Eräänä päivänä paistoin munakoisot valkosipulivoissa sillä seurauksella, että söin yhtä palaa lukuun ottamatta kaikki yksinäni suoraan pannulta. Seuraavana päivänä tein saman satsin uudelleen, eikä koukuttavuus ollut haihtunut yön aikana. Jos siis kaipaat pöytääsi jotakin maagisen hyvää herkkua, jatka lukemista.
Munakoiso on raaka-aine, jonka kesyttämiseen moni kaipaa ohjeita. Näin päättelen siitäkin syystä, että munakoiso uunissa -postaukseni keikkui koko viime vuoden luetuimpien juttujen kärjessä, heti siellä perunarieskojen ja omenapiirakan imussa. Munakoisosta saa taivaallista, kun tietää miten toimia.
Onnistumisen avaimet ovat yksinkertaiset: tarpeeksi rasvaa ja suolaa. Yleensä kesytän munakoison öljyllä, mutta tällä kertaa tässä onkin voita. Jösses miten hyvää…
Et tarvitse montaa raaka-ainetta. Voita, valkosipulia, tuoretta timjamia ja tietenkin munakoisoa. Lopuksi voit raastaa kypsien munakoisojen päälle pikkuisen parmesaania, jos haluat.
Tarvitset paistinpannun, jonka voit laittaa uuniin. Toki voit käyttää myös uunivuokaa, paista vain silloin hetki valkosipulia ja timjamia voissa pannulla ja valuta munakoisojen päälle. Minulla on 26-senttinen valurautapannu, johon kaksi tavallisen kokoista munakoisoa sujahtaa mukavasti ja jonka voi nostaa huoletta uuniin.
Valmistelut hoituvat helposti. Munakoisojen itkettämisen tarpeellisuudesta ollaan monta mieltä. Ennen se tehtiin siksi, että munakoisot olivat kitkeriä ja suolan avulla tuo kitkeryys saatiin pois. Nykyiset munakoisolajikkeet eivät enää ole kitkeriä, mutta asiantuntijat suosittelevat itkettämistä. Suolan avulla munakoiso imee vähemmän öljyä. Itse välillä itketän, välillä en. Tässä en sitä ole tehnyt, enkä huomannut mitään haitallista.
Pyörittele munakoisot valkosipulivoissa kunnolla kauttaaltaan ja asettele sitten vuokaan ja uunipannuun tiiviisti suunnilleen yhteen kerrokseen. Ei haittaa, jos munakoisot hiukan menevät päällekkäin. Munakoisot saavat muhia uunissa ainakin puoli tuntia, kunnes ne alkavat ruskettua ja niiden sisus muuttuu kermaisen pehmeäksi.
Raasta pinnalle parmesaania, kun munakoisot ovat vielä lämpimiä. Nämä toimivat mielestäni aterian lihamaisena keskipisteenä esimerkiksi risoton tai tabboulehin kanssa. Tai sitten voit tehdä kuten minä eli syödä ne aivan sellaisenaan.
****
Mikä on sinun lempitapasi syödä munakoisoa? Ja tässä vielä superhelppo ohje, ole hyvä!
Lisää helppoa vegeä
Basilikarisotto on täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan.
Gnocchipannu valmistuu valmiista gnoccheista pannulla tosi äkkiä.
Hernepestopasta hurmaa maullaan ja kauniilla värillään.
11 kommentit
Nam!
Tykkääkö kukaan munakoisosta narskuvana pesusienenä (raakana)? Koska joskus sitä sellaisena tarjotaan ravintolassa.
Tämä on mulle suuri mysteeri, niin säännöllisesti tulee vastaan raakaa munakoisoa!
Jääkaapissa oli pari munakoisoa joista piti tulla moussaka pari viikkoa sitten, tuumasta toimeen ja reseptit auki ☺️ löysin melkein heti reseptisi Munakoisot valkosipulivoissa… Tuoreen timjamin korvasin kuivatulla ja päälle Västerbotten juustoa 😋 suorastaan taivaallista. Kiitos reseptistä, jää suosikkilistalle.
Onpa kiva kuulla, kiitos!
Det här receptet med smör måste jag bara testa. Det måste vara supergott. Nu kommer det massor med fina äggplantor till grönsaksavdelningarna.
Min favoriträtt med aubergine är kinesisk fiskdoftande augergine , Yu Xiang Qie zi.
Tack för tipsen! Jag älskar äggplantor <3
Kuulostaa ihanalta! Mitä öljyä käytät tässä ja ylipäänsä kun kuumennat? Lisäksi kysyisin, että eikö rasva roisku uunissa – itse paistan esim kalan usein folion avulla siitä syystä.
Käytän useimmiten ihan tavallista rypsiöljyä. Voi ja öljy imeytyvät tässä aika hyvin munakoisoihin, joten tämä ruoka ei räisky 🙂
[…] Tai ehkä teet munakoisoja valkosipulivoissa? […]
Munakoisot ovat juuri uunissa ja ainakin tuoksuvat herkullisilta. Söin keväällä turkulaisessa ravintola Kuoressa elämäni parhaat munakoisot, joissa oli misovoikastike, ja ajattelin, että seuraavan satsin maustan valkosipulin sijaan misolla.
Paistoin tänään kotimaisen puutarhan munakoisoja tällä ohjeella. Älyttömän hyvää tuli, vaikka unohdin parmesanin. Kiitos ohjeesta!