Kaupallinen yhteistyö: Hätälä
On aika murtaa seuraava kalamyytti. Jos luulit, että muikku kuuluu vain kalakukkoon eikä nykyihmisen ruokalistalle, jatka lukemista. Nyt nimittäin tulevat muikkunugetit!
Kaikista kaloista olen syönyt eniten muikkua. Vietin lapsuuteni Puulan rannoilla, ja muikkua oli ihan kaikkialla. Isä kalasti, eno kalasti, tädit kalastivat, tosi moni kyläläinen kalasti. Jos ei itse lähtenyt muikkujen perään, muikut tulivat kotiovelle. Ei ole montaakaan vuotta, kun olin käymässä äidillä ja ovikello soi. Ovella oli paikallinen kalastaja, jolla oli takakontissaan iso styroxlaatikollinen pari tuntia aiemmin nostettuja muikkuja jäihin upotettuna. Äiti osti heti kolmen kilon satsin.
Rakastan paistettuja muikkuja, ja parhaimmat paistaa äitini. Paistaminen tapahtuu satavuotiaalla valurautapannulla voissa (äiti ei käytä öljyn ja voin sekoitusta niin kuin nykyään kalanpaisto-ohjeissa kehotetaan). Muikut kieritellään ruisjauhossa ja paistetaan miedolla lämmöllä kullanruskeiksi niin, että muikut muuttuvat tosi tiiviiksi ja kuiviksi. Lopputulos on vähän kuin muikkusipsiä. Ah, niin herkullista.
Harmi kyllä lapsemme eivät jaa samaa muikkurakkautta. Tai eivät jakaneet. Ongelma on ruoto, ja ruodittu muikkusilppu muutti koko kalan heistä jotenkin epäkiinnostavaksi.
Sitten kerran hoksasin, että kun raa’asta muikuista poistaa ruodon samaan tapaan kuin silakoista, muikku muuttuu lapsiystävälliseksi. Näitä muikkuja voi dippailla sormin ja vain haukkailla menemään.
Muikkunugetit, ”äidin muikut”, ovat nykyisin yksi esikoisemme lempiruoista. Kas tässä valmistusohjeet, ole hyvä!
Oikea luksuskala
Muikkua soisi syötävän paljon enemmän kuin mitä sitä syödään. Se on todella hyvänmakuinen, oikea luksuskala, koska se kuuluu lohikaloihin. Se on rasvainen, vaalea ja maistuu miedolle. Sitä on saatavilla runsaasti, ja se on ympäristöystävällistä. Muikulla on kaksi sesonkia: alkuvuodesta ja juuri nyt (kyllä, kaloillakin on satokaudet), jolloin sitä on myynnissä valmiiksi perattuna. Muualla maailmalla muikku kuulemma lasketaan roskakalaksi, en tajua.
Ruoto on älyttömän helppo poistaa etenkin valmiiksi peratusta muikusta. Sen kun painelee peratun muikun avoimeksi kuin kirjan, nappaa ruodon keskeltä kiinni ja vetää ruodon rauhallisesti pois. Sitten vain taitat kalan takaisin kaksinkerroin ja sinulla onkin käsissäsi muikkunugetti. Jos ruodot eivät teitä haittaa, skippaa tämä vaihe ja saat nugetit pöytään vieläkin nopeammin.
Jos haluat, voit huuhdella muikut. Taputtele muikut kuiviksi talouspaperilla.
Rapea pinta
Muikkujen lisäksi tarvitset muikkunugetteihin rapean pinnoitteen. Äiti kierittelee muikut aina ruisjauhoissa, mutta itse tykkään tämmöisenä hapanjuurileipojana vähän happamammasta mausta. Niinpä murskaan hapankorppuja tai ruisnappeja. Voit myös korvata ne vaikka hapanjuurileipämuruilla, pankojauhoilla, varrasleivällä tai millä nyt itse haluat. Itse hienonnan leivän morttelissa, myös blenderissä onnistuu. Leipämuruun lisään vähän suolaa, kala kaipaa sitä.
Käryttömyyden salaisuus
Koska en voi sietää kerrostalossa käryttämistä, paistan muikkunugetit uunissa. Ei käryä!
Tietenkin voita
Äidin oppien mukaan muikkuihin kuuluu voi. Niinpä sulatan voita mikrossa (toki myös kattilassa käy) ja dippaan muikun ensin voisulaan ja vasta sen jälkeen leivänmuruihin. Sitten ladon muikut vieri viereen uunipellille leivinpaperin päälle.
Ketsuppi ok
Paistan muikkunugetteja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta rapeutuu. Valmiit muikkunugetit maistuvat majoneesin kanssa. Pienempi lapsi syö muikkunugettinsa ketsupin kanssa, ei liene väärin tämäkään. Ja lempiseuralainen ovat tietenkin pulahtaneet lohkoperunat.
****
Kuuluuko muikku sinun ruokalistallesi? Ja tässä vielä superhelppo muikkuohje, ole hyvä!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Näin minä teen lempisienisalaattini.
10 vinkkiä täydelliseen kaalilaatikkoon.
Punajuuririsottoa toivovat perheessämme kaikki.
7 kommentit
Meillä lapsen lemppareihin kuuluu paistetut muikut ja koska käry ei oo kiva, niin meillä on näitä valmistettu uunissa jo monta vuotta. Koska valmistaminen on superhelppoa, on tästä tullut lapsen bravuuri jonka hän tekee ilolla ihan itse. Valmiiksi peratut muikut kieritellään ruiskorppujauhoissa (sekaan pippuria ja suolaa maun mukaan, voi olla myös ruisjauhoja jos korppujauhot loppu), kun ovalt lapsen herkkua, niin ruotoja ei tartte poistaa. Korppujauhotetut muikut ladotaan pellille, päälle lorotellaan öljyä ja sekaan heitellään pieniä voinokareita. Uunissa niin kauan että näyttävät hyvän rapsakoilta.
Ihana bravuuri lapsella! Ja kivoja paistamisvinkkejä, kiitos 🙂
Meillä tehdään myös uunissa samalla metodilla rypsiöljyllä tai tehtiin, kunnes kerran öljy vahingossa unohtui. Tulikin niin hyvät muikut, että olen sen jälkeen tehnyt ilman rasvaa: latonut peratut muikut riviin pellille, päälle suolaa ja ruiskorppujauhoja ohuesti (teesihdillä). Uunissa +200 C noin puoli tuntia tai kunnes pinta kauniin ruskistunut. Meheviä ja kalan maku tallella. 🙂
Oi että, kiitos vinkistä, kuulostaa tosi hyvältä!
[…] Muikkunugetit eivät kärytä, sillä ne paistetaan kätevästi uunissa. […]
[…] Muikkunugetit valmistuvat käryttä uunissa. […]
lositabaa