Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Linssipasta: lasten ja aikuisten suosikki, nopea ja vieläpä vegaaninen

kirjoittanut Satu Koivisto 1.3.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 1.3.2020
Linssipasta
40,5K

Linssipasta on luottoruokani, kun lapsille tulee kavereita kylään. En ole vielä kohdannut lasta, jolle ei maistuisi spagetti ja tomaattikastike. Oma tomaattikastikkeeni sisältää kuitenkin useamman salakavalan yllätyksen: linssejä, sipulia ja lehtiselleriä, joita useimmat lapset kavahtavat. Miten sitten on mahdollista, että tämä kelpaa?

Salaisuus on yksinkertainen: linssikastikkeen tekemisen tärkein työväline on sauvasekoitin, jolla tomaattikastike hurautetaan tasaiseksi soseeksi, ennen kuin se sekoitetaan kypsän spagetin joukkoon. Ei epäilyttäviä kasvipalasia vaan tasaisen turvallista sosetta, joka tarrautuu kiltisti spagetin pintaan ilman että sitä saa millään pois! Mautkin sulautuvat yhteen niin, ettei mitään tunnu olevan liikaa. Ja jos et kaipaa lasten ruokia, jatka silti lukemista. Linssipasta ei ole vain lasten yksinoikeus.

Linssipastan kastike perustuu kaikkien italialaisten tomaattikastikkeiden pyhään kolmikkoon: sipuliin, porkkanaan ja lehtisellerin varteen. Vaikka vihaisit lehtiselleriä syvästi, anna sille mahdollisuus. Tässä sen tehtävänä on antaa kastikkeelle täyteläinen, syvempi maku. Ja jos kokonaisen lehtiselleripuskan ostaminen hirvittää, ylimääräiset varret voi hyvin hienontaa valmiiksi ja pakastaa. Pakastimesta niitä on sitten helppo nakata jäisenä suoraan pannulle tai kattilaan pienikin määrä. Jos turvaudut pakastimeen, pakkaa selleri ainakin tuplapussiin, jotta siitä ei irtoa makuja ja hajuja muihin ruokiin.

Pidän aina kuivakaapissa punaisia linssejä. Paitsi että niissä on paljon hyvää proteiinia, ne valmistuvat todella nopeasti. Tämäkin soosi on syötävissä runsaassa puolessa tunnissa. Ensin hienonnetaan kasvikset, joita sitten paistetaan hetki. Sitten kattilaan hulautetaan tomaattimurska, ja koska tomaattimurskapurkkiin jää aina vaikka kuinka paljon tomaattimurskaa, purkki täytetään ja huuhdellaan vedellä, joka lisätään kattilaan. Näin mitään ei mene hukkaan. Viimeiseksi tulevat linssit, ja sitten vain haudutellaan.

Näin talvella maustan kastikkeen kuivatulla timjamilla, mutta kesällä lisään sinne kunnon kourallisen tuoretta basilikaa, jota kasvihuoneessamme kasvaa ylenpalttisesti. Loppukesästä kesäkurpitsa-aikaan sujautan kattilaan yleensä myös yhden pienen pötkylän raastettuna. Kesäkurpitsa on siitä ihmeellinen kasvis, ettei siitä jää mitään jälkiä.

Pasta on vegaaninen, eikä se mielestäni kaipaa päälleen parmesaania eikä välttämättä mitään muutakaan, paitsi rouhaisun mustapippuria. Jos sinulla on kotona kuivattuja chilihiutaleita, kokeile ripotella niitä annoksen päälle. Ja jos taas et tee kastiketta metrinmittaisille, nakkaa kuivatut chilihiutaleet jo kastikkeeseen hautumaan! Aikuisten annokseen sopisivat hyvin myös kaprikset suolaisiksi sattumiksi.

Ja sitten vain syömään!

****

Mikä on oma luottoruokasi, jota tarjoat lapsille? Ja tässä vielä linssipastan resepti, ole hyvä!

Linssipasta

Linssipasta

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 48 äänesti )

Ainekset

  • 1 iso sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 2 rkl öljyä
  • 1 prk tomaattimurskaa (500 g)
  • 1 prk vettä (huuhtele tomaattimurskapurkki)
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 350 g spagettia

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi porkkana pieniksi paloiksi. Hienonna lehtisellerin varsi.
  2. Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa. Lisää sipuli, porkkana ja lehtiselleri ja paista miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat raukeita.
  3. Lisää tomaattimurska kattilaan. Täytä tomaattimurskapurkki vedellä ja heiluttele, jotta saat loput maut mukaan. Lisää vesi kattilaan. Lisää timjami ja balsamiviinietikka.
  4. Huuhtele punaiset linssit ja lisää kattilaan. Keitä, kunnes linssit ovat kypsiä ja kastike sakeentunut. Jos linssit ovat yhä kovia mutta kastike uhkaa muuttua kuivaksi, lisää tilkka vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  5. Keitä spagetti pureskeltavan kypsäksi hyvin suolatussa vedessä (ajattele merta), yleensä pakkauksen ohjetta hiukan lyhyempi aika riittää. Valuta ja lisää kastike kattilaan. Sekoita.

Lisää lasten potentiaalisia suosikkeja

Prinsessapasta eli peikonaivot eli punajuuripasta, ole hyvä!

Pulahtaneet lohkoperunat yleensä maistuvat, kunhan niitä saa uittaa johonkin dippiin.

Perunaletut ovat ihanan rapeita.

ArkiruokaLapsetpasta
10 kommentit 31 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Veriappelsiiniposset: täydellinen jälkiruoka, kun saat ruokavieraita
Seuraava postaus
Shakshuka: vaikean nimen takana on superhelppo brunssisuosikki

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Linn 2.3.2020 - 20:31

Tämä menee kokeiluun! Ei ole tullut mieleen soseuttaa pastakastiketta. Punaiset linssit on kyllä tosi hyvä juttu kuivakaapissa.

Vastaa
Satu Koivisto 5.3.2020 - 08:49

Punaiset linssit ovat kyllä superruokaa! Toivottavasti maistuu 🙂

Vastaa
Tiia 4.3.2020 - 21:45

Kiitos reseptistä, tämä maistui meillä koko porukalle! Ensi kerralla lisään aikuisten annoksiin chiliä antamaan potkua. Uskon, että tulisuus sopii tähän reseptiin hyvin.

Vastaa
Satu Koivisto 5.3.2020 - 08:49

Kiitos kommentista, onpa kiva kuulla 🙂

Vastaa
Nonna 5.3.2020 - 19:02

Muistin tämän reseptin, kun meillä oli tänään ”nyhjää tyhjästä”-ruokapäivä. Kaikkea löytyi kaapista lehtiselleriä lukuunottamatta. Maistui koko perheelle! Tästä oli helppo tehdä myös vauvalle oma suolaton annos. Päälle laitoimme raejuustoa, kun sellaista sattui olemaan. Teemme varmasti toistekin. Kiitos ohjeesta!

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:18

Onpa kiva kuulla, että maistui, kiitos 🙂

Vastaa
Viiru 6.3.2020 - 22:53

Meillekin maistui 🙂 ! Vähän suolaista omaan makuuni, mutta se korjaantui helposti vettä lisäämällä.

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:18

Jei, ihana kuulla! Ja seuraavalla kerralla tietää sitten laittaa suolaa hiukan vähemmän 🙂

Vastaa
Linssipata | Täyteläinen, tuhti ja umaminen | Katso ruokatoimittajan resepti! 29.11.2021 - 14:03

[…] on aina kaapissa kuivattuja punaisia linssejä, joista saa äkkiä monenlaista. Teen niistä linssipastaa, linssikeittoa ja linssitahnaa. Monesti sujautan niitä sosekeittoihin ja kasviscurryihin tuomaan […]

Vastaa
Linssikeitto | Kuiva-ainekaapin aineksilla | Katso ruokatoimittajan resepti 20.3.2022 - 13:06

[…] Linssipastaan linssit katoavat, sillä kastike soseutetaan. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä