Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Päärynäpiirakka: #somenapiirakan serkku, eli lisää käyttöä mantelijauholle

kirjoittanut Satu Koivisto 14.11.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 14.11.2019
Päärynäpiirakka
26,8K

Muistanet loppukesän omenapiirakan #somenapiirakan, joka päätyi Iltalehteenkin? En millään malta olla kirjoittamatta omenapiirakan serkusta päärynäpiirakasta, jota alan tehdä, kun mökin omenasato on syöty loppuun ja kannamme taas kaupasta päärynöitä kassikaupalla. Käytännössä näillä main vuotta, isänpäivän ja ensimmäisen adventin välissä. Päärynäpiirakka on hurmannut myös monet vieraamme, ne, jotka eivät niin välitä omenoista. Jos siis kaapissasi on yhä jäljellä mantelijauhoa, nyt kannattaa jatkaa lukemista.

Ei ole varmaan yllätys, että rakastan soveltamista ja kannustan siihen muitakin. Helpointa soveltaminen on kokkaamisessa, jossa määrät eivät yleensä ole ihan niin justiinsa. Harvoin haittaa, että lisääkin porkkanan, vaikkei sitä reseptissä mainita, tai jättää pois kokonaan jonkin osasen, vaikka sellainen reseptissä lukee. Leipomisessa on tarkempaa. Aineiden suhteilla on merkitystä. Pienimuotoiseen säätämiseen kannustan silti tälläkin puolella.

Päärynäpiirakkaa ei olisi olemassa ilman soveltamista. Kerran omenoita ei ollut, joten kuorin ja viipaloin hedelmävadilta muutaman päärynän ja ladoin ne piirakkapohjan päälle. Päärynät mehustuvat uunissa niin meheviksi, että minun on vaikea sanoa, kummasta pidän enemmän, somenapiirakan alkuperäisestä omenaversiosta vaiko tästä päärynäpiirakasta. Leivo sinäkin ja kerro, kumpi on suosikkisi!

Päärynäpiirakka on siis kuin se tuttu omenapiirakka, mutta piirakan päälle tulee omenoiden sijaan päärynöitä. Pohjataikina on sama, se jossa osa jauhoista korvataan mantelijauhoilla, minkä vuoksi pohjasta tulee supermehevä ja karamellisoitunut. Joku on kysynyt, voiko pohjataikinaan laittaa ohjetta vähemmän sokeria. Toki voi, mutta silloin piirakkapohjan rakenne muuttuu. Kerran meillä ei ollut kuin kaksi desiä sokeria, joten jouduin pärjäämään sillä. Lopputulos oli kuivempi eikä karamellisoitunut. Toki sekin piirakka syötiin.

Valitsen päärynäpiirakkaan isoja päärynöitä, mieluiten kiinteitä ja meheviä. Ei haittaa, vaikka päärynät olisivat hiukan kovia ja raakoja, ne kyllä mehevöityvät uunissa. Kuorin päärynät, leikkaan ne neljään osaan ja poistan siemenkodat. Sitten viipaloin jokaisen palan kolmeen tai neljään osaan. Päärynäviipaleet on helppo asetella piirakan päälle elegantin viuhkamaisesti, kuten kuvassa.

Päärynäpiirakka uunivalmis
Täytä pohja päärynäviuhkoilla ja lisää päälle kaneli-sokeria, jos haluat.

Koska piirakka on makea, suosittelen sille seuraksi jäätelön sijaan hyvin kevyesti makeutettua turkkilaista jogurttia. Happamuus tekee kokonaisuudelle hyvää.

Leivotko sinä päärynöistä jotakin vai syötkö sellaisenaan? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Päärynäpiirakka

Päärynäpiirakka

Printtaa
Annoksia: 10 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 31 äänesti )

Ainekset

  • Pohja
  • 200 g pehmeää voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • Päälle
  • 4 päärynää
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

Tee näin

  1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
  2. Lisää leivinjauhe, kardemumma ja mantelijauho ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita nopeasti, älä enää vatkaa. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle, oman luottovuokani strategiset mitat ovat 29 x 24 cm.
  3. Pese kuori päärynät. Leikkaa päärynät neljään lohkoon ja poista kota. Viipaloi jokainen lohko kolmeen tai neljään osaan. Levitä viipaleryppäät kauniisti pohjataikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kipossa ja ripottele päärynäviipaleiden päälle.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. 
  5. Syö jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

LeivontaPäärynäpiirakat
8 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Me pakastajat -toivepostaus: 9 + 8 asiaa, jotka kannattaa sujauttaa pakastimeen ja välttää hävikkiä
Seuraava postaus
Hävikkikori: paras tapa päästä eroon kuivakaapin pussinpohjista

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

8 kommentit

LR 14.11.2019 - 15:00

Hei,

Mitä jauhoja laittaisit gluteenittomaan versioon?

Vastaa
Satu Koivisto 16.11.2019 - 19:44

En ole itse tehnyt koskaan gluteenitonta versiota, mutta olen saanut viestejä, että gluteeniton jauhoseos toimii tässä yhtä lailla kuin vehnäjauhot 🙂

Vastaa
Mariia 17.11.2019 - 18:11

Tein tänään tätä päärynäversiota ja hyvää oli, muttei omenaa voita! Leivoin gluteenittomana Kotimaista-jauhoseoksesta. Hyvin toimii, mutta en tosin ole voinut maistaa, miten eroaa vehnäjauhoihin leivotusta.

Vastaa
Satu Koivisto 18.11.2019 - 22:21

Kiva kuulla, että innostuit leipomaan! Seuraavan kerran sitten ompuista 🙂

Vastaa
Eeva 6.10.2023 - 18:55

Olen tehnyt ainakin 5x ja huomenna tulee uusi satsi. Aivan älyttömän hyvää piirakkaa.olen tehnyt sen 24cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Omenat laitan neljään osaan jos oikein suuriaomenoita, niin sitten olen puolittanut lohkon.Hyvä tulee.

Vastaa
Sari 18.9.2020 - 15:57

Tein tänään ekan kerran, ohje löytyi googlaamalla ”paras omenapiirakka”. Jestas mitä tavaraa! Pohja mehukas kuin mikä, en olis ikinä uskonut että voi olla näin hyvää omenapiirakka!

Vastaa
Satu Koivisto 22.9.2020 - 22:35

Voi onpa ihana kuulla, kiitos!

Vastaa
Omenapiirakka #somenapiirakka hurmasi myös Hesarin kriitikon - Satu Koivisto 1.10.2022 - 23:23

[…] kesällä olen lisännyt päälle aprikooseja ja vuodenvaihteessa käytän meheviä Conference-päärynöitä, joista leivottu piirakka on paitsi mehevä, myös todella […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä