Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Noidan sormet: miksi halloween-hassuttelu on tänä vuonna erityisen tärkeää

kirjoittanut Satu Koivisto 29.10.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 29.10.2020
Noidan sormet
4,9K

”Noidan sormet, äiti, ehdottomasti noidan sormet”, kiljahteli kahdeksanvuotias ja raapusti raivoisasti oranssilla tussilla paperiin.

”Ja muumionakkeja, halloweenkeksejä, myrkkydippiä”, hän jatkoi ja hypähteli tuolissaan.

On käynyt selväksi, että kotonamme asuu kahdeksanvuotias juhlaihminen. Perinteisesti suvussamme ihmiset jakaantuvat juhlaihmisiin ja ei-juhlaihmisiin. Juhlaihmiset rakastavat juhlimista ja juhlien suunnittelemista, kun taas ei-juhlaihmiset eivät edes saavu toisten järjestämiin juhliin, koska eivät ole juhlaihmisiä. Kahdeksanvuotias kuuluu ehdottomasti ensimmäisiin.

Vaikka elämme tässä koronasuossa emmekä miehen kanssa tajua mitään halloweenista, päätimme, että lapset saavat halloweenjuhlansa. Tänä vuonna se tuntuu erityisen tärkeältä. Jotain pientä todellisuuspakoa tästä ihmeellisestä elämästä, jossa nelivuotiaat osaavat olla halaamatta toisiaan, ”koska korona”. Halloweenvieraita tulee molemmille lapsille yksi, samasta perheestä.

Niinpä mies kävi ostamassa koripalloa isomman kurpitsan kaiverrettavaksi ja tein oman luottokeksitaikinani, josta on tehty myös molempien lasten nimijuhlien kirjainkeksit. Taikinasta leivotaan noidan sormet mutta myös muita teemaan sopivia keksejä pipareiden tapaan.

Keksitaikinani on pehmeä, joten se kannattaa ehdottomasti tehdä edellisenä iltana jääkaappiin asettumaan. Suosittelen muutenkin kaikkien kaulittavien voitaikinoiden tekemistä edellisenä päivänä. Ajatus ehkä tuntuu raskaalta (onpa työlästä, kun ei voi vain suoraan leipoa), mutta taikinalle odotus tekee ihmeitä ja se tottelee paljon paremmin.

Olin tehnyt taikinan lauantai-iltana, ja leivoimme lasten kanssa sunnuntai-iltana. Jaoin taikinan suunnilleen kolmeen osaan. Yhdestä tehtiin noidan sormia, yhdestä kirjainkeksejä (halloween-teksti piti ehdottomasti saada aikaiseksi) ja yhdestä piparimuoteilla kaikenlaisia söpöjä asioita kuten yksisarvisia, dalahäst-hevosia ja säikähtäneitä kissoja. Kaksi viimeksi mainittua ryhmää sitten koristellaan jossain vaiheessa pikeerillä, strösselillä ja hassuilla halloween-silmillä. Tehtiinpä yksi merenneitokin, josta olisi tarkoitus tulla tietenkin muumiomerenneito.

Taikina pehmenee nopeasti huoneenlämmössä, joten sitä kannattaa käsitellä vain pieni määrä kerrallaan ja säilyttää loput jääkaapissa. Hyväksi metodiksi on osoittutunut, että jokaisella on oma pieni taikinanökäreensä, jolle saa tehdä mitä haluaa. Kuopukselle se usein tuppaa tarkoittamaan taikinan syömistä.

Pöytä kannattaa jauhottaa kunnolla. Noidan sormet valmistuvat noin pikkurillin paksuisista taikinapötköistä, jotka sitten pätkitään muutaman sentin mittaisiksi. Valmiit pötköt kannattaa nostaa suoraan leivinpaperin päälle ja viimeistellä siinä: litistää hiukan, lisätä päähän kuoritun mantelin kynneksi ja painaa tylsällä veitsellä muutaman poikkiviillon nivelien rypyiksi.

Jos samalla kerralla leipoo noidan sormien lisäksi muitakin keksejä, kannattaa järjestää samanmuotoiset keksit samalle pellille. Silloin ne paistuvat yhtä aikaa.

Kun kaikki keksit on leivottu, parkkeeraan uunin eteen ja keskityn vain paistamiseen. Koska jos siihen ei keskity, keksit kärähtävät. Tätä vastaan on turha taistella.

Keksit säilyvät mainiosti viikon. Ja jos et jaksa paistaa kerralla koko taikinaa, sen voi hyvin pakastaa (muista silloin merkitä tussilla, mitä paketissa on, muuten löydät epämääräisen kimpaleen pakastimesta kolmen vuoden päästä).

Me dippailemme virallisena halloweenpäivänä noidan sormia mansikkahilloon. Hannan sopan Hanna oli koristellut omat noidansormensa vielä punaisella elintarvikevärillä, eikö olekin ihanan kammottavaa?!

****

Oletko sinä tehnyt koskaan hurjia keksejä halloweeniksi? Ja tässä vielä oma reseptini, ole hyvä!

Noidan sormet

Noidan sormet

Printtaa
Annoksia: n. 60 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 8 tuntia 8 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 100 g voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl maitoa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • kuorittuja manteleita

Tee näin

  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi.
  2. Lisää maito, vaniljajauhe ja leivinjauhe ja vatkaa tasaiseksi. 
  3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi vatkaimen pienimmällä teholla, älä enää vatkaa.
  4. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri kelmuun. Anna olla jääkaapissa yön yli.
  5. Leikkaa taikina neljään osaan. Ota yksi leivottavaksi, anna muiden olla vielä jääkaapissa. Pyöritä taikinasta pikkurillin paksuisia pötköjä. Leikkaa pötköt viiden sentin pätkiksi. Nosta pötköt leivinpaperin päälle ja jätä leviämisvaraa.
  6. Muotoile pötköä hieman litteämmäksi. Paina jokaisen sormen päähän manteli ja tee veitsellä rystyset.
  7. Paista noidan sormia 200-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Tarkkaile paistumista, keksit palavat helposti.
  8. Tarjoa mansikkahillon tai muun punaisen hillon kanssa, jos haluat vähän lisää jännitystä.

Lue lisää

Ikihitti kauralastut onnistuvat pieneltäkin lapselta, kunhan sinä hoidat paistamisen.

Mustikkamurupiirakka valmistuu kätevästi sekoittamalla ja pakastemustikoista.

Suklaakeikaus on ihanan tuhti!

HalloweenKeksitLapsetLeivonta
3 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Seesamilohi: rapea, mehevä, koukuttava ja lautasella vartissa
Seuraava postaus
Suppilovahverorisotto: helppo arkiruoka, uskoisitko?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Viiru 30.10.2020 - 13:41

Tuo keksinpaistamisjuttu on kyllä niin totta. Aina kun keskittyminen herpaantuu, niin kärähtävät mokomat :D. Olen itsekin joskus tehnyt noidansormia halloweenjuhliin, ovat juuri sopivan karmivia hehe.

Vastaa
Satu Koivisto 13.11.2020 - 16:11

Tämä on todellinen ongelma 😀

Vastaa
Halloween-juhlat | Ruokatoimittajan helpot ja hauskat tarjoiluideat 28.10.2021 - 20:10

[…] Noidan sormet on toinen klassikko, joita ilman halloween ei tässä perheessä tule. Samasta taikinasta teet kuitenkin myös muita keksejä. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä