Pikkelöity fenkoli on asustanut pysyvästi jääkaapissamme nyt parisen kuukautta. Kun edellinen purkki on syöty, olen tehnyt heti perään uuden. Ja koska taisin jo aikoja sitten luvata kirjoittaa reseptin tänne teille kaikille sitä kysyneille, nyt se tulee!
Olen kirjoittanut aiemmin fenkoliparan aliarvostuksesta. Monikaan ei oikein osaa käyttää sitä tai pitää sen aniksista makua omituisena. Tämä kirpeä pikkelöity fenkoli sopii niillekin, jotka eivät pidä fenkolin perusmausta. Tämä on vähän niin kuin mummonkurkut, mutta ihanan rapealla fenkolilla.
Fenkoli on siitä kiva kasvis, että sen sesonki on alkuvuodesta, kun muita raikkaita vaihtoehtoja on vähän. Näin huhtikuussa fenkoli tulee Italiasta.
Pikkelöity fenkoli on sangen monikäyttöistä tavaraa. Olemme syöneet sitä miehen kanssa milloin minkäkin etälounaan kyljessä: riisin ja vegecurryn, ohrasalaatin, nuudeliwokin. Mutta sitä voi käyttää paljon laajemminkin: hodareissa, burgereissa, lihan tai kalan kaverina. Oikeastaan missä tahansa, missä tarvitaan raikastavaa elementtiä muuten tuhtien osasten vastapainoksi. Pääsiäisenä söimme sitä lampaan ja perunamuusin kanssa.
Pallerosta ohutta siivua
Pikkelöidyn fenkolin teen kasvin vaaleasta, pulleasta osasta. Leikkaan vihreät osat irti, huuhtaisen pulleron ja sitten suihkin sen menemään ohuiksi siivuiksi mandoliinilla. Jos sinulla ei ole mandoliinia (harkitse kuitenkin vahvasti sellaisen hankkimista!), leikkaa fenkoli isolla veitsellä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.
Vihreät osat tietenkin tallennan jääkaappiin ja käytän myöhemmin. Ne sopivat hienonnettuna ja sipulin kanssa paistettuna vaikka minne: risottoon, kalakeittoon, wokkiin. Jos ehdottomasti haluat käyttää ne pikkeliin, hienonna varret aivan pieneksi hakkelukseksi.
Viiden minuutin liemi
Kun fenkoli on suikaleina, tarvitaan liemi. Käytän tähän aivan tuikitavallista väkiviinaetikkaa. Sen lisäksi tarvitaan vettä, suolaa, sokeria ja mausteeksi korianterinsiemeniä. Jos et pidä korianterista, sinapinsiemenet toimivat oikein hyvin.
Mittaan kaikki aineet kattilaan ja kiehautan sekoitellen niin, että sokeri ja suola liukenevat. Aikaa menee muutama minuutti.
Kun liemi on valmis ja fenkoli suikaleina, ne tarvitsee enää yhdistää. Teen tämän lasirasiaan, jossa on tiivis kansi. Asettelen suikaleet pohjalle ja kaadan päälle liemen. Sitten vähän hyrskytän ja kääntelen ja nostan rasian jääkaappiin maustumaan. Fenkoli on oikein hyvää jo tunnin päästä, mutta parhaimmillaan se on minusta seuraavana päivänä. Hyvänä se säilyy vajaan viikon. Anna purkin olla jääkaapissa ja ota fenkolia aterialle puhtaalla haarukalla vain kerralla syötävä määrä.
Ja jos purkki tyhjenee ihan tosi äkkiä, teen uuden satsin samaan liemeen, koska miksipä ei.
****
Miten sinä syöt fenkolia? Ja tässä vielä pikkelöity fenkolini, ole hyvä!
Lisää raikasta kokattavaa juuri nyt
Parsan paras kypsennystapa, jolla herkkä kasvis ei mene ikinä löllöksi
Varhaiskaalisalatti kannattaa ottaa listalle heti kun bongaat kaupasta rapean kerän.
12 kommentit
Miten en ole aiemmin tajunnut, että fenkoliakin voi pikkelöidä!! Mahtaa olla hyvää, kiitos taas paljon inspiraatiosta ja reseptistä <3 Ehdottomasti testiin.
Kiva kuulla, että tästä oli iloa!
Täytyy laittaa kokeiluun!! yleensä teen juurikin mandoliinilla suikaleita ja teen salaattia (sipuli, appelsiini, feta, mantelit) tai pastaa (sardiini, sipuli, sitruuna). Fenkolin lehdet ovat aivan ihania salaatissa kuin salaatissa!
Nam mitä herkkuja! Ja fenkolin lehdet ovat tosiaan aivan ihania!
Olipa hyvää! Onko korianterin siemenet tarkoitus syödä myös? Niitä on mahdotonta vältellä kun fenkolia onkii purkista. Keitätkö liemen vain suolan ja sokerin sulattamiseksi?
Kiva kuulla! Mä syön ne korianterin siemenet, jotka osuvat kohdalle 😀 Liemen keitän tosiaan vain sokerin ja suolan sulattamiseksi.
[…] Pikkelöity fenkoli on kiva raikastava elementti lautasella varsinkin nyt alkuvuodesta. […]
[…] Pikkelöity fenkoli on helppo tapa saada lautaselle raikkautta juuri nyt. […]
[…] Pikkelöity fenkoli on ihanaa laatikkoruokien kanssa. […]
No kyllä oli erinomainen lisä, suosittelen.
Kiitos reseptistä. Kaadatko liemen kuumana, lämpimänä vai kylmänä fenkoliviipaleille? (Mummon hölskytyskurkuillehan liemi on kylmä. Mutta fenkolille voi olla hyväksi kuuma lemi?)
Tässä tapauksessa ei ole väliä. Liemi voi olla kuumaa, jos vain astia sen kestää, tai huoneenlämpöistä.