Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Muikkunugetit: helppo kikka jolla muutat muikun sihtisuun lempiruoaksi. Bonus: ei paistokäryä!

kirjoittanut Satu Koivisto 19.9.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 19.9.2021
Muikkunugetit
13,K

Kaupallinen yhteistyö: Hätälä

On aika murtaa seuraava kalamyytti. Jos luulit, että muikku kuuluu vain kalakukkoon eikä nykyihmisen ruokalistalle, jatka lukemista. Nyt nimittäin tulevat muikkunugetit!

Kaikista kaloista olen syönyt eniten muikkua. Vietin lapsuuteni Puulan rannoilla, ja muikkua oli ihan kaikkialla. Isä kalasti, eno kalasti, tädit kalastivat, tosi moni kyläläinen kalasti. Jos ei itse lähtenyt muikkujen perään, muikut tulivat kotiovelle. Ei ole montaakaan vuotta, kun olin käymässä äidillä ja ovikello soi. Ovella oli paikallinen kalastaja, jolla oli takakontissaan iso styroxlaatikollinen pari tuntia aiemmin nostettuja muikkuja jäihin upotettuna. Äiti osti heti kolmen kilon satsin.

Rakastan paistettuja muikkuja, ja parhaimmat paistaa äitini. Paistaminen tapahtuu satavuotiaalla valurautapannulla voissa (äiti ei käytä öljyn ja voin sekoitusta niin kuin nykyään kalanpaisto-ohjeissa kehotetaan). Muikut kieritellään ruisjauhossa ja paistetaan miedolla lämmöllä kullanruskeiksi niin, että muikut muuttuvat tosi tiiviiksi ja kuiviksi. Lopputulos on vähän kuin muikkusipsiä. Ah, niin herkullista.

Harmi kyllä lapsemme eivät jaa samaa muikkurakkautta. Tai eivät jakaneet. Ongelma on ruoto, ja ruodittu muikkusilppu muutti koko kalan heistä jotenkin epäkiinnostavaksi.

Sitten kerran hoksasin, että kun raa’asta muikuista poistaa ruodon samaan tapaan kuin silakoista, muikku muuttuu lapsiystävälliseksi. Näitä muikkuja voi dippailla sormin ja vain haukkailla menemään.

Muikkunugetit, ”äidin muikut”, ovat nykyisin yksi esikoisemme lempiruoista. Kas tässä valmistusohjeet, ole hyvä!

Oikea luksuskala

Muikkua soisi syötävän paljon enemmän kuin mitä sitä syödään. Se on todella hyvänmakuinen, oikea luksuskala, koska se kuuluu lohikaloihin. Se on rasvainen, vaalea ja maistuu miedolle. Sitä on saatavilla runsaasti, ja se on ympäristöystävällistä. Muikulla on kaksi sesonkia: alkuvuodesta ja juuri nyt (kyllä, kaloillakin on satokaudet), jolloin sitä on myynnissä valmiiksi perattuna. Muualla maailmalla muikku kuulemma lasketaan roskakalaksi, en tajua.

Ruoto on älyttömän helppo poistaa etenkin valmiiksi peratusta muikusta. Sen kun painelee peratun muikun avoimeksi kuin kirjan, nappaa ruodon keskeltä kiinni ja vetää ruodon rauhallisesti pois. Sitten vain taitat kalan takaisin kaksinkerroin ja sinulla onkin käsissäsi muikkunugetti. Jos ruodot eivät teitä haittaa, skippaa tämä vaihe ja saat nugetit pöytään vieläkin nopeammin.

Jos haluat, voit huuhdella muikut. Taputtele muikut kuiviksi talouspaperilla.

Rapea pinta

Muikkujen lisäksi tarvitset muikkunugetteihin rapean pinnoitteen. Äiti kierittelee muikut aina ruisjauhoissa, mutta itse tykkään tämmöisenä hapanjuurileipojana vähän happamammasta mausta. Niinpä murskaan hapankorppuja tai ruisnappeja. Voit myös korvata ne vaikka hapanjuurileipämuruilla, pankojauhoilla, varrasleivällä tai millä nyt itse haluat. Itse hienonnan leivän morttelissa, myös blenderissä onnistuu. Leipämuruun lisään vähän suolaa, kala kaipaa sitä.

Käryttömyyden salaisuus

Koska en voi sietää kerrostalossa käryttämistä, paistan muikkunugetit uunissa. Ei käryä!

Tietenkin voita

Äidin oppien mukaan muikkuihin kuuluu voi. Niinpä sulatan voita mikrossa (toki myös kattilassa käy) ja dippaan muikun ensin voisulaan ja vasta sen jälkeen leivänmuruihin. Sitten ladon muikut vieri viereen uunipellille leivinpaperin päälle.

Ketsuppi ok

Paistan muikkunugetteja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta rapeutuu. Valmiit muikkunugetit maistuvat majoneesin kanssa. Pienempi lapsi syö muikkunugettinsa ketsupin kanssa, ei liene väärin tämäkään. Ja lempiseuralainen ovat tietenkin pulahtaneet lohkoperunat.

****

Kuuluuko muikku sinun ruokalistallesi? Ja tässä vielä superhelppo muikkuohje, ole hyvä!

Muikkunugetit

Muikkunugetit

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.2/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • 500 g perattuja muikkuja
  • 100 g voita
  • 2 dl hapankorppumuruja (tai ruisnappeja, varrasleipää tai hapanjuurileipämurua)
  • 1/2 tl suolaa
  • Tarjoiluun majoneesia, ketsuppia

Tee näin

  1. Poista muikkujen ruodot: Avaa muikku fileeksi kuin kirja. Painele fileetä litteäksi selkärangan kohdalta. Ota kiinni selkärangan puolivälistä ja vedä ruotoa rauhallisesti ylös. Jos selkäranka katkeaa, ei hätää, sitten vain tartut siihen uudemman kerran ja vedät.
  2. Huuhtele muikut halutessasi ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
  3. Sulata voi syvällä lautasella mikrossa.
  4. Jauha hapankorput muruksi morttelissa tai blenderissä. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, laita hapankorput vahvaan pakastuspussiin ja huristele päältä kaulimella. Laita murut syvälle lautaselle ja sekoita niihin suola.
  5. Dippaa muikku voisulaan, kierittele hapankorppumuruissa ja nosta pellille leivinpaperin päälle vieri viereen.
  6. Paista muikkuja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  7. Syö majoneesin kanssa. Myös ketsuppi toimii.

Psst!

Voit korvata hapankorppumurut myös esimerkiksi ruisjauhoilla, korppujauhoilla tai pankojauhoilla. Lisää silloin 1 1/2 tl suolaa.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Näin minä teen lempisienisalaattini.

10 vinkkiä täydelliseen kaalilaatikkoon.

Punajuuririsottoa toivovat perheessämme kaikki.

KalaKalamyytinmurtajaKaupallinen yhteistyöMuikku
7 kommentit 14 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mitä tehdä tattarijauhoista, mustuneista banaaneista ja tahinista? Te kysyitte, minä vastaan! 34 ongelmaraaka-ainetta ja täsmävinkit niiden käyttöön
Seuraava postaus
Punajuurisipsit: rapeat rouskuteltavat vaikka leffailtaan. Tee kätevästi uunissa ja ihastu!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

7 kommentit

A 19.9.2021 - 19:03

Meillä lapsen lemppareihin kuuluu paistetut muikut ja koska käry ei oo kiva, niin meillä on näitä valmistettu uunissa jo monta vuotta. Koska valmistaminen on superhelppoa, on tästä tullut lapsen bravuuri jonka hän tekee ilolla ihan itse. Valmiiksi peratut muikut kieritellään ruiskorppujauhoissa (sekaan pippuria ja suolaa maun mukaan, voi olla myös ruisjauhoja jos korppujauhot loppu), kun ovalt lapsen herkkua, niin ruotoja ei tartte poistaa. Korppujauhotetut muikut ladotaan pellille, päälle lorotellaan öljyä ja sekaan heitellään pieniä voinokareita. Uunissa niin kauan että näyttävät hyvän rapsakoilta.

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:37

Ihana bravuuri lapsella! Ja kivoja paistamisvinkkejä, kiitos 🙂

Vastaa
Ansku 20.9.2021 - 19:12

Meillä tehdään myös uunissa samalla metodilla rypsiöljyllä tai tehtiin, kunnes kerran öljy vahingossa unohtui. Tulikin niin hyvät muikut, että olen sen jälkeen tehnyt ilman rasvaa: latonut peratut muikut riviin pellille, päälle suolaa ja ruiskorppujauhoja ohuesti (teesihdillä). Uunissa +200 C noin puoli tuntia tai kunnes pinta kauniin ruskistunut. Meheviä ja kalan maku tallella. 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 10:49

Oi että, kiitos vinkistä, kuulostaa tosi hyvältä!

Vastaa
Madekeitto | Se paras | Katso ruokatoimittajan vinkit ja resepti! 30.1.2022 - 15:14

[…] Muikkunugetit eivät kärytä, sillä ne paistetaan kätevästi uunissa. […]

Vastaa
Mantelikuha | Hetkessä valmista | Katso ruokatoimittajan resepti! 3.4.2022 - 17:18

[…] Muikkunugetit valmistuvat käryttä uunissa. […]

Vastaa
Lakimies Helsinki 21.10.2023 - 11:06

lositabaa

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä