Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Suppilovahveropiirakka: onnistuneen metsäretken sienisaaliin haluat upottaa tähän piirakkaan. Ruokatoimittajan lempiresepti!

kirjoittanut Satu Koivisto 22.10.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 22.10.2023
Suppilovahveropiirakka
23,K

Suppilovahveropiirakka on ihana tarjottava loppusyksyn illanistujaisissa viinin parina. Meillä tosin tätä syödään ihan arkenakin, kiitos tämän maagisen sienivuoden. Suppilovahveropiirakka on kätevä myös siitä, että voit esivalmistella sen valmistamalla pohjan ennakkoon tai halutessasi voit leipoa koko piirakan jääkaappiin odottamaan päivää paria aiemmin. Kun lämmität piirakan uunissa, se on kuin vastapaistettu.

Tässä vinkit valmistukseen, ole hyvä!

Tee pohja mielellään edellisenä päivänä

Pohja on tietenkin iso on suolaista piirakkaa. Tämän suppilovahverotäytteen kanssa sopii yhteen todella hyvin perunamuusiin tehty piirakkapohja, jonka kehittelin perunayhteistyökumppanilleni. Pohjataikinan pääraaka-aine on eilinen perunamuusi, johon sekoitetaan vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkka öljyä. Toinen loistava vaihtoehto on perinteinen suolainen piirakkapohja, jossa jääkaappikylmä voi ja jauhot liiskataan yhteen.

Minkä pohjan ikinä valitsetkaan, tee se hyvissä ajoin, painele (irtopohja)vuokaan ja nosta jääkaappiin asettumaan. Kunnolla kylmentyneen pohjataikinan reunat eivät valahda uunissa. Pohja kannattaa aina myös esipaistaa, jotta se ei jää raa’aksi ja vetiseksi.

Suppilovahveroiden sesonki jatkuu pikkupakkasissakin

Suppilovahverot ilahduttavat meitä myöhäisiä sienten toivossa metsässä samoavia. Vaikka pakkaset ovat pyyhkäisseet koko Suomeen, nämä ihmeelliset sienet eivät hätkähdä pienistä pakkasista. Jos siis yhä törmäät metsässä kohmeisiin suppilovahveroihin, kerää ne ihmeessä. Rakenne ei ole kärsinyt, vannon. Puhdista sienet jo metsässä eli katkaise multainen osa jalasta pois, niin pääset kotona helpommalla.

Piirakkaa varten paista suppilovahveroita ensin kuivalla pannulla, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois. Loppusyksystä on ollut niin märkää, että sienet tuntuvat alkuun oikein kiehuvan vedessä. Kun sienet alkavat tarrautua paistinpannuun, niitä on esipaistettu tarpeeksi.

Karamellisoitu sipuli on sienten kanssa fantastinen

Ei suppilovahveropiirakkaa ilman sipulia. Laitan sitä todella runsaasti, kolme isoa tuikitavallista keltasipulia. Ei haittaa, vaikka olisi enemmänkin. Hienonnan sipulit ja paistan niitä öljyssä paistinpannulla niin kauan, että ne alkavat hiukan ruskistua ja karamellisoitua eli muuttua hiukan makeiksi. Sitten lisään esipaistetut suppilovahverot ja jatkan paistamista vielä hetken.

Mausteeksi ripaus metsää, kiitos

Timjamissa (ja muuten myös rosmariinissa) on minusta jotenkin metsäinen maku, joten se sopii loistavasti sienien seuraan. Käytän kuivattua, kyllä siitä maku irtoaa piirakan uunissa muhiessa.

Valitse voimakas juusto

Juustoksi valitsen tähän piirakkaan mahdollisimman voimakkaan. Cheddar on hyvä valinta, samoin esimerkiksi vanha gouda.

Anna makujen tasaantua, ennen kuin tarjoat

Suppilovahveropiirakka kannattaa paistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii asettua ennen tarjoilua. Parhaimmillaan se on hiukan lämpimänä. Jos haluat leipoa piirakan buffetpöytään, suosittelen perunamuusipohjaa, se on todella herkullista huoneenlämpöisenäkin.

****

Oletko sinä sienipiirakkaihmisiä? Ja tässä vielä suppilovahveropiirakan tarkka resepti, ole hyvä!

Suppilovahveropiirakka

Suppilovahveropiirakka

Printtaa
Annoksia: 6–8 Valmistelut: 45 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 35 äänesti )

Ainekset

  • Haluamasi pohjataikina, esimerkiksi tämä
  • 1 l suppilovahveroita (n. 2 1/2 dl esipaistettuja)
  • 3 isoa sipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl suolaa
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 kananmuna
  • 150 g raastettua cheddarjuustoa tai muuta voimakasta juustoa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Tee haluamasi pohjataikina ja esipaista se ohjeen mukaan.
  2. Puhdista sienet ja revi ne suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Kaada sienet kulhoon, lisää pannulle öljy ja sipulit. Paista sipulia, kunnes se alkaa ruskettua ja muuttua vähän makeaksi, noin 20 minuuttia. Lisää sienet pannulle ja mausta timjamilla ja suolalla. Kaada sieniseos kulhoon.
  4. Sekoita sieniseos, ranskankerma, kananmuna, cheddarjuusto ja mustapippuri kulhossa. Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 35 minuuttia. Anna jäähtyä.

Lisää sienireseptejä

Valitse sieniquesadillat, jos et ehdi tehdä suppilovahveroista piirakkaa mutta kaipaat pientä naposteltavaa vaikka viinin pariksi.

Suppilovahverotahna on umamipommi ja todella herkullista rapeakuorisen hapanjuurileivän päällä.

Suppilovahverorisotto valmistuu vaikka arkiruoaksi, jos sienionni on ollut myötä.

KasvispiirakatSienetSuolainen leivonta
3 kommentit 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Karpalokeksit: sujauta keksitaikinaan hapanjuurta ja yllätyt! Täydellisen sitkaat (vegaaniset) keksit teet tällä reseptillä
Seuraava postaus
Suolainen piirakkapohja perunamuusista: taas uutta käyttöä eiliselle muusille! Ja hyvästi vettynyt pohja

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Suolainen piirakkapohja perunamuusista: taas uutta käyttöä eiliselle muusille! Ja hyvästi vettynyt pohja - Satu Koivisto 22.10.2023 - 09:50

[…] Esipaistetun piirakkapohjan voit sitten täyttää mielesi mukaan. Minulla on ollut viime aikoina hyvin suppilovahvero-onnea, siksi paistoin tällä kertaa sellaisen. Suppilovahveropiirakan ohjeen saat täältä. […]

Vastaa
Suoma Pasanen 1.11.2023 - 16:23

Kiitos hyvistä vinkeistä , mm. timjami jota en ole aiemmin käyttänyt sienipiirakassa

Vastaa
Suoma Pasanen 1.11.2023 - 16:27

Kiitos hyvistä vinkeistä mm timjamia en ole aiemmin käyttänyt sienipiirakassa nyt aion kokeilla.Terveisin Suoma Pasanen

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä