Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sitruunarisotto: paras pari kalalle tai parsalle + vinkki mitä tehdä jämistä

kirjoittanut Satu Koivisto 10.5.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 10.5.2020
Sitruunarisotto
18,3K

Sitruunarisotto oli ensimmäinen risotto, jota koskaan tein kotona. Se opetti minut kokkaamaan risottoja ja sen kautta oivalsin, miten väärinymmärretystä ruokalaijista on kyse. Vaikea maine on täysin katteeton.

Sitruunarisotto on täydellinen pari kalalle, kuten vaikka pannulla paistetulle siialle, mutta se sopii hienosti myös äyriäisten kanssa, tietenkin. Eräänä päivänä haarukoimme sitä pannulla paistetun parsan kanssa, ja se maistui ihanalta. Ja koska meillä on yleensä aina sitruunoita kotona, raaka-ainetta tähän herkkuun on yleensä ilman kaupassakäyntiä.

Sitruunarisoton pääraaka-aine on tietenkin sitruuna, mahdollisimman iso ja painava sellainen. Koska sitruunasta käytetään kuori, käyttäisin tähän ehdottomasti luomusitruunoita, vaikket muuten luomun suosija olisikaan. Joka tapauksessa sitruuna kaipaa ensin kunnon pesun, oikein hankauksen, juuresharjalla. Raastan kuoren Microplane-raastimellani hienoksi ja puristan mehun. Koska sitruunoiden mehukkuus vaihtelee, kannattaa napata kaupasta varuilta toinenkin sitruuna, jos ensimmäinen osoittautuu kuivaksi tapaukseksi.

Muuten risoton tekeminen sujuu niin kuin aina ennenkin. Laitan Jamie Oliverin oppien mukaan varsiselleriä, jonka hienonnan pienen pieniksi kuutioiksi, miltei hakkelukseksi. Vaikket pitäisi varsiselleristä, sille kannattaa antaa mahdollisuus. Sen tehtävänä on syventää risoton makua, ei maistua varsinaisesti varsiselleriltä. Mutta jos kerta kaikkiaan vihaat sitä, jätä pois, mitään kauheaa ei tapahdu.

Risottoriisinä käytän mieluiten pyöreäjyväistä Arborio-lajiketta, mutta Carnaroli sopisi myös. Molemmat imevät nestettä mutta säilyttävät silti muotonsa, jolloin risoton rakenne jää mukavan napakaksi. Suolan tarve riippuu täysin kasvisliemen suolaisuudesta. Jos kasvisliemi on suolatonta, halunnet lisätä suolaa teelusikallisen. Jos taas kasvisliemesi on suolaista, lisäsuolaa ei välttämättä tarvita lainkaan.

Tästä risotosta toivon kovasti, että siitä jäisi vähän tähteitä. Risotto ei sellaisenaan ole lainkaan parhaimmillaan jääkaapista seuraavana päivänä, mutta sen sijaan arancinit ovat. Kyse on kananmunassa ja korppujauhoissa kieritetyistä ja öljyssä paistetuista riisipalleroista, joiden sisään piilotetaan pala juustoa. Voisin ehkä elää niillä.

****

Oletko sinä tehnyt sitruunarisottoa? Minkä kanssa sitä syöt? Ja tässä oma luottoreseptini, ole hyvä!

Sitruunarisotto

Sitruunarisotto

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 12 äänesti )

Ainekset

  • n. 1 1/2 l kasvislientä
  • 2 sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 ison luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 4 dl Arborio-riisiä
  • 1 1/2 dl raastettua parmesaania
  • (suolaa)
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • (kuumaa vettä)

Tee näin

  1. Laita kasvisliemi kiehumaan omaan kattilaansa.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja hienonna varsisellerin varret.
  3. Pese sitruuna. Raasta kuori hienolla terällä ja purista mehu. Sitä pitäisi olla noin desi.
  4. Kuumenna oliiviöljy laakeassa kattilassa. Lisää sipuli ja varsiselleri ja kuullota muutama minuutti.
  5. Lisää riisi ja sekoittele, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Varo ettei riisi pääse palamaan ja lisää tilkka öljyä, jos riisi uhkaa jämähtää kattilan pohjaan. Lisää noin kolmannes kasvisliemestä ja sekoita. Lisää sitruunan kuori ja mehu.
  6. Lisää loppu kasvisliemi parissa erässä ja sekoittele. Kun riisi on melkein kypsää, al dente, lisää raastettu parmesaani ja sekoita.
  7. Tarkista lopuksi maku. Jos kasvisliemesi oli suolatonta, halunnet lisätä teelusikallisen. Jos taas kasvisliemi oli suolaista, voi olla, ettei suolaa enää tarvita lainkaan.
  8. Risoton kuuluu olla valuvaa. Lisää tilkka kuumaa vettä, jos se uhkaa kuivua.

Lisää risottohuumaa

Kuusi syytä, miksi tehdä risottoa ihan tavallisena arki-iltana.

Punajuuririsotto on lasten yllättävä arkiruoka.

Parsarisoton ohje, jolla saat varmasti hyvää.

Ravintolasta tuttu veriappelsiinirisotto onnistuu loistavasti myös kotona.

RisototSitruuna
1 kommentti 9 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Korvasieni: näin toimit, jos onni oli myöten metsässä
Seuraava postaus
Salaatinkastike: sekoita suoraan tarjoilukulhon pohjalle, aikaa menee pari minuuttia

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Mantelikuha | Hetkessä valmista | Katso ruokatoimittajan resepti! 3.4.2022 - 17:18

[…] kanssa mantelikuhaa sitten tarjoaisi? Pääsiäispöytään sopii loistavasti raikas sitruunarisotto. Itse tein mantelikuhan seuraksi uunissa haudutettua fenkolia ja salvia-voipottuja uunissa, voi […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä