Kantarellipasta, nimenomaan tämä versio, on yksi perheemme syksyisistä luottoruoista. Sitä syövät kaikki, myös molemmat lapset. Kantarelleja on tänä vuonna hirmuisen paljon, joten pastamateriaalia myös riittää yllin kyllin. Katso vinkit valmistukseen ja tarkka resepti postauksen lopusta!
Näin käsittelet kantarellit
Kantarellipastan tärkein raaka-aine on tietenkin kantarelli. Tarvitset noin litran, mutta älä huoli, jos et ihan saa litraa kasaan, vähemmälläkin pärjäät vallan mainiosti. Voit myös hyvin korvata osan kantarelleista sellaisilla sienillä, jotka eivät kaipaa keittämistä: esimerkiksi vaaleaorakkailla ja suppilovahveroilla.
Puhdista sienet roskista kuivana. Sieniveitsen toisessa päässä monesti oleva harja on loistava, mutta pullasutiakin voit kokeilla. Ravintolaharjoittelussani sienet puhdistettiin käsin pyyhkien, sekin onnistuu. En siis huuhtele kantarelleja kuin äärimmäisessä hätätilanteessa, silloin jos sienet ovat syystä tai toisesta valtavan hiekkaisia. Hampaissa rahiseva hiekka ei ole kovin mukava tunne.
Kantarellit laitetaan paistumaan aina kuivalle pannulle ja niistä haihdutetaan pois ylimääräinen kosteus. Ei siis vielä tässä vaiheessa rasvaa. Kun sienet ovat kuivaneet ja alkavat tarrautua pannuun kiinni, on aika lisätä öljyä. Näin kantarelleista saa ihanan napakoita.
Pikkuhappo: tietenkin sitruunaa
Kuten kaikki ruoka, myös kantarellipasta kaipaa pientä happoa leikkaamaan kastikkeen rasvaisuutta. Tykkään kovasti sitruunasta, siksi sitä on tässäkin.
Salainen ainesosa: sinappi
Tykkään lisätä kantarellipastan kastikkeeseen sinappia. Oikein luit! Sinappi syventää kivasti kastikkeen makua ja tuo pientä terävyyttä.
Mieluiten käytän Dijon-sinappia, mutta viimeksi se oli lopussa ja lisäsin kotisinappityyppistä. Sekin toimi oikein kivasti! Oikeastaan kotisinapin pieni makeus peräti tasapainotti kivasti suolaisuutta.
Kerma: kaurakerma toimii loistavasti
Joskus vuosia sitten tein kantarellipastan kastikkeen aina kuohukermasta, mutta sitten kerran kokeilin kaurakermaa, ja se toimi aivan yhtä hyvin. Siispä nykyään käytän aina sitä.
Pasta paistinpannulle, ei kastiketta kattilaan
Kun kastike hautuu, keitä spagetti napakan kypsäksi. Nappaa tilkka keitinvettä talteen, valuta pasta lävikössä ja lisää sitten pasta paistinpannulle, näin ravintolassa toimitaan. Lisää pannulle keitinvettä ja sekoita kiihkeästi. Valmista on!
****
Mitä sinä olet kokkaillut kantarelleista viime aikoina? Kerro alla! Ja lopussa vielä kantarellipastan helppo resepti.
Lisää sienireseptejä
Tattirisotto ja varma keino herkkutattien tunnistamiseen.
Paras sienisalaatti valmistuu rouskuista ja sisältää yllättävän valmistuskikan.
Umaminen suppilovahverotahna on kerrassaan taivaallista leivän päällä.