Paahtajanaisen joulupöytään tulee tietenkin jotakin paahdettua juuresta. Miehen toiveesta teemme aina pienet vuoat lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa, ja itse olen halunnut monena vuonna paahtaa punajuuria, vähän sellainen modernimpi versio rosollista. Muutama viikko sitten innostuin paahtamaan uunissa juuriselleriä valkohomejuuston kanssa, ja lopputulos oli niin hyvä, että tässä on minusta potentiaalia joulupöytäänkin. Tässä tulee siis uuniselleri, ole hyvä!
Moni kavahtaa selleriä, mutta ihan turhaan. Uunissa paistuessaan sellerin voimakas maku antaa periksi ja lempeytyy. Pari vuotta sitten oli trendinä paahtaa selleri kokoisena uunissa. Sekin on hyvää, mutta minusta uuniselleri pienistä kuutioista on vielä parempaa. Tykkään kovasti kuutioiden ruskeasta paistopinnasta.
Juustot kuuluvat meillä jouluun, ja monena vuonna olen paistanut meille joulupäivänä Herkkujuustolan Metsuri-punahomejuustokiekon. (Totuuden nimissä on sanottava, että meillä tätä kyllä syödään kesälläkin. Metsuri-juusto on t a i v a a l l i s t a uusien perunoiden kanssa.) Tämä on vähän kuin modernia raclettea: sulaa juustoa kipataan juureslohkojen päälle ja syödään. Usein teen paistettua juustoa punajuurien kanssa, mutta selleri on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto. Tällä kertaa meillä oli Helsingin Meijeriliikkeen Linnunlaulu-juustoa.
Selleri ei kaipaa esikeittämistä. Riittää että möykkyisen mukulan kuorii ja paloittelee kantiltaan parin sentin kuutioiksi. Kaikkein parasta olisi jättää kuoretkin paikoilleen, niissä on hurjasti makua, mutta juurisellerin pinta on yleensä niin moniuloitteisen kuoppainen, etten saa kaikkea multaa mitenkään pois.
Koska juusto valmistuu niin nopeasti ja selleri kaipaa taas pidemmän ajan kypsyäkseen, teen tämän kahdessa osassa. Sellerikuutiot saavat paistua ensin runsaan vartin, jolloin niiden pitäisi jo pehmentyä. Tarkka aika riippuu uunisi tehosta, joten tökkää paria kuutiota haarukalla ja varmista kypsyys. Kun sellerikuutiot ovat esikypsyneet, lisään juuston ja jatkan paistamista, kunnes juusto alkaa sulaa. Siihen menee yleensä vartti, mutta tarkkaile, miten juusto käyttäytyy omassa uunissasi. Juuston paistumisen aikana sellerien pitäisi vähän ruskistua.
Juusto on parhaimmillaan lämpöisenä, mutta itse rakastan sitä kyllä myös jäähtyneenä. Yleensä minä kaavin lusikalla suuhuni viimeiset juustorippeet vuoasta, kun muut ovat jo lopetelleet. Ihanaa.
****
Tykkäätkö sinä juuriselleristä ja mitä siitä teet? Ja tässä resepti, ole hyvä!
2 kommentit
[…] Mietitkö vielä lisuketta? Kokeile uuniselleriä briellä. […]
[…] paahdan joitakin juureksia, esimerkiksi selleriä. Olen tehnyt myös jonkin vegepääruoan, esimerkiksi linsseillä täytetyn munakoison tai […]