Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kantarellipasta: kikka miten sienistä saa rapeita, kastikkeen salainen ainesosa ja muut luottovinkit. Paras ja helpoin resepti on tässä!

kirjoittanut Satu Koivisto 23.8.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 23.8.2023
Kantarellipasta
45,7K

Kantarellipasta, nimenomaan tämä versio, on yksi perheemme syksyisistä luottoruoista. Sitä syövät kaikki, myös molemmat lapset. Kantarelleja on tänä vuonna hirmuisen paljon, joten pastamateriaalia myös riittää yllin kyllin. Katso vinkit valmistukseen ja tarkka resepti postauksen lopusta!

Näin käsittelet kantarellit

Kantarellipastan tärkein raaka-aine on tietenkin kantarelli. Tarvitset noin litran, mutta älä huoli, jos et ihan saa litraa kasaan, vähemmälläkin pärjäät vallan mainiosti. Voit myös hyvin korvata osan kantarelleista sellaisilla sienillä, jotka eivät kaipaa keittämistä: esimerkiksi vaaleaorakkailla ja suppilovahveroilla.

Puhdista sienet roskista kuivana. Sieniveitsen toisessa päässä monesti oleva harja on loistava, mutta pullasutiakin voit kokeilla. Ravintolaharjoittelussani sienet puhdistettiin käsin pyyhkien, sekin onnistuu. En siis huuhtele kantarelleja kuin äärimmäisessä hätätilanteessa, silloin jos sienet ovat syystä tai toisesta valtavan hiekkaisia. Hampaissa rahiseva hiekka ei ole kovin mukava tunne.

Kantarellit laitetaan paistumaan aina kuivalle pannulle ja niistä haihdutetaan pois ylimääräinen kosteus. Ei siis vielä tässä vaiheessa rasvaa. Kun sienet ovat kuivaneet ja alkavat tarrautua pannuun kiinni, on aika lisätä öljyä. Näin kantarelleista saa ihanan napakoita.

Pikkuhappo: tietenkin sitruunaa

Kuten kaikki ruoka, myös kantarellipasta kaipaa pientä happoa leikkaamaan kastikkeen rasvaisuutta. Tykkään kovasti sitruunasta, siksi sitä on tässäkin.

Salainen ainesosa: sinappi

Tykkään lisätä kantarellipastan kastikkeeseen sinappia. Oikein luit! Sinappi syventää kivasti kastikkeen makua ja tuo pientä terävyyttä.

Mieluiten käytän Dijon-sinappia, mutta viimeksi se oli lopussa ja lisäsin kotisinappityyppistä. Sekin toimi oikein kivasti! Oikeastaan kotisinapin pieni makeus peräti tasapainotti kivasti suolaisuutta.

Kerma: kaurakerma toimii loistavasti

Joskus vuosia sitten tein kantarellipastan kastikkeen aina kuohukermasta, mutta sitten kerran kokeilin kaurakermaa, ja se toimi aivan yhtä hyvin. Siispä nykyään käytän aina sitä.

Pasta paistinpannulle, ei kastiketta kattilaan

Kun kastike hautuu, keitä spagetti napakan kypsäksi. Nappaa tilkka keitinvettä talteen, valuta pasta lävikössä ja lisää sitten pasta paistinpannulle, näin ravintolassa toimitaan. Lisää pannulle keitinvettä ja sekoita kiihkeästi. Valmista on!

****

Mitä sinä olet kokkaillut kantarelleista viime aikoina? Kerro alla! Ja lopussa vielä kantarellipastan helppo resepti.

Kantarellipasta

Kantarellipasta

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.3/5
( 94 äänesti )

Ainekset

  • n. 1 l kantarelleja (ei ole niin justiinsa)
  • 2 isoa keltasipulia
  • 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sinappia
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1/2 tl suolaa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • 300 g spagettia
  • 1 dl pastan keitinvettä

Tee näin

  1. Putsaa kantarellit hiekasta ja roskista. Revi ne suupaloiksi. Laita sienet kuivalle pannulle ja haihduta kosteus pois.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Lisää öljy ja sipulit pannulle ja kuullota sipulit pehmeiksi.
  3. Lisää pannulle sitruunamehu, sinappi ja kaurakerma. Huuhtele kaurakermapurkki puhtaaksi vesitilkalla (n. 1/2 dl) ja lisää pannulle.
  4. Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Keitä spagetti suolatussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) pakkauksen ohjetta hiukan lyhyemmän aikaa pureskeltavan kypsäksi. Nappaa noin 1 dl keitinvettä talteen ja valuta spagetti siivilässä.
  6. Lisää spagetti ja keitinvesi pannulle ja sekoita voimakkaasti. Tarkista suola.
  7. Syö heti, jopa pannulta.

Psst!

Voit korvata kantarellit muilla metsäsienillä, jotka eivät kaipaa keittämistä: esimerkiksi vaaleaorakkailla tai suppilovahveroilla. Muistathan kerätä vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat varmasti.

Lisää sienireseptejä

Tattirisotto ja varma keino herkkutattien tunnistamiseen.

Paras sienisalaatti valmistuu rouskuista ja sisältää yllättävän valmistuskikan.

Umaminen suppilovahverotahna on kerrassaan taivaallista leivän päällä.

ArkiruokaNopeatPastatSienetvegaaninen
0 kommentti 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Sienien säilöntä: jos et saa saalista tuhottua parissa päivässä, ota ruokatoimittajan helpot niksit käyttöön
Seuraava postaus
Paahdettu perunasalaatti: nyt tulee paahtajanaisen perunasalaatti, joka pursuaa makua! Helppo perunasalaatti kevyeksi ateriaksi tai buffapöytään

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä