Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Savumuikkupiirakka: yhdistä muutama eilen keitetty varhaispottu ja kotimainen purkkikala ja saat ihanan tarjottavan kesäiltaan. Kokeile ruokatoimittajan reseptiä!

kirjoittanut Satu Koivisto 18.6.2024
kirjoittanut Satu Koivisto 18.6.2024
Savumuikkupiirakka
3,2K

Savumuikkupiirakka tuli mieleeni kerran, kun iltaruoalta jäi muutama varhaisperuna syömättä ja ruokakomerossa oli purkillinen savumuikkuja. Ja olipa aivan mielettömän hyvää! Tämä ruoka sopii hyvin juhannuspöytään, mutta toimii se hienosti läpi kesänkin.

Tässä muutama vinkki savumuikkupiirakan valmistukseen, ole hyvä!

Paistoastia: irtopohjavuoka on paras

Jos kaapissasi on irtopohjavuoka, käytä ehdottomasti sitä. Irtopohjavuoasta piirakan saa helposti kokonaisena irti, ja sen saa nostettua nätimmin esille. Oman vuokani halkaisija on 26 senttiä, se on aika passeli koko suolaisille piirakoille. Pingota leivinpaperi vuoan pohjan ja reunojen väliin ja voitele reunat, niin piirakka irtoaa helposti.

Piirakkataikina: aloita jo edellisenä päivänä

Jos teet piirakkataikinan itse, suosittelen tekemään sen ehdottomasti edellisenä päivänä. Kun piirakkapohja saa kylmetä ja asettua vuoassaan yön yli jääkaapissa, se on myös helppo paistaa ilman kikkakolmosia.

Käytä taikinaan jääkaappikylmää voita, jonka liiskaat sormenpäiden välissä jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Kun jauhot ja voi ovat yhtä kokonaisuutta, lisää kylmä vesi ja painele taikina tasaiseksi palloksi. Jotkut antavat pallon levätä jääkaapissa, mutta itse painelen sen suoraan vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Jos taikina tarttuu sormiin, levitä pinnalle pikkuisen vehnäjauhoa.

Voit myös aivan hyvin oikaista ja käyttää valmista piirakkapohjaa.

Muista esipaisto

Esipaistaminen varmistaa, että pohja ei jää raa’aksi. Tässä ei kuitenkaan tarvitse liioitella: riittää kun pohja asettuu vähän, reunojen ei tarvitse ruskettua.

Täyte valmistuu joutuisasti

Piirakan täytteeseen upotat ne muutamat perunat, jotka ovat jääneet edellisenä iltana kattilan pohjalle pyörimään. Perunoiden koosta riippuen niitä menee piirakan pohjalle sopuisasti kolme tai neljä. Viipaloi perunat.

Kotimaiset luonnonkalasäilykkeet ovat kerrassaan loistavia, ei ole tarvetta ostaa tonnikalaa. Tähän piirakkaan käytin öljyyn säilöttyjä savumuikkuja, niin herkullisia. Jos sinulla on tuoreita savustettuja muikkuja, käytä ihmeessä niitä!

Perunan ja kalan lisäksi tarvitset juustoisen tahnan, joka levitetään piirakan päälle lopuksi. Piirakkaohjeissa on monesti kermaviiliä tai kermaa, mutta itse käytän useimmiten turkkilaista jogurttia, jota notkistan vähän maidolla, molempia löytyy jääkaapista. Tällä kertaa käytin muuten kauragurttia ja kauramaitoa, molemmat toimivat aivan loistavasti.

Malta hetki ennen kuin leikkaat

Anna piirakan vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen, niin se on helpompi leikata. Savumuikkupiirakka myös maistuu hyvin huoneenlämpöisenä.

****

Mikä suolainen piirakka on oma suosikkisi? Kerro alla!

Savumuikkupiirakka

Muikkupiirakka

Printtaa
Annoksia: 6–10 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 45 minuuttia 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • Pohja
  • 125 g voita
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl kylmää vettä
  • (1 rkl jauhoja taputtelemiseen)
  • Täyte
  • 3-4 keitettyä varhaisperunaa koosta riippuen
  • 1 prk savumuikkuja (n. 100 g kalaa)
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä
  • 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 2 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl juustoraastetta
  • 1/4 – 1/2 tl suolaa (riippuen käyttämäsi purkkikalan suolaisuudesta)
  • muutama kierros mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Aloita pohjasta. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele reunat. Paloittele jääkaappikylmä voi kulhoon. Lisää ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Liiskaa voi sormin jauhoihin, kunnes seos on murumainen. Lisää vesi ja painele tasaiseksi palloksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja hiukan myös reunoille. Töki pohjaan haarukalla reikiä ja nosta jääkaappiin. Lopputulos on paras, jos pohja saa olla jääkaapissa yön yli.
  2. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pohja hieman asettuu.
  3. Viipaloi keitetyt varhaisperunat. Valuta muikuista neste, jos käytät säilykemuikkuja. Hienonna tilli ja ruohosipuli.
  4. Sekoita jogurtti, kananmuna, juusto, suola ja yrtit kulhossa.
  5. Levitä perunat pohjan päälle. Murenna päälle kala. Levitä lopuksi pinnalle jogurttiseos.
  6. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta muuttuu kauniin ruskeaksi, noin 30 minuuttia.

Lisää piirakoita

Supermehevä piirakkapohja valmistuu yllättäen perunamuusista.

Kirsikkatomaattipiirakka on paitsi herkullinen ja mehevä, myös tosi nätti.

Päärynä-sinihomepiirakka toimii erinomaisesti illanistujaisissa.

JuhlatKalapiirakatSuolaiset piirakat
1 kommentti 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Big Green Egg on todellinen monitoimilaite: grillaamisen lisäksi paistat hapanjuurileivät ja savustat kalat. Viisi syytä valita kamadogrilli!
Seuraava postaus
Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi pysyy pidempään terävänä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Eija Tales 28.10.2024 - 20:20

Moikka Satu! Kun olen tehnyt ja rei’ittänyt pohjan, niin onko syytä peittää vuoka esim. tuorekelmulla, jottei pohja kuivu 😳 Kiitos etukäteen vastauksestasi 😌 T. Eija Puruvedeltä

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä