Sima hapanjuurella! Kyllä vain, hapanjuurinaisen keittiössä tietysti simakin valmistuu hapanjuuren avulla.
Ensimmäinen hapanjuurikokeiluni muutama vuosi sitten ei tosin ollut erityisen menestyksekäs: sima ei ollut valmista vappuna, äitienpäivänä eikä myöskään helatorstaina vaan vasta kesäkuun puolella. Siitä saatiin hyvät naurut. Muina kertoina kaikki taas sujui niin kuin elokuvissa.
Miksi sima pitäisi tehdä hapanjuurella? Miksipä ei, jos jääkaapissa on aktiivisessa käytössä olevaa vaaleaa vehnäjuurta. Lisäksi minusta hapanjuurella tehty sima on jotenkin raikkaamman makuista. Joten kannustan ehdottomasti kokeilemaan! Ja jos jotain menee pieleen, onneksi kaupasta saa valmista simaa.
Tässä muutama vinkki valmistukseen.
Tarpeeksi tilaa
Valitse tarpeeksi iso astia siman valmistukseen. Ämpäri on hyvä tai vähintään kuuden litran vetoinen kattila.
Kahdenlaista vettä
Simaan tulee sekä kuumaa että kylmää vettä. Kuuma vesi sulattaa sokerit ja alkaa irrottaa sitruunoista makua. Kylmä vesi puolestaan jäähdyttää sokeri-sitruunaveden tarpeeksi viileäksi, jotta hapanjuuri ei kuole.
Hyvä pesu
Koska sitruunat tulevat simaan kokonaisina, valitse luomusitruunat ja pese ne huolellisesti juuresharjalla juoksevan veden alla. Älä käytä tiskiainetta.
Sokereiden suhde
Perinteisessä simassa sokerista puolet on tavallista valkoista, puolet tummaa fariinisokeria. Voit hyvin korvata fariinisokerin tai osan siitä vaikkapa kookossokerilla. Tällä sekoituksella simasta tulee se tuttu, kauniin rusehtava. Jos haluat vaaleankeltaisen siman, käytä pelkkästään valkoista sokeria.
Pari maustamisideaa
Simaa voi myös maustaa. Esimerkiksi inkivääri sopii sitruunan kanssa loistavasti. Lisää tämän kokoiseen satsiin peukalon kokoinen inkivääri hienonnettuna tai raastettuna. Sitruunat voivatkin olla limettejä. Ensi kesänä haluan tehdä raparperisimaa eli raparperilimua.
Odota kuplia
Sima tekeytyy ensin noin vuorokauden huoneenlämmössä kattilassa tai ämpärissä ennen pullotusta. Sima on valmis pullotettavaksi, kun sen pinnalla näkyy pieniä kuplia. Se kertoo siitä, että hapanjuuri tekee taikojaan. Jos kuplia ei näy vuorokauden päästä, voit pidentää aikaa.
Rusinan tehtävä
Pullotusta varten tarvitset puhtaiden pullojen lisäksi hiukan sokeria ja rusinoita. Rusina kertoo, koska sima on valmista: se pompsahtaa pintaan kuin korkki.
Ja huom! Pullota sima muovipulloihin, älä lasipulloihin. Lasipullot voivat räjähtää jääkaappiin ja voin sanoa, ettei sitä sotkua ole erityisen kiva siivota.
****
Kuuluuko sima sun vappuusi? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää vappuohjeita
Munkit hapanjuureen ovat elämäsi parhaimmat, lupaan!
Indonesialainen perunasalaatti on hurmannut monet.
Sienipasteijat ovat ihania pikkupaloja kuohuviinin kanssa.
3 kommentit
Jos hapanjuurisimasta tuli liian karvasta/hapanta, onko mitään tehtävissä? Minusta maistuu sitruunan valkoinen osa, mutta voi olla juurikin.
Moikka! Voi miten harmi kuulla 🙁 Tähän reseptiin tosiaan laitetaan sitruunat kokonaisina, minkä vuoksi simaan tulee myös valkoisen osan makua. Itse pidän tästä, kun se tasapainottaa makeutta eikä mielestäni maistu liikaa, mutta makuja on tietenkin monia. En tiedä. voisiko sima toimia vaikka drinkin pohjana? Jos sekoittaisi siitä mimosan tai boolin?
Kuinka monta päivää mahdollisesti kuluu, että siman pintaan ilmestyy kuplia vai onko tämä asia ihan tuurista kiinni? 🤔 Kolmesti ruokin juureni jääkaappilevon jälkeen, jotta varmasti olisi virkeää ennen siman tekoa. Nyt kattilassa huoneenlämmössä ollut ~36h ja ei kuplan kuplaa näy.