Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Paprikasalsa: sopivasti chilinen yleislisäke hodareiden sisälle tai grilliruoan pariksi

kirjoittanut Satu Koivisto 29.4.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 29.4.2020
Paprikasalsa
8,K

Olen viime aikoina kärsinyt pahanlaatuisesta chilin kaipuusta. Yksi lääke tuskaan on ollut paprikasalsa, jota olen hienontanut viime viikkoina milloin minkäkin lisäkkeeksi: tortillojen päälle, hodareiden väliin, paistetun kalan seuraksi. Paprikasalsa vilahti myös Instagramin stooreissa, ja koska sain monen monta kysymystä, mistä on kyse, päätin nakuttaa ohjeen tänne blogin puolelle.

Paprikasalsa on hurjan helppo. Laitoin valmistusajaksi vartin, mutta tokkopa tähän sitäkään menee. Teen salsani suippopaprikoista, joita meillä on melkein aina jääkaapissa. Ne ovat lasten suosikkeja, ja itsekin tykkään leikellä niitä voikkareiden päälle. Ne ovat lempeän makeita, ja erityisen mukavaa niissä on ohut kuori. Salsaa varten ne pystyy hienontamaan kunnon hakkelukseksi, kun ne ensin leikkaa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja sitten pienen pieniksi kuutioiksi isolla veitsellä. Ne myös tuntuvat imevän mukavasti muita makuja sisäänsä.

Suippopaprikoiden lisäksi teen salsaa varten saman chilille. Olen käyttänyt ruokaan sekä punaista että vihreää chiliä, joiden molempien tulisuus vaihtelee kovasti eri yksilöiden välilläkin. Tulisuus selviää vain maistamalla, ja jos käy huono tuuri, suu on tulessa seuraavat puoli tuntia. Chilien suurin polte on siementen kalvoissa. Jos haluat, saat kalvot ja siemenet irti helposti vetäisemällä ne halkaistun chilin sisäpinnoista teelusikan kärjellä. Silloin kalvoihin ei tarvitse koskea käsin. Sitten vain chilin hienonnus samoin kuin suippopaprikankin: ensin pitkittäin ohutta siivua, sitten pienen pientä kuutiota.

Kolmas olennainen ainesosa on korianteri, johon siihenkin minulla on kova kaipuu juuri nyt. Käytän varsia ja lehtiä ja paljon. Jos et ole aivan yhtä suuri korianterin ystävä, vähennä määrää, mutta minusta se sopii tähän paremmin kuin hyvin. Myös korianterin hienonnan kunnolla.

Sitten onkin jäljellä enää kaikkien ainesten sekoitus kulhossa. Pikkuisen kaivataan hapokkuutta, mieluiten limetistä, mutta sitruunaakin olen monesti laittanut. Tilkka oliiviöljyä pehmentää makua. Lisäksi tarvitaan suolaa, jota ilman ei pitäisi tehdä mitään ruokaa, ei salaattejakaan, ja ihan pikkuisen mustapippuria myllystä.

Ja sitten edessä on se vaikein: hetki pitäisi malttaa, jotta maut tasaantuvat ja limetti tehdä taikansa.

****

Onko sinulla chilikausia? Ja tässä paprikasalsan ohje, ole hyvä!

Paprikasalsa

Paprikasalsa

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.6/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • 2 suippopaprikaa
  • 1–2 vihreää chiliä
  • 1 dl hienonnettua korianteria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 limetin mehu
  • mustapippuria myllystä
  • 1/4 tl suolaa

Tee näin

  1. Huuhtele ja kuivaa suippopaprikat. Halkaise paprikat pitkittäin ja väännä kannat irti. Leikkaa paprikat pitkittäin ohuiksi siivuiksi ja hienonna paprikat.
  2. Huuhtele ja kuivaa chili. Poista siemenet ja siementen kalvot, jos haluat vähemmän tulista. Hienonna chili.
  3. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna maustua hetki huoneenlämmössä.
  4. Syö paprikasalsa lisäkkeenä esimerkiksi hodarin välissä tai tortillan päällä.

Lisää helppoja lisäkkeitä

Parsa viipyy pannulla viitisen minuuttia.

Luulitko, ettet pidä porkkanaraasteesta? Kokeile sitä näillä mausteilla!

KasvisLisäkkeetSalaatit
2 kommentit 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Parsa pannulla: huippuhyvää muutamassa minuutissa vaikka kalan kaveriksi
Seuraava postaus
Varhaiskaalisalaatti: parasta mitä voit pitää jääkaapissasi koko alkukesän

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Sus 30.4.2020 - 00:16

Hauskaa. Olen itse kaivannut juurikin samoja makuja viime aikoina 🙂 Tämän on melkein kuin Pico de Callo. Ihastuin ananaksella lisättyyn Picoon mutta Ananas sopisi tähän sinunkin reseptiin. Vihreä chili, korianteri & lime … ahh. Cevichessä tuo on ehkä kaikista paras makuyhdistelmä ikinä.

Vastaa
Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:46

Ihan superhyvä kombo kyllä! Ja ananas on varmasti hurjan hyvää.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä