Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan
Suolainen piirakkapohja perunamuusista! Jos olet suolaisten piirakoiden ystävä mutta pohja tuottaa päänvaivaa, nyt kannattaa laittaa resepti talteen.
Satuin näet kysymään pari viikkoa sitten teiltä Instagramini puolella, minkälaisia ongelmia suolaisen piirakan valmistukseen liittyy. Lyhyesti: vaikka mitä.
Tosi monta ongelmaa liittyi pohjaan. Se jäi helposti märäksi, tai murentui helposti, tai oli mauton tai liian rasvainen.
Suolainen piirakkapohja perunamuusista taklaa nämä kaikki. Se kuulostaa vähän hassulta, mutta lopputulos on todella herkullinen. Maultaan vähän niin kuin perunarieska, mutta vain piirakkapohjana. N a m.
Tässä vinkkejä valmistukseen ja lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä.
Perunamuusi: tee aina tuplasatsi
Perunamuusi on ihanaa, ja sitä kannattaa valmistaa aina ennemmin liikaa kuin liian vähän. Teen perunamuusini kokkikoulun nikseillä, tarkan reseptin näet täältä.
Perunamuusia varten tarvitset jauhoisia perunoita, joissa on runsaasti tärkkelystä. Jos käytät kiinteitä perunoita muusiin, saat liisteriä. Me ruokatoimittajat mielellämme neuvomme valitsemaan tiettyjä perunalajikkeita tiettyihin ruokiin. Perunakumppanini ansiosta olen ymmärtänyt, että lajike ei aina kerro perunan tärkkelyspitoisuutta vaan se vaihtelee kasvuolosuhteiden myötä. Varmin ja helpoin tapa ostaa jauhoisia perunoita on valita kaupasta punainen perunapussi. Siihen valitut perunat ovat varmasti jauhoisia, sillä niille tehdään ennen pakkaamista keittotestit.

Piirakkapohjaa varten tarvitset kolme desiä eilistä muusia. Vinkkinä: mittaa se ja laita jääkaappiin odottamaan. Tai jos tykkäät esivalmistella ja katsoa jo huomiseen, voit leipoa piirakkapohjataikinan samana iltana kun teet muusia. Siihen menee muutama minuutti ja sinulla on jo huomisen ruoka puolimatkassa. Pohja vain paranee jääkaapissa asettuessaan. Nosta pohjaa varten tarvitsemasi muusi hetkeksi jääkaappiin, niin taikinaa on helpompi työstää.
Piirakkapohja perunamuusista valmistuu hetkessä
Piirakkapohja perunamuusista valmistuu todella helposti. Tarvitset vain perunamuusia, vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkan öljyä. Perinteisen voipohjaisen piirakkataikinan valmistukseen kuuluu aina vähän ärsyttävä ja hidas nyppimisvaihe, jossa voi ja jauhot ikään kuin liiskataan yhteen. Perunamuusitaikinan kanssa tätä ei tarvitse tehdä! Riittää kuin vain sekoittaa ainekset yhteen niin, että saa pallon aikaiseksi. Puhdas käsi on paras sekoitusväline.
Irtopohjavuoka on paras
Kauneimmat suolaiset piirakat paistat irtopohjavuoassa, koska silloin saat irrotettua piirakan vuoastaan helposti ja liu’utettua tarjoiluastialle. Pohjakin irtoaa helposti ja saat leikattua piirakan kauniiksi paloiksi. Jos siis kaapissasi on irtopohjavuoka, käytä ehdottomasti sitä. Oman irtopohjavuokani halkaisija on 26 cm, piirakkavuoka voi olla pari senttiä isompikin, silloin taikina vielä riittää.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin ja voitele reunat. Sitten painele taikina sormin vuoan pohjalle ja pari senttiä reunoille. Niksi kokkikoulusta: jos haluat tehdä vaikutuksen, keskity erityisen paljon pohjan ja reunan väliseen kulmaan. Se kuulemma kertoo leipurin tason! Mitä ohuempi kulma on ja mitä lähempänä se on 90 astetta, sitä paremmasta leipurista on kyse.

Älä missään tapauksessa jätä jääkaappilepoa väliin
Tärkein vaihe: nosta piirakkapohja vuokineen jääkaappiin ainakin tunniksi. Itse pyrin tekemään pohjan aina edellisenä iltana. Jääkaapissa pohja asettuu ja muuttuu jämäkämmäksi. Jääkaapissa kunnolla asettuneen piirakkapohjan reunat eivät valahda paistettaessa alas. Tätä tehdään myös ammattilaiskeittiöissä.

Esipaista pohja aina, niin se ei jää märäksi
Ehdottomasti yleisin piirakkaongelma liittyi pohjan vetiseen rakenteeseen: pohja jää helposti märäksi eikä paistu keskeltä kunnolla. Tähän on helppo ratkaisu: esipaista pohja aina. Kun nostat piirakkavuoan jääkaapista suoraan kuumaan uuniin, saat parhaimman lopputuloksen. Omassa uunissani perunamuusista tehdyn piirakkapohjan sopiva esipaistoaika on 20 minuuttia. Pohjaa on esipaistettu riittävästi, kun sen reunat alkavat irrota vuoasta.

Esipaistetun piirakkapohjan voit sitten täyttää mielesi mukaan. Minulla on ollut viime aikoina hyvin suppilovahvero-onnea, siksi paistoin tällä kertaa sellaisen. Suppilovahveropiirakan ohjeen saat täältä.

****
Koska sinä teit viimeksi perunamuusia? Alla vielä tarkka ohje, kuinka suolainen piirakkapohja perunamuusista valmistuu.
Lisää perunareseptejä
Tahmean koukuttavat balsamicoperunat sopivat loistavasti isänpäivän herkkuaterialle.
Paahdettu perunasalaatti on loistava perunaruoka buffetpöytään.
Perunalaatikko riittää kahdeksi päiväksi, kun lisänä on salaattia.
7 kommentit
[…] saat perunamuusista aivan taivaallisen herkullisen ja perinteistä pohjataikinaa vähempirasvaisen suolaisen piirakkapohjan. Kannattaa […]
Hyvältä vaikuttaa, jotain tällaista olen aina etsinytkin. Nyt on taikina jääkaapissa tekeytymässä. Huom. Tekstissä sanotaan: Tarvitset vain perunamuusia, vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkan öljyä. Reseptissä ei suolaa ole kuitenkaan mainittu.
Hei Marianne! Toivottavasti onnistuit 🙂 Totta, suola on tippunut pois. Sitä tarvitaan ripaus eli 1/4 tl.
Päätin kokeilla ja kohta esipaistan pohjan. Olisi kiva saada jokin täyteohje tähän, muu kuin sieni.
Moikka! Kiva kuulla. Ja kiitos kivasta toiveesta, piirakkaohjeita onkin jostain syystä päätynyt tänne vähänlaisesti. Kirsikkatomaattipiirakka täältä kuitenkin löytyisi, sitä kannattaa kokeilla 🙂
Osaatko sanoa, miksi perunamuussipohjasta tulee hyvin sitkeä, sellainen että on vaikea saada edes veitsellä sitä leikattua. Tein kylläkin muusin perunahiutaleista. Voisiko se vaikuttaa? Makuun sitkeys ei vaikuta, vaan pohja on maukas.
Hmmm, en ole koskaan tehnyt piirakkaa perunahiutaleista vaan vain perunamuusista. Voisikohan hiutaleet käyttäytyä noin?
Toinen mikä tulee mieleen on se, että voisiko oma uuni paistaa voimakkaammin alhaalta päin, minkä vuoksi pohja ehkä kypsyisi liikaa? Tämä on nyt ihan tällaista arvelua, kun en ole itse tehnyt piirakkaa hiutaleista.