Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Retiisi: päästä aliarvostettu kasvisparka valokeilaan. Viisi tapaa syödä!

kirjoittanut Satu Koivisto 20.6.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 20.6.2021
Retiisi
15,K

Retiisi on tyystin käsittelemättä täällä, vaikka rakastan sitä monestakin syystä. Olkoon nyt sitten aika retiisin ylistykselle!

Retiisi on yksi puutarhan palkitsevimmista kasveista ja sopii myös kärsimättömälle puutarhurille. Jos kylvät siemenet nyt, saat satoa jo kolmen viikon päästä. Ällistyttävää! Minusta retiisin viljely ei myöskään kaipaa mitään kummoisia kommervenkkejä. Sen kun ripottelee siemenet kosteaan maahan, peittää mullalla ja kastelee. Parhaiten retiisit kasvavat harson alla, jolloin ne ovat suojassa kirpoilta ja muilta tuholaisilta.

Vain pari kompastuskiveä on. Jos retiisejä unohtaa kastella, saa kitkerän makuisia retiisejä. Ja koska retiisit kasvavat nopeasti, ne kasvavat nopeasti myös liian isoiksi ja puisevan makuisiksi. Tämän vuoksi niitä kannattaa ennemmin kylvää uusi pikkuruinen satsi parin viikon välein kuin jättisatsi kerralla.

Ja tokihan niitä saa helposti kaupasta.

Mihin retiisi sitten sopii? Vaikka mihin! Tässä muutama idea.

Viimeinen silaus

Mandoliinilla siivutettu retiisi sopii minkä tahansa salaatin viimeistelyyn: simppelin vihreän salaatin, basilikatahnalla maustetun perunasalaatin, varhaiskaalisalaatin… Retiisi tuo niihin kaikkiin kauneutta, rapeutta ja pientä potkua. Varo vain sormia, mandoliini ei tunne armoa.

Elegantti alkuruoka

Olin joskus syömässä amsterdamilaisessa De Kas -ravintolassa, jolla on valtava keittiöpuutarha (ihana paikka myös puutarhamielessä!). Keittiön tervehdyksenä pöytään nostettiin lautasellinen tuoreita retiisejä naatteineen, jotka nekin ovat syötäviä. Retiisejä dipattiin maustevoihin. Kaunista ja herkullista.

Kirpeä kastike

Tykkään hirmuisesti simppelistä retiisikastikkeesta, joka toimii esimerkiksi uusien perunoiden ja kylmäsavulohen kanssa. Pese ja hienonna nippu retiisejä ja pari kolme kesäsipulin vartta ja sekoita ne desiin turkkilaista jogurttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat ytyisämpää, lisää nokare wasabia. Paina vinkki mieleen juhannusta ajatellen!

Juustotarjottimen raikas osa

Retiisi on ihana lisä kesäisellä juustotarjottimella. Pari lempijuustoa, vaikkapa camembert ja manchego, muutama mansikka, nippu neljään osaan leikattuja retiisejä, versoja ja pieniä näkkäreitä. Nam!

Paahtunutta menoa

Paahtajanainen on luonnollisesti paahtanut uunissa myös retiisejä. Niistä tulee uunissa todella herkullisia. Sujautan puoliksi leikattuja retiisejä samalle pellille, kun paahdan esimerkiksi kukkakaaleja. Ne ovat hauska ja kaunis lisä kukkakaalien lomassa.

****

Miten sinä syöt retiisejä? Kerro alla!

Lisää kokattavaa juuri nyt

Mitä tehdä raparperista? 10 ideaa, mukana myös suolaista!

Näitä meillä syödään juhannuksena.

RetiisiSatokausiSesonki
0 kommentti 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
10 tapaa syödä hummusta: kahdeksan sekunnin pastakastike, lasten rantaeväs, sosekeiton silmä ja muut ideat!
Seuraava postaus
Jyväskylän kirpputorit: viisi + kolme suosikkia ja viime reissun löydöt

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä