Vispipuuro oli pitkään asia, jonka sain syödä aivan itsekseni, sillä sekä mies että tytär inhoavat syvästi sen vaahtoisaa rakennetta. Sitten syntyi kuopus ja sain vispipuurokaverin!
Vispipuuro on viime vuosina kohdannut arvonnousun. Viimeksi ilahduin kohdatessani sellaista Kämp Brasserien aamiaisbuffassa. Vispipuuro keikkui myös pitkään ihanan Sikke’sin jälkkärilistalla, jossa se tarjottiin rapeaksi paahdetun tattarin ja mantelimaidon kanssa. Eräissä työjuhlissa tarjottiin jälkiruoaksi omenavispipuuroa shottilaseista, hauska idea sekin.
Koska viimeksi teit vispipuuroa? Tässä pari vinkkiä valmistukseen!
Mustaherukka paras
Vispipuuro mielletään usein puolukkapuuroksi, mutta minusta se on kaikken ihaninta mustaherukoista. Värikin on niin herkku! Seuraavina omalla lempilistallani tulevat puolukat, punaherukat ja valkoherukat. Hapottomista mustikoista vispipuuro on ehkä vähän vaatimattoman makuista mutta ihan ok silti. Mansikoista en ole raaskinut tehdä puuroa kuin pari kertaa, mutta onhan se nyt herkkua. Myös raparperi toimii hyvin, samoin luumut ja kirpeät omenat. Olen tehnyt vispipuuroa myös hillosta ja mehusta. Vaikea keksiä, mistä vispipuuroa ei voisi tehdä!
Jäisenä kattilaan
Vispipuuro on niin näppärää, kun sen voi tehdä jäisistä marjoista. Heitän jäiset marjat veden kanssa kattilaan ja keitän pehmeäksi. Sitten siivilöin kuoret pois, koska tykkään samettisesta puurosta, mutta ne voisi hyvin jättää sattumiksi tai vaikka hienontaa soseeksi ennen keittämistä sauvasekoittimella. Kuoret sitten syön ”hillona” vaikka jogurtin kanssa.
Kirpeä ja raikas
Omalla reseptilläni vispipuurosta tulee hyvin marjaisaa ja melko kirpeää. Jos tykkäät makeammasta, lisää huoletta sokeria, useissa ohjeissa sitä on jopa tuplasti.
Suurimoiden suosikki
Itse käytän mieluiten täysjyvämannasuurimoita, jotka mielestäni vaahtoutuvat parhaiten. Täysjyvämannasuurimoita on esimerkiksi Riihipuodin valikoimassa. Tavalliset mannasuurimotkin toki käyvät, mutta vähennä siinä suurimoiden määrää neljännesdesin verran eli laita niitä 1 1/4 dl. Silloin saat ihanan ilmavaa. Lisää suurimot kiehuvaan nesteeseen koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen.
Suolaa vai ei?
Moni laittaa vispipuuroon ripauksen suolaa, jonka on tarkoitus poistaa puurosta ”veden maku”. Minä en ole siihen tottunut, mutta laita sinä ihmeessä jos haluat.
Vispaa vispaa
Keittämisen jälkeen jäähdytä puuro ja vatkaa sitten ilmavaksi joko yleiskoneella (helpompaa) tai sähkövatkaimella (onnistuu, mutta kärsivällisyyttä vaaditaan). Voit nopeuttaa vispipuuron jäähtymistä nostamalla sen tiskialtaaseen kylmävesihauteeseen tai näin kunnon talvena lumihankeen (muista peittää kattila kunnolla, etteivät eläimet pääse apajille). Sitten vain vatkaat niin kauan kuin jaksat.
Vispipuuroa on muuten kiva ottaa evääksi, kun sen laittaa valmiiksi sopivan kokoisiin purkkeihin. Kun kuopus oli vauva, tein näin, tosin vähensin puurosta vieläkin sokeria. Hyvin maistui!
****
Mistä marjasta tai hedelmästä sinä teet vispipuuroa? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lue lisää
Nyt on aika antautua veriappelsiinihulluudelle! Kahdeksan ideaa.
Kauralastut onnistuvat pieneltäkin lapselta.
13 kommentit
Olen meidän perheestä myös ainoa, joka rakastaa vispipuuroa joten saan syödä koko kattilallisen itse 😄👌 Paras puuro tulee ehdottomasti vadelmista, yleensä käytän Bonnen valmista vadelmasosetta. Piti viime vuonna jättää vehnä pois ruokavaliosta, mutta ohramannakin toimii onneksi ihan ok. Seuraavaksi kokeiluun lähtee ehkä karkea riisijauho.
Kiitos vinkistä! Vadelmavispipuuroa en olekaan koskaan tehnyt.
Teen visipipuuron yleensä puolukoista, koska niitä löytyy itse poimittuna pakastimesta ja niiden käyttö on muutoin vähäistä. Laitan jäiset puolukat ja vähän kiehuvaa vettä blenderiin, ja surautan sileäksi, eli ei tarvitse siivilöidä mitään pois. Käytän Speltti-Mannaa ryyninä, jossa on muuten mm. proteiinia 13,8g / 100g eli aika huimasti. Suutuntuma speltissä on vähän karheampi kuin ihan perus mannaryyneissä, mutta maku ja ravintosisältö on kyllä muutoin kohdillaan. Toimii myös viinimarjoista tehtynä, pitänee kokeilla muitakin variaatioita.
Ripsautan usein keittämisen aikana vispipuuron sekaan pikkasen vaniljasokeria, ei pöllömpää esim. raparperin ja puolukan kanssa.
Nam, varmasti ihanaa!
Speltti Manna on minunkin vispipuuroni lempiryyni. Marjoina kaikki herukat, punaiset karviaiset ja puolukka. Karpaloita haluan testata kunhan niitä saan.
Kun lapsi oli pieni (30 vuotta sitten😉), oli hänen suosikkinsa mustaherukkavispipuuro, jossa osa nesteestä veden lisäksi oli kasvirasvasekoitetta. Tätä voisi nyt varmaan kokeilla kauramaitoon!
Kiitos tästä vinkistä, spelttimannaa en olekaan koskaan kokeillut!
Puolukastapa puolukasta tietenkin. Gluteenittoman vispipuuron (myös kelvollisen mannapuuronkorvikkeen!) saa ehkä helpoiten tehtyä polentasta, eikä tarvitse keittää kuin reilu 5 min. Toisaalta vatkata saa aivan hulluna eikä lopputulos kuitenkaan ole koskaan aidon kuohkea. Hyvänä päivänä tulee kelvollinen puuro, huonona päivänä liisteriä… Gluteenivaivaisen vispipuuronhimoon se kuitenkin todistetusti auttaa. PS. Otan mielelläni vastaan gluteenittoman version (kuohkeutus-)vinkkejä. Jostain sain vinkin lisätä puuroon 1 rkl perunajauhoja, en kuitenkaan itse huomannut vastaavaa eroa.
Teen vispipuuron tattarijauhoista, jotka jäävät helposti blinikutsujen jälkeen kaappiin härskiintymään. Tattari on tuoreena mietoa ja vispaantuu kuohkeaksi. Mustikat voi yhdistää pieneen määrään karpaloita, jotka tuovat hienostuneen potkun, mutta eivät peitä mustikkaa.
Myös ohra- ja ruisjauhoista tulee hyvä vispipuuro. Erityisesti rukiin kanssa sopii se puolukka.
Kiitos hyvästä vinkistä!
Tätä tattaria täytyykin kokeilla! Itse teen gluteenittoman vispipuuron karkeista riisijauhoista ja kauraleseistä.
Happamat marjat, vähän sokeria ja kerma-maitoa päälle, oi että!
Kiitos tästäkin gluteenittomasta vinkistä!
Polenta on hyvä vinkki, kiitos! Hannan Sopan Hanna oli tehnyt riisijauhoista, näyttää todella kuohkealta: https://hannansoppa.com/gluteeniton-vispipuuro/