Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Paahdettu juures-kikhernesalaatti: näppärä tapa saada lautaselle lisää kuitupommeja

kirjoittanut Satu Koivisto 9.1.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 9.1.2022
Paahdettu juures-kikhernesalaatti
7,2K

Koska olet viimeksi tarttunut vihannesosastolla nauriiseen, lanttuun tai juuriselleriin? Jos siitä on aikaa, kokeile tätä! Tämän juuressalaatin pääroolissa on kasvis, joka yleensä on paitsiossa.

Kasvishaasteeni talven teemana olkoon siis kotimaiset juurekset. Niiden syömistä olisi varaa kasvattaa monestakin syystä. Ne ovat paitsi hyviä ja edullisia, myös älyttömän terveellisiä. Juurekset sisältävät paljon kuitua, mikä on suoliston mieleen.

Paahtajanaisena tietenkin tykkään lykätä tämänkin asian uuniin. Lopputulos maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin.

Tässä pari vinkkiä valmistukseen.

Ensin kattilaan

Juurekset tietenkin voisi paahtaa raakana, mutta ne etukäteen keittämällä varmistat, että kaikki ainekset kypsyvät samassa tahdissa eikä mikään osanen kärähdä. Ja esimerkiksi jos ostat kilon pussillisen punajuurta, kaikki punajuuret kannattaa keittää kerralla valmiiksi ja laittaa kypsänä jääkaappiin odottamaan käyttöä. Osa tähän salaattiin, loput lautaselle vaikka punajuuritahnana. Tämä on sitä kuuluisaa esivalmistelua, josta aina puhun.

Juuresten keittoaika riippuu tietenkin juureksesta, juureksen koosta ja iästä. Esimerkiksi pienet, syksyn ensimmäiset punajuuret saattavat olla valmiita jo parissakymmenessä minuutissa, kun taas loppukevään jättipunajuuret saattavat vaatia jopa puolitoista tuntia. Keitä tilkka vettä, lisää suola ja plumpsauta hyvin pestyt juurekset kattilaan. Niitä ei tarvitse kuoria. Keitä juureksia hiljaa poreillen, kunnes terävä veitsi tai hammastikku uppoaa niihin mielellään. Kaada vesi pois ja jos et käytä juureksia heti, jäähdytä ne ja nosta rasiassa jääkaappiin.

Vihreä mauste ja koukuttavat kikherneet

Tykkään lisätä juuressalaattiin (puna)sipulia ja lehtiselleriä, johon suhtaudun kuin mausteeseen ja jota yritän pitää aina kotona, joko jääkaapissa tai pakastimessa. Tämä salaatti ei ole poikkeus.

Ja oletko koskaan paahtanut kikherneitä uunissa? Voi miten hyviä niistä tulee siellä! Jos siis luulit ei-pitäväsi kikherneistä, tämä saattaa kääntää pääsi. Valuta ja huuhtele purkillinen kikhrneitä siivilässä. Jos maltat, anna kihrneiden kuivahtaa hetki tai kuivaa niitä hiukan puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Tykkään lisätä salaattiin myös kuorimattomia manteleita pieniksi rapeiksi sattumiksi.

Lempimausteet yhdessä

Juurekset tykkäävät kunnon mausteista. Sekoita isossa kulhossa jeeraa, kurkumaa, kanelia ja suolaa öljyn kanssa ja pulauta kaikki ainekset kulhoon kylpemään. Anna kaikille kunnon hieronta ja kaada sitten seos uunipellille leivinpaperin päälle.

Yhden kerroksen tekniikka

Miehen mummon kuuluisa lausahdus oli, ”Joka keitetyn paistaa, se makkeen maistaa”. Oikeassa mummo olikin. Uunissa paahtaminen tiivistää ja lempeyttää juuresten makua.

Asettele ainekset uunipellille niin, että ne olisivat mahdollisimman vähän toistensa päällä. Sitten vain pelti uuniin: 200 astetta ja noin 20 minuuttia, ja valmista on!

Paahdettu juures-kikhernesalaatti maistuu meille lisukkeena, esimerkiksi viimeksi söimme sitä tomaattipastan kyljessä. Kun sanon meille, tarkoitan itseäni, puolisoa ja esikoista. Kuopus maistaa ja luovuttaa, koska ”tämä ei ole hänen makuaan”, paitsi mantelit.

Voit tietenkin tehdä siitä enemmän salaatin tekemällä kulhoon salaatinkastikkeen, pyörittelemällä siinä vaikka sydänsalaattia ja lisäämällä päälle juuressalaatin haaleana.

****

Miten sinä tykkäät syödä juureksia? Ja tässä alla vielä helppo resepti! Kiitos myös todella lämpimästä vastaanotosta kasvishaasteeseen Instagramin puolella, olette kultaa <3

Paahdettu juures-kikhernesalaatti

Paahdettu juures-kikhernesalaatti

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 2 äänesti )

Ainekset

  • n. 500 g keitettyjä nauriita, lanttuja, juuriselleriä tai vaikka punajuuria
  • 1 puna- tai keltasipuli
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 1 prk kikherneitä
  • 3 rkl öljyä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 dl manteleita
  • 3/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Paloittele juures mukaviksi suupaloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Hienonna lehtiselleri.
  3. Valuta ja huuhtele kikherneet.
  4. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa ja lisää kasvikset. Sekoita, mielellään käsin, niin että öljy levittyy joka paikkaan.
  5. Kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia pari kertaa sekoitellen. Tarkkaile, ettei seos kärähdä.
  6. Syö heti.

Lue lisää

Mikä ihmeen 25 kasvista viikossa -haaste? Se selviää täältä!

Paahtajanaisen parhaat vinkit. Uunissa paahtamisen elämänmullistava taika!

Pikkelöity fenkoli on helppo tapa saada lautaselle raikkautta juuri nyt.

25kasvistaviikossaJuureksetKasvisPaahtajanainen
2 kommentit 3 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Nyt alkaa #25kasvistaviikossa-haaste! Miten käy lapsiperheen? Tule mukaan!
Seuraava postaus
Kermajuurekset: ihan kuin kermaperunat, mutta tähän saat sujautettua muitakin juureksia liki huomaamattasi

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Viiru 10.1.2022 - 10:16

Tämä toimisi varmaan tosi hyvin esim. kuskusin kanssa 🙂

Vastaa
Selleripihvit | Uskomattoman rapeat | Katso ruokatoimittajan resepti! 27.1.2022 - 16:28

[…] siis purkkikikherneet ja käytä liemi tähän. Kikherneistä voit vaikka surauttaa hummuksen tai paahtaa ne uunissa juuresten kanssa. Aquafaba säilyy muuten hyvin jääkaapissa muutaman päivän, joten jos jonakin päivänä […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä