Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Uuniselleri: paloittele selleri kuutioiksi ja saat koukuttavan herkun

kirjoittanut Satu Koivisto 22.12.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 22.12.2019
Uuniselleri
13,5K

Paahtajanaisen joulupöytään tulee tietenkin jotakin paahdettua juuresta. Miehen toiveesta teemme aina pienet vuoat lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa, ja itse olen halunnut monena vuonna paahtaa punajuuria, vähän sellainen modernimpi versio rosollista. Muutama viikko sitten innostuin paahtamaan uunissa juuriselleriä valkohomejuuston kanssa, ja lopputulos oli niin hyvä, että tässä on minusta potentiaalia joulupöytäänkin. Tässä tulee siis uuniselleri, ole hyvä!

Moni kavahtaa selleriä, mutta ihan turhaan. Uunissa paistuessaan sellerin voimakas maku antaa periksi ja lempeytyy. Pari vuotta sitten oli trendinä paahtaa selleri kokoisena uunissa. Sekin on hyvää, mutta minusta uuniselleri pienistä kuutioista on vielä parempaa. Tykkään kovasti kuutioiden ruskeasta paistopinnasta.

Juustot kuuluvat meillä jouluun, ja monena vuonna olen paistanut meille joulupäivänä Herkkujuustolan Metsuri-punahomejuustokiekon. (Totuuden nimissä on sanottava, että meillä tätä kyllä syödään kesälläkin. Metsuri-juusto on t a i v a a l l i s t a uusien perunoiden kanssa.) Tämä on vähän kuin modernia raclettea: sulaa juustoa kipataan juureslohkojen päälle ja syödään. Usein teen paistettua juustoa punajuurien kanssa, mutta selleri on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto. Tällä kertaa meillä oli Helsingin Meijeriliikkeen Linnunlaulu-juustoa.

Selleri ei kaipaa esikeittämistä. Riittää että möykkyisen mukulan kuorii ja paloittelee kantiltaan parin sentin kuutioiksi. Kaikkein parasta olisi jättää kuoretkin paikoilleen, niissä on hurjasti makua, mutta juurisellerin pinta on yleensä niin moniuloitteisen kuoppainen, etten saa kaikkea multaa mitenkään pois.

Koska juusto valmistuu niin nopeasti ja selleri kaipaa taas pidemmän ajan kypsyäkseen, teen tämän kahdessa osassa. Sellerikuutiot saavat paistua ensin runsaan vartin, jolloin niiden pitäisi jo pehmentyä. Tarkka aika riippuu uunisi tehosta, joten tökkää paria kuutiota haarukalla ja varmista kypsyys. Kun sellerikuutiot ovat esikypsyneet, lisään juuston ja jatkan paistamista, kunnes juusto alkaa sulaa. Siihen menee yleensä vartti, mutta tarkkaile, miten juusto käyttäytyy omassa uunissasi. Juuston paistumisen aikana sellerien pitäisi vähän ruskistua.

Juusto on parhaimmillaan lämpöisenä, mutta itse rakastan sitä kyllä myös jäähtyneenä. Yleensä minä kaavin lusikalla suuhuni viimeiset juustorippeet vuoasta, kun muut ovat jo lopetelleet. Ihanaa.

****

Tykkäätkö sinä juuriselleristä ja mitä siitä teet? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Uuniselleri

Uuniselleri

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 35 minuuttia 35 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • noin 1 kg juuriselleriä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 valkohomejuusto

Tee näin

  1. Pese ja kuori juurisellerit. Paloittele juurisellerit kuutioiksi.
  2. Levitä juurisellerit uunivuokaan. Lisää öljy ja suola ja pöyhi käsin sellerikuutioihin.
  3. Paista selleriä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lisää sitten valkohomejuustokiekko ja jatka paistamista, kunnes juusto alkaa sulaa, noin 15 minuuttia.
  4. Syö heti.

JouluJuureksetKasvis
2 kommentit 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Uunipäärynät: superhelppo ja nätti jälkiruoka jäätelön kanssa tarjottavaksi
Seuraava postaus
Karamellipossu: parasta mitä tehdä kinkun jämistä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Porkkanalaatikko | Se paras | Katso suvun perinneresepti ja vinkit 22.12.2021 - 14:37

[…] Mietitkö vielä lisuketta? Kokeile uuniselleriä briellä. […]

Vastaa
Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 5.12.2022 - 09:45

[…] paahdan joitakin juureksia, esimerkiksi selleriä. Olen tehnyt myös jonkin vegepääruoan, esimerkiksi linsseillä täytetyn munakoison tai […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä