Omenapiirakka, nimenomaan tämä versio, on perheemme rakkaimpia leivonnaisia. Mies kerta kaikkiaan rakastaa kaikenlaisia omenaista ja makeaa, ja koska puutarhamökillämme kasvaa viisi omenapuuta, piirakan materiaalia riittää huononakin omenavuotena yllin kyllin. Omenapiirakka oli myös yksi Gastronaatti II -kirjani suosituimmista resepteistä, ja yksi lukijoista keksi sille lempinimen #somenapiirakka. Nerokasta!
Omenapiirakka hurmasi myös Helsingin Sanomien kriitikon Katja Bäcksbackan, joka leipoi piirakan kirja-arviotaan varten. ”Resepti on ansainnut kaiken saamansa somesuitsutuksen”, hän kirjoitti ja arvioi piirakan erittäin meheväksi ja maukkaaksi. Olen yhä kovin otettu näistä sanoista, kiitos vielä!
Tässä kolme vinkkiä omenapiirakan onnistumiseen ja lopussa vielä tarkka resepti!
Pohjan salaisuus: mantelijauho
Omenapiirakan salaisuus on pohjataikinan mantelijauho. Kuten kaikissa parhaissa oivalluksissa, kaikki alkoi sattumasta. Leivoin kerran omenapiirakkaa, kun tajusin, että meillä ei ole tarpeeksi vehnäjauhoja. Ruokakomerosta silmiin osui pussillinen mantelijauhoa, joka oli hankittu ties mistä syystä. Muistelin, kuinka eräs entinen työkaverini aina ylisti mantelijauhojen mukanaan tuomaa mehevyyttä leivonnaiseen kuin leivonnaiseen, ja niin päätin korvata vehnäjauhoista osan niillä. Uunista tuli ulos uskomaton herkku. Piirakan pohja oli ennennäkemättömän mehevä, jopa karamellisoitunut, ja se viimeinen murunen, jota kukaan ei ikinä tohdi ottaa, säilyi mehevänä seuraavaan aamuun.
Mantelijauho on hienojakoisempaa kuin mantelijauhe. Tässä leivonnaisessa voi käyttää myös karkeampaa mantelijauhetta (esimerkiksi Sallinen), koska lopputulos on rouhea. Esimerkiksi macaronseja tehdessä mantelijauho on ehdoton.
Mantelijauhon -tai jauheen sijaan voi käyttää myös jotakin pähkinäjauhoa. Jos pähkinät eivät sovi, esimerkiksi auringonkukansiemenistä voi tehdä jykevällä tehosekoittimella jauhetta. Myös kookosjauho toimii, tosin silloin pohjaan tietenkin tulee kookoksen makua. Minusta se ei kylläkään ole haitallista!
Vuoka: valitse tarpeeksi pieni
Paista piirakka tarpeeksi pienessä vuoassa, jotta pohjasta tulee paksu, upottava peti omenanpaloille. Oma vuokani on suorakaiteen muotoinen metallivuoka, jonka strategiset mitat ovat 24 x 29 cm.
Paistoaika: ole tarkkana
Itse tykkään paistaa piirakkaa mieluummin hiukan liian vähän kuin liian paljon, jotta se pysyy mehevänä. Kaipaamme vain kevyttä rusketusta. Kehotan taistelemaan Vielä vähän -ajatusta vastaan.
Oikopolku: et tarvitse toista kulhoa kuivien aineiden sekoittamiseen
Kirjasin ohjeen tähän samassa muodossa kuin mitä se on kirjassa. Kirjan julkaisun aikana kuitenkin leivoin piirakoita kymmenittäin vähän sinne sun tänne, ja kiireessä aloin oikoa omaa ohjettani. En enää viitsi sekoittaa kuivia aineita toisessa kulhossa vaan hulautan ne surutta suoraan taikinakulhoon, joskin silloin vatkaan leivinjauheen, kardemumman ja mantelijauheen ennen vehnäjauhojen lisäämistä. En myöskään enää asettele omenaviipaleita riveihin vaan kaadan ne piirakan päälle suurin piirtein tasaisesti. Hyvin onnistuu niinkin!
