Raparperi on vielä monessa paikassa alkutekijöissään, mutta ihan pian sitä on kerrassaan yltäkylläisesti. Kaikki varret tuntuvat kasvavan täyteen mittaansa kerralla ja suurin kysymys on: mihin käyttää raparperi? Ja toden totta, paras aika raparperin syömiseen on nimenomaan kevät ja ne ensimmäiset varret. Juhannuksen jälkeen raparperi muuttuu kovemmaksi, puisevammaksi.
Ja ensiksi vastaukset kahteen kysymykseen, joita ehkä pohdit: ei, raparperia ei ole pakko kuoria. Kevään ensimmäiset varret menevät paloiksi, kun leikkaat varret ensin pitkittäin neljään osaan ja sitten hienonnat isolla veitsellä paloiksi. On todennäköistä, että myös loppukesän varret käyttäytyvät näin. Jos varsi on ehtinyt kovettua, tunnet sen veitsessäsi. Vasta silloin kannattaa kuoria.
Ja toisekseen raparperia syödessä tosiaan kannattaa syödä jotakin kalsiumpitoista, sillä raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia.
Listasin alle omat raparperisuosikkini, mukana suolaista ja makeaa.
1.Oma ehdoton suosikkini on raparperipiirakka, jota teen heti ensimmäisistä raparpereista ja monta kertaa kevään aikana. Sen salaisuus on omenapiirakka somenapiirakan tapaan mantelijauho, joka tekee pohjasta aivan erityisen mehevän.
2. Kun piirakoita on leivottu riittävästi, on aika tehdä raparperimehua. Molemmat lapsemme ovat syntyneet raparperiaikaan muutaman viikon välein, ja minulla on tapana tehdä heidän yhteisjuhliinsa raparperimehua. Maustan sen tähtianiksella, jonka maku sopii mielestäni äärettömän hyvin raparperin kanssa. Mehun tekemisestä jäljelle jääneestä osasta mäskistä teen hilloa, jota syömme jogurtin kanssa. Hauska yksityiskohta: mehusta tulee kauniin punertavaa, mäskihillosta oliivinvihreää.
3. Teen yleensä myös purkin pari raparperihilloa syötäväksi juustojen kanssa. Myös sen maustan tähtianiksella. Joskus olen laittanut mansikkahillon joukkoon raparperia.
4. Kun satoa tuntuu riittävän aina vain, teen joskus iltapalaksi tai arkijälkkäriksi raparperipaistosta. Se on ikäänkuin leivonnainen, mutta sitä ei tarvitse leipoa. Kätevää ja nopeaa, ja aika pieni lapsikin osaa mitata aineet.
5. Kiisseleistä taidetaan olla montaa mieltä, mutta äitini raparperikiisseli on taivaallista. Pelkästä raparperista ja mansikkaan yhdistettynä.
6. Raparperivispipuuro on meidän kaikkien vispipuuroihmisten valinta. Raparperipalat ja vettä kattilaan, perään mannaryynejä ja sokeria ja jäähtyneenä vatkaus kuohkeaksi. Ah!
7. Joskus maustan varhaiskaalisalaatin pienellä määrällä hienoksi hakattua raparperia.
8. Joskus olen keittänyt raparperichutneyta, mausteista soosia raparperista, sipulista, chilistä, sokerista ja inkivääristä. Olemme syöneet sitä burgereiden välissä.
9. Kesällä tykkään tehdä grillissä lohinyyttejä, jotka maustan tuorejuustolla ja paloitellulla raparperilla. Rasvainen lohi ja kirpeä raparperi ovat loistava yhdistelmä. En ole tehnyt samaa kotona uunissa, mutta toimisi varmasti sekin!
10. Raparperia voi myös pakastaa. Paras aika on keväästä, kun varret ovat pehmeitä ja meheviä. Leikkaa varret pitkittäin paksuudesta riippuen puoliksi tai neljään osaan ja sitten hienonna pieniksi paloiksi. Pakkaa pakastepussiin, purista ilmat pois, kirjoita päälle raparperi ja vuosiluku ja työnnä pakastimeen muttei kauhean pitkäksi aikaa.
****
Miten sinä käytät raparperia? Laitetaan vinkit jakoon!
Parhaat raparperireseptit
Raparperipiirakka on todella monen suosikki, ehkä sinunkin!
Raparperipaistos sopii vaikka iltapalaksi jogurtin kanssa.
Raparperimehu maistuu taivaalliselta, kun maustat sen tähtianiksella.
11 kommentit
Vispipuuroa ei olekaan koskaan tullut tehtyä raparperista, täytyykin testata kun saa maalta raparperia! Yllä olevien tapojen lisäksi olen tehnyt raparperi-vanilja hyydytettävää kakkua Kinuskikissan ohjeella. Myös raparperi-pekoneita oon tehnyt pekoni-parsojen tapaan. Niin että raparperi pyöritellään sokerissa ja kiedotaan pekoni ympärille ja grillataan. Mielenkiintoinen kirpeän ja rasvaisen yhdistelmä!
Olikin unohtanut raparperi-pekonit, en ole tehnyt niitä koskaan. Pakko kokeilla, kun mökillä grillataan!
Pyörittelen sokerissa, kierritän ympärille pekonia ja sen jälkeen grillaus!
Tätä on kyllä tehtävä. Kiitos 🙂
Mä teen afganistanilaista sabzi eli pinaattikastiketta. Suomalaisen pikaversio: paistetaan pannulla sipulia/purjoa, sit sekaan pakastepinaattia (yleensä laitan 3 pussillista) ja pilkotut raparperin palat ja keitellään niin pitkään et raparperit on ihan pehmeitä. Jos haluu lisätä täyttävyyttä niin kastikkeeseen voi lisätä kidneypapuja. Mausteet oman maun mukaan, jotkut laittaa chiliäkin. Sitten syödään riisin kanssa
Oi nam! Kiitos vinkistä!
Juuri eilen tein keikauskakun raparperista kun taannoin tuli puheeksi ettei ole syöty keikauskakkua vuosiin. Laitoin taikinaan kardemummaa ja ihanaa tuli!
Nam, kuulostaa ihanalta!
Jokunen vuosi sitten oli Hesarissa juttu siitä, että etelämpänä ihmettelevät meidän makeita raparperikakkuja ym. Siellä raparperia käytetään ruuanlaittoon, siis suolaisten ruokien aineksena. Ohessa oli risoton ohje, ja minä tietysti kokeilin sitä. Käytin uutukaisen raparperipuskan ensimmäiset varret siihen. Oli todella hyvää! Olen tainnut hukata reseptin, mutta pitääpä googletella.
Huomenna teen paistoksen, sinun reseptiä mukaillen.
Hauskaa kesää kaikille <3
Raparperirisotto on tosiaan ihanaa! Hauskaa kesää sinullekin!
[…] 10 ideaa, mitä tehdä raperperista. […]