Kaupallinen yhteistyö Panda
”Hei tänään olisi sellainen homma, että meidän olisi ihan pakko maistella jälkiruoaksi suklaita. Äidin ja isin pitäisi leipoa niistä kakku, Pandan kakku. Että miltäs tämmöinen ajatus kuulostaisi”, kyselin lapsilta eräänä iltana kantaessani pöytään höyryäviä pastalautasia.
Pandan juhlapöydän konvehdit olivat niitä suklaita, joita lapsuudenkodissamme aina syötiin jouluna, olemmehan molemmat kotoisin samalta suunnalta. Jyväskylässä syntyneen puolisoni Isyyspakkauksen perheessä niitä syötiin vieläkin enemmän, ja muistan senkin joulun, kun keittiömme kaapissa oli suvun yhteisen joulunvieton ja lahjojen vaihtamisen jäljiltä kymmenen (sic!) konvehtirasiaa. Joten kun saimme puolisoni kanssa kyselyn, haluaisimmeko leipoa omat versiomme Pandan jouluisasta kakusta, olimme heti mukana.
Pandan kakun reseptin suunnitteli ja kehitti Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atula, ja voi miten kaunis se olikaan! Nelikerroksinen kakku oli kasattu rapeista marenkilevyistä, joiden väleissä oli raikasta mustaherukkajäädykettä. Päälle Saara oli kasannut näyttävän keon uutuuskonvehteja. Täydellinen joulun jälkiruoka!
Meidät kuitenkin haastettiin tekemään kakusta omat versiomme, ja niin me tuona eräänä myrskyisenä iltana asetuimme koko perhe ruokapöydän ympärille ja avasimme Panda Vaajakoski Primus -rasian taustatutkimuksen nimissä.
”Onko nuo kaikki meille”, vanhempi lapsi ihmetteli 41 konvehtia sisältävää muhkeaa rasiaa. Pienempi ei saanut sanaa suustaan, niin yllättävä tämä häntäkin kohdannut onni oli.
Kriittinen mutta erittäin suklaamyönteinen raatimme paneutui haasteeseen perinpohjaisesti tuhoamalla vartissa reippaasti yli puolet rasiasta. Pienempi lapsi ihastui sydämenmuotoiseen mansikkamuruun, kun taas isomman lapsen ehdoton suosikki oli hasselpähkinäsydämen sisäänsä kätkenyt kinuski-hasselpähkinä. Niinpä päätin yhdistää omaan kakkuuni molempien lasten suosikit. Täytteessä saisi maistua mansikka, kun taas pähkinät pääsisivät suklaan marengin pinnalle. Mies innostui rommista ja kinuskista, hänen luomuksensa näet täältä.
Pandan kakku, vaihe 1: aloita marengeista
Pandan kakun ydin on siis marenki. Marenkilevyt voi tehdä alusta itse niin kuin itse halusin tehdä, tai sitten oikaista ja ostaa kaupasta, kuten mieheni teki. Itse tehden jo marenkilevyt pääsee maustamaan mielensä mukaan. Marenki on monella tapaa kätevä kakuissa. Se on gluteenitonta, joten se sopii moneen ruokavalioon. Myös Pandan konvehdit ovat gluteenittomia (ja myös palmuöljyttömiä). Marenki myös kestää hyvin pakastamista, sillä se tulee pakastimesta ulos yhtä rapeana kuin sinne mennessäänkin. Voit hyvin tehdä sen jo nyt, lykätä pakastimeen ja vain nostaa tarjolle joulupöytään.
Marengin tekeminen on helppoa, kunhan pidät mielessä pari asiaa. Ensinnäkin erottele keltuaiset ja valkuaiset yksitellen ja huolellisesti. Jos valkuaisten joukkoon livahtaa keltuaista, se ei vaahtoudu kunnolla eikä marenki onnistu. Helpoiten vaahto vatkautuu yleiskoneessa, mutta sähkövatkaimellakin pärjää. Toisekseen marenki kuivatetaan, ei paisteta. Pidä lämpötila riittävän matalana. Jos uunissasi on kiertoilma, käytä sitä ja säädä uuni 80 asteeseen. Tasalämmöllä lämpöä tarvitaan 100 astetta.
Saara oli levittänyt marenkilevyjen päälle suklaata. Niin kaunis ja maukas idea! Itse ripottelin vielä suklaan päälle paahdettuja ja isolla veitsellä rouhittuja hasselpähkinöitä. Sitten vain levyt uuniin. Marengit saavat kuivua uunissa puolitoista tuntia ja jäähtyä sen jälkeen kaikessa rauhassa.
Pandan kakku, vaihe 2: jäädyke valmistuu muutamassa minuutissa
Kakun jäädykeosa valmistuu äkkiä. Saaran pääraaka-aine oli mustaherukka, minä halusin mansikkaisen. Käytin 250 grammaa pakastemansikoita, jotka sulatin ja valutin, jotta täytteestä ei tulisi vetelää.
Muuten jäädykkeeseen tarvittiin vain sulatettua valkosuklaata, turkkilaista jogurttia, vaniljajauhetta ja pieni tiraus sitruunoista puristettua mehua tuomaan raikkautta. Täyte oli todella hyvää ihan sellaisenaan. Saara oli rouhinut kakun sisälle muutaman konvehdin, tämäkin oli kiva idea.
Kun jäädykemassa on valmis, on aika koota kakku. Se kannattaa tehdä irtopohjavuokaan. Oma irtopohjavuokani on 20-senttinen, ja neljä marenkikerrosta ja täytteet mahtuivat vuokaan hyvin. Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa, kakun voi hyvin koota lautasen tai vaikka leikkuulaudankin päälle, sillä täyte ei sinänsä karkaa minnekään. Reunat kuitenkin suojaavat kakkua ja ovat kyllä ehdottoman kätevät silloin, jos haluat säilyttää kakkua pakastimessa kauemmin. Jos haluat tehdä kakun jouluksi jo nyt, peitä se hyvin foliolla, niin siihen ei tule pakastimen makua.
Pandan kakku, vaihe 3: superhelppo koristelu
Tarjoilupäivän ainoa muistettava asia on nostaa kakku huoneenlämpöön tuntia ennen syömistä, jotta jäädyke ehtii pehmetä. Sitten vain kasa konvehteja pinnalle ja pöytään. Varaudu ihastuneisiin huokauksiin!
Kesällä tämä kakun voisi koristella suklaan lisäksi tuoreilla mansikoilla. Ehkäpä ensi kesänä vähän erilainen mansikkakakku?
Tuomio
Mikä sitten oli tuomio lopputuloksesta?
”Kaunis”, huudahti pienempi lapsi heti kakun nähdessään. ”Minä pidän vaaleanpunaisesta ja valkoisesta.”
”Tosi hyvää”, molemmat arvioivat makua sangen yksimielisesti mutta niukkasanaisesti.
”Tekisitkö tätä toistekin”, kysyi isompi lautasensa tyhjennettyään.
No ehdottomasti!
Mukavaa oli myös se, että loppu kakkukin suli hallitusti ja säilyi yllättävän pitkään pöydällä kauniina.
****
Mikä Pandan joulusuklaa on oma lempparisi? Ja tässä vielä Pandan kakun resepti, ole hyvä!
Lisää leivottavaa
Somenapiirakan serkku valmistuu päärynöistä.
Suklaamoussekakku on luottokakkuni, jota leivon uudelleen ja uudelleen.
Mustikkamurupiirakka onnistuu loistavasti pakastemustikoista.