Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sima hapanjuurella: jos jääkaapissa on toimivaa vehnäjuurta, hiivalle ei ole tarvetta! Ja lopputulos on ihana

kirjoittanut Satu Koivisto 24.4.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 24.4.2023
Sima hapanjuurella
7,6K

Sima hapanjuurella! Kyllä vain, hapanjuurinaisen keittiössä tietysti simakin valmistuu hapanjuuren avulla.

Ensimmäinen hapanjuurikokeiluni muutama vuosi sitten ei tosin ollut erityisen menestyksekäs: sima ei ollut valmista vappuna, äitienpäivänä eikä myöskään helatorstaina vaan vasta kesäkuun puolella. Siitä saatiin hyvät naurut. Muina kertoina kaikki taas sujui niin kuin elokuvissa.

Miksi sima pitäisi tehdä hapanjuurella? Miksipä ei, jos jääkaapissa on aktiivisessa käytössä olevaa vaaleaa vehnäjuurta. Lisäksi minusta hapanjuurella tehty sima on jotenkin raikkaamman makuista. Joten kannustan ehdottomasti kokeilemaan! Ja jos jotain menee pieleen, onneksi kaupasta saa valmista simaa.

Tässä muutama vinkki valmistukseen.

Tarpeeksi tilaa

Valitse tarpeeksi iso astia siman valmistukseen. Ämpäri on hyvä tai vähintään kuuden litran vetoinen kattila.

Kahdenlaista vettä

Simaan tulee sekä kuumaa että kylmää vettä. Kuuma vesi sulattaa sokerit ja alkaa irrottaa sitruunoista makua. Kylmä vesi puolestaan jäähdyttää sokeri-sitruunaveden tarpeeksi viileäksi, jotta hapanjuuri ei kuole.

Hyvä pesu

Koska sitruunat tulevat simaan kokonaisina, valitse luomusitruunat ja pese ne huolellisesti juuresharjalla juoksevan veden alla. Älä käytä tiskiainetta.

Sokereiden suhde

Perinteisessä simassa sokerista puolet on tavallista valkoista, puolet tummaa fariinisokeria. Voit hyvin korvata fariinisokerin tai osan siitä vaikkapa kookossokerilla. Tällä sekoituksella simasta tulee se tuttu, kauniin rusehtava. Jos haluat vaaleankeltaisen siman, käytä pelkkästään valkoista sokeria.

Pari maustamisideaa

Simaa voi myös maustaa. Esimerkiksi inkivääri sopii sitruunan kanssa loistavasti. Lisää tämän kokoiseen satsiin peukalon kokoinen inkivääri hienonnettuna tai raastettuna. Sitruunat voivatkin olla limettejä. Ensi kesänä haluan tehdä raparperisimaa eli raparperilimua.

Odota kuplia

Sima tekeytyy ensin noin vuorokauden huoneenlämmössä kattilassa tai ämpärissä ennen pullotusta. Sima on valmis pullotettavaksi, kun sen pinnalla näkyy pieniä kuplia. Se kertoo siitä, että hapanjuuri tekee taikojaan. Jos kuplia ei näy vuorokauden päästä, voit pidentää aikaa.

Rusinan tehtävä

Pullotusta varten tarvitset puhtaiden pullojen lisäksi hiukan sokeria ja rusinoita. Rusina kertoo, koska sima on valmista: se pompsahtaa pintaan kuin korkki.

Ja huom! Pullota sima muovipulloihin, älä lasipulloihin. Lasipullot voivat räjähtää jääkaappiin ja voin sanoa, ettei sitä sotkua ole erityisen kiva siivota.

****

Kuuluuko sima sun vappuusi? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Sima hapanjuurella

Sima hapanjuurella

Printtaa
Annoksia: 5 litraa Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 7 vrk 7 vrk
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 2 äänesti )

Ainekset

  • 4 litraa vettä
  • 3 sitruunaa
  • 250 g sokeria
  • 250 g fariini- tai kookossokeria
  • 1/2 tl virkeää vaaleaa hapanjuurta + 1/2 dl vettä
  • Pullotus
  • 5 tl sokeria
  • 15 rusinaa

Tee näin

  1. Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa.
  2. Pese sitruunat huolellisesti ja viipaloi ne. Laita sitruunat ja sokerit ämpäriin tai isoon kattilaan (vähintään 6 litran kattila) ja kaada kiehuva vesi päälle.
  3. Lisää 2 litraa kylmää vettä kattilaan.
  4. Sekoita hapanjuuri vesitilkkaan ja lisää kattilaan.
  5. Jätä sima tekeytymään huoneenlämpöön vuorokaudeksi tai niin kauan aikaa, että pinnalla näkyy pieniä kuplia.
  6. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Laita jokaisen pullon pohjalle 1 tl sokeria ja kolme rusinaa. Kaada pullo täyteen simaa. Sulje pullot.
  7. Hapanjuuren tehosta (ja kuun ja tähtien asennosta) riippuu, koska sima on tekeytynyt. Tarkkaile tilannetta parin päivän välien ja avaa pullot, jotta paine pääsee ulos.

Lisää vappuohjeita

Munkit hapanjuureen ovat elämäsi parhaimmat, lupaan!

Indonesialainen perunasalaatti on hurmannut monet.

Sienipasteijat ovat ihania pikkupaloja kuohuviinin kanssa.

HapanjuurijuomatVappu
3 kommentit 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hernerisotto: kevään kaunein risotto valmistuu aliarvostetusta kasvisparasta. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!
Seuraava postaus
Arancini: kunpa jääkaapissa olisi aina eilistä risottoa!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Simasuu 28.4.2022 - 21:23

Jos hapanjuurisimasta tuli liian karvasta/hapanta, onko mitään tehtävissä? Minusta maistuu sitruunan valkoinen osa, mutta voi olla juurikin.

Vastaa
Satu Koivisto 29.4.2022 - 10:17

Moikka! Voi miten harmi kuulla 🙁 Tähän reseptiin tosiaan laitetaan sitruunat kokonaisina, minkä vuoksi simaan tulee myös valkoisen osan makua. Itse pidän tästä, kun se tasapainottaa makeutta eikä mielestäni maistu liikaa, mutta makuja on tietenkin monia. En tiedä. voisiko sima toimia vaikka drinkin pohjana? Jos sekoittaisi siitä mimosan tai boolin?

Vastaa
Amma 18.4.2024 - 08:02

Kuinka monta päivää mahdollisesti kuluu, että siman pintaan ilmestyy kuplia vai onko tämä asia ihan tuurista kiinni? 🤔 Kolmesti ruokin juureni jääkaappilevon jälkeen, jotta varmasti olisi virkeää ennen siman tekoa. Nyt kattilassa huoneenlämmössä ollut ~36h ja ei kuplan kuplaa näy.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä