Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Suolainen piirakkapohja perunamuusista: taas uutta käyttöä eiliselle muusille! Ja hyvästi vettynyt pohja

kirjoittanut Satu Koivisto 22.10.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 22.10.2023
Suolainen piirakkapohja perunamuusista
23,8K

Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan

Suolainen piirakkapohja perunamuusista! Jos olet suolaisten piirakoiden ystävä mutta pohja tuottaa päänvaivaa, nyt kannattaa laittaa resepti talteen.

Satuin näet kysymään pari viikkoa sitten teiltä Instagramini puolella, minkälaisia ongelmia suolaisen piirakan valmistukseen liittyy. Lyhyesti: vaikka mitä.

Tosi monta ongelmaa liittyi pohjaan. Se jäi helposti märäksi, tai murentui helposti, tai oli mauton tai liian rasvainen.

Suolainen piirakkapohja perunamuusista taklaa nämä kaikki. Se kuulostaa vähän hassulta, mutta lopputulos on todella herkullinen. Maultaan vähän niin kuin perunarieska, mutta vain piirakkapohjana. N a m.

Tässä vinkkejä valmistukseen ja lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä.

Perunamuusi: tee aina tuplasatsi

Perunamuusi on ihanaa, ja sitä kannattaa valmistaa aina ennemmin liikaa kuin liian vähän. Teen perunamuusini kokkikoulun nikseillä, tarkan reseptin näet täältä.

Perunamuusia varten tarvitset jauhoisia perunoita, joissa on runsaasti tärkkelystä. Jos käytät kiinteitä perunoita muusiin, saat liisteriä. Me ruokatoimittajat mielellämme neuvomme valitsemaan tiettyjä perunalajikkeita tiettyihin ruokiin. Perunakumppanini ansiosta olen ymmärtänyt, että lajike ei aina kerro perunan tärkkelyspitoisuutta vaan se vaihtelee kasvuolosuhteiden myötä. Varmin ja helpoin tapa ostaa jauhoisia perunoita on valita kaupasta punainen perunapussi. Siihen valitut perunat ovat varmasti jauhoisia, sillä niille tehdään ennen pakkaamista keittotestit.

Piirakkapohjaa varten tarvitset kolme desiä eilistä muusia. Vinkkinä: mittaa se ja laita jääkaappiin odottamaan. Tai jos tykkäät esivalmistella ja katsoa jo huomiseen, voit leipoa piirakkapohjataikinan samana iltana kun teet muusia. Siihen menee muutama minuutti ja sinulla on jo huomisen ruoka puolimatkassa. Pohja vain paranee jääkaapissa asettuessaan. Nosta pohjaa varten tarvitsemasi muusi hetkeksi jääkaappiin, niin taikinaa on helpompi työstää.

Piirakkapohja perunamuusista valmistuu hetkessä

Piirakkapohja perunamuusista valmistuu todella helposti. Tarvitset vain perunamuusia, vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkan öljyä. Perinteisen voipohjaisen piirakkataikinan valmistukseen kuuluu aina vähän ärsyttävä ja hidas nyppimisvaihe, jossa voi ja jauhot ikään kuin liiskataan yhteen. Perunamuusitaikinan kanssa tätä ei tarvitse tehdä! Riittää kuin vain sekoittaa ainekset yhteen niin, että saa pallon aikaiseksi. Puhdas käsi on paras sekoitusväline.

Irtopohjavuoka on paras

Kauneimmat suolaiset piirakat paistat irtopohjavuoassa, koska silloin saat irrotettua piirakan vuoastaan helposti ja liu’utettua tarjoiluastialle. Pohjakin irtoaa helposti ja saat leikattua piirakan kauniiksi paloiksi. Jos siis kaapissasi on irtopohjavuoka, käytä ehdottomasti sitä. Oman irtopohjavuokani halkaisija on 26 cm, piirakkavuoka voi olla pari senttiä isompikin, silloin taikina vielä riittää.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin ja voitele reunat. Sitten painele taikina sormin vuoan pohjalle ja pari senttiä reunoille. Niksi kokkikoulusta: jos haluat tehdä vaikutuksen, keskity erityisen paljon pohjan ja reunan väliseen kulmaan. Se kuulemma kertoo leipurin tason! Mitä ohuempi kulma on ja mitä lähempänä se on 90 astetta, sitä paremmasta leipurista on kyse.

Älä missään tapauksessa jätä jääkaappilepoa väliin

Tärkein vaihe: nosta piirakkapohja vuokineen jääkaappiin ainakin tunniksi. Itse pyrin tekemään pohjan aina edellisenä iltana. Jääkaapissa pohja asettuu ja muuttuu jämäkämmäksi. Jääkaapissa kunnolla asettuneen piirakkapohjan reunat eivät valahda paistettaessa alas. Tätä tehdään myös ammattilaiskeittiöissä.

Esipaista pohja aina, niin se ei jää märäksi

Ehdottomasti yleisin piirakkaongelma liittyi pohjan vetiseen rakenteeseen: pohja jää helposti märäksi eikä paistu keskeltä kunnolla. Tähän on helppo ratkaisu: esipaista pohja aina. Kun nostat piirakkavuoan jääkaapista suoraan kuumaan uuniin, saat parhaimman lopputuloksen. Omassa uunissani perunamuusista tehdyn piirakkapohjan sopiva esipaistoaika on 20 minuuttia. Pohjaa on esipaistettu riittävästi, kun sen reunat alkavat irrota vuoasta.

Esipaistetun piirakkapohjan voit sitten täyttää mielesi mukaan. Minulla on ollut viime aikoina hyvin suppilovahvero-onnea, siksi paistoin tällä kertaa sellaisen. Suppilovahveropiirakan ohjeen saat täältä.

****

Koska sinä teit viimeksi perunamuusia? Alla vielä tarkka ohje, kuinka suolainen piirakkapohja perunamuusista valmistuu.

Suolainen piirakkapohja perunamuusista

Suolainen piirakkapohja perunamuusista

Printtaa
Annoksia: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.3/5
( 40 äänesti )

Ainekset

  • 3 dl perunamuusia
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 dl ruisjauhoja
  • 1/4 dl (rypsi)öljyä

Tee näin

  1. Sekoita pohjataikinan ainekset kulhossa käsin ja muotoile palloksi. Pingota irtopohjavuoan (⌀ 26 cm) pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Voitele reunat.
  2. Painele piirakkapohja vuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakkapohja jääkaappiin vähintään tunniksi.
  3. Laita vuoka jääkaapista suoraan uuniin ja esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia.
  4. Täytä haluamallasi tavalla.

Psst!

Painele piirakkapohja edellisenä päivänä irtopohjavuokaan ja nosta jääkaappiin odottamaan paistamista.

Lisää perunareseptejä

Tahmean koukuttavat balsamicoperunat sopivat loistavasti isänpäivän herkkuaterialle.

Paahdettu perunasalaatti on loistava perunaruoka buffetpöytään.

Perunalaatikko riittää kahdeksi päiväksi, kun lisänä on salaattia.

KasvisLeivontaPerunapiirakatSuolainen leivonta
7 kommentit 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Suppilovahveropiirakka: onnistuneen metsäretken sienisaaliin haluat upottaa tähän piirakkaan. Ruokatoimittajan lempiresepti!
Seuraava postaus
Kaalipiirakka: lempimauste, kätevä (ja monikäyttöinen) taikina ja näppärä vinkki kaulimiseen. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

7 kommentit

Perunamuusi: vuosien kehitystyö plus kokkikoulun kikat. Tässä tulee ruokatoimittajan lempimuusi! - Satu Koivisto 22.10.2023 - 15:26

[…] saat perunamuusista aivan taivaallisen herkullisen ja perinteistä pohjataikinaa vähempirasvaisen suolaisen piirakkapohjan. Kannattaa […]

Vastaa
Marianne 25.2.2024 - 13:10

Hyvältä vaikuttaa, jotain tällaista olen aina etsinytkin. Nyt on taikina jääkaapissa tekeytymässä. Huom. Tekstissä sanotaan: Tarvitset vain perunamuusia, vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkan öljyä. Reseptissä ei suolaa ole kuitenkaan mainittu.

Vastaa
Satu Koivisto 8.3.2024 - 11:50

Hei Marianne! Toivottavasti onnistuit 🙂 Totta, suola on tippunut pois. Sitä tarvitaan ripaus eli 1/4 tl.

Vastaa
Liisah 14.12.2024 - 21:25

Päätin kokeilla ja kohta esipaistan pohjan. Olisi kiva saada jokin täyteohje tähän, muu kuin sieni.

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:25

Moikka! Kiva kuulla. Ja kiitos kivasta toiveesta, piirakkaohjeita onkin jostain syystä päätynyt tänne vähänlaisesti. Kirsikkatomaattipiirakka täältä kuitenkin löytyisi, sitä kannattaa kokeilla 🙂

Vastaa
Jenni 16.2.2025 - 13:44

Osaatko sanoa, miksi perunamuussipohjasta tulee hyvin sitkeä, sellainen että on vaikea saada edes veitsellä sitä leikattua. Tein kylläkin muusin perunahiutaleista. Voisiko se vaikuttaa? Makuun sitkeys ei vaikuta, vaan pohja on maukas.

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:03

Hmmm, en ole koskaan tehnyt piirakkaa perunahiutaleista vaan vain perunamuusista. Voisikohan hiutaleet käyttäytyä noin?
Toinen mikä tulee mieleen on se, että voisiko oma uuni paistaa voimakkaammin alhaalta päin, minkä vuoksi pohja ehkä kypsyisi liikaa? Tämä on nyt ihan tällaista arvelua, kun en ole itse tehnyt piirakkaa hiutaleista.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä