Sain aivan ihanaa palautetta kakkoskirjassani täysin sivuroolissa vilahtaneesta porkkanaraasteesta. Lukija kertoi, kuinka porkkanaraaste oli parantanut paitsi hänen omansa, myös perheen sekä vielä koko lähisuvun porkkanaraastetraumat. Koska moni siellä ruudun takana painiskelee etälounaiden lisäkesalaattien suossa, jaan nyt tuon reseptin täällä.
Se tuikitavallinen porkkanaraaste voi olla aivan ihanaa, mehevää ja maukasta, kun sen raastaa mehukkaista porkkanoista. Valitettavan usein se on kuitenkin jotain ihan muuta, etenkin raastepöydissä, joissa asiakasparka vielä hämääntyy ottamaan bataattiraastetta luullessaan sitä porkkanaraasteeksi. Mutta sitten kun maustaa porkkanaraasteen, siitä tuleekin jotain aivan muuta.
Reseptissäni porkkanaraasteelle tehdään etikkainen kastike. Itse käytän tässä yleensä riisiviinietikkaa, mutta jos sellaista ei ole, sen voi hyvin korvata esimerkiksi valkoviinietikalla tai siiderietikalla. Myös tavallinen väkiviinaetikka käy, kunhan sen lantraa vedellä. Puolet vettä ja puolet väkiviinaetikkaa on sopiva suhde. Sitten etikkaan sekoitetaan mummonkurkuista tuttuja aineita eli sokeria ja suolaa.
Toiseksi tarvitaan tuoretta inkivääriä. Sellaista kannattaa jemmata rasiaan pakastimeen. Inkivääri nahistuu ja pilaantuu nopeasti jääkaapissa, mutta pakastimessa se säilyy vaikka kuinka kauan. Pakastimesta sitä on helppo raastaa ruokaan tarvittava määrä jäisenä ja nakata se sitten takaisin. Itse raastan inkiväärini Microplane-raastimellani, joka tekee jäisestä kasviksesta selvää ilman minkäänlaista rimpuilua.
Kolmas lempiainesosani on vielä tuore korianteri, josta tykkään kovasti ja jota mielelläni lisään sinne ja tänne. Kaikki eivät kuitenkaan pidä, ja nyt hyviä uutisia teille: korianterin voi aivan hyvin jättää pois, porkkanaraaste toimii loistavasti ilmankin.
Valmistamiseen menee vartti. Porkkanat raastetaan karkeaksi raasteeksi, inkivääri hienoksi. Sitten sekoitetaan kastike, malta odottaa hetki, jotta sokeri ja suola liukenevat etikkaan kunnolla. Lopuksi kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Tämä porkkanaraaste paranee, jos se saa odotella hetken jääkaapissa, mutta aina en malta, ja hyvää se on niinkin.
Ja jos kaipaat helppoa lisäkettä seuraavallekin päivälle, tuplaa annos ja säilytä loput tiiviskantisessa lasipurkissa. Se vain paranee.
****
Onko sinulla porkkanaraastetraumoja vai oletko porkkanaraasteen ylin ystävä? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää salaatteja lautaselle
Nuijittu kaalisalaatti toimii loistavasti jo vähän kuivahtaneestakin talvikaalista.
Viisi vinkkiä, joilla saat vihreästä salaatista huippuhyvää.
3 kommentit
Satu, onko kakkoskirjaasi enää saatavilla mistään? Koitin tilata Bookysta, mutta ilmeisesti on loppuunmyyty. Harmittaa, etten ollut tarpeeksi aikaisin liikkeellä (olin aikeissa tilata sen jouluna, mutta se sitten jäi)… Lainasin sen kerran kirjastosta ja olisi ihana saada se vielä joskus omaan hyllyyn. Vaikka onhan kirjan resepteistä ja vinkeistä jo aika moni löytänyt tiensä tänne blogiinkin 🙂 Mutta kyllä kirja on aina kirja.
Sitä saattaa löytyä joistakin Suomalaisen Kirjakaupan myymälöistä. Laita meiliä sinne, he pääsevät katsomaan tilanteen järjestelmästään 🙂
Okei, kiitos vinkistä, kokeilenpa sitä 🙂 !