Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Mansikkakakku: supermehevä kesäkakku, jota makean karttajakin santsasi lisää

kirjoittanut Satu Koivisto 10.7.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 10.7.2019
Mansikkakakku
10,8K

Mansikkakakku! Se oli ensimmäinen ajatukseni, kun saimme kutsun kesäloman aluksi ystäviemme sukumökille Turun saaristoon ja aloimme miettiä ystäväni kanssa tärkeintä eli sitä, mitä parin päivän aikana syötäisiin. Meidän ehdottomasti pitäisi syödä jonkin aterian jälkiruoaksi mansikkakakku, onhan mansikka-aika parhaimmillaan ja kerrankin tarpeeksi porukkaa pöydän ääressä tuhoamaan ihan oikeankokoisen kakun.

Koska en tarkalleen muistanut mökin varustelutasoa, päätin leipoa kakkupohjan valmiiksi jo kotona. Silloin mökille jäisi vain mansikkakakun täyttäminen. Aivan aluksi haaveilin britakakusta, mutta arvelin sen höttöisen marenkipinnan rapisevan kokonaan pois matkalla. Kakkupohjan pitäisi kestää matkustusta eikä hermostua, vaikka kakkua ei syötäisikään heti. Kakkupohja myös saisi olla maukas ihan sellaisenaan. Siksi hylkäsin perinteisen muna-sokerikakkupohjan ja päätin tehdä eräänlaisen murotaikinapohjan, olenhan voi-sokerileivonnaisten vankka kannattaja. Mehevyyden nimissä päätin vielä korvata osan vehnäjauhosta mantelijauheella, koska se toimii niin äärettömän hyvin raparperipiirakassakin.

Pohja valmistui pakkaamisen lomassa hiukan yli tunnissa: pohjan leipomiseen meni aikaa kymmenen minuuttia, minkä jälkeen kakku oli uunissa vajaat puoli tuntia, toisen puoli tuntia se jäähtyi pakkauskelpoiseksi. Jäähtyneen kakkupohjan palautin irtopohjavuokaansa ja vuorasin kelmulla, eikä sille ollut käynyt mitään auto- ja lauttamatkojen aikana.

Ensimmäisen päivän aikataulut yllättivät kuten mökillä aika, ja mansikkakakku jäi. Seuraavan päivän grilliaterian jälkeen hommat jaettiin: ystäväni vatkasi mascarponejuuston perinnevatkaimella, mies leikkasi kakkupohjan puoliksi, esikoiseni levitti mascarponevaahdon väleihin ja päälle ja minä siivutin mansikat ja otin kuvat söpön käsimallini kanssa. Sitten keitettiin kahvit ja leikattiin jokaiselle kunnon siivut.

”Mitääääh”, hämmästeli ystäväni, kun hänen puolisonsa pyysi leikkaamaan kakkua lautaselleen uuden siivun. ”Hän ei koskaan, ikinä ota mitään makeaa lisää”, hän hämmästeli. ”Tämä ei ole liian makeaa”, ystävän puoliso selitti mansikkakakun suosiota.
”Mascarponevaahto on paljon parempaa kuin tavallinen kermavaahto”, oma mieheni mietti.
”Pohjassa on tosi kiva rakenne, kun se ei ole sellainen perinteisen höttöinen vaan kiinteä ja silti mehevä”, ystäväni arvioi. ”Saanko reseptin”, hän jatkoi.

Saat! Tässä se nyt on, ja samalla teidän muidenkin iloksi. Tämä taitaa jäädä myös meille kakkupohjan luotto-ohjeeksi. Puutarhamökillä kypsyy pian vadelmia!

Mansikkakakku

Mansikkakakku

Printtaa
Annoksia: 10–12 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 25 minuuttia 25 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 23 äänesti )

Ainekset

  • Pohja
  • 150 g voita + n. 1 rkl voiteluun
  • 2 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • Lisäksi
  • 2 prk mascarponejuustoa
  • 1/2 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria
  • 1 l mansikoita
  • (pensasmustikoita, jos haluat)

Tee näin

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele pohja ja reunat.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhossa vaahdoksi sähkövatkaimella.
  3. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota.
  4. Lisää leivinjauhe, vaniljajauhe ja mantelijauhe ja vatkaa sekaisin.
  5. Lisää vehnäjauhot nopeasti sekoittaen, älä enää vatkaa.
  6. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tökkää tikku kakkupohjaan. Jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista vielä muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Anna kakun jäähtyä kokonaan, ennen kuin otat kakun vuoasta.
  7. Kun kakkupohja on jäähtynyt, täytä kakku. Vatkaa mascarponejuusto ja maito kulhossa vaahdoksi. Jos vaahto on mielestäsi liian jäykkää, lisää maitoa ruokalusikallinen kerrallaan. Mausta sokereilla.
  8. Leikkaa kakkupohja puoliksi. Aseta pohjalevy tarjoiluastian päälle.
  9. Levitä puolet mascarponejuustosta pohjalevyn päälle. Leikkaa mansikoista siivuja ja levitä tiivis kerros mascarponevaahdon päälle. Nosta kansilevy päälle ja levitä loppu mascarponevaahto pinnalle. Paloittele loput mansikat ja lisää päälle. Halutessasi koristele mansikkakakku vielä pensasmustikoilla, jotka tuovat hauskaa väriä. 

Psst!

Voit hyvin tehdä kakkupohjan päivää tai jopa paria etukäteen, mantelijauhe pitää sen mehevänä. Tämä kakku ei mielestäni myöskään kaipaa kostutusta, mutta mikään ei estä sinua tekemästä sitä.

KakutLeivontaMansikka
9 kommentit 17 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Telliskivi: Tärpit leppoisaan kaupunkipäivään Tallinnassa
Seuraava postaus
Mansikkahillo: itse tehty hillo on luksusta purkissa

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Elina 13.7.2019 - 07:48

Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Minkä kokoiseen vuokaan teit kakun?

Vastaa
Elina 13.7.2019 - 14:35

Äh, tuollahan se lukeekin 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 16.7.2019 - 23:07

😀 Tosiaan mun vuoka on 24-senttinen, mutta hyvin voi tehdä pienempäänkin, toki silloin pitää hiukan pidentää paistoaikaa, sillä pohjasta tulee korkeampi.

Vastaa
Anne-Mari 21.8.2019 - 19:40

Tämä pohja on todella herkullinen! Mulla on täytekakun kanssa aina sama ongelma eli kuinka kostuttaa sopivasti. Tätä ei tarvinnut tosiaankaan kosteuttaa ja oli ihanan mehevää! Korvasin juhlapöytään tulleeseen kakkuun vehnäjauhot gluteenittomilla ja toimi loistavasti.

Vastaa
Satu Koivisto 22.8.2019 - 21:28

Onpa kiva kuulla! Ja hauskaa että näin tuli testattua myös gluteenittomat jauhot eli kiitos 🙂

Vastaa
Lottis 23.6.2021 - 21:26

Miten säilytit pohjaa mökillä ennen täyttöä? Samansuuntaisia suunnitelmia täällä 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 25.6.2021 - 09:55

Ihan huoneenlämmössä muovipussissa 😀 Hyvin säilyi noin pari päivää.

Vastaa
Suklaajuustokakku | Ilman liivatetta | Katso ruokatoimittajan resepti! 27.10.2021 - 14:56

[…] täytekakun kuorrutteena mascarpone on lyömätön. Sen saa pienen maitotilkan avulla vatkattua notkeaksi ja levitettyä […]

Vastaa
Anna 27.4.2024 - 20:13

Pohja näyttää ja tuoksuu herkulliselta – mutta jouduin kyllä leipomaan toisen pohjan, että sain toivomani korkuisen kakun. Onneksi oli aikaa. Huomenna täytän ja testaan kotimaista Valio Keittiön mascarponea!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä