Sitruunarisotto oli ensimmäinen risotto, jota koskaan tein kotona. Se opetti minut kokkaamaan risottoja ja sen kautta oivalsin, miten väärinymmärretystä ruokalaijista on kyse. Vaikea maine on täysin katteeton.
Sitruunarisotto on täydellinen pari kalalle, kuten vaikka pannulla paistetulle siialle, mutta se sopii hienosti myös äyriäisten kanssa, tietenkin. Eräänä päivänä haarukoimme sitä pannulla paistetun parsan kanssa, ja se maistui ihanalta. Ja koska meillä on yleensä aina sitruunoita kotona, raaka-ainetta tähän herkkuun on yleensä ilman kaupassakäyntiä.
Sitruunarisoton pääraaka-aine on tietenkin sitruuna, mahdollisimman iso ja painava sellainen. Koska sitruunasta käytetään kuori, käyttäisin tähän ehdottomasti luomusitruunoita, vaikket muuten luomun suosija olisikaan. Joka tapauksessa sitruuna kaipaa ensin kunnon pesun, oikein hankauksen, juuresharjalla. Raastan kuoren Microplane-raastimellani hienoksi ja puristan mehun. Koska sitruunoiden mehukkuus vaihtelee, kannattaa napata kaupasta varuilta toinenkin sitruuna, jos ensimmäinen osoittautuu kuivaksi tapaukseksi.
Muuten risoton tekeminen sujuu niin kuin aina ennenkin. Laitan Jamie Oliverin oppien mukaan varsiselleriä, jonka hienonnan pienen pieniksi kuutioiksi, miltei hakkelukseksi. Vaikket pitäisi varsiselleristä, sille kannattaa antaa mahdollisuus. Sen tehtävänä on syventää risoton makua, ei maistua varsinaisesti varsiselleriltä. Mutta jos kerta kaikkiaan vihaat sitä, jätä pois, mitään kauheaa ei tapahdu.
Risottoriisinä käytän mieluiten pyöreäjyväistä Arborio-lajiketta, mutta Carnaroli sopisi myös. Molemmat imevät nestettä mutta säilyttävät silti muotonsa, jolloin risoton rakenne jää mukavan napakaksi. Suolan tarve riippuu täysin kasvisliemen suolaisuudesta. Jos kasvisliemi on suolatonta, halunnet lisätä suolaa teelusikallisen. Jos taas kasvisliemesi on suolaista, lisäsuolaa ei välttämättä tarvita lainkaan.
Tästä risotosta toivon kovasti, että siitä jäisi vähän tähteitä. Risotto ei sellaisenaan ole lainkaan parhaimmillaan jääkaapista seuraavana päivänä, mutta sen sijaan arancinit ovat. Kyse on kananmunassa ja korppujauhoissa kieritetyistä ja öljyssä paistetuista riisipalleroista, joiden sisään piilotetaan pala juustoa. Voisin ehkä elää niillä.
****
Oletko sinä tehnyt sitruunarisottoa? Minkä kanssa sitä syöt? Ja tässä oma luottoreseptini, ole hyvä!
Lisää risottohuumaa
Kuusi syytä, miksi tehdä risottoa ihan tavallisena arki-iltana.
Punajuuririsotto on lasten yllättävä arkiruoka.
Parsarisoton ohje, jolla saat varmasti hyvää.
Ravintolasta tuttu veriappelsiinirisotto onnistuu loistavasti myös kotona.
1 kommentti
[…] kanssa mantelikuhaa sitten tarjoaisi? Pääsiäispöytään sopii loistavasti raikas sitruunarisotto. Itse tein mantelikuhan seuraksi uunissa haudutettua fenkolia ja salvia-voipottuja uunissa, voi […]