Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Pannukeksi: rapea pinnalta, sitkeä sisältä, helppo tehdä ja vielä vegaaninen. Ja seuraksi Friidu-jäätelöä. Talven paras herkku on tässä!

kirjoittanut Satu Koivisto 28.12.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 28.12.2023
Pannukeksi
4,K

Kaupallinen yhteistyö: Friidu

Pannukeksi tuli mieleeni heti, kun maistoin Friidun uutta Peanut Butter & Crunchy Caramel -jäätelöä. Se on ihanaa sellaisenaan, mutta taivas minkä herkun siitä saisi tuhdin pannukeksin kanssa, ajattelin. Olin oikeassa!

Pakkaspäiviin kunnon herkku, jonka tekeminen onnistuu myös lapsilta. Postauksen lopussa tarkka resepti!

Mikä Friidu?

Friidu on suomalainen täysin kasvipohjainen jäätelöfirma, joka on erikoistunut herkuttelujäätelöihin. Yliopistossa elintarviketieteen opinnoissa tutustuneet Annika Ikonen ja Francesca Åström halusivat kehittää vegejäätelön, joka olisi vähintään yhtä hyvä kuin kermapohjainen. Kehitystyö vei vuosia, mutta ensimmäiset Friidut tulivat kauppoihin keväällä 2023. Ja huhheijaa millaiset jäätelöt!

Sain nimittäin olla mukana huhtikuussa Jäätelö- ja suklaakarnevaalien tuomaristossa arvioimassa ja pisteyttämässä jäätelöitä sokkona, eli me tuomarit emme tienneet, mitä jäätelöitä maistelimme. Friidun Chocolate Caramel Almonds -puikko tuli kolmanneksi kaikkien jäätelöiden sarjassa, siis siellä, jossa suurin osa oli perinteisiä kermajäätelöitä!

Ensimmäiset Friidu-jäätelöt olivat puikkoja, ja syksyllä lanseerattiin 470 millilitran purkit.

Purkkijäätelöissä makuja on tällä hetkellä kaksi: tuhdin suklainen Chocolate on Chocolate, jossa suklaajäätelön sisällä on tahmeaa suklaakastiketta ja suklaakakkupaloja sekä Peanut Butter & Crunchy Caramel, maapähkinävoijäätelöä, suolakinuskia ja kinuskipaloja. Varmimmin uutuudet löytyvät Prismoista, mutta niitä myydään myös muissa hyvin varustelluissa K- ja S-kaupoissa. Ja hei jos lähikaupassasi ei vielä ole, esitä kauppiaalle toive, että hän ottaisi nämä myyntiin. Purkkien ulkoasukin on niin tyylikäs ja leikkisä, katsokaa nyt.

Pidän aina purkkijäätelöä pakastimessa. Tietenkin herkuttelumielessä, mutta jäätelöpallon avulla kaikki leivonnaiset on helppo taikoa luksusjälkkäreiksi. Olinkin Friidun uutuuksista enemmän kuin iloinen.

Friidun ajatus on, että kasvipohjaisiin tuotteisiin siirtymisen ei tarvitse tarkoittaa herkuttelusta luopumista. Minua sama ajatus kiinnostaa kotikeittiössä, ja niinpä olen parin viime vuoden aikana haastanut itseäni vegaaniseen leivontaan ja kokeilemaan kaikenlaista. Suurin oivallus tällä matkalla on ollut se, että meihin kotitaloustunneilla iskotettu ”vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi” onkin monesti täysin turha.

Jos leivonta ilman kananmunia ja voita jännittää, tämä on helppo resepti, josta aloittaa. Seuraavaksi muutama vinkki pannukeksin valmistukseen ja postauksen lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Kaiva kaapista valurautapannu

Pannukeksistä tulee ihanan rapea, kun paistat sen valurautapannussa. Jos sinulla ei ole sellaista, voit hyvin käyttää uunivuokaa. Olen mitoittanut ohjeen halkaisijaltaan 23-senttiseen pannuun, jossa keksistä tulee ihanan muhkea. Jos käytät isompaa astiaa, lyhennä paistoaikaa.

Oma valurautapannuni on lettupannu, jossa ei käristetä sipulia tai muutakaan voimakasta. Jos sinulla on yleispannu, se kannattaa suojata leivinpaperilla.

Kahden kulhon taktiikka

Taikinaa varten tarvitset kaksi kulhoa. Toisessa sekoitat kuivat aineet, toisessa märät. Mutta kun homma tulee tutummaksi, voit mitata kuivat aineet suoraan taikinaan öljy-sokeriseokseen.

Tärkeää on, että kaikkia jauhoja ei lisätä kerralla vaan kahdessa osassa. Näin suklaapalat saa sekoitettua joukkoon tasaisemmin.

Rasva: rypsiöljyllä saat mehevää

Olen viime aikoina innostunut rypsiöljyllä leipomisesta. Sillä saa niin ihanan mehevää! Myös muu miedonmakuinen öljy käy, esimerkiksi auringonkukkaöljy.

Kun leivot öljyllä, muista lisätä taikinaan suolaa ihan reippaasti. Rypsiöljyssä ei ole suolaa, jolloin leivonnaisen maku jää helposti latteaksi. Jos käytät öljyn sijaan sulatettua voita tai margariinia, suolaa ei tarvitse lisätä.

Suklaa: käytä hippuja tai rouhi itse

Tämä resepti sopii pientenkin lasten käsiin, kun ostat valmiita suklaahippuja. Leivontasuklaan paloitteleminen onnistuu toki vähän isommilta lapsilta.

Suklaan paloitteleminen on helpointa isolla leikkuuveitsellä: paloittele suklaa käsin riveiksi ja paina sitten kaksin käsin pienemmiksi paloiksi. Varmista, että leikkuulauta pysyy tukevasti paikoillaan, jotta iso veitsi ei lipsahda. Jos leikkuulauta liukuu pöydällä, kastele tiskirätti ja aseta se laudan alle. Se liimaa leikkuulaudan paikoilleen.

Hyvä vinkki näin joulun jälkeen: jos joulusuklaita jäi syömättä, paloittele ne ja lisää taikinaan! En tosin kokeillut marmeladitäytteisiä, mutta uskoisin niidenkin toimivan mukavasti.

Paistaminen: pannukeksi on täydellistä, kun paistat sitä vähemmän aikaa

Paista pannukeksiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Kehoitan taistelemaan vielä vähän -ajatusta vastaan. Pannukeksi saa olla pehmeä, vähän jopa raaka uunista otettaessa.

Anna pannukeksin jäähtyä hetki ja nosta se sitten pöytään. Tarjoa seurana Friidun Peanut Butter&Crunchy Caramel -jäätelöä. Lämmin pannukeksi ja vähän pehmennyt jäätelö, nam mikä herkku!

****

Mutta kumpi maku on oma suosikkisi: suklaa vai maapähkinävoi-kinuski? Ja kas tässä resepti, ole hyvä!

Pannukeksi

Pannukeksi

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 25 minuuttia 25 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.4/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1/2 dl tummaa siirappia
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 100 g suklaahippuja tai paloiksi rouhittua suklaata
  • (2 rkl vettä)

Tee näin

  1. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vanilja ja suola kulhossa.
  2. Sekoita toisessa kulhossa rypsiöljy ja siirappi. Lisää sokeri.
  3. Lisää ensin puolet jauhoista siirappiseokseen ja sekoita lusikalla. Lisää sitten suklaa ja sekoita.
  4. Lisää lopuksi loput jauhot käsin. Jos seos tuntuu ihan murenevalta etkä saa aikaiseksi kiinteää taikinaa, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan.
  5. Painele taikina valurautapannun (halkaisija noin 23 cm) pohjalle. Jos haluat, voit vuorata pannun leivinpaperilla. Voit myös käyttää muuta uunin kestävää vuokaa.
  6. Paista keksiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Keksi saa jäädä pehmeäksi. Anna jäähtyä hetki ja syö Friidun Peanut Butter&Crunchy Caramel -jäätelön kanssa.

Psst!

Jäikö joululta konvehteja? Paloittele ne ja lisää taikinaan!

Lisää helppoa leivontaa

Vegaaninen suklaakakku on ihanan tahmea ja mehevä ja valmistuu helposti.

Sujauta karpalokeksitaikinaan hapanjuurta ja voit unohtaa kananmunat.

Snickerskakku pitää sisällään kolme kerrosta: rapean muropohjan, ihanan venyvän kinuskin ja tuhdin suklaakuorrutteen.

Helppo leivontaLeivontaSuklaavegaaninen
0 kommentti 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lanttulaatikko: äidin ja suvun perinneresepti ihan pikkuisen päivitettynä. Ja kätevä oikopolku, jos sellaista kaipaat!
Seuraava postaus
Röstiperunat: kokkikoulun nerokkaalla kikalla saat aivan erityisen rapeita. Paista, tarjoa blinitäytteiden ja kerää ihastuneet huokailut!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä