Muistanet loppukesän omenapiirakan #somenapiirakan, joka päätyi Iltalehteenkin? En millään malta olla kirjoittamatta omenapiirakan serkusta päärynäpiirakasta, jota alan tehdä, kun mökin omenasato on syöty loppuun ja kannamme taas kaupasta päärynöitä kassikaupalla. Käytännössä näillä main vuotta, isänpäivän ja ensimmäisen adventin välissä. Päärynäpiirakka on hurmannut myös monet vieraamme, ne, jotka eivät niin välitä omenoista. Jos siis kaapissasi on yhä jäljellä mantelijauhoa, nyt kannattaa jatkaa lukemista.
Ei ole varmaan yllätys, että rakastan soveltamista ja kannustan siihen muitakin. Helpointa soveltaminen on kokkaamisessa, jossa määrät eivät yleensä ole ihan niin justiinsa. Harvoin haittaa, että lisääkin porkkanan, vaikkei sitä reseptissä mainita, tai jättää pois kokonaan jonkin osasen, vaikka sellainen reseptissä lukee. Leipomisessa on tarkempaa. Aineiden suhteilla on merkitystä. Pienimuotoiseen säätämiseen kannustan silti tälläkin puolella.
Päärynäpiirakkaa ei olisi olemassa ilman soveltamista. Kerran omenoita ei ollut, joten kuorin ja viipaloin hedelmävadilta muutaman päärynän ja ladoin ne piirakkapohjan päälle. Päärynät mehustuvat uunissa niin meheviksi, että minun on vaikea sanoa, kummasta pidän enemmän, somenapiirakan alkuperäisestä omenaversiosta vaiko tästä päärynäpiirakasta. Leivo sinäkin ja kerro, kumpi on suosikkisi!
Päärynäpiirakka on siis kuin se tuttu omenapiirakka, mutta piirakan päälle tulee omenoiden sijaan päärynöitä. Pohjataikina on sama, se jossa osa jauhoista korvataan mantelijauhoilla, minkä vuoksi pohjasta tulee supermehevä ja karamellisoitunut. Joku on kysynyt, voiko pohjataikinaan laittaa ohjetta vähemmän sokeria. Toki voi, mutta silloin piirakkapohjan rakenne muuttuu. Kerran meillä ei ollut kuin kaksi desiä sokeria, joten jouduin pärjäämään sillä. Lopputulos oli kuivempi eikä karamellisoitunut. Toki sekin piirakka syötiin.
Valitsen päärynäpiirakkaan isoja päärynöitä, mieluiten kiinteitä ja meheviä. Ei haittaa, vaikka päärynät olisivat hiukan kovia ja raakoja, ne kyllä mehevöityvät uunissa. Kuorin päärynät, leikkaan ne neljään osaan ja poistan siemenkodat. Sitten viipaloin jokaisen palan kolmeen tai neljään osaan. Päärynäviipaleet on helppo asetella piirakan päälle elegantin viuhkamaisesti, kuten kuvassa.
Koska piirakka on makea, suosittelen sille seuraksi jäätelön sijaan hyvin kevyesti makeutettua turkkilaista jogurttia. Happamuus tekee kokonaisuudelle hyvää.
Leivotko sinä päärynöistä jotakin vai syötkö sellaisenaan? Ja tässä resepti, ole hyvä!
8 kommentit
Hei,
Mitä jauhoja laittaisit gluteenittomaan versioon?
En ole itse tehnyt koskaan gluteenitonta versiota, mutta olen saanut viestejä, että gluteeniton jauhoseos toimii tässä yhtä lailla kuin vehnäjauhot 🙂
Tein tänään tätä päärynäversiota ja hyvää oli, muttei omenaa voita! Leivoin gluteenittomana Kotimaista-jauhoseoksesta. Hyvin toimii, mutta en tosin ole voinut maistaa, miten eroaa vehnäjauhoihin leivotusta.
Kiva kuulla, että innostuit leipomaan! Seuraavan kerran sitten ompuista 🙂
Olen tehnyt ainakin 5x ja huomenna tulee uusi satsi. Aivan älyttömän hyvää piirakkaa.olen tehnyt sen 24cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Omenat laitan neljään osaan jos oikein suuriaomenoita, niin sitten olen puolittanut lohkon.Hyvä tulee.
Tein tänään ekan kerran, ohje löytyi googlaamalla ”paras omenapiirakka”. Jestas mitä tavaraa! Pohja mehukas kuin mikä, en olis ikinä uskonut että voi olla näin hyvää omenapiirakka!
Voi onpa ihana kuulla, kiitos!
[…] kesällä olen lisännyt päälle aprikooseja ja vuodenvaihteessa käytän meheviä Conference-päärynöitä, joista leivottu piirakka on paitsi mehevä, myös todella […]