Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Perunaletut: kuohkeat, suussa sulavat letut perunamuusin jämistä vaikka brunssille

kirjoittanut Satu Koivisto 5.2.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 5.2.2020
Perunaletut
62,5K

Perunaletut saavat kunnian olla vuoden alussa alkaneen #perunahaasteeni helmikuun resepti. Ne sopivat paremmin kuin hyvin tähän blinikauteen, koska perunaletut ovat vähän kuin pikablinit, tai ainakin ne voi loistavasti syödä samantyyppisten täytteiden kanssa.

Perunahaasteen ansiosta olen tehnyt alkuvuoden perunamuusia joka viikko ja testaillut eri lajikkeita. Se on ollut ihanaa! Itse tehty, tuore perunamuusi on maistunut taivaalliselta. Perunamuusihulluuden myötä meillä on ollut perunamuusia myös jääkaapissa joka viikko kaikenlaisten perunamuusiruokien materiaaliksi. Ah!

Olen aiemmin tehnyt perunalettuni keitetyistä perunoista raastamalla ja lisännyt taikinaan juustoraastetta. Niiden resepti olikin jo ykköskirjassani. Ne ovat aivan ihania, vähän röstimäisiä, mutta perunamuusista tehdyt ovat lettumaisempia: silkkisiä, kuohkeita, ihanan perunaisia ja reunoista rapeita.

Neljän hengen annokseen, josta jokaiselle liikenee kaksi lettua, tarvitaan puoli litraa perunamuusia, kolme desiä maitoa, kaksi kananmunaa, kaksi desiä vehnäjauhoja ja ripaus suolaa. Taikinan tekeminen on todella yksinkertaista: sen kun sekoittaa kaikki aineet vispilällä sekaisin. Ja toisin kuin tavallista lettutaikinaa tehdessä, taikinaa ei ole pakko turvottaa. Perunamuusin ansiosta jauhot vispaantuvat taikinaan tasaisesti, enkä ole havainnut ainuttakaan häiritsevää jauhopaakkua. Näin lettuja pääsee paistamaan saman tien. Perunaletut sopivat siis hyvin niin viikonlopun brunssille kuin maanantain pikaruoaksikin.

Taikinan koostumukseen vaikuttaa tietenkin se, kuinka tönkköä perunamuusi on. Tavoite on saada aikaan tavallista lettutaikinaa hiukan jähmeämpi taikina, sellainen joka ei juurikaan valu, kun annostelet sen pannulle.

Omat lettuni paistan valurautaisilla blinipannuilla, jotka jätin tarkoituksella roikkumaan hellan taakse naulakkoon joulun jälkeen. Olen paistanut lettuja öljyssä, voissa ja voin ja öljyn seoksessa. Ehkä kaikkein parhaimpia letut ovat rakenteeltaan silloin, kun pannulle lorauttaa kunnon tilkan öljyä: reunoista tulee rapeat, jopa hiukan palaneet. Jos haluat röpelöiset reunat, et koske pannuun vaan odotat rauhassa letun paistumista. Jos taas haluat tasaisen pyöreät, pyöräytä pannua saman tien taikinan lisäämisen jälkeen, jotta taikina valuu sievästi laidoille asti.

Perunalettujen seurana olemme syöneet savulohta ja tillillä, suolalla ja mustapippurilla maustettua ranskankerma. Olen viime aikoina käyttänyt tähän myös kaurapohjaista mukaranskankermaa, ja se toimi todella hyvin. Upposi hyvin myös esikoiselle, pienempi ei suostunut ottamaan sitä epäilyttävän tillin vuoksi.

Perunaletut kannattaa syödä saman tien tuoreina, mikä ei varsinaisesti ole tehnyt tiukkaa. Niin hyviä ne ovat!

****

Oletko sinä suolaisten lettujen ystävä? Kerro alla! Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Perunaletut

Perunaletut

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.2/5
( 57 äänesti )

Ainekset

  • 5 dl perunamuusia
  • 3 dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • öljyä, voita tai molempia paistamiseen
  • esimerkiksi kylmäsavulohta, crème fraîchea ja tilliä tarjoiluun

Tee näin

  1. Sekoita kaikki aineet kulhossa vispilällä.
  2. Kuumenna blini- tai lettupannu tai ihan mikä tahansa paistinpannu ja kuumenna öljy, voi tai niiden sekoitus.
  3. Annostele taikinaa kuumalle pannulle. Sitä saa olla hiukan enemmän kuin tavallisia lettuja paistaessasi. Pienennä lämpöä. Paista lettua, kunnes reunat ruskettuvat ja pinta hyytyy. Käännä lettu ja paista toiselta puolelta vielä pari minuuttia.
  4. Tarjoa letut lämpiminä esimerkiksi kylmäsavulohen ja suolalla, tillillä ja mustapippurilla maustetun crème fraîchen kanssa.

Lisää perunareseptejä

Jos perunaletut eivät ole juttusi, tee muusista perunarieskoja!

Pulahtaneet lohkoperunat ovat monen suosikkeja!

BrunssiLetutPerunaPerunahaaste
1 kommentti 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mitä jääkaapissa pitäisi olla? Turvaraaka-aine, luovat alkupalat ja 12 muuta suosikkia
Seuraava postaus
Kaalisalaatti: meheväksi nuijittua talvisalaattia voisi ahmia koko helmikuun

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Sienisalaatti | Ruokatoimittajan oma suosikki | Katso helppo resepti 10.9.2021 - 14:38

[…] lempileivän päälle ja ääntä kohti. Sienisalaatti on myös ihanaa (hapanjuuri)blinien tai perunalettujen kanssa. Ehkä parhaimmillaan salaatti on seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet tasaantua […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä