Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Vihreä salaatti: 5 vinkkiä miten saa parempaa

kirjoittanut Satu Koivisto 15.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 15.6.2019
Vihreä salaatti
34,5K

Vihreä salaatti on asia, johon suhtaudun yllättävän intohimoisesti. Vuosia sitten, kun vietimme lapsuusmaisemissani miltei kaikki kesälomat, perustin pienen kasvimaan salaateille, kun en mielestäni saanut paikallisesta kaupasta tarpeeksi hyvää. Jaan oivallukseni, jos siellä on muitakin salaatti-ihmisiä.

Vihreä salaatti lähtee rapeasta raaka-aineesta

Se pehmeä lehtisalaatti ei nyt toimi. Roomansalaatti, frisee ja eritoten sydänsalaatti ovat suosikkejani, sillä ne ovat todella rapsakoita ja pysyvät sellaisina, ainakin jonkin aikaa, kun salaatin sekaan sekoittaa kastikkeen. Salaatin lisäksi vihreään salaattiin kannattaa lisätä avokätisesti yrttejä: lehtipersiljaa, basilikaa, jopa minttua.

Kunnon kylpy, ei suihku

Amerikkalainen kokki-ikoni, Chez Panisse -ravintolan perustaja Alice Waters kertoi kerran ohjelmassaan rakastavansa salaatin pesemistä, joka oli hänelle mieluinen päivittäinen rituaali. Hän upotti lehdet yksi kerrallaan vedellä täytettyyn savikulhoon, valutti ne siivilässä sitä hellästi ravistellen, levitti salaatinlehdet keittiöpyyhkeen päälle yhteen kerrokseen ja paineli varovaisesti. Haluaisin olla se ihminen, mutta koska en ole, minulla on salaattilinko. Pidin joskus vehjettä vähän humpuukina, mutta kun aloin itse kasvattaa salaatteja, ymmärsin että niitä ei voi vain nopeasti huljauttaa veden alla vaan että ne on pakko upottaa veteen, jotta mullan saa pois. Irrotan salaatit toisistaan lehti kerrallaan, lasken salaattilingon kulhon täyteen kylmää vettä ja upotan salaatinlehdet kylpyyn salaattilingon koriin. Sitten en koske lehtiin pariin minuuttiin vaan odotan että hiekka laskeutuu pohjalle. Sitten nostan korin ylös ja kaadan veden pois. Jos salaatti näyttää multaiselta, toistan edellisen. Se yleensä riittää. Sitten laitan korin takaisin kulhoon ja pyöritän raivokkaasti. Salaatin pitää olla kuivaa, jotta kastike tarttuu siihen. Alice Waters tosin ohjeistaa kuivaamaan salaatin pyyhkeellä vielä linkoamisenkin jälkeen, mutta itse olen nyt tästä tinkinyt.

Epämukavan iso kulho

Teen vihreän salaatin kastikkeen suoraan ison, laakean salaattikulhon pohjalle. Jos kulhon koko tuntuu vähän epämukavan isolta, se on juuri sopiva. Salaatinlehdet pysyvät terhakampina, kun niitä ei yritä sulloa pieneen tilaan. Hyvin usein teen kirpsakan kastikkeen sitruunamehusta ja oliiviöljystä siten, että sitruunamehua tulee yksi osa (esim. 2 rkl) ja oliiviöljyä kaksi osaa (esim. 4 rkl). Sekoitan aineet keskenään pienellä vispilällä ja maustan suolalla ja valkopippurilla. Tykkään myös dijonsinapin ja oliiviöljyn yhdistelmästä. Joskus notkistan itse tehtyä pestoa oliiviöljyllä kastikkeeksi.

Hellä sekoitus

Kun kastike on kulhossa, salaatista puuttuu enää se salaatti. Sen lisään juuri ennen kuin syödään. Nostan salaatin kulhoon ja pöyhin sitä muutaman kerran käsin niin, että kastike levittyy kaikkialle. Luit oikein, teen sen käsin. Moneen asiaan saa keittiössä paremman tuntuman, kun sen tekee käsin, ja salaatti on yksi niistä. Yrttejä voi lisätä tässäkin vaiheessa, samoin ohuen ohueksi viipaloitua retiisiä näin alkukesästä. Tomaatit ja kurkut jätän nyt tästä pois.

Suolaa vihreään salaattiin, kyllä kiitos

Ruoka kaipaa suolaa, eikä vihreä salaatti ole poikkeus. Maistan vielä salaattia ennen syömistä ja saatan rouhaista siihen pikkuisen suolaa myllystä.

Minkälaisia salaattivinkkejä sinulla on? Jaa omasi alla!

SalaatitTekniikka
3 kommentit 30 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Uunissa kuivatut tomaatit: yöksi uuniin saunomaan, aamulla on valmista
Seuraava postaus
Särkitahna: hyviskala on täydellistä saaristolaisleivän päällä

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

3 kommentit

Viiru 17.6.2019 - 10:22

Tämä ei nyt ole millään lailla vihreä salaatti, mutta Belgiassa opiskellessani opin kämppikseltäni endiivisalaatin tekemisen. Pilkotaan endiivejä/salaattisikureita, emmentalia ja keittokinkkua, maustetaan sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Itse lisään mielelläni joukkoon vielä paloiteltua (punaista) paprikaa. Sitruunanmehu on tässä olennainen osa, sillä se neutraloi sikureiden kitkeryyttä :). Suomessa en tätä ole tehnyt, koska endiivit ovat kiven alla, mutta hyvää on :). Halutessaan voi varmasti jättää kinkun pois. Söin tätä itse kevyenä ateriana.

Vastaa
Satu Koivisto 18.6.2019 - 14:43

Kuulostaa tosi hyvältä, kiitos vinkistä!

Vastaa
Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 5.12.2022 - 09:13

[…] pöytään teen vihreän salaatin, jossa saa ja pitää olla runsaasti hapokkuutta. Jouluna salaatissa on usein myös viipaloitua päärynää, paahdettuja pähkinöitä (etenkin […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä