Retiisi on tyystin käsittelemättä täällä, vaikka rakastan sitä monestakin syystä. Olkoon nyt sitten aika retiisin ylistykselle!
Retiisi on yksi puutarhan palkitsevimmista kasveista ja sopii myös kärsimättömälle puutarhurille. Jos kylvät siemenet nyt, saat satoa jo kolmen viikon päästä. Ällistyttävää! Minusta retiisin viljely ei myöskään kaipaa mitään kummoisia kommervenkkejä. Sen kun ripottelee siemenet kosteaan maahan, peittää mullalla ja kastelee. Parhaiten retiisit kasvavat harson alla, jolloin ne ovat suojassa kirpoilta ja muilta tuholaisilta.
Vain pari kompastuskiveä on. Jos retiisejä unohtaa kastella, saa kitkerän makuisia retiisejä. Ja koska retiisit kasvavat nopeasti, ne kasvavat nopeasti myös liian isoiksi ja puisevan makuisiksi. Tämän vuoksi niitä kannattaa ennemmin kylvää uusi pikkuruinen satsi parin viikon välein kuin jättisatsi kerralla.
Ja tokihan niitä saa helposti kaupasta.
Mihin retiisi sitten sopii? Vaikka mihin! Tässä muutama idea.
Viimeinen silaus
Mandoliinilla siivutettu retiisi sopii minkä tahansa salaatin viimeistelyyn: simppelin vihreän salaatin, basilikatahnalla maustetun perunasalaatin, varhaiskaalisalaatin… Retiisi tuo niihin kaikkiin kauneutta, rapeutta ja pientä potkua. Varo vain sormia, mandoliini ei tunne armoa.
Elegantti alkuruoka
Olin joskus syömässä amsterdamilaisessa De Kas -ravintolassa, jolla on valtava keittiöpuutarha (ihana paikka myös puutarhamielessä!). Keittiön tervehdyksenä pöytään nostettiin lautasellinen tuoreita retiisejä naatteineen, jotka nekin ovat syötäviä. Retiisejä dipattiin maustevoihin. Kaunista ja herkullista.
Kirpeä kastike
Tykkään hirmuisesti simppelistä retiisikastikkeesta, joka toimii esimerkiksi uusien perunoiden ja kylmäsavulohen kanssa. Pese ja hienonna nippu retiisejä ja pari kolme kesäsipulin vartta ja sekoita ne desiin turkkilaista jogurttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat ytyisämpää, lisää nokare wasabia. Paina vinkki mieleen juhannusta ajatellen!
Juustotarjottimen raikas osa
Retiisi on ihana lisä kesäisellä juustotarjottimella. Pari lempijuustoa, vaikkapa camembert ja manchego, muutama mansikka, nippu neljään osaan leikattuja retiisejä, versoja ja pieniä näkkäreitä. Nam!
Paahtunutta menoa
Paahtajanainen on luonnollisesti paahtanut uunissa myös retiisejä. Niistä tulee uunissa todella herkullisia. Sujautan puoliksi leikattuja retiisejä samalle pellille, kun paahdan esimerkiksi kukkakaaleja. Ne ovat hauska ja kaunis lisä kukkakaalien lomassa.
****
Miten sinä syöt retiisejä? Kerro alla!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Mitä tehdä raparperista? 10 ideaa, mukana myös suolaista!
Näitä meillä syödään juhannuksena.