Linssipasta on luottoruokani, kun lapsille tulee kavereita kylään. En ole vielä kohdannut lasta, jolle ei maistuisi spagetti ja tomaattikastike. Oma tomaattikastikkeeni sisältää kuitenkin useamman salakavalan yllätyksen: linssejä, sipulia ja lehtiselleriä, joita useimmat lapset kavahtavat. Miten sitten on mahdollista, että tämä kelpaa?
Salaisuus on yksinkertainen: linssikastikkeen tekemisen tärkein työväline on sauvasekoitin, jolla tomaattikastike hurautetaan tasaiseksi soseeksi, ennen kuin se sekoitetaan kypsän spagetin joukkoon. Ei epäilyttäviä kasvipalasia vaan tasaisen turvallista sosetta, joka tarrautuu kiltisti spagetin pintaan ilman että sitä saa millään pois! Mautkin sulautuvat yhteen niin, ettei mitään tunnu olevan liikaa. Ja jos et kaipaa lasten ruokia, jatka silti lukemista. Linssipasta ei ole vain lasten yksinoikeus.
Linssipastan kastike perustuu kaikkien italialaisten tomaattikastikkeiden pyhään kolmikkoon: sipuliin, porkkanaan ja lehtisellerin varteen. Vaikka vihaisit lehtiselleriä syvästi, anna sille mahdollisuus. Tässä sen tehtävänä on antaa kastikkeelle täyteläinen, syvempi maku. Ja jos kokonaisen lehtiselleripuskan ostaminen hirvittää, ylimääräiset varret voi hyvin hienontaa valmiiksi ja pakastaa. Pakastimesta niitä on sitten helppo nakata jäisenä suoraan pannulle tai kattilaan pienikin määrä. Jos turvaudut pakastimeen, pakkaa selleri ainakin tuplapussiin, jotta siitä ei irtoa makuja ja hajuja muihin ruokiin.
Pidän aina kuivakaapissa punaisia linssejä. Paitsi että niissä on paljon hyvää proteiinia, ne valmistuvat todella nopeasti. Tämäkin soosi on syötävissä runsaassa puolessa tunnissa. Ensin hienonnetaan kasvikset, joita sitten paistetaan hetki. Sitten kattilaan hulautetaan tomaattimurska, ja koska tomaattimurskapurkkiin jää aina vaikka kuinka paljon tomaattimurskaa, purkki täytetään ja huuhdellaan vedellä, joka lisätään kattilaan. Näin mitään ei mene hukkaan. Viimeiseksi tulevat linssit, ja sitten vain haudutellaan.
Näin talvella maustan kastikkeen kuivatulla timjamilla, mutta kesällä lisään sinne kunnon kourallisen tuoretta basilikaa, jota kasvihuoneessamme kasvaa ylenpalttisesti. Loppukesästä kesäkurpitsa-aikaan sujautan kattilaan yleensä myös yhden pienen pötkylän raastettuna. Kesäkurpitsa on siitä ihmeellinen kasvis, ettei siitä jää mitään jälkiä.
Pasta on vegaaninen, eikä se mielestäni kaipaa päälleen parmesaania eikä välttämättä mitään muutakaan, paitsi rouhaisun mustapippuria. Jos sinulla on kotona kuivattuja chilihiutaleita, kokeile ripotella niitä annoksen päälle. Ja jos taas et tee kastiketta metrinmittaisille, nakkaa kuivatut chilihiutaleet jo kastikkeeseen hautumaan! Aikuisten annokseen sopisivat hyvin myös kaprikset suolaisiksi sattumiksi.
Ja sitten vain syömään!
****
Mikä on oma luottoruokasi, jota tarjoat lapsille? Ja tässä vielä linssipastan resepti, ole hyvä!
Lisää lasten potentiaalisia suosikkeja
Prinsessapasta eli peikonaivot eli punajuuripasta, ole hyvä!
Pulahtaneet lohkoperunat yleensä maistuvat, kunhan niitä saa uittaa johonkin dippiin.
Perunaletut ovat ihanan rapeita.
10 kommentit
Tämä menee kokeiluun! Ei ole tullut mieleen soseuttaa pastakastiketta. Punaiset linssit on kyllä tosi hyvä juttu kuivakaapissa.
Punaiset linssit ovat kyllä superruokaa! Toivottavasti maistuu 🙂
Kiitos reseptistä, tämä maistui meillä koko porukalle! Ensi kerralla lisään aikuisten annoksiin chiliä antamaan potkua. Uskon, että tulisuus sopii tähän reseptiin hyvin.
Kiitos kommentista, onpa kiva kuulla 🙂
Muistin tämän reseptin, kun meillä oli tänään ”nyhjää tyhjästä”-ruokapäivä. Kaikkea löytyi kaapista lehtiselleriä lukuunottamatta. Maistui koko perheelle! Tästä oli helppo tehdä myös vauvalle oma suolaton annos. Päälle laitoimme raejuustoa, kun sellaista sattui olemaan. Teemme varmasti toistekin. Kiitos ohjeesta!
Onpa kiva kuulla, että maistui, kiitos 🙂
Meillekin maistui 🙂 ! Vähän suolaista omaan makuuni, mutta se korjaantui helposti vettä lisäämällä.
Jei, ihana kuulla! Ja seuraavalla kerralla tietää sitten laittaa suolaa hiukan vähemmän 🙂
[…] on aina kaapissa kuivattuja punaisia linssejä, joista saa äkkiä monenlaista. Teen niistä linssipastaa, linssikeittoa ja linssitahnaa. Monesti sujautan niitä sosekeittoihin ja kasviscurryihin tuomaan […]
[…] Linssipastaan linssit katoavat, sillä kastike soseutetaan. […]