Ystävämme pyysivät meidät joskus vuosia sitten syömään raclettea mökilleen. Oli heinäkuu ja helteistä. Aika tuhtia kesäruokaa, muistan ihmetelleeni. Mutta ystäväpä keitti kattilallisen varhaisperunoita ja kattoi niiden seuraksi pöytään vihanneksia ja Appenzeller-juustoa, joka muuttui raclettepannulla sulaessaan ihanan venyväksi. Sulatettu juusto ja varhaisperunat olivat kerrassaan uskomattoman herkullinen yhdistelmä ja ilta pitkä.
Myöhemmin kerroin tästä Hakanieman hallin Lentävän lehmän juustokauppiaalle ja mietin, miten voisin tehdä jotain yhtä herkullista kotona ilman raclettepannuja. Juustokauppias tutustutti minut mouhijärveläisen Herkkujuustolan Metsuri-juustoon ja kehotti paistamaan sen uunissa.
Ja voi mikä herkku uunista tulikaan ulos! Tuo puukuorinen punahomejuusto oli hyvin herkullista huoneenlämpöisenä mutta t a i v a a l l i s t a muhittuaan uunissa runsaan vartin.
Siitä lähtien olemme miehen kanssa syöneet muutaman juustokiekon sulatettuna kesässä varhaisperunoiden kanssa, usein kahdestaan. Lapset eivät vielä ole löytäneet sulatetun juuston hienoutta vaikka sinänsä homejuustoista (ihme kyllä) pitävätkin. Varsinaisesti tämä ei haittaa lainkaan, jääpähän minulle enemmän!
Metsuri-juuston valmistus on hirmuisen helppoa. Näin se käy:
1.Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Ota Metsuri-juuston muovikääre pois. Juuston ympärillä olevan puisen renkaan voit hyvin jättää paikoilleen. Laita juustokiekko tasaiseen pieneen uunivuokaan ja tee juuston kuoreen pari viiltoa veitsellä.
3. Paista juustoa 200-asteisessa uunissa noin vartti, kunnes juusto alkaa sulaa.
4. Dippaa juustoon varhaisperunoita tai vaikka hapanjuurileipää.
Minusta juuston kaikken paras osa on se, joka jää kulhon pohjalle. Yleensä minä kaavin viimeiset rippeet suuhuni konstailematta ihan vain lusikalla.
Juusto-perunahimoissani olen tehnyt juustoa mökillä myös grillissä. Silloin olen laittanut juuston kannelliseen pataan ja nostanut sen grillin vähemmän polttavaan kohtaan. Pataa kannattaa pitää silmällä ahkerasti, ettei juusto pääse kärähtämään paistamisen aikana.
Jos et onnistu saamaan käsiisi Metsuri-juustoa tai muuta punahomejuustoa, myös valkohomejuustot ovat herkullisia uunissa muhittuaan ja varhaisperunoiden kanssa syötynä. Aijai.
****
Onko sulatettu juusto ja perunat sinulle tuttu yhdistelmä?
Lisää juhannusruokia
Omat juhannusruokasuosikkini kootusti, ole hyvä!
Basilikatahna toimii kalan kastikkeena ja perunoiden dippinä.
Kuuluuko britakakku sinunkin juhannukseesi? Nappaa täältä resepti!
2 kommentit
Hei, kokeiltiin ja tää oli niin ihanaa!! Olisiko mahdollista saada reseptiä sun luottokakkuun, suklaavadelmamousse vai mikä se olikin? Hyvää kesää!!
Eikö olekin maagisen hyvää? 😀 Ja luottokakku on kirjoituslistalla, siitä on tullut tosi paljon toiveita 🙂