Muokkaa omenapiirakka muillekin hedelmille ja marjoille
Omenapiirakan pohja on äärimmäisen joustava ja muokattavissa muillekin hedelmille ja marjoille. Keväällä leivon pohjaan raparperipiirakan, kesällä olen lisännyt päälle aprikooseja ja vuodenvaihteessa käytän meheviä Conference-päärynöitä, joista leivottu piirakka on paitsi mehevä, myös todella näyttävä.
Näin te kommentoitte omenapiirakan ohjetta:
”Tää oli siis niin järkyttävän hyvää että!!”
”Mieheni ei tykkää makeasta, karkeista, suklaasta, kakuista (how is it possible?!) mutta ylisti omenapiirakkaa parhaaksi ikinä ja oli aivan myyty!!! Itsekin yhdyn kehuihin – tästä tuli suosikki.”
”Parasta omenapiirakkaa ikinä! Kiitos sinulle.”
”No nyt on hyvää, maineensa veroista.”
****
Luen palautteita aina kyyneleet silmissä, niin ihana kuulla.
Alla omenapiirakan resepti. Toivottavasti sinäkin pidät!
Kuva: Tommi Koivisto/Gastronaatti II
Lisää helppoa leivontaa
Päärynäpiirakka on somenapiirakan talviversio.
Nätti päärynä-suklaakakku valmistuu helposti leipävuoassa.
Jos pakastimessasi lymyää mustikoita, leivo mustikkamurupiirakka!
78 kommentit
Hei!
Mitä voisi käyttää mantelijauheen tilalla tuomaan samanlaista mehevyyttä? Manteli teettää tyttärelle allergisen reaktion, joten en voi käyttää mantelijauhetta.
T: Merja
Hei Merja! Olen itse korvannut joskus kookoshiutaleilla, ne toimivat hyvin, toki piirakka sitten maistuu myös kookokselle, mutta kivalla tavalla. Pähkinäjauho toimii myös hyvin, jos sellainen sopii. Luulen myös, että auringonkukansiemenet toimisivat jauhoina, niitä voisi kokeilla jauhaa tehosekoittimessa. Toivottavasti joku näistä natsaa 🙂
Moi! Ei liity omenapiirakkaan, mutta tiedoksi, että tuossa arvostelussa on äärimmäisen helppo vahingossa painaa yhtä tähteä, enkä äkkiä keksinyt miten sen saa peruttua. 🙁 Luuktavasti selittää useammankin huonon arvion!
Hei Merja Sovala!
Onko tytölläsi muita allergioita myös vai pelkästään manteli?
Hei!
Tyttärellä on pähkinäallergia, samoin porkkana ja omena ovat pannassa.
Hei! Mantelijauhon voit korvata perunajauholla ja päälle sopivat esimerkiksi mustikat 🙂
Moikka Satu! Tehtiin eilen kanssa ekaa – vaan ei vikaa – kertaa #somenapiirakkaa ja korvattiin mantelijauho kookosjauholla (koska jälkimmäistä oli kaapissa). Oli ihan oikeasti parasta omenapiirakkaa ikinä, tähän jäi heti koukkuun! Taidan tehdä koko omppusadosta näitä ja täyttää pakkasen 😀
Kiitos! <3
Voi onpa ihana kuulla, kiitos <3
Kookosjauhoa olen joskus itsekin laittanut, toimii kyllä hyvin!
Missä muodossa tähän tulee kardemumma? Jauhettuna vai murskattuna?
Käytän yleensä jauhettua kardemummaa 🙂
Pitihän tätä kokeilla, heittämällä jatkoon. Heti aloin miettimään, mihin kaikkeen mantelijauholla voisi saada uutta makua 🙂
Kiva kuulla! Mantelijauho on kyllä ihmetavaraa 😀
Tein omenapiirakan vaimoni nimipäivänä. Yksiselitteinen kommentti: 10 +. Olin täysin samaa mieltä, KIITOS, Satu!
Voi kiitos kivasta kommentistasi! Onpa ilo kuulla!
Hei
Mikä rasva kävisi voin sijaan, voissa on maidon valkuaisaineita aina vähän mukana myös laktoosittomassa ja se meillä niin iso allergeeni että ei voi riskeerata. Kirkastettua voita käytän muuten mutta en ole ikinä ajatellut että sitä voisi vaahdottaa vai voisiko, se on ainakin jääkapista otettuna kun betonia. Vehnäjauhot voinee vaihtaa gluteenittomaksi?
Moikka! Vegaaninen pehmeä margariini sopii hyvin 🙂 Ja gluteeniton jauhoseos toimii hyvin vehnäjauhojen tilalla.
Olipa hyvää…se huono puoli ohjeessa on että pähkinäallergiset lapseni eivät voi syödä sitä…myös kookospähkinälle on toinen allerginen.jauhot vaihdoin ydinspelttijauhoihin ja sokerin riokosokeriin.päälle laitoin intiaanisokeria
Entä jos hurauttaisi ”jauhoa” esimerkiksi auringonkukansiemenistä? Ja perunajauho ja kaurajauho sopivat myös 🙂
Herkullinen ohje!
Onnistuisikohan samalla reseptillä myös mufinssit?
En valitettavasti ole itse tehnyt, mutta eräs Instagramini lukijoista oli 🙂 Näyttivät herkullisilta!
Huono ohje. Tein täysin ohjeiden mukaisesti ja piirakka oli keskeltä raaka ja lässähti. Ei lähe kokeiluun enää toista kertaa..
Harmi kuulla, ettei piirakka onnistunut. Uunit ovat erilaisia, joten paistumista kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa paistoaikaa hiukan pidentää.
Vuoan koko vaikuttaa myös, itse pidin lopulta n. 40min että kypseni kokonaan, paksumman pohjan tehdessäni 50 min. ☺️
Kyllä, totta tämäkin 🙂
Hanna, olen samaa mieltä kanssasi. Jää raaáksi pohjasta, jos kypsentää keskitasolla 30 min. Lisäksi siinä on liikaa sokeria, varmaan 1,5 dl olisi riittänyt. Tämä on tietysti makuasia. Olen tehnyt parempaakin omenapiirakaa.
Uuneissa on eroja, ja sinun uunissasi paistaminen selvästi vie pidemmän aikaa 🙂 Sokeria voi tietenkin vähentää, mutta silloin piirakka ei ole rakenteellisesti sama, sillä tuo sokerimäärä ja mantelijauho karamellisoivat pohjan.
Runsaasti erilaisia piirakoita/piiraita leiponeena voin todeta tämän leivonnaisen ohjeen olevan erittäin hyvä. Pohja on todella maukas. Pienenä vinkkinä sanoisin, että paistoaika riippuu myös vuoasta ja uunista. Kannattaakin varmuudeksi kokeilla kypsyyttä tikulla ja tarvittaessa jatkaa kypsennystä joillakin minuuteilla. Jälkilämpöä voi myös hyvin käyttää hyödyksi loppukypsennyksessä.
Kiitos kovasti, onpa kiva kuulla!
Mitä tarkoittaa nopea sekoitus? Onko se niinkuin nopeella vehkeellä, kuten tehosekoittimella, vai silleen suurpiirteisesti puolihuolimattomasti nopeesti, vai nyt äkkiä, että päästään syömään -tyyppisesti?
Oman reseptinlukukokemuksen perusteella tarkoittaa sitä, että sekoittaa sen verran, että kaikki on hyvin sekaisin eikä ole jauhopaakkuja, mutta ei sen enempää. Miulla oli sellainen mielikuva, että liika sekoittaminen tässä vaiheessa voisi jotenkin sitkistää taikinan? Itse olen usein käyttänyt sähkövatkainta, mutta kyllä ne käsipelilläkin sekoittuvat yhtä lailla 🙂
Kyllä, juuri oikea mielikuva 🙂 Vehnään alkaa tulla sitkoa, ja tämä leivonnainen on parasta mureana (onko se sana :D).
Hyvä kysymys! Nopea tässä tarkoittaa tosiaan sitä, että taikinaa ei kannata enää vatkata pitkään, jotta vehnäjauhoihin ei tule sitkoa. Eli vain sen verran sekoitusta, että taikina on tasaista 🙂
Haluaisin testata tätä ohjetta kaiken somehehkutuksen innoittamana, mutta minun hellu on allerginen kananmunalle. Oiskohan sen voinut korvata tässä esim kermaviilillä, omenasoseella tai banaanisoseella?
Ainakin soijajogurtilla monet ovat korvanneet, joten sitä suosittelen 🙂
[…] kotimaisia omenoita, päädyin omenapiirakkaan. Pienen tutkailun jälkeen valitsin kokeiluun Satu Koiviston suitsutetun omenapiirakan, joka on suosionsa vuoksi uudelleennimetty nokkelasti somenapiirakaksi. Kehut eivät ole lainkaan […]
Onnistuukohan tätä tehdä pellillistä? Viikonloppuna olisi synttärit juhlittavana ja tämä oli niin hyvää että haluaisin tarjota vieraillekin
Suosittelisin tekemään kaksi piirakkaa, näin toimin itse. Pellillinen voisi onnistua ainekset tuplaamalla, mutta silloin pitää tarkkailla paistoaikaa. Piirakka on myös parhaimmillaan, kun pohja on paksu 🙂
Tätä ei pysty tekemään pellillistä. Tein juuri vuokaan ja siihen sopiva, pyöreä piirakkavuoka. Aivan loistava ohje, maukas. Otin 30min. sitten uunista pois, Ja tietty pakko maistaa. Tein ohjeen mukaan ja ostin mantelijauhon sijaan maissijauhoa, vahinko kävi. Laitoin maissijauhoa ja hyvää tuli. On todella hyvä ohje.
Tämä ensimmäinen krt, monia ohjeita kokeillut.
Mä tein tästä pellillisen, maistui niin makealta tuo pohja että levitin ohkaiseksi ja paljon omenia päälle. Toivon mukaan en sekoittanut pohjaa liikaa kun niin makeaksi meni.
Sama. Pohja oli liian makea, mutta voi johtua siitä, että panin mantelijauhon puutteessa siihen taatelijauhoa..
Taatelijauho kuulostaa hyvältä mutta toden totta makealta 😀
Kiva kuulla, että piirakka onnistui ja kiva kuulla, että myös maissijauho sopii 🙂
No eipä ollut kummoista omena piirakkaa
Harmi ettei piirakka ollut sinun makuusi.
Kiitos loistavasta #somenapiirakan ohjeesta. Viestiketjussa saattaa jo olla gluteenittoman version kehuja. Tein tänään piirakan ja korvasin vehnäjauhot Oman myllyn vaalealla jauhoseoksessa. Toimii ja maistuu!!
Kiitos hyvästä ohjeesta! Meillä tehty n. 50 piirakkaa ja aina onnistunut ok. Joskus kun lurahtaa jauhoja vähän runsaammin ja taikina tuntuu jäykältä, olen laittanut 0,5 dl maitoa tai kermaa notkistamaan taikinaa, pieni vatkaus vielä ja hyvä tulee! Jätän kardemumman pois ja 2 tl vaniljasokeria tilalle on meidän perheen suosikki. Omenat palastelen aika pieniksi kuutioiksi ja painelen taikinaan ronskilla kädellä. Nam!
WOW, 50 piirakkaa, en kestä! Ihana kuulla, kiitos kun kerroit <3
Voiko tuota täytettä esimerkiksi muokata kesän vadelmilla ja kermaviilillä johon sekoitettu kananmuna ?
Itse lisään kesän marjat päälle ihan sellaisenaan 🙂 Pakastemarjoista voi myös tehdä, mutta silloin kannattaa valuttaa ylimääräinen mehu siivilässä pois.
Olen ihmetellyt, kuinka joka puolella hehkutetaan tätä kyseistä piirakkaa sinun ”keksintönä” ja maailman parhaana. Puhumattakaan ”reseptin salaisesta ainesosasta”, jonka keksit vahingossa. Ranskalaisessa keittiössä on iät ajat käytetty mantelijauhoja ns parempien leivonnaisten raaka-aineena kuten Clafoutis tai Frangipane ym. näiden lukuisat eri nimiset ”risteytykset”. Eli et ole keksinyt mitään vaan ihan kopioinut jo olemassa olevaa klassista reseptiikkaa, missä sinänsä ei ole mitään väärää, mutta itselleen kunnian ottaminen klassikoista on väärin. Ruokakirjailijana ja toimittajana tuntenet gastronomian historian?
Moikka Anna! Kiitos palautteestasi. Ilolla ja hämmästyneenä olen seurannut, kuinka resepti on lähtenyt elämään aivan omaa elämäänsä ja päätynyt tuhansien suomalaisten keittiöihin. Jotain erityistä siinä ihmisistä on sitten ollut.
Mukavaa syksyä sinulle!
Satu siis keksi laittaa pelkkien vehnäjauhojen sijaan myös mantelijauhoa juuri tähän nimenomaiseen reseptiin. Se oli se uutuus. Hän tietää varmasti että mantelijauhoa käytetään usein leivonnassa.
Tein somenapiirakkaa! Aivan ihanaa, ja siis avainsana oli (minulle) että antoi sen jäähtyä hieman (ensin otin ahneena heti). Puoliso kommentoi ”aivan törkeen hyvää” myös 🙂 Ehkä skidisti makeanpuoleista itselleni, mietin, että taikinan karamellisoituminen ei varmaan tapahdu jos sokeria vähentää…
Onpa kiva kuulla! Ja tosiaan sokeria voi vähentää, mutta silloin rakenne ei ole aivan sama. Olen testannut ja palannut takaisin tähän sokerimäärään 😀
Tein vahingossa munattomana ja oli ihan superhyvää niinkin. Kiitos, mumss!!
Hei kiva kun jätit viestiä, hyvä ja tärkeä vinkki tämä!
juu ihan muuten jees, mutta 30 minuuttia ei TODELLAKAAN riitä 😂
Joo paistoajat tosiaan aina riippuvat uunin tehoista 😀 Kannattaa ehdottomasti paistaa pidempään, jos on tarve.
Vegaaninen munaton versio: 2 dl munan tilalle pellavalimaa, voi laittaa siemeniäkin. Vaahdottuu sokerin ja vegaanisen margariiinin kanssa. esim. Pirkka leivontamargariini.
Pellavalima 1l-1,5l vettä 2 -3 rl pellavan siemeniä. Keittoaika määrää liman sitkoisuuden, halpaa niin voi kokeilla. Keitetään 20 min. Itse teen niin että annan veden kiehua, laitan simenet kiehutan 5 min ja sitten laitan piennelle lämmölle 10 min, lämpö pois ja annan jäähtyä hellalla. Sitkoa tulee lisää jääkaapissa, voi jättää löysäksi. Munan korvikeen lisäksi kansaperinteessä käytettiin vatsavaivoissa kuurina.
Todella hyvä vinkki tämäkin, kiitos kun jätit kommentin!
Päivää ! Löysin ohjeen ihan sattumalta…ja jäin miettimään mantelijauhetta/jauhoa ; sehän on gluton..! Eli sopisi tyttärelle hyvin, MUTTA voinko korvata sen vehnäjauho osuuden mielestäsi esim.perunajauholla..vai miten ? Vaiko ihan gluton jauholla ? Tein v-jauholla koe-piirakan, ja oli niin hyvää, jotta syötiin vaarin kanssa se kahdestaan suitsait ! Tosin vaarin mielestä omenia olis saanut olla enempikin..! Kiitos, jos löydät ratkaisun, ettei hyvä maku karkaa !
[…] Omenapiirakka #somenapiirakka on tämän blogin suosituin resepti. […]
Kaurajauhoa käyttäen tulee muhevia leivonnaisia: esim. kääretortun voi leipoa sillä hyvin ilman vehnäjauhoa.
Mantelijauho on todella rasvaista ja varmasti tämän hehkutetun omenapiirakan karamellisoitumisen edellytys yhdessä paljon sokerin kanssa, mutta kaurajauholla saa kevyemmän ja tosi hyvän version.
Tein piirakan myös käyttäen ohjeen mukaisesti vehnä- ja mantelijauhetta ja olihan se valtavan hyvää.
Juu, ilman muuta voi korvata kaurajauholla 🙂
[…] Omenapiirakka on blogin suosituin resepti. […]
[…] on mustikkapiirakoista yksi suosikkini. Se kuuluisa omenapiirakka somenapiirakkakin onnistuu kyllä vallan mainiosti mustikoista, mutta kaurainen muruseos on aivan jumalaista […]
[…] – Apple pie, specifically this version, is one of our family’s favorite pastries. The secret of the apple pie is the almond flour in the base dough. As with all the best insights, it all started by chance, food writer Fairy tale Koivisto tells on his blog. […]
[…] – La tarte aux pommes, en particulier cette version, est l’une des pâtisseries préférées de notre famille. Le secret de la tarte aux pommes est la farine d’amande dans la pâte de base. Comme pour toutes les meilleures idées, tout a commencé par hasard, écrivain culinaire Conte de fées Koivisto raconte sur son blog. […]
[…] – La tarta de manzana, en concreto esta versión, es uno de los pasteles favoritos de nuestra familia. El secreto de la tarta de manzana es la harina de almendras en la masa base. Al igual que con todas las mejores ideas, todo comenzó por casualidad, escritor gastronómico. Cuento de hadas Koivisto dice en su blog. […]
[…] Omenapiirakka #somenapiirakka on tämän blogin kestohitti. […]
[…] ja piparitaikinakastiketta (siis mikä loistava idea!). Se sopi erinomaisesti Satu Koiviston somenapiirakan kanssa. Lisäsin piirakan päälle vielä muruseoksen: 50 g voita, puoli desiä sokeria, 1 dl […]
[…] Oma luottoraparperipiirakkareseptini syntyi vahingossa, kun kerran leivoin tuota kotsankirjapiirakkaa eikä minulla ollutkaan tarpeeksi vehnäjauhoja. Mantelijauhoja oli, joten päätin korvata osan jauhoista sillä. Raparperipiirakasta tuli uskomattoman mehevä, suorastaan karamellisoitunut. Pohjan makeuden ja raparperien kirpeyden suhde oli täydellinen. Sama pohja päätyi Gastronaatti II -kirjaani omenapiirakan alle, ja siitä tuli ilmiö. […]
Kananmunat voi korvata myös aquafaballa joko säilykepurkin nesteestä, valmiista aquafabapulverista tai itse keitettyjen kikherneitten tai papujen nesteestä saadulla. Olen joskus leipinut kakkuja ja jättänyt ongelmitta kananmunat pois. Tähän omenapiirakkaan voisi sopia omenasose munien sijaan.
Paljonko laittaisit aquafabaa tuohon reseptiin?
Mä en ole tehnyt aquafaballa (pitää testata tämäkin!) vaan yleensä teen Plantin Cooking Fraichella. Äkkiseltään arvioisin, että 3/4 dl voisi olla määrä, jolla aquafabaa voisi kokeilla.
Satu siis keksi laittaa pelkkien vehnäjauhojen sijaan myös mantelijauhoa juuri tähän nimenomaiseen reseptiin. Se oli se uutuus. Hän tietää varmasti että mantelijauhoa käytetään usein leivonnassa.
Törkeän paljon rasvaa tässä reseptissä. Epäilinkin heti alussa, mutta kun ei ole leipomisessa paljon kokemusta, en uskaltanut muokkailla reseptia.. nyt koen että voita olisi varmaan riittänyt vain 50 g. Hyvä piirakka tuli, harmi vaan että niin rasvainen että en pysty syödä kuin pieni pala kerrallaan.
Viipaloidaanko omenat vai laitetaanko neljänneksinä piirakan päälle? Minä hölmö tein jälkimmäisen ja saapa nähdä mitä uunista tulee vaikka pieniä omenat olivatkin…