Jos luulit, että kesäkurpitsareseptisuoni olisi täällä jotenkin ehtynyt, ehei. Nyt ovat vuorossa kesäkurpitsa-fetapihvit.
Yksi Helsingin lempiravintoloistani on Yes Yes Yes, joka on kasvisravintola ilman että sitä edes huomaa. Ainakaan mies ei huomannut sitä ensimmäisellä käyntikerrallamme. Hän tilasi innoissaan pöydän täyteen kaikenlaista pientä maisteltavaa, söi kaiken hyvällä ruokahalulla ja tajusi asian vasta jälkeenpäin, kun mainitsin hänelle siitä. ