Olen viime aikoina kärsinyt pahanlaatuisesta chilin kaipuusta. Yksi lääke tuskaan on ollut paprikasalsa, jota olen hienontanut viime viikkoina milloin minkäkin lisäkkeeksi: tortillojen päälle, hodareiden väliin, paistetun kalan seuraksi. Paprikasalsa vilahti myös Instagramin stooreissa, ja koska sain monen monta kysymystä, mistä on kyse, päätin nakuttaa ohjeen tänne blogin puolelle.
Paprikasalsa on hurjan helppo. Laitoin valmistusajaksi vartin, mutta tokkopa tähän sitäkään menee. Teen salsani suippopaprikoista, joita meillä on melkein aina jääkaapissa. Ne ovat lasten suosikkeja, ja itsekin tykkään leikellä niitä voikkareiden päälle. Ne ovat lempeän makeita, ja erityisen mukavaa niissä on ohut kuori. Salsaa varten ne pystyy hienontamaan kunnon hakkelukseksi, kun ne ensin leikkaa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja sitten pienen pieniksi kuutioiksi isolla veitsellä. Ne myös tuntuvat imevän mukavasti muita makuja sisäänsä.
Suippopaprikoiden lisäksi teen salsaa varten saman chilille. Olen käyttänyt ruokaan sekä punaista että vihreää chiliä, joiden molempien tulisuus vaihtelee kovasti eri yksilöiden välilläkin. Tulisuus selviää vain maistamalla, ja jos käy huono tuuri, suu on tulessa seuraavat puoli tuntia. Chilien suurin polte on siementen kalvoissa. Jos haluat, saat kalvot ja siemenet irti helposti vetäisemällä ne halkaistun chilin sisäpinnoista teelusikan kärjellä. Silloin kalvoihin ei tarvitse koskea käsin. Sitten vain chilin hienonnus samoin kuin suippopaprikankin: ensin pitkittäin ohutta siivua, sitten pienen pientä kuutiota.
Kolmas olennainen ainesosa on korianteri, johon siihenkin minulla on kova kaipuu juuri nyt. Käytän varsia ja lehtiä ja paljon. Jos et ole aivan yhtä suuri korianterin ystävä, vähennä määrää, mutta minusta se sopii tähän paremmin kuin hyvin. Myös korianterin hienonnan kunnolla.
Sitten onkin jäljellä enää kaikkien ainesten sekoitus kulhossa. Pikkuisen kaivataan hapokkuutta, mieluiten limetistä, mutta sitruunaakin olen monesti laittanut. Tilkka oliiviöljyä pehmentää makua. Lisäksi tarvitaan suolaa, jota ilman ei pitäisi tehdä mitään ruokaa, ei salaattejakaan, ja ihan pikkuisen mustapippuria myllystä.
Ja sitten edessä on se vaikein: hetki pitäisi malttaa, jotta maut tasaantuvat ja limetti tehdä taikansa.
****
Onko sinulla chilikausia? Ja tässä paprikasalsan ohje, ole hyvä!
Lisää helppoja lisäkkeitä
Parsa viipyy pannulla viitisen minuuttia.
Luulitko, ettet pidä porkkanaraasteesta? Kokeile sitä näillä mausteilla!
2 kommentit
Hauskaa. Olen itse kaivannut juurikin samoja makuja viime aikoina 🙂 Tämän on melkein kuin Pico de Callo. Ihastuin ananaksella lisättyyn Picoon mutta Ananas sopisi tähän sinunkin reseptiin. Vihreä chili, korianteri & lime … ahh. Cevichessä tuo on ehkä kaikista paras makuyhdistelmä ikinä.
Ihan superhyvä kombo kyllä! Ja ananas on varmasti hurjan hyvää.