Vihreä salaatti on asia, johon suhtaudun yllättävän intohimoisesti. Vuosia sitten, kun vietimme lapsuusmaisemissani miltei kaikki kesälomat, perustin pienen kasvimaan salaateille, kun en mielestäni saanut paikallisesta kaupasta tarpeeksi hyvää. Jaan oivallukseni, jos siellä on muitakin salaatti-ihmisiä.
Vihreä salaatti lähtee rapeasta raaka-aineesta
Se pehmeä lehtisalaatti ei nyt toimi. Roomansalaatti, frisee ja eritoten sydänsalaatti ovat suosikkejani, sillä ne ovat todella rapsakoita ja pysyvät sellaisina, ainakin jonkin aikaa, kun salaatin sekaan sekoittaa kastikkeen. Salaatin lisäksi vihreään salaattiin kannattaa lisätä avokätisesti yrttejä: lehtipersiljaa, basilikaa, jopa minttua.
Kunnon kylpy, ei suihku
Amerikkalainen kokki-ikoni, Chez Panisse -ravintolan perustaja Alice Waters kertoi kerran ohjelmassaan rakastavansa salaatin pesemistä, joka oli hänelle mieluinen päivittäinen rituaali. Hän upotti lehdet yksi kerrallaan vedellä täytettyyn savikulhoon, valutti ne siivilässä sitä hellästi ravistellen, levitti salaatinlehdet keittiöpyyhkeen päälle yhteen kerrokseen ja paineli varovaisesti. Haluaisin olla se ihminen, mutta koska en ole, minulla on salaattilinko. Pidin joskus vehjettä vähän humpuukina, mutta kun aloin itse kasvattaa salaatteja, ymmärsin että niitä ei voi vain nopeasti huljauttaa veden alla vaan että ne on pakko upottaa veteen, jotta mullan saa pois. Irrotan salaatit toisistaan lehti kerrallaan, lasken salaattilingon kulhon täyteen kylmää vettä ja upotan salaatinlehdet kylpyyn salaattilingon koriin. Sitten en koske lehtiin pariin minuuttiin vaan odotan että hiekka laskeutuu pohjalle. Sitten nostan korin ylös ja kaadan veden pois. Jos salaatti näyttää multaiselta, toistan edellisen. Se yleensä riittää. Sitten laitan korin takaisin kulhoon ja pyöritän raivokkaasti. Salaatin pitää olla kuivaa, jotta kastike tarttuu siihen. Alice Waters tosin ohjeistaa kuivaamaan salaatin pyyhkeellä vielä linkoamisenkin jälkeen, mutta itse olen nyt tästä tinkinyt.
Epämukavan iso kulho
Teen vihreän salaatin kastikkeen suoraan ison, laakean salaattikulhon pohjalle. Jos kulhon koko tuntuu vähän epämukavan isolta, se on juuri sopiva. Salaatinlehdet pysyvät terhakampina, kun niitä ei yritä sulloa pieneen tilaan. Hyvin usein teen kirpsakan kastikkeen sitruunamehusta ja oliiviöljystä siten, että sitruunamehua tulee yksi osa (esim. 2 rkl) ja oliiviöljyä kaksi osaa (esim. 4 rkl). Sekoitan aineet keskenään pienellä vispilällä ja maustan suolalla ja valkopippurilla. Tykkään myös dijonsinapin ja oliiviöljyn yhdistelmästä. Joskus notkistan itse tehtyä pestoa oliiviöljyllä kastikkeeksi.
Hellä sekoitus
Kun kastike on kulhossa, salaatista puuttuu enää se salaatti. Sen lisään juuri ennen kuin syödään. Nostan salaatin kulhoon ja pöyhin sitä muutaman kerran käsin niin, että kastike levittyy kaikkialle. Luit oikein, teen sen käsin. Moneen asiaan saa keittiössä paremman tuntuman, kun sen tekee käsin, ja salaatti on yksi niistä. Yrttejä voi lisätä tässäkin vaiheessa, samoin ohuen ohueksi viipaloitua retiisiä näin alkukesästä. Tomaatit ja kurkut jätän nyt tästä pois.
Suolaa vihreään salaattiin, kyllä kiitos
Ruoka kaipaa suolaa, eikä vihreä salaatti ole poikkeus. Maistan vielä salaattia ennen syömistä ja saatan rouhaista siihen pikkuisen suolaa myllystä.
Minkälaisia salaattivinkkejä sinulla on? Jaa omasi alla!
3 kommentit
Tämä ei nyt ole millään lailla vihreä salaatti, mutta Belgiassa opiskellessani opin kämppikseltäni endiivisalaatin tekemisen. Pilkotaan endiivejä/salaattisikureita, emmentalia ja keittokinkkua, maustetaan sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Itse lisään mielelläni joukkoon vielä paloiteltua (punaista) paprikaa. Sitruunanmehu on tässä olennainen osa, sillä se neutraloi sikureiden kitkeryyttä :). Suomessa en tätä ole tehnyt, koska endiivit ovat kiven alla, mutta hyvää on :). Halutessaan voi varmasti jättää kinkun pois. Söin tätä itse kevyenä ateriana.
Kuulostaa tosi hyvältä, kiitos vinkistä!
[…] pöytään teen vihreän salaatin, jossa saa ja pitää olla runsaasti hapokkuutta. Jouluna salaatissa on usein myös viipaloitua päärynää, paahdettuja pähkinöitä (etenkin […]