Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Moussaka: kuin ystävän lämmin halaus. Tee linsseistä tai lihasta

kirjoittanut Satu Koivisto 8.4.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 8.4.2020
Moussaka
20,5K

Moussaka on ruoka, johon minulla tulee himo. Se on kuitenkin valitettavan työlästä, joten harmikseni en saa sitä kovin usein aikaiseksi. Koska nyt on tarjolla useampi vapaapäivä, vinkkaan tämän. Valmistuksen voi ottaa keittiömeditaatioharjoituksena. Ja toisaalta tällä kuittaa kaksi ateriaa, ehkä jopa kolme, jos tarjolla on muutakin.

Ohjeeni on alkujaan peräisin työväenopiston kreetalaisen ruoan kurssilta, jonne osallistuin joskus vuosia sitten. Siellä moussaka tehtiin karitsan jauhelihasta, mutta olen itse alkanut tehdä sitä myös Puy-linsseistä. Ne ovat linsseistä ehkä suosikkejani. Ne pysyvät keitettäessä kauniin napakoina, ja niiden maku on erityisen hyvä, syvä ja tumma. Teen niistä usein marinoituja salaatteja, mutta moussakaan ne sopivat erinomaisesti. Mutta jos haluat, voit hyvin tehdä moussakan myös karitsan jauhelihasta, mikä nyt tietenkin sopii hyvin pääsiäiseen. Kastike maustetaan yrteillä, tähän aikaan käytän kuivattua oreganoa. Tuoreista yrteistä lehtipersilja on parasta, sitä voi hyvin lisätä kourallisen.

Moussakaa varten tarvitset tietenkin munakoisoja. Ulkomaiset alkavat olla nyt sesongissa, kotimaiset tulevat sitten loppukesästä. Moussakaa varten munakoisot esikypsennetään viipaleina uunissa pellillä. Leikkaan siis munakoisot viipaleiksi ja rouhaisen päälle hiukan suolaa, jotta munakoisojen sisällä oleva neste nousisi pois eli munakoiso itkisi. Sitten kuivaan viipaleet, sivelen ne öljyllä ja paistan niitä uunissa puolisen tuntia. Tämän vaiheen saatan joskus tehdä edellisenä päivänä, jos joka tapauksessa puuhailen keittiössä. Munakoisot eivät mene jääkaapissa miksikään.

Kurssilla moussakaan laitettiin perunoita, joten niin laitan minäkin, vaikka niiden tarpeellisuudesta kait kiistellään. Minusta peruna sopii aivan erinomaisen hyvin munakoisojen ja kastikkeen pariksi. Itse laitan mieluiten kiinteitä perunoita. Kurssilla myös perunat esikypsennettiin, joten niin minäkin teen.

Viimeinen tärkeä ainesosa on juustokastike. Sen valmistaminen vaatii ehkä eniten huomiota, sillä maitopohjaiset kastikkeet kärähtävät helposti. Hellan äärestä ei siis parane poistua, mutta toisaalta siellä ei tarvitse päivystää kovin montaa minuuttia. Lisään juustokastikkeeseen jotakin voimakasta kovaa juustoa, esimerkiksi emmentaalia. Kreikassa vielä lisättäisiin pinnalle kefalotyri-juustoa, joka on vahvaa lampaanmaitojuustoa.

Kasaan moussakani isoimpaan uunivuokaani, samaan jossa teen somenapiirakan. Alimmas levitetään ohut kerros linssikastiketta ja sen päälle kerros munakoisoviipaleita ja sitten perunoita. Sitten homma aloitetaan alusta ja kerroksia jatketaan niin kauan kuin aineksia riittää. Lopuksi pinnalle kipataan juustokastike ja moussakaa paistetaan 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta ruskettuu kauniisti.

Kun moussaka tulee uunista, yritä malttaa odottaa vielä hetki, jotta maut tasaantuvat. Pöytään ei tarvita kuin raikas vihreä salaatti, mutta se kannattaa syödä omalta lautaseltaan ennen tai jälkeen moussakaelämyksen.

Tämä ruoka on kuin lämmin halaus.

****

Onko moussaka sinulle tuttu juttu? Ja tässä reseptini, ole hyvä!

Moussaka

Moussaka

Printtaa
Annoksia: 8 Valmistelut: 1 tunti Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.2/5
( 24 äänesti )

Ainekset

  • 1 kg munakoisoa
  • suolaa myllystä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 kg perunoita
  • suolaa myllystä
  • 1 rkl öljyä
  • Kastike
  • 2 dl puylinssejä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 isoa sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 1/2 dl vettä (tai linssien keitinlientä)
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl oreganoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • Juustokastike
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/6 tl valkopippuria myllystä
  • 2 1/2 dl raastettua emmentaalia (tai muuta voimakasta juustoa)

Tee näin

  1. Pese munakoisot ja leikkaa ne sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet uunipelleille leivinpaperien päälle. Rouhi viipaleiden päälle suolaa ja jätä munakoisot itkemään hetkeksi. Kuivaa munakoisot, sivele ne öljyllä ja paista 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.
  2. Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat pitkittäin puolen sentin viipaleiksi, levitä uunipellille leivinpaperin päälle, rouhaise päälle hiukan suolaa ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.
  3. Tee linssikastike. Huuhtele puylinssit siivilässä. Keitä pyulinssejä pakkauksen ohjeen mukaan, kunnes linssit ovat pehmeitä mutteivät hajonneita, noin 20 minuuttia. Valuta linssit, säästä keitinliemi.
  4. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista sipulia öljyssä pannulla, kunnes se pehmenee. Lisää valkosipulinkynnet ja paista vielä muutama minuutti. Lisää pannulle linssit, tomaattipyree, vesi, suola ja mustapippuri. Hauduta hetki. Kastike saa olla kosteaa muttei vetistä.
  5. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen pari minuuttia. Lisää sitten maito muutamassa osassa ja vatkaa kuumeisesti. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää lopuksi raastettu emmentaali.
  6. Kasaa moussaka: levitä ensin pohjalle ohut kerros linssikastiketta, sitten kerros munakoisoja ja sitten perunoita. Toista, kunnes kaikki aineet on käytetty. Kippaa lopuksi päälle kastike.
  7. Paista moussakaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes sen pinta ruskettuu kauniisti. Vajaa tunti. Anna vetäytyä hetki.

Psst!

Jos haluat, voit tehdä kastikkeen linssien sijaan myös karitsan jauhelihasta. Tarvitset sitä 400 grammaa. Lisää se suoraan kuumalle pannulle (et tarvitse öljyä), ruskista ja lisää sitten sipulit. Tee moussaka muuten ohjeen mukaan.

Lisää lohduttavia uuniruokia

Täydellisen kaalilaatikon salaisuus.

Kesäkurpitsa-linssivuoka on kuin lasagne mutta ilman pastalevyjä.

KasvisMunakoisoUuniruoat
6 kommentit 21 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Näkkäri: helppo tapa päästä liikkeelle hapanjuuren kanssa
Seuraava postaus
Sämpylät hapanjuureen: elämäsi parhaat sämpylät teet tällä tavalla

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

6 kommentit

Sus 8.4.2020 - 21:53

Kaneli kuuluu lihan sekaan ja itse laitan vielä muskottiakin. Melko autenttinen ohje muuten 🙂 Musaka aidoimmillaan on minullekin yleensä vain munakoisoista…

Vastaa
Satu Koivisto 17.4.2020 - 20:46

Joo kanelia olen lukenut, että monet käyttävät 🙂

Vastaa
Linssipata | Täyteläinen, tuhti ja umaminen | Katso ruokatoimittajan resepti! 29.11.2021 - 14:06

[…] Moussaka onnistuu linsseistä tai lihasta, aivan valintasi mukaan. […]

Vastaa
Viiru 14.7.2022 - 21:41

Äitini vakioreseptissä valkokastikkeen joukkoon sekoitetaan kananmunia (3 kpl puoleen litraan) ja juustoraaste laitetaan pinnalle. Näin syntyvä ”vaahtomainen” pintarakenne on minulle moussakan tunnusmerkki :). Kannattaa kokeilla!

Vastaa
Sahramiperunat | Ihmeen koukuttavat | Katso ruokatoimittajan resepti 18.10.2022 - 16:17

[…] Moussaka on kuin ystävän lämmin halaus. […]

Vastaa
Marjut 3.10.2023 - 21:12

Hei! Minä olen paljon etsinyt eri ruoka reseptejä vuosien varrella olen usein törmännyt ohjeisiin jossa on esim.Valkoviiniä tai jotain muuta alkoholipitoista ainetta. Kysymykseni on että onko olemassa mitään vastaavaa ainetta jolla sen voisi korvata vai täytyykö se vain jättää siitä pois? Näissä teidän ohjeissa ei niitä juurikaan ole tullut vastaan, En tiedä onko tää oikea foorumi josta tätä kysyn. Jos on jokumuu osoite parempi kysyä niin olisin kiitollinen tiedosta,

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä