Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Seesamilohi: rapea, mehevä, koukuttava ja lautasella vartissa

kirjoittanut Satu Koivisto 25.10.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 25.10.2020
Seesamilohi
17,3K

Nyt tulee seesamilohi, ruoka, johon olemme tänä syksynä jääneet pahasti koukkuun. Ties vaikka sinullekin käy samoin?

Rakastan ravintola Hokun teriyakilohta, jota syön enemmän kuin mielelläni Kampissa liikkuessani. Oma seesamiloheni on saanut inspiraationsa siitä, vaikka lopputulos toki on ihan erilainen. Kierittelen palat seesaminsiemenissä, jolloin loheen tulee pannulla paistettaessa ihanan rapea pinta samalla, kun sisus jää meheväksi. Lopuksi pannulle tulee hunajalla maustettua soijaa. Mmmmmmm!

Seesamilohi valmistuu vartissa syötäväksi ihan minä päivänä tahansa, vaikka keskiviikkoiltana lasten harrastuskuskausten jälkeen tai laiskan sunnuntain aikaiseksi lounaaksi, kun lapset ovat syöneet oman aamiaisensa jo tunteja sitten ja itse on vasta saanut silmänsä auki. Mikä parasta, tämä maistuu meillä molemmille lapsiraatilaisille! Tässä pari vinkkiä valmistukseen.

Paksu pala lohta

Tarvitset nahatonta lohifileetä. Jos ostat lohen tiskiltä (lämmin suositus tälle!), pyydä myyjää leikkaamaan pala kalafileen paksummasta osasta. Näin saat leikattua palasta tasakokoiset palat, jotka paistuvat samaan tahtiin. Pyydä myyjää nyppimään ruodot pois tai nypi ne itse kotona. Valmista lohi mahdollisimman äkkiä, mieluiten samana päivänä. Vältä kalan huuhtelemista, mutta voit halutessasi kuivata sen talouspaperilla.

Rapea kerros

Seesaminsiemenet toimivat tässä ohjeessa leivityksenä. Kun painelet raa’at lohipalat molemmin puolin seesaminsiemenissä, siemenet tarrautuvat kiinni kalan pintaan ihan itsestään. Et siis tarvitse tähän yleensä käytettyjä leivitysaineita kananmunaa ja vehnäjauhoja. Nosta lohipalat suoraan kuumalle pannulle ja käännä liesi keskilämmölle, jotta seesaminsiemenet eivät pala. Sitten anna kalan paistua ihan kaikessa rauhassa pari minuuttia ilman sorkkimista. Mistä sitten tietää, koska palat voi kääntää? Kurkkaa palojen sivua. Kun väri on muuttunut vaaleamman punaiseksi palan puoliväliin, on aika kääntää.

Suolaisen makea kastike

Soijasta ja hunajasta saat helposti ihanan kastikkeen. Tässä oion eniten ja hulautan sen pannulle paistamisen lopuksi, jolloin se ehtii käytännössä vain lämmetä. Jos kastikkeesta haluaisi paksumman ja tahmean, se pitäisi keittää erillisessä kattilassa. Mutta kuka jaksaa aina tiskata yhtä ylimääräistä astiaa?

Seuralaiset lautasella

Seesamilohi on lautasella vartissa ja maistuu ihanalta basmatiriisin kanssa. Kuvan annokseen tein seuraksi myös mummonkurkut klassisessa etikka-sokeri-suolaliemessä, jonka maustoin tällä kertaa korianterisiemenillä. Annoksen päälle lisäsin vielä tuoretta korianteria. Aaaaah! Tätä huomennakin!

****

Kuinka usein sinä syöt kalaa? Ja tässä seesamilohen resepti, ole hyvä!

Seesamilohi

Seesamilohi

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 20 äänesti )

Ainekset

  • 500 g nahatonta lohifileetä
  • suolaa myllystä
  • 1 dl soijakastiketta
  • 3 rkl hunajaa
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 dl seesaminsiemeniä

Tee näin

  1. Poista lohesta ruodot ja leikkaa se neljään osaan. Rouhaise palojen päälle pari kierrosta suolaa myllystä.
  2. Sekoita soijakastike ja hunaja kulhossa.
  3. Kuumenna öljy pannulla.
  4. Levitä seesaminsiemenet matalalle lautaselle. Paina lohipalat molemmin puolin seesaminsiemeniin niin, että siemeniä tarttuu tasainen kerros lohen pintaan. Aseta lohet suoraan paistinpannulle.
  5. Paista lohta keskilämmöllä niin, että paistopinta muuttuu rapeaksi ja kullanruskeaksi, pari minuuttia. Jos öljy räiskyy kovasti, peitä pannu kannella.
  6. Käännä lohipalat. Valuta soija-hunajaseos pannulle kalapalojen päälle. Paista vielä hetki ja käännä sitten virta pois. 
  7. Syö heti riisin ja vaikka mummonkurkkujen kanssa.

Lue lisää

Koukuttavat punajuuripihvit valmistuvat helposti vain neljästä raaka-aineesta.

Hernepestopasta on äkkiä lautasella, sillä kastike valmistuu pastan kiehuessa.

Kasviscurryyn, ”koti-intialaiseen”, saat upotettu kaiken eriparisen jääkaapin vihanneslokerosta.

KalaLohiNopeat
2 kommentit 14 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lehtikaali: näin saat siitä hyvää! Ronskit otteet, sitruuna ja muut niksit
Seuraava postaus
Noidan sormet: miksi halloween-hassuttelu on tänä vuonna erityisen tärkeää

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

30 x resepti-idea viikonloppuun - Jonna Leppänen 9.1.2021 - 11:45

[…] – Seesamilohi (Satu Koivisto) […]

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:19

[…] hoksasin, että seesaminsiemenet toimivat tosi kivasti kalan leivityksenä. Kurkkaa seesamilohen […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä