Moussaka on ruoka, johon minulla tulee himo. Se on kuitenkin valitettavan työlästä, joten harmikseni en saa sitä kovin usein aikaiseksi. Koska nyt on tarjolla useampi vapaapäivä, vinkkaan tämän. Valmistuksen voi ottaa keittiömeditaatioharjoituksena. Ja toisaalta tällä kuittaa kaksi ateriaa, ehkä jopa kolme, jos tarjolla on muutakin.
Ohjeeni on alkujaan peräisin työväenopiston kreetalaisen ruoan kurssilta, jonne osallistuin joskus vuosia sitten. Siellä moussaka tehtiin karitsan jauhelihasta, mutta olen itse alkanut tehdä sitä myös Puy-linsseistä. Ne ovat linsseistä ehkä suosikkejani. Ne pysyvät keitettäessä kauniin napakoina, ja niiden maku on erityisen hyvä, syvä ja tumma. Teen niistä usein marinoituja salaatteja, mutta moussakaan ne sopivat erinomaisesti. Mutta jos haluat, voit hyvin tehdä moussakan myös karitsan jauhelihasta, mikä nyt tietenkin sopii hyvin pääsiäiseen. Kastike maustetaan yrteillä, tähän aikaan käytän kuivattua oreganoa. Tuoreista yrteistä lehtipersilja on parasta, sitä voi hyvin lisätä kourallisen.
Moussakaa varten tarvitset tietenkin munakoisoja. Ulkomaiset alkavat olla nyt sesongissa, kotimaiset tulevat sitten loppukesästä. Moussakaa varten munakoisot esikypsennetään viipaleina uunissa pellillä. Leikkaan siis munakoisot viipaleiksi ja rouhaisen päälle hiukan suolaa, jotta munakoisojen sisällä oleva neste nousisi pois eli munakoiso itkisi. Sitten kuivaan viipaleet, sivelen ne öljyllä ja paistan niitä uunissa puolisen tuntia. Tämän vaiheen saatan joskus tehdä edellisenä päivänä, jos joka tapauksessa puuhailen keittiössä. Munakoisot eivät mene jääkaapissa miksikään.
Kurssilla moussakaan laitettiin perunoita, joten niin laitan minäkin, vaikka niiden tarpeellisuudesta kait kiistellään. Minusta peruna sopii aivan erinomaisen hyvin munakoisojen ja kastikkeen pariksi. Itse laitan mieluiten kiinteitä perunoita. Kurssilla myös perunat esikypsennettiin, joten niin minäkin teen.
Viimeinen tärkeä ainesosa on juustokastike. Sen valmistaminen vaatii ehkä eniten huomiota, sillä maitopohjaiset kastikkeet kärähtävät helposti. Hellan äärestä ei siis parane poistua, mutta toisaalta siellä ei tarvitse päivystää kovin montaa minuuttia. Lisään juustokastikkeeseen jotakin voimakasta kovaa juustoa, esimerkiksi emmentaalia. Kreikassa vielä lisättäisiin pinnalle kefalotyri-juustoa, joka on vahvaa lampaanmaitojuustoa.
Kasaan moussakani isoimpaan uunivuokaani, samaan jossa teen somenapiirakan. Alimmas levitetään ohut kerros linssikastiketta ja sen päälle kerros munakoisoviipaleita ja sitten perunoita. Sitten homma aloitetaan alusta ja kerroksia jatketaan niin kauan kuin aineksia riittää. Lopuksi pinnalle kipataan juustokastike ja moussakaa paistetaan 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta ruskettuu kauniisti.
Kun moussaka tulee uunista, yritä malttaa odottaa vielä hetki, jotta maut tasaantuvat. Pöytään ei tarvita kuin raikas vihreä salaatti, mutta se kannattaa syödä omalta lautaseltaan ennen tai jälkeen moussakaelämyksen.
Tämä ruoka on kuin lämmin halaus.
****
Onko moussaka sinulle tuttu juttu? Ja tässä reseptini, ole hyvä!
Lisää lohduttavia uuniruokia
Täydellisen kaalilaatikon salaisuus.
Kesäkurpitsa-linssivuoka on kuin lasagne mutta ilman pastalevyjä.
6 kommentit
Kaneli kuuluu lihan sekaan ja itse laitan vielä muskottiakin. Melko autenttinen ohje muuten 🙂 Musaka aidoimmillaan on minullekin yleensä vain munakoisoista…
Joo kanelia olen lukenut, että monet käyttävät 🙂
[…] Moussaka onnistuu linsseistä tai lihasta, aivan valintasi mukaan. […]
Äitini vakioreseptissä valkokastikkeen joukkoon sekoitetaan kananmunia (3 kpl puoleen litraan) ja juustoraaste laitetaan pinnalle. Näin syntyvä ”vaahtomainen” pintarakenne on minulle moussakan tunnusmerkki :). Kannattaa kokeilla!
[…] Moussaka on kuin ystävän lämmin halaus. […]
Hei! Minä olen paljon etsinyt eri ruoka reseptejä vuosien varrella olen usein törmännyt ohjeisiin jossa on esim.Valkoviiniä tai jotain muuta alkoholipitoista ainetta. Kysymykseni on että onko olemassa mitään vastaavaa ainetta jolla sen voisi korvata vai täytyykö se vain jättää siitä pois? Näissä teidän ohjeissa ei niitä juurikaan ole tullut vastaan, En tiedä onko tää oikea foorumi josta tätä kysyn. Jos on jokumuu osoite parempi kysyä niin olisin kiitollinen tiedosta,