Pannukeksi tuli mieleeni heti, kun maistoin Friidun uutta Peanut Butter & Crunchy Caramel -jäätelöä. Se on ihanaa sellaisenaan, mutta taivas minkä herkun siitä saisi tuhdin pannukeksin kanssa, ajattelin. Olin oikeassa!
Pakkaspäiviin kunnon herkku, jonka tekeminen onnistuu myös lapsilta. Postauksen lopussa tarkka resepti!
Mikä Friidu?
Friidu on suomalainen täysin kasvipohjainen jäätelöfirma, joka on erikoistunut herkuttelujäätelöihin. Yliopistossa elintarviketieteen opinnoissa tutustuneet Annika Ikonen ja Francesca Åström halusivat kehittää vegejäätelön, joka olisi vähintään yhtä hyvä kuin kermapohjainen. Kehitystyö vei vuosia, mutta ensimmäiset Friidut tulivat kauppoihin keväällä 2023. Ja huhheijaa millaiset jäätelöt!
Sain nimittäin olla mukana huhtikuussa Jäätelö- ja suklaakarnevaalien tuomaristossa arvioimassa ja pisteyttämässä jäätelöitä sokkona, eli me tuomarit emme tienneet, mitä jäätelöitä maistelimme. Friidun Chocolate Caramel Almonds -puikko tuli kolmanneksi kaikkien jäätelöiden sarjassa, siis siellä, jossa suurin osa oli perinteisiä kermajäätelöitä!
Ensimmäiset Friidu-jäätelöt olivat puikkoja, ja syksyllä lanseerattiin 470 millilitran purkit.
Purkkijäätelöissä makuja on tällä hetkellä kaksi: tuhdin suklainen Chocolate on Chocolate, jossa suklaajäätelön sisällä on tahmeaa suklaakastiketta ja suklaakakkupaloja sekä Peanut Butter & Crunchy Caramel, maapähkinävoijäätelöä, suolakinuskia ja kinuskipaloja. Varmimmin uutuudet löytyvät Prismoista, mutta niitä myydään myös muissa hyvin varustelluissa K- ja S-kaupoissa. Ja hei jos lähikaupassasi ei vielä ole, esitä kauppiaalle toive, että hän ottaisi nämä myyntiin. Purkkien ulkoasukin on niin tyylikäs ja leikkisä, katsokaa nyt.
Pidän aina purkkijäätelöä pakastimessa. Tietenkin herkuttelumielessä, mutta jäätelöpallon avulla kaikki leivonnaiset on helppo taikoa luksusjälkkäreiksi. Olinkin Friidun uutuuksista enemmän kuin iloinen.
Friidun ajatus on, että kasvipohjaisiin tuotteisiin siirtymisen ei tarvitse tarkoittaa herkuttelusta luopumista. Minua sama ajatus kiinnostaa kotikeittiössä, ja niinpä olen parin viime vuoden aikana haastanut itseäni vegaaniseen leivontaan ja kokeilemaan kaikenlaista. Suurin oivallus tällä matkalla on ollut se, että meihin kotitaloustunneilla iskotettu ”vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi” onkin monesti täysin turha.
Jos leivonta ilman kananmunia ja voita jännittää, tämä on helppo resepti, josta aloittaa. Seuraavaksi muutama vinkki pannukeksin valmistukseen ja postauksen lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Kaiva kaapista valurautapannu
Pannukeksistä tulee ihanan rapea, kun paistat sen valurautapannussa. Jos sinulla ei ole sellaista, voit hyvin käyttää uunivuokaa. Olen mitoittanut ohjeen halkaisijaltaan 23-senttiseen pannuun, jossa keksistä tulee ihanan muhkea. Jos käytät isompaa astiaa, lyhennä paistoaikaa.
Oma valurautapannuni on lettupannu, jossa ei käristetä sipulia tai muutakaan voimakasta. Jos sinulla on yleispannu, se kannattaa suojata leivinpaperilla.
Kahden kulhon taktiikka
Taikinaa varten tarvitset kaksi kulhoa. Toisessa sekoitat kuivat aineet, toisessa märät. Mutta kun homma tulee tutummaksi, voit mitata kuivat aineet suoraan taikinaan öljy-sokeriseokseen.
Tärkeää on, että kaikkia jauhoja ei lisätä kerralla vaan kahdessa osassa. Näin suklaapalat saa sekoitettua joukkoon tasaisemmin.
Rasva: rypsiöljyllä saat mehevää
Olen viime aikoina innostunut rypsiöljyllä leipomisesta. Sillä saa niin ihanan mehevää! Myös muu miedonmakuinen öljy käy, esimerkiksi auringonkukkaöljy.
Kun leivot öljyllä, muista lisätä taikinaan suolaa ihan reippaasti. Rypsiöljyssä ei ole suolaa, jolloin leivonnaisen maku jää helposti latteaksi. Jos käytät öljyn sijaan sulatettua voita tai margariinia, suolaa ei tarvitse lisätä.
Suklaa: käytä hippuja tai rouhi itse
Tämä resepti sopii pientenkin lasten käsiin, kun ostat valmiita suklaahippuja. Leivontasuklaan paloitteleminen onnistuu toki vähän isommilta lapsilta.
Suklaan paloitteleminen on helpointa isolla leikkuuveitsellä: paloittele suklaa käsin riveiksi ja paina sitten kaksin käsin pienemmiksi paloiksi. Varmista, että leikkuulauta pysyy tukevasti paikoillaan, jotta iso veitsi ei lipsahda. Jos leikkuulauta liukuu pöydällä, kastele tiskirätti ja aseta se laudan alle. Se liimaa leikkuulaudan paikoilleen.
Hyvä vinkki näin joulun jälkeen: jos joulusuklaita jäi syömättä, paloittele ne ja lisää taikinaan! En tosin kokeillut marmeladitäytteisiä, mutta uskoisin niidenkin toimivan mukavasti.
Paistaminen: pannukeksi on täydellistä, kun paistat sitä vähemmän aikaa
Paista pannukeksiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Kehoitan taistelemaan vielä vähän -ajatusta vastaan. Pannukeksi saa olla pehmeä, vähän jopa raaka uunista otettaessa.
Anna pannukeksin jäähtyä hetki ja nosta se sitten pöytään. Tarjoa seurana Friidun Peanut Butter&Crunchy Caramel -jäätelöä. Lämmin pannukeksi ja vähän pehmennyt jäätelö, nam mikä herkku!
****
Mutta kumpi maku on oma suosikkisi: suklaa vai maapähkinävoi-kinuski? Ja kas tässä resepti, ole hyvä!
Lisää helppoa leivontaa
Vegaaninen suklaakakku on ihanan tahmea ja mehevä ja valmistuu helposti.
Sujauta karpalokeksitaikinaan hapanjuurta ja voit unohtaa kananmunat.
Snickerskakku pitää sisällään kolme kerrosta: rapean muropohjan, ihanan venyvän kinuskin ja tuhdin suklaakuorrutteen.