Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan
Paahdettu perunasalaatti on lempiperunasalaattini, olenhan paahtajanainen. Katso helppo resepti tämän postauksen lopusta!
Tämä resepti aloittaa uuden pottuvinkkien sarjan. Saan nimittäin jatkaa unelmieni perunayhteistyötä kumppanini Potwellin kanssa ensi kevääseen asti! Tämä tarkoittaa sitä, että tulen vinkkailemaan teille kaikenlaisia käteviä ja herkullisia perunaniksejä täällä blogissa ja Instagramin puolella. Niin ihanaa, sillä lempiraaka-aineeni ansaitsee päästä ihan jokaisen lautaselle.
Kumppanini Potwell on Suomen suurin peruna-alan myynti- ja kehitysyhtiö. Heidän oma tuotemerkkinsä on Maatilan, mutta iso osa kauppojen omien merkkien perunoista on Potwellin kumppaneiden viljelemää. Perunoita viljelee yli sata perhetilaa Pohjanmaalla. Meillä on yhteinen tavoite: saada sinut syömään enemmän pottuja. Peruna on paitsi valtavan herkullista, myös tosi edullista, terveellistä ja vastuullista. Mikä parasta, loppukeväästä Potwellin toiminta laajeni uuden yhteistyön myötä myös punajuuriin, sipuleihin ja porkkanoihin. Olen niin iloinen saadessani työskennellä kasvisten kanssa, jotka ovat aivan kaikkien ulottuvilla.
Paahdettu perunasalaatti on paras tapa nauttia ihan pian alkavasta juuresten superkaudesta. Olen joskus kirjoittanut, että paahtaminen saa kaikki kasvikset maistumaan taivaalliselta, ja olen yhä samaa mieltä. Tässä vinkit paahdetun perunasalaatin valmistukseen ja lopussa tarkka resepti!
Peruna: valitse kiinteä
Teen perunasalaatin aina kiinteistä, en jauhoisista perunoista. Kaupassa tunnistat kiinteän perunan helpoiten vihreästä pussista, voit unohtaa lajikkeet. Perunakumppanini myötä olen nimittäin oppinut, että lajike ei aina kerro suoraan perunan jauhoisuutta. Perunan tärkkelyspitoisuus vaihtelee maaperän, kasvupaikan ja säiden mukaan niin, että lopputulos saattaa olla toisena vuonna kiinteä, toisena jauhoinen! Perunapusseihin tulevat perunat lajitellaan keittotestien mukaan, joten niissä ei ole luvassa yllätyksiä.
Jos taas välttämättä haluat mennä tässä lajike edellä, valitse Siikli tai Annabelle, jotka molemmat yleensä ovat kiinteitä.
Koska perunat ovat valmiiksi pestyjä, ne voi ottaa käyttöön saman tien, ei tarvitse enää pestä. Kun aloin ostaa pussiperunoita, huomasin että perunoiden syöminen vain kasvoi. Niin näppärää, kun enää ei tarvitse itse pestä. Keskitetty pesu myös säästää vettä.
Paahdettua perunasalaattia varten paloittele potut muutamaan osaan, suupaloiksi. Niin, en koskaan kuori perunoita kun paahdan niitä uunissa, mutta kuori sinä jos välttämättä haluat.
Punajuuri: perunoita pienemmät palat kypsyvät
Punajuuret ovat täydellisiä juuri nyt, makeita ja meheviä. Siksi niitä on hyvä lisätä aivan kaikkialle, myös perunasalaattiin.
En koskaan kuori punajuuria, leikkaan vain juuren ja kannan pois. Sitten vain paloittelen punajuuret perunoita vähän pienemmiksi suupaloiksi. Jos et halua, että punajuuri värjää kätesi, käytä kumihanskoja. Minusta se ei ole kovin vaarallista.
Levitä perunat ja punajuuret uunipellille leivinpaperin päälle ilmavasti yhteen kerrokseen.
Marinadi: anna ensin sipulille sitruunakylpy
Kun perunat ja punajuuret paahtuvat uunissa, on aika tehdä marinadi. Valitse iso kulho, johon uunissa olevat kasvikset mahtuvat. Pese sitruuna hyvin juuresharjalla hangaten. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu suoraan kulhoon.
Sitten kuori ja leikkaa sipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne kulhoon sitruunan perään. Rutistele sipulia käsin ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kun kasvikset paahtuvat. Lisää sitten rypsiöljy ja suola.
Itse salaatti: lisää perunat ja punajuuret kuumina
Kun kasvikset ovat paahtuneet, tapahtuu paahdetun perunasalaatin suurin taika: mitä kuumempina kasvikset kaadat kulhoon marinadiin, sitä enemmän ne imevät makua sisäänsä.
Minkä kanssa paahdettu perunasalaatti syödään?
Paahdettu perunasalaatti sopii hyvin syötäväksi sellaisenaan kevyenä lounaana. Jos haluat ateriasta tukevamman, paista seuraksi esimerkiksi kalaa tai rapeaa tofua.
Resepti kannattaa painaa mieleen myös seuraavia juhlia varten. Paahdettu perunasalaatti toimii loistavasti buffet-pöydässä, sillä se on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä. Sitä on myös näppärä valmistaa isolle porukalle, sillä perunoita ei tarvitse kuoria missään vaiheessa, nopeaa!
****
Miten sinä söit perunoita viimeksi? Kerro alla! Ja alla vielä paahdetun perunasalaatin tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää perunareseptejä
Perunamuusi kokkikoulun opeilla!
Kun jääkaapissa on eilistä perunamuusia, paista helpot perunarieskat.
Moussaka on yhtä lohduttava kuin ystävän lämmin halaus.