetit ja niksi saada enemmän mehua ulos
Koska kakkuun tulee limetin mehun lisäksi kuorta, käytän luomulimettejä. Raasteen määrä on tosin niin pieni, etten oikeasti tiedä, onko sillä suurtakaan merkitystä. Limettejä tarvitset kahdesta neljään aivan niiden koosta ja mehukkuudesta riippuen. Jos limetit ovat kovia, laita ne ihan hetkeksi mikroon ja mehu irtoaa paremmin.
Pesen limetit huolellisesti juuresharjalla juoksevan veden alla, kuivaan ja raastan kuoren keittiöni luottovempeleellä, Microplane-raastimella.
Tomusokeria kahdessa paikassa
Moni ajattelee tomusokerin vain joulupipareiden pikeerin raaka-aineeksi. ”Tomppa” oli myös yhteen aikaan kaikkien ruokatoimittajien salainen ase viimeiseen silaukseen. Sitä päälle ropsauttamalla hiukan liian tummaksi paistunut kakkukin näytti yleensä oikein hyvältä. Tomusokeria voi kuitenkin hyvin lisätä taikinaan, jonne se sulautuu saman tien.
Tässä kakussa tomusokeria tulee taikinan lisäksi myös kuorrutteeseen. Sen sekoitin simppelisti limeteistä puristetusta mehusta ja tomusokerista. Mittaa kulhoon ensin tomusokeri ja lisää sitten mehua vähitellen koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Hyvä kuorrute on juoksevaa muttei lirua. Ohjeen suhteilla kuorrute riittää 20-senttiseen kakkuun. Kuorruta kakku vasta kunnolla jäähtyneenä.
Tulipa tässä mieleen, että tämän tyyppistä kakkua voisi varmasti tehdä myös veriappelsiineista. Kuorrutteesta saisi varmaan silloin aika kauniin vaaleanpunaisen!
Viimeinen silaus
Ensimmäisellä kerralla raastoin päälle hiukan limetinkuorta, toisella kerralla lisäsin sen lisäksi kakun pinnalle hiukan kuivalla pannulla paahdettuja mantelilastuja. Molemmat tavat toimi aika kivasti.
****
Mitä sinä teet limeteistä? Ja tässä vielä limettikakun resepti, ole hyvä!
Lisää leivottavaa juuri nyt
Mustikoita pakastimessa? Leivo mustikkamurupiirakka!
Päärynä-toscakakku hurmasi meidät, ehkä sinutkin?
Omenapiirakka #somenapiirakka on ikisuosikki, eikä syyttä.
6 kommentit
Hei! Resepti vaikuttaa herkulliselta ja sopivan simppeliltä myös tällaiselle noviisimmalle leipurille. Ennen kuin lähden leipomapuuhiin, niin pari kysymystä. Aineosissa mainitaan vaniljajauhe, mutta ohjeessa ei mainita missä vaiheessa se tulisi taikinaan sekoittaa? Lisäksi, voiko sen korvata esim. vaniljasokerilla, ja jos voi, niin missähän suhteessa?
Voi, se oli päässyt tippumaan, kiitos kun laitoit viestiä. Lisäsin sen nyt työvaiheisiin, lisätään leivinjauheen jälkeen. Vaniljajauhe on täyttä vaniljaa, mutta sen voi hyvin korvata vaniljasokerilla. Laittaisin puoli teelusikallista 🙂
Bakade den här kakan idag. Den blev god.
Härligt att hörä 🙂
[…] sopii leivontaan siinä missä tavallinenkin sokeri. Esimerkiksi limettikakun reseptissä on tomusokeria niin taikinassa kuin […]
[…] Limettikakku valmistuu ilman pöriseviä laitteita. […]