Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Pikkelöity fenkoli: koukuttavan kirpsakka lisuke raikastaa tuhdit ruoat. Pidä aina purkki jääkaapissa

kirjoittanut Satu Koivisto 11.4.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 11.4.2021
Pikkelöity fenkoli
32,2K

Pikkelöity fenkoli on asustanut pysyvästi jääkaapissamme nyt parisen kuukautta. Kun edellinen purkki on syöty, olen tehnyt heti perään uuden. Ja koska taisin jo aikoja sitten luvata kirjoittaa reseptin tänne teille kaikille sitä kysyneille, nyt se tulee!

Olen kirjoittanut aiemmin fenkoliparan aliarvostuksesta. Monikaan ei oikein osaa käyttää sitä tai pitää sen aniksista makua omituisena. Tämä kirpeä pikkelöity fenkoli sopii niillekin, jotka eivät pidä fenkolin perusmausta. Tämä on vähän niin kuin mummonkurkut, mutta ihanan rapealla fenkolilla.

Fenkoli on siitä kiva kasvis, että sen sesonki on alkuvuodesta, kun muita raikkaita vaihtoehtoja on vähän. Näin huhtikuussa fenkoli tulee Italiasta.

Pikkelöity fenkoli on sangen monikäyttöistä tavaraa. Olemme syöneet sitä miehen kanssa milloin minkäkin etälounaan kyljessä: riisin ja vegecurryn, ohrasalaatin, nuudeliwokin. Mutta sitä voi käyttää paljon laajemminkin: hodareissa, burgereissa, lihan tai kalan kaverina. Oikeastaan missä tahansa, missä tarvitaan raikastavaa elementtiä muuten tuhtien osasten vastapainoksi. Pääsiäisenä söimme sitä lampaan ja perunamuusin kanssa.

Pallerosta ohutta siivua

Pikkelöidyn fenkolin teen kasvin vaaleasta, pulleasta osasta. Leikkaan vihreät osat irti, huuhtaisen pulleron ja sitten suihkin sen menemään ohuiksi siivuiksi mandoliinilla. Jos sinulla ei ole mandoliinia (harkitse kuitenkin vahvasti sellaisen hankkimista!), leikkaa fenkoli isolla veitsellä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.

Vihreät osat tietenkin tallennan jääkaappiin ja käytän myöhemmin. Ne sopivat hienonnettuna ja sipulin kanssa paistettuna vaikka minne: risottoon, kalakeittoon, wokkiin. Jos ehdottomasti haluat käyttää ne pikkeliin, hienonna varret aivan pieneksi hakkelukseksi.

Viiden minuutin liemi

Kun fenkoli on suikaleina, tarvitaan liemi. Käytän tähän aivan tuikitavallista väkiviinaetikkaa. Sen lisäksi tarvitaan vettä, suolaa, sokeria ja mausteeksi korianterinsiemeniä. Jos et pidä korianterista, sinapinsiemenet toimivat oikein hyvin.

Mittaan kaikki aineet kattilaan ja kiehautan sekoitellen niin, että sokeri ja suola liukenevat. Aikaa menee muutama minuutti.

Kun liemi on valmis ja fenkoli suikaleina, ne tarvitsee enää yhdistää. Teen tämän lasirasiaan, jossa on tiivis kansi. Asettelen suikaleet pohjalle ja kaadan päälle liemen. Sitten vähän hyrskytän ja kääntelen ja nostan rasian jääkaappiin maustumaan. Fenkoli on oikein hyvää jo tunnin päästä, mutta parhaimmillaan se on minusta seuraavana päivänä. Hyvänä se säilyy vajaan viikon. Anna purkin olla jääkaapissa ja ota fenkolia aterialle puhtaalla haarukalla vain kerralla syötävä määrä.

Ja jos purkki tyhjenee ihan tosi äkkiä, teen uuden satsin samaan liemeen, koska miksipä ei.

****

Miten sinä syöt fenkolia? Ja tässä vielä pikkelöity fenkolini, ole hyvä!

Lisää raikasta kokattavaa juuri nyt

Parsan paras kypsennystapa, jolla herkkä kasvis ei mene ikinä löllöksi

Varhaiskaalisalatti kannattaa ottaa listalle heti kun bongaat kaupasta rapean kerän.

Pikkelöity fenkoli

Pikkelöity fenkoli

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.2/5
( 19 äänesti )

Ainekset

  • 1 fenkoli (tavallisen kokoinen, noin 300 g)
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl korianterinsiemeniä

Tee näin

  1. Mittaa etikka, vesi, suola, sokeri ja korianterinsiemenet kattilaan. Kiehauta sekoitellen, niin että sokeri ja suola liukenevat.
  2. Poista fenkolin vihreät varret (säästä ja paista sipulin kanssa wokkiin, tomaattikastikkeeseen, keittoon). Huuhtele fenkoli. Leikkaa se mandoliinilla tai veitsellä ohuiksi suikaleiksi.
  3. Laita fenkoli tiiviskantiseen rasiaan ja kaada liemi päälle. Sulje rasia ja kääntele. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  4. Pikkelöity fenkoli säilyy jääkaapissa vajaan viikon.

FenkoliLisäkkeetNopeatPikkelöintiSalaatit
12 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hatsapuri hapanjuureen: juustoa tihkuva herkkuleipä hurmaa sinutkin
Seuraava postaus
Nduja: mitä se on, miksi kaikki vouhottavat siitä niin kovasti ja miten se edes lausutaan?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

12 kommentit

Anna 11.4.2021 - 10:57

Miten en ole aiemmin tajunnut, että fenkoliakin voi pikkelöidä!! Mahtaa olla hyvää, kiitos taas paljon inspiraatiosta ja reseptistä <3 Ehdottomasti testiin.

Vastaa
Satu Koivisto 19.4.2021 - 15:02

Kiva kuulla, että tästä oli iloa!

Vastaa
Sus 12.4.2021 - 08:42

Täytyy laittaa kokeiluun!! yleensä teen juurikin mandoliinilla suikaleita ja teen salaattia (sipuli, appelsiini, feta, mantelit) tai pastaa (sardiini, sipuli, sitruuna). Fenkolin lehdet ovat aivan ihania salaatissa kuin salaatissa!

Vastaa
Satu Koivisto 19.4.2021 - 15:02

Nam mitä herkkuja! Ja fenkolin lehdet ovat tosiaan aivan ihania!

Vastaa
Ju 27.4.2021 - 14:39

Olipa hyvää! Onko korianterin siemenet tarkoitus syödä myös? Niitä on mahdotonta vältellä kun fenkolia onkii purkista. Keitätkö liemen vain suolan ja sokerin sulattamiseksi?

Vastaa
Satu Koivisto 21.5.2021 - 08:40

Kiva kuulla! Mä syön ne korianterin siemenet, jotka osuvat kohdalle 😀 Liemen keitän tosiaan vain sokerin ja suolan sulattamiseksi.

Vastaa
25 kasvista viikossa | Uusi ruokahaaste | Miten lapsiperheen käy? 2.1.2022 - 14:57

[…] Pikkelöity fenkoli on kiva raikastava elementti lautasella varsinkin nyt alkuvuodesta. […]

Vastaa
Paahdettu juures-kikhernesalaatti | Katso ruokatoimittajan helppo resepti! 9.1.2022 - 16:22

[…] Pikkelöity fenkoli on helppo tapa saada lautaselle raikkautta juuri nyt. […]

Vastaa
Kasvishaaste | 25 kasvista viikossa, tule mukaan! | Tässä "säännöt" 23.1.2022 - 11:31

[…] Pikkelöity fenkoli on ihanaa laatikkoruokien kanssa. […]

Vastaa
Eeva 22.10.2023 - 15:42

No kyllä oli erinomainen lisä, suosittelen.

Vastaa
Lena 17.1.2025 - 13:26

Kiitos reseptistä. Kaadatko liemen kuumana, lämpimänä vai kylmänä fenkoliviipaleille? (Mummon hölskytyskurkuillehan liemi on kylmä. Mutta fenkolille voi olla hyväksi kuuma lemi?)

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:08

Tässä tapauksessa ei ole väliä. Liemi voi olla kuumaa, jos vain astia sen kestää, tai huoneenlämpöistä.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä