Koska olet viimeksi tarttunut vihannesosastolla nauriiseen, lanttuun tai juuriselleriin? Jos siitä on aikaa, kokeile tätä! Tämän juuressalaatin pääroolissa on kasvis, joka yleensä on paitsiossa.
Kasvishaasteeni talven teemana olkoon siis kotimaiset juurekset. Niiden syömistä olisi varaa kasvattaa monestakin syystä. Ne ovat paitsi hyviä ja edullisia, myös älyttömän terveellisiä. Juurekset sisältävät paljon kuitua, mikä on suoliston mieleen.
Paahtajanaisena tietenkin tykkään lykätä tämänkin asian uuniin. Lopputulos maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin.
Tässä pari vinkkiä valmistukseen.
Ensin kattilaan
Juurekset tietenkin voisi paahtaa raakana, mutta ne etukäteen keittämällä varmistat, että kaikki ainekset kypsyvät samassa tahdissa eikä mikään osanen kärähdä. Ja esimerkiksi jos ostat kilon pussillisen punajuurta, kaikki punajuuret kannattaa keittää kerralla valmiiksi ja laittaa kypsänä jääkaappiin odottamaan käyttöä. Osa tähän salaattiin, loput lautaselle vaikka punajuuritahnana. Tämä on sitä kuuluisaa esivalmistelua, josta aina puhun.
Juuresten keittoaika riippuu tietenkin juureksesta, juureksen koosta ja iästä. Esimerkiksi pienet, syksyn ensimmäiset punajuuret saattavat olla valmiita jo parissakymmenessä minuutissa, kun taas loppukevään jättipunajuuret saattavat vaatia jopa puolitoista tuntia. Keitä tilkka vettä, lisää suola ja plumpsauta hyvin pestyt juurekset kattilaan. Niitä ei tarvitse kuoria. Keitä juureksia hiljaa poreillen, kunnes terävä veitsi tai hammastikku uppoaa niihin mielellään. Kaada vesi pois ja jos et käytä juureksia heti, jäähdytä ne ja nosta rasiassa jääkaappiin.
Vihreä mauste ja koukuttavat kikherneet
Tykkään lisätä juuressalaattiin (puna)sipulia ja lehtiselleriä, johon suhtaudun kuin mausteeseen ja jota yritän pitää aina kotona, joko jääkaapissa tai pakastimessa. Tämä salaatti ei ole poikkeus.
Ja oletko koskaan paahtanut kikherneitä uunissa? Voi miten hyviä niistä tulee siellä! Jos siis luulit ei-pitäväsi kikherneistä, tämä saattaa kääntää pääsi. Valuta ja huuhtele purkillinen kikhrneitä siivilässä. Jos maltat, anna kihrneiden kuivahtaa hetki tai kuivaa niitä hiukan puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
Tykkään lisätä salaattiin myös kuorimattomia manteleita pieniksi rapeiksi sattumiksi.
Lempimausteet yhdessä
Juurekset tykkäävät kunnon mausteista. Sekoita isossa kulhossa jeeraa, kurkumaa, kanelia ja suolaa öljyn kanssa ja pulauta kaikki ainekset kulhoon kylpemään. Anna kaikille kunnon hieronta ja kaada sitten seos uunipellille leivinpaperin päälle.
Yhden kerroksen tekniikka
Miehen mummon kuuluisa lausahdus oli, ”Joka keitetyn paistaa, se makkeen maistaa”. Oikeassa mummo olikin. Uunissa paahtaminen tiivistää ja lempeyttää juuresten makua.
Asettele ainekset uunipellille niin, että ne olisivat mahdollisimman vähän toistensa päällä. Sitten vain pelti uuniin: 200 astetta ja noin 20 minuuttia, ja valmista on!
Paahdettu juures-kikhernesalaatti maistuu meille lisukkeena, esimerkiksi viimeksi söimme sitä tomaattipastan kyljessä. Kun sanon meille, tarkoitan itseäni, puolisoa ja esikoista. Kuopus maistaa ja luovuttaa, koska ”tämä ei ole hänen makuaan”, paitsi mantelit.
Voit tietenkin tehdä siitä enemmän salaatin tekemällä kulhoon salaatinkastikkeen, pyörittelemällä siinä vaikka sydänsalaattia ja lisäämällä päälle juuressalaatin haaleana.
****
Miten sinä tykkäät syödä juureksia? Ja tässä alla vielä helppo resepti! Kiitos myös todella lämpimästä vastaanotosta kasvishaasteeseen Instagramin puolella, olette kultaa <3
Lue lisää
Mikä ihmeen 25 kasvista viikossa -haaste? Se selviää täältä!
Paahtajanaisen parhaat vinkit. Uunissa paahtamisen elämänmullistava taika!
Pikkelöity fenkoli on helppo tapa saada lautaselle raikkautta juuri nyt.
2 kommentit
Tämä toimisi varmaan tosi hyvin esim. kuskusin kanssa 🙂
[…] siis purkkikikherneet ja käytä liemi tähän. Kikherneistä voit vaikka surauttaa hummuksen tai paahtaa ne uunissa juuresten kanssa. Aquafaba säilyy muuten hyvin jääkaapissa muutaman päivän, joten jos jonakin päivänä […]