Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Pandan kakku: ilmava marenki, raikas jäädyke ja superhelppo konvehtikoristelu. Tee vaikka heti, syö jouluna!

kirjoittanut Satu Koivisto 24.11.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 24.11.2020
Pandan kakku
4,3K

Kaupallinen yhteistyö Panda

”Hei tänään olisi sellainen homma, että meidän olisi ihan pakko maistella jälkiruoaksi suklaita. Äidin ja isin pitäisi leipoa niistä kakku, Pandan kakku. Että miltäs tämmöinen ajatus kuulostaisi”, kyselin lapsilta eräänä iltana kantaessani pöytään höyryäviä pastalautasia.

Pandan juhlapöydän konvehdit olivat niitä suklaita, joita lapsuudenkodissamme aina syötiin jouluna, olemmehan molemmat kotoisin samalta suunnalta. Jyväskylässä syntyneen puolisoni Isyyspakkauksen perheessä niitä syötiin vieläkin enemmän, ja muistan senkin joulun, kun keittiömme kaapissa oli suvun yhteisen joulunvieton ja lahjojen vaihtamisen jäljiltä kymmenen (sic!) konvehtirasiaa. Joten kun saimme puolisoni kanssa kyselyn, haluaisimmeko leipoa omat versiomme Pandan jouluisasta kakusta, olimme heti mukana.

Pandan kakun reseptin suunnitteli ja kehitti Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atula, ja voi miten kaunis se olikaan! Nelikerroksinen kakku oli kasattu rapeista marenkilevyistä, joiden väleissä oli raikasta mustaherukkajäädykettä. Päälle Saara oli kasannut näyttävän keon uutuuskonvehteja. Täydellinen joulun jälkiruoka!

Meidät kuitenkin haastettiin tekemään kakusta omat versiomme, ja niin me tuona eräänä myrskyisenä iltana asetuimme koko perhe ruokapöydän ympärille ja avasimme Panda Vaajakoski Primus -rasian taustatutkimuksen nimissä.

”Onko nuo kaikki meille”, vanhempi lapsi ihmetteli 41 konvehtia sisältävää muhkeaa rasiaa. Pienempi ei saanut sanaa suustaan, niin yllättävä tämä häntäkin kohdannut onni oli.

Kriittinen mutta erittäin suklaamyönteinen raatimme paneutui haasteeseen perinpohjaisesti tuhoamalla vartissa reippaasti yli puolet rasiasta. Pienempi lapsi ihastui sydämenmuotoiseen mansikkamuruun, kun taas isomman lapsen ehdoton suosikki oli hasselpähkinäsydämen sisäänsä kätkenyt kinuski-hasselpähkinä. Niinpä päätin yhdistää omaan kakkuuni molempien lasten suosikit. Täytteessä saisi maistua mansikka, kun taas pähkinät pääsisivät suklaan marengin pinnalle. Mies innostui rommista ja kinuskista, hänen luomuksensa näet täältä.

Pandan kakku, vaihe 1: aloita marengeista

Pandan kakun ydin on siis marenki. Marenkilevyt voi tehdä alusta itse niin kuin itse halusin tehdä, tai sitten oikaista ja ostaa kaupasta, kuten mieheni teki. Itse tehden jo marenkilevyt pääsee maustamaan mielensä mukaan. Marenki on monella tapaa kätevä kakuissa. Se on gluteenitonta, joten se sopii moneen ruokavalioon. Myös Pandan konvehdit ovat gluteenittomia (ja myös palmuöljyttömiä). Marenki myös kestää hyvin pakastamista, sillä se tulee pakastimesta ulos yhtä rapeana kuin sinne mennessäänkin. Voit hyvin tehdä sen jo nyt, lykätä pakastimeen ja vain nostaa tarjolle joulupöytään.

Marengin tekeminen on helppoa, kunhan pidät mielessä pari asiaa. Ensinnäkin erottele keltuaiset ja valkuaiset yksitellen ja huolellisesti. Jos valkuaisten joukkoon livahtaa keltuaista, se ei vaahtoudu kunnolla eikä marenki onnistu. Helpoiten vaahto vatkautuu yleiskoneessa, mutta sähkövatkaimellakin pärjää. Toisekseen marenki kuivatetaan, ei paisteta. Pidä lämpötila riittävän matalana. Jos uunissasi on kiertoilma, käytä sitä ja säädä uuni 80 asteeseen. Tasalämmöllä lämpöä tarvitaan 100 astetta.

Saara oli levittänyt marenkilevyjen päälle suklaata. Niin kaunis ja maukas idea! Itse ripottelin vielä suklaan päälle paahdettuja ja isolla veitsellä rouhittuja hasselpähkinöitä. Sitten vain levyt uuniin. Marengit saavat kuivua uunissa puolitoista tuntia ja jäähtyä sen jälkeen kaikessa rauhassa.

Pandan kakku, vaihe 2: jäädyke valmistuu muutamassa minuutissa

Kakun jäädykeosa valmistuu äkkiä. Saaran pääraaka-aine oli mustaherukka, minä halusin mansikkaisen. Käytin 250 grammaa pakastemansikoita, jotka sulatin ja valutin, jotta täytteestä ei tulisi vetelää.

Muuten jäädykkeeseen tarvittiin vain sulatettua valkosuklaata, turkkilaista jogurttia, vaniljajauhetta ja pieni tiraus sitruunoista puristettua mehua tuomaan raikkautta. Täyte oli todella hyvää ihan sellaisenaan. Saara oli rouhinut kakun sisälle muutaman konvehdin, tämäkin oli kiva idea.

Kun jäädykemassa on valmis, on aika koota kakku. Se kannattaa tehdä irtopohjavuokaan. Oma irtopohjavuokani on 20-senttinen, ja neljä marenkikerrosta ja täytteet mahtuivat vuokaan hyvin. Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa, kakun voi hyvin koota lautasen tai vaikka leikkuulaudankin päälle, sillä täyte ei sinänsä karkaa minnekään. Reunat kuitenkin suojaavat kakkua ja ovat kyllä ehdottoman kätevät silloin, jos haluat säilyttää kakkua pakastimessa kauemmin. Jos haluat tehdä kakun jouluksi jo nyt, peitä se hyvin foliolla, niin siihen ei tule pakastimen makua.

Pandan kakku, vaihe 3: superhelppo koristelu

Tarjoilupäivän ainoa muistettava asia on nostaa kakku huoneenlämpöön tuntia ennen syömistä, jotta jäädyke ehtii pehmetä. Sitten vain kasa konvehteja pinnalle ja pöytään. Varaudu ihastuneisiin huokauksiin!

Kesällä tämä kakun voisi koristella suklaan lisäksi tuoreilla mansikoilla. Ehkäpä ensi kesänä vähän erilainen mansikkakakku?

Tuomio

Mikä sitten oli tuomio lopputuloksesta?

”Kaunis”, huudahti pienempi lapsi heti kakun nähdessään. ”Minä pidän vaaleanpunaisesta ja valkoisesta.”

”Tosi hyvää”, molemmat arvioivat makua sangen yksimielisesti mutta niukkasanaisesti.

”Tekisitkö tätä toistekin”, kysyi isompi lautasensa tyhjennettyään.

No ehdottomasti!

Mukavaa oli myös se, että loppu kakkukin suli hallitusti ja säilyi yllättävän pitkään pöydällä kauniina.

****

Mikä Pandan joulusuklaa on oma lempparisi? Ja tässä vielä Pandan kakun resepti, ole hyvä!

Pandan kakku

Pandan kakku

Printtaa
Annoksia: 8 Valmistelut: 1 tunti Odotus: 12 tuntia 12 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.3/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • Marenki
  • 5 luomukananmunan valkuaista
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 3/4 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl rypsiöljyä
  • n. 50 g Pandan tummaa suklaata
  • 1/2 dl paahdettuja hasselpähkinöitä
  • Jäädyke
  • 250 g mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 levy (145 g) Pandan valkosuklaata
  • 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • Panda Vaajakoski Primus -rasiasta 3 mansikkamuru- ja 3 pähkinämurukonvehtia
  • Koristeluun
  • Panda Vaajakoski Primus -konvehteja mielesi mukaan

Tee näin

  1. Aloita marenkipohjista. Lämmitä uuni kiertoilmalla 80-asteiseksi. Jos sinulla ei ole kiertoilmatoimintoa, laita uunin lämpötilaksi 100 astetta tasalämmöllä.  
  2. Ota esiin kaksi uunipeltiä ja peitä ne leivinpaperilla. Piirrä molempiin papereihin kaksi ympyrää, halkaisija 20 cm. Käytä mallina irtopohjavuokaa, johon kakun lopuksi kokoat. Sipaise ympyröihin rypsiöljyä, jotta marenki ei jämähdä kiinni.
  3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti yksitellen. Vatkaa valkuaiset yleiskoneella tai sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää etikka. Vatkaa niin kauan, että marenkivaahto on kovaa ja kiiltävää ja vatkaimen vaahtohuiput pysyvät napakasti pystyssä. Levitä marenki uunipelleille piirtämiesi ympyröiden sisäpuolelle niin, että jätät reunaan sentin tyhjän tilan, marenki turpoaa uunissa.
  4. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Käytä keskitehoa ja tarkista tilanne 30 sekunnin välein. Sekoita välissä, suklaa palaa helposti.
  5. Valuta sulatettua suklaata marengin päälle. Voit halutessasi levittää suklaata marengin joukkoon haarukalla. Hienonna hasselpähkinät ja levitä ne marengin päälle.
  6. Kuivata marenkia uunissa 1 1/2 tuntia. Nosta levyt jäähtymään.
  7. Kun marenkilevyt ovat jäähtyneet, tee jäädyke. Valuta sulaneista mansikoista enin mehu (hörppää se janojuomaksi) ja soseuta mansikat. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi.
  8. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Käytä keskitehoa ja tarkista tilanne aina 30 sekunnin välein ja sekoita, suklaa kärähtää helposti. Vatkaa valkosuklaa kermavaahtoon vatkaimen pienimmällä teholla. Sekoita joukkoon mansikkasose, turkkilainen jogurtti, vaniljajauhe ja sitruunamehu. Rouhi suklaakonvehdit.
  9. Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Irrota marenkilevyt leivinpaperista varovasti ohuella lastalla. Nosta yksi marenkilevy vuoan alimmaiseksi ja levitä päälle kolmasosa täytteestä. Ripottele päälle kolmasosa suklaarouheesta. Tee loput kerrokset samoin. Päällimmäiseksi jää marenki. Peitä vuoka esimerkiksi foliolla ja nosta pakastimeen vähintään yöksi.
  10. Nosta kakku huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua. Koristele kakku Pandan Primus-suklaakonvehdeilla visiosi mukaan.

Psst!

Jos et löydä paahdettuja ja kuorettomia hasselpähkinöitä, voit paahtaa ja kuoria ne itse. Laita hasselpähkinät lämpenevään uuniin marengin valmistamisen ajaksi, noin 20 minuutiksi. Kun pähkinät ovat paahtuneet, niiden kuori lähtee irti helposti: kaada pähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja hiero pähkinöitä pyyhkeellä.

Lisää leivottavaa

Somenapiirakan serkku valmistuu päärynöistä.

Suklaamoussekakku on luottokakkuni, jota leivon uudelleen ja uudelleen.

Mustikkamurupiirakka onnistuu loistavasti pakastemustikoista.

JäädykeJälkiruokaJouluKaupallinen yhteistyö
0 kommentti 9 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
BookBeat: Äänikirjat auttavat, jos kokkaaminen kyllästyttää. Mukana koodi kuukauden ilmaiseen kokeiluun!
Seuraava postaus
Joulutortut vohveliraudalla: kun torttuhimo iskee, ratkaisu on lähellä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä