Savumuikkupiirakka tuli mieleeni kerran, kun iltaruoalta jäi muutama varhaisperuna syömättä ja ruokakomerossa oli purkillinen savumuikkuja. Ja olipa aivan mielettömän hyvää! Tämä ruoka sopii hyvin juhannuspöytään, mutta toimii se hienosti läpi kesänkin.
Tässä muutama vinkki savumuikkupiirakan valmistukseen, ole hyvä!
Paistoastia: irtopohjavuoka on paras
Jos kaapissasi on irtopohjavuoka, käytä ehdottomasti sitä. Irtopohjavuoasta piirakan saa helposti kokonaisena irti, ja sen saa nostettua nätimmin esille. Oman vuokani halkaisija on 26 senttiä, se on aika passeli koko suolaisille piirakoille. Pingota leivinpaperi vuoan pohjan ja reunojen väliin ja voitele reunat, niin piirakka irtoaa helposti.
Piirakkataikina: aloita jo edellisenä päivänä
Jos teet piirakkataikinan itse, suosittelen tekemään sen ehdottomasti edellisenä päivänä. Kun piirakkapohja saa kylmetä ja asettua vuoassaan yön yli jääkaapissa, se on myös helppo paistaa ilman kikkakolmosia.
Käytä taikinaan jääkaappikylmää voita, jonka liiskaat sormenpäiden välissä jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Kun jauhot ja voi ovat yhtä kokonaisuutta, lisää kylmä vesi ja painele taikina tasaiseksi palloksi. Jotkut antavat pallon levätä jääkaapissa, mutta itse painelen sen suoraan vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Jos taikina tarttuu sormiin, levitä pinnalle pikkuisen vehnäjauhoa.
Voit myös aivan hyvin oikaista ja käyttää valmista piirakkapohjaa.
Muista esipaisto
Esipaistaminen varmistaa, että pohja ei jää raa’aksi. Tässä ei kuitenkaan tarvitse liioitella: riittää kun pohja asettuu vähän, reunojen ei tarvitse ruskettua.
Täyte valmistuu joutuisasti
Piirakan täytteeseen upotat ne muutamat perunat, jotka ovat jääneet edellisenä iltana kattilan pohjalle pyörimään. Perunoiden koosta riippuen niitä menee piirakan pohjalle sopuisasti kolme tai neljä. Viipaloi perunat.
Kotimaiset luonnonkalasäilykkeet ovat kerrassaan loistavia, ei ole tarvetta ostaa tonnikalaa. Tähän piirakkaan käytin öljyyn säilöttyjä savumuikkuja, niin herkullisia. Jos sinulla on tuoreita savustettuja muikkuja, käytä ihmeessä niitä!
Perunan ja kalan lisäksi tarvitset juustoisen tahnan, joka levitetään piirakan päälle lopuksi. Piirakkaohjeissa on monesti kermaviiliä tai kermaa, mutta itse käytän useimmiten turkkilaista jogurttia, jota notkistan vähän maidolla, molempia löytyy jääkaapista. Tällä kertaa käytin muuten kauragurttia ja kauramaitoa, molemmat toimivat aivan loistavasti.
Malta hetki ennen kuin leikkaat
Anna piirakan vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen, niin se on helpompi leikata. Savumuikkupiirakka myös maistuu hyvin huoneenlämpöisenä.
****
Mikä suolainen piirakka on oma suosikkisi? Kerro alla!
Lisää piirakoita
Supermehevä piirakkapohja valmistuu yllättäen perunamuusista.
Kirsikkatomaattipiirakka on paitsi herkullinen ja mehevä, myös tosi nätti.
Päärynä-sinihomepiirakka toimii erinomaisesti illanistujaisissa.
1 kommentti
Moikka Satu! Kun olen tehnyt ja rei’ittänyt pohjan, niin onko syytä peittää vuoka esim. tuorekelmulla, jottei pohja kuivu 😳 Kiitos etukäteen vastauksestasi 😌 T. Eija Puruvedeltä