Vihreät tomaatit kypsäksi, mutta miten ihmeessä se tapahtuu? Sää muuttui yhdessä yössä jäätäväksi, ja riensin alkuviikosta paniikissa siirtolapuutarhamökillemme pelastamaan ulkotomaatit. Suurin osa tomaateistamme kasvaa kasvihuoneessa, mutta nappasin keväällä huvikseni Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puodista pussillisen Outdoor Girl -tomaattien siemeniä ja pääsin istuttamaan pari taimea suureen saviruukkuun kasvihuoneen eteen. Ulkotyttöjen kasvu lähti liikkeelle vähän verkkaisesti, mutta kesän lopussa taimet olivat täynnä hedelmiä. Harmillisesti kuitenkin vain muutama ehti punertua tähän mennessä, vihreitä oli valtava määrä. Nyt kun sää kylmeni, ne oli pakko ottaa sisätiloihin.
Koska kasvihuoneen pikkutomaatit ehtivät yleensä kypsyä ennen pakkasia eikä itselläni näin ollen ole juurikaan kokemusta vihreistä tomaateista, kyselin apua kypsytykseen Instagramissa. Sain aivan loistavia neuvoja, jotka päätin laittaa jakoon. Näillä vinkeillä saat vihreät tomaatit kypsäksi, ole hyvä!
1. Yhteen kerrokseen ja pimeään
”Kypsyy ihan hyvin kulhossa tai laatikossa niin valossa tai pimeässä, kunhan ei ole liian paljon päällekkäin. Mulla on ollut pari päivää, ja tomput punertuu ihan mukavasti.”
2. Kananmunakenno avuksi
”Mulle on neuvottu että kananmunakennon sisällä. Itsellä ainakin toimi hyvin.”
3. Paperipussi on hyvä
”Meillä oli joskus vihreitä pikkutomaatteja kypsymässä sisällä paperipusseissa. Kyllä niistä punaisia ajan myötä tuli, mutta maku ei ollut auringossa kypsytettyjen veroinen. Silti tulivat syödyiksi.”
4. Kypsyvät pöydälläkin
”Ihan vaan laakeassa kulhossa pöydällä kypsyttelin viime kesän vihreät, hyvin kypsyi!”
5. Olennainen omena
”Paperipussiin ja kaveriksi omena tai pari.”
”Omena joukossa auttaa.”
6. Salainen ase: villasukka
”Mummu laittoi villasukkaan ja lipaston laatikkoon.”
7. Sängyn alle
”Mummu laittoi aina vihreät tomaatit sängyn alle kypsymään. Itse oon laittanut vaan tylsästi kulhoon ja keittiön kaappiin.”
8. Sanomalehdillä vuorattuun laatikkoon
”Sanomalehdellä vuorattuun pahvilaatikkoon, viileään paikkaan ja omena sinne kaveriksi keskelle tomaatteja punastuttamaan. Olen kypsyttänyt tällä Marttojen ohjeella monta vuotta. Omppua kannattaa toki välillä vaihtaa.”
****
Suurkiitos kaikille tomaattivinkkaajille! Omat vihreät tomaattini levitin vadille ilmavasti yhteen kerrokseen ja nyt vain pidän peukkuja, etteivät ne homehdu ennen kypsymistä.
Miten sinä kypsytät vihreät tomaatit? Jaa oma vinkkisi alla!
4 kommentit
Ainahan voi tehdä paistettuja vihreitä tomaatteja!
http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2014/10/paistetut-vihreat-tomaatit.html
Minäkin olen näistä haaveillut (se leffa mielessä :D), mutta olen ymmärtänyt, ettei vihreitä tomaatteja pitäisi syödä, että ne olisivat lievästi myrkyllisiä…? Lisää tietoa täällä: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/usein-kysyttya/#targetText=Raa'at%20vihre%C3%A4t%20tomaatit%20sis%C3%A4lt%C3%A4v%C3%A4t,pahoinvointia%20ja%20polttavaa%20tunnetta%20kurkussa.
Yllätyin, kun isot tomaatit kypsyivät uuni päällä lämpimässä hehkuvan punaisiksi muutamassa päivässä. Luulin, että ne pitää pitää pimeässä.
Mulla tomaatit kypsyvät myös ihan vadilla keittiön senkin päällä 🙂