Vegaaninen juusto kiinnostaa juuri nyt kovasti, koska maitotuotteiden vähentäminen kiinnostaa ilmastollisista ja terveydellisistä syistä. Asiassa on vain sellainen ongelma, että pidän juustoista todella todella paljon. Mozzarella on taivaallista valkoisen pizzan päällä, ja risottoon kuuluu laittaa parmesaania, joka taikoo sen rakenteesta kermaisen. Provolone piccante on valtavan herkullista hapanjuurileivän päällä kurkkujen kanssa, ja rakastan, siis todella rakastan vanhaa goudaa piirakoissa ja paistoksissa. Ja sitten on vielä homejuustot, joita syödään aika harvoin mutta silloin kun niitä syödään, ne ovat kaiken keskipisteenä, erityisherkkuna viinin kyljessä. Perinteinen juusto on suussani se normi, ja maistamieni vegaanisten juustojen kirjo on ollut, noh, aika …vaihteleva.
”Se oli rakenteeltaan uskomattoman samankaltainen kuin perinteinen valkohomejuusto.”
Kun mies sitten sattui saapumaan kotiin vegaanisen juuston eli /uuston kanssa, odotukseni eivät olleet järin korkealla. Mutta muovikäärestä kuoriutuneessa /uustossapa oli kaikki kohdallaan. Se oli rakenteeltaan uskomattoman samankaltainen kuin perinteinen valkohomejuusto: siinä oli kuori, pehmeä, miltei valuva sisus ja ennen kaikkea aito valkohomeen maku. Kerrassaan hurmaavaa hapanjuurileivän päällä!
Juustotytöt on kahden naisen, Matilda Melan ja Kaisa-Leena Pesosen, viime vuonna Helsingissä päivätöidensä rinnalle perustama yritys, joka tekee vegaanista juustoa eli /uustoa cashewpähkinöistä. Kehittelyssä on myös muut raaka-aineet kuin caswewpähkinä ja myös sinihomejuustoversio, mutta koska /uustojen kehittely tapahtuu päivätöiden ja nukkumisen välissä, Hellempi Valkoinen on vielä toistaiseksi ainoa /uusto. Ei mikä tahansa, sillä Hellempi Valkoinen pääsi juuri yhden Michelin-tähden Grön-ravintolan listoille. Aikamoinen saavutus muutaman kuukauden olemassa olleelle tuotteelle!
Vegaaninen juusto: kerro oma suosikkisi!
Mutta nyt haluaisin kuulla teiltä vinkkejä vegaanisista juustoista tai muista vegaanisista ratkaistuista seuraaviin kokkaustilanteisiin. Etsinnässä siis
- Vegaaninen parmesaani, jota voisi raastaa risottoon ja pastan päälle
- Vegaaninen gouda, joka toimisi piirakoissa, lasagnessa ja lämpimissä voileivissä
- Maukas juusto ihan sellaisenaan (hapanjuuri)leivän päällä käytettäväksi
- Mozzarella eritoten valkoisen pizzan päälle
Sen sijaan valkohomeasiat ovat meillä kunnossa, kiitos Hellempi Valkoisen! Juustotytöt lisäävät uuden Hellempi Valkoista myyvän liikkeen kartalle sitä mukaa, kun jälleenmyyntiverkosto kasvaa. Kurkkaa siis sieltä, joko tätä ihanuutta saa omasta kaupastasi! Juustotytöt ovat myös Facebookissa.
13 kommentit
Meillä sekaanilapsetkin suostuu syömään valion oddlygood goudan makuista vuustoa leivän päällä.
Kiitos, tätä maistetaan!
Juustotyttöjen juustoa maistettava pian! Parmesaaneista on paras Violifen parmesaani, paras gouda: Porlammi, paras perusjuusto: Porlammin perus (siinä on oluthiivaa makua ja vitamiineja antamassa). Porlammilla on muuten myös emmentalia ja goudaa ja on kotimainen. Parhaat fetat on Violifen Greek White ja Porlammin fetakuutiot (joissa hämmästyttävä vuohen maku!). Rakenteeltaan mozzarellamaista vegaanijuustoa en ole maistanut, vaikka kyllä niitä olemassa on. Violifella ok halloumi-tyyppinen myös. Totuttelunsa toki vaatii. Itse kaipailen vegaanista Manchegoa! t: maitoallergiadiagnoosin saanut
Kiitos kattavasta listasta, kokeiluun menee!
Juustotyttöjen juusto oli parasta, mitä pitkään aikaan oon syönyt!
Osaan vastata kysymyksistäsi vain kohtaan 1. 🙂 Risoton ja pastan päällä toimii ällistyttävän hyvin ”cashewpähkinäparmesaani”: sauvasekoittimella tms. pussillinen kuivia cashewpähinöitä hienoksi rouheeksi + sekaan maun mukaan ravintohiivahiutaleita (esim. 1/2 dl) ja suolaa (esim. 1/2 tl).
Kiitos vinkistä, tämä oli mulle ihan uutta!
Mä teen tuolla Kanelin antamalla ohjeella myös leikkiparmesaania. Lisäksi laitan mukaan oliiviöljyä pari teelusikallista, maun vuoksi. Kun tekee hygieenisesti ja säilöö puhtaassa lasipurkissa jääkaapissa, säilyy kuukausitolkulla.
Kiitos vinkistä!
Hk
Oih, kuulostaa herkulta! Tätä täytyy saada testiin, voi kunpa sitä päätyisi myyntiin tänne hiukan pohjoisemmaksikin! Olen maistanut cashewpähkinöistä tehtyjä juustoja Sveitsissä, ne ovat olleet ehdottomasti parhaimpia maistamiani vegaanisia juustoja. Niiden kohdalla ei ole tarvinnut tuntea syövänsä jotakin valjua juuston korviketta. Kauppojen valikoimista pidän oikeastaan vain Violifen savunmakuisesta juustosta, suosittelen kokeilemaan sitä. 🙂
Toivottavasti, on kyllä herkullinen! Ja kiitos vinkistä, maistamme 🙂
Tätä blogia myöhemmin lukeville: Juustotyttöjen toiminta on ilmeisesti loppunut ja Hellempää valkoista ei saa enää kaupoista ostettua. Harmi.
Tämä on tosi surullinen uutinen.