Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Puutarhamökillä

Vihreät tomaatit kypsäksi: 8 loistovinkkiä, jotka sain teiltä

kirjoittanut Satu Koivisto 20.9.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 20.9.2019
Vihreät tomaatit kypsiksi
39,2K

Vihreät tomaatit kypsäksi, mutta miten ihmeessä se tapahtuu? Sää muuttui yhdessä yössä jäätäväksi, ja riensin alkuviikosta paniikissa siirtolapuutarhamökillemme pelastamaan ulkotomaatit. Suurin osa tomaateistamme kasvaa kasvihuoneessa, mutta nappasin keväällä huvikseni Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puodista pussillisen Outdoor Girl -tomaattien siemeniä ja pääsin istuttamaan pari taimea suureen saviruukkuun kasvihuoneen eteen. Ulkotyttöjen kasvu lähti liikkeelle vähän verkkaisesti, mutta kesän lopussa taimet olivat täynnä hedelmiä. Harmillisesti kuitenkin vain muutama ehti punertua tähän mennessä, vihreitä oli valtava määrä. Nyt kun sää kylmeni, ne oli pakko ottaa sisätiloihin.

Koska kasvihuoneen pikkutomaatit ehtivät yleensä kypsyä ennen pakkasia eikä itselläni näin ollen ole juurikaan kokemusta vihreistä tomaateista, kyselin apua kypsytykseen Instagramissa. Sain aivan loistavia neuvoja, jotka päätin laittaa jakoon. Näillä vinkeillä saat vihreät tomaatit kypsäksi, ole hyvä!

1. Yhteen kerrokseen ja pimeään

”Kypsyy ihan hyvin kulhossa tai laatikossa niin valossa tai pimeässä, kunhan ei ole liian paljon päällekkäin. Mulla on ollut pari päivää, ja tomput punertuu ihan mukavasti.”

2. Kananmunakenno avuksi

”Mulle on neuvottu että kananmunakennon sisällä. Itsellä ainakin toimi hyvin.”

3. Paperipussi on hyvä

”Meillä oli joskus vihreitä pikkutomaatteja kypsymässä sisällä paperipusseissa. Kyllä niistä punaisia ajan myötä tuli, mutta maku ei ollut auringossa kypsytettyjen veroinen. Silti tulivat syödyiksi.”

4. Kypsyvät pöydälläkin

”Ihan vaan laakeassa kulhossa pöydällä kypsyttelin viime kesän vihreät, hyvin kypsyi!”

5. Olennainen omena

”Paperipussiin ja kaveriksi omena tai pari.”

”Omena joukossa auttaa.”

6. Salainen ase: villasukka

”Mummu laittoi villasukkaan ja lipaston laatikkoon.”

7. Sängyn alle

”Mummu laittoi aina vihreät tomaatit sängyn alle kypsymään. Itse oon laittanut vaan tylsästi kulhoon ja keittiön kaappiin.”

8. Sanomalehdillä vuorattuun laatikkoon

”Sanomalehdellä vuorattuun pahvilaatikkoon, viileään paikkaan ja omena sinne kaveriksi keskelle tomaatteja punastuttamaan. Olen kypsyttänyt tällä Marttojen ohjeella monta vuotta. Omppua kannattaa toki välillä vaihtaa.”

****

Suurkiitos kaikille tomaattivinkkaajille! Omat vihreät tomaattini levitin vadille ilmavasti yhteen kerrokseen ja nyt vain pidän peukkuja, etteivät ne homehdu ennen kypsymistä.

Miten sinä kypsytät vihreät tomaatit? Jaa oma vinkkisi alla!

KeittiöpuutarhaPuutarhavinkitSadonkorjuuSiirtolapuutarhamökkiTomaatit
4 kommentit 29 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Punajuuririsotto: lasten yllättävä, suorastaan käsittämätön lempiruoka
Seuraava postaus
Kaurapuuro: näin teet elämäsi parhaan puuron, vinkit + resepti

Joko luit nämä?

Big Green Egg on todellinen monitoimilaite: grillaamisen lisäksi...

16.6.2024

Tomaatin kasvatus: luottolajikkeet, paras kylvötapa ja muut vinkit....

7.8.2022

Viides siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?

3.10.2021

4 kommentit

marketta 20.9.2019 - 19:37

Ainahan voi tehdä paistettuja vihreitä tomaatteja!
http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2014/10/paistetut-vihreat-tomaatit.html

Vastaa
Satu Koivisto 29.9.2019 - 09:16

Minäkin olen näistä haaveillut (se leffa mielessä :D), mutta olen ymmärtänyt, ettei vihreitä tomaatteja pitäisi syödä, että ne olisivat lievästi myrkyllisiä…? Lisää tietoa täällä: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/usein-kysyttya/#targetText=Raa'at%20vihre%C3%A4t%20tomaatit%20sis%C3%A4lt%C3%A4v%C3%A4t,pahoinvointia%20ja%20polttavaa%20tunnetta%20kurkussa.

Vastaa
Marja 11.10.2020 - 14:05

Yllätyin, kun isot tomaatit kypsyivät uuni päällä lämpimässä hehkuvan punaisiksi muutamassa päivässä. Luulin, että ne pitää pitää pimeässä.

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:23

Mulla tomaatit kypsyvät myös ihan vadilla keittiön senkin päällä 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä