Nyt tulee seesamilohi, ruoka, johon olemme tänä syksynä jääneet pahasti koukkuun. Ties vaikka sinullekin käy samoin?
Rakastan ravintola Hokun teriyakilohta, jota syön enemmän kuin mielelläni Kampissa liikkuessani. Oma seesamiloheni on saanut inspiraationsa siitä, vaikka lopputulos toki on ihan erilainen. Kierittelen palat seesaminsiemenissä, jolloin loheen tulee pannulla paistettaessa ihanan rapea pinta samalla, kun sisus jää meheväksi. Lopuksi pannulle tulee hunajalla maustettua soijaa. Mmmmmmm!
Seesamilohi valmistuu vartissa syötäväksi ihan minä päivänä tahansa, vaikka keskiviikkoiltana lasten harrastuskuskausten jälkeen tai laiskan sunnuntain aikaiseksi lounaaksi, kun lapset ovat syöneet oman aamiaisensa jo tunteja sitten ja itse on vasta saanut silmänsä auki. Mikä parasta, tämä maistuu meillä molemmille lapsiraatilaisille! Tässä pari vinkkiä valmistukseen.
Paksu pala lohta
Tarvitset nahatonta lohifileetä. Jos ostat lohen tiskiltä (lämmin suositus tälle!), pyydä myyjää leikkaamaan pala kalafileen paksummasta osasta. Näin saat leikattua palasta tasakokoiset palat, jotka paistuvat samaan tahtiin. Pyydä myyjää nyppimään ruodot pois tai nypi ne itse kotona. Valmista lohi mahdollisimman äkkiä, mieluiten samana päivänä. Vältä kalan huuhtelemista, mutta voit halutessasi kuivata sen talouspaperilla.
Rapea kerros
Seesaminsiemenet toimivat tässä ohjeessa leivityksenä. Kun painelet raa’at lohipalat molemmin puolin seesaminsiemenissä, siemenet tarrautuvat kiinni kalan pintaan ihan itsestään. Et siis tarvitse tähän yleensä käytettyjä leivitysaineita kananmunaa ja vehnäjauhoja. Nosta lohipalat suoraan kuumalle pannulle ja käännä liesi keskilämmölle, jotta seesaminsiemenet eivät pala. Sitten anna kalan paistua ihan kaikessa rauhassa pari minuuttia ilman sorkkimista. Mistä sitten tietää, koska palat voi kääntää? Kurkkaa palojen sivua. Kun väri on muuttunut vaaleamman punaiseksi palan puoliväliin, on aika kääntää.
Suolaisen makea kastike
Soijasta ja hunajasta saat helposti ihanan kastikkeen. Tässä oion eniten ja hulautan sen pannulle paistamisen lopuksi, jolloin se ehtii käytännössä vain lämmetä. Jos kastikkeesta haluaisi paksumman ja tahmean, se pitäisi keittää erillisessä kattilassa. Mutta kuka jaksaa aina tiskata yhtä ylimääräistä astiaa?
Seuralaiset lautasella
Seesamilohi on lautasella vartissa ja maistuu ihanalta basmatiriisin kanssa. Kuvan annokseen tein seuraksi myös mummonkurkut klassisessa etikka-sokeri-suolaliemessä, jonka maustoin tällä kertaa korianterisiemenillä. Annoksen päälle lisäsin vielä tuoretta korianteria. Aaaaah! Tätä huomennakin!
****
Kuinka usein sinä syöt kalaa? Ja tässä seesamilohen resepti, ole hyvä!
Lue lisää
Koukuttavat punajuuripihvit valmistuvat helposti vain neljästä raaka-aineesta.
Hernepestopasta on äkkiä lautasella, sillä kastike valmistuu pastan kiehuessa.
Kasviscurryyn, ”koti-intialaiseen”, saat upotettu kaiken eriparisen jääkaapin vihanneslokerosta.
2 kommentit
[…] – Seesamilohi (Satu Koivisto) […]
[…] hoksasin, että seesaminsiemenet toimivat tosi kivasti kalan leivityksenä. Kurkkaa seesamilohen […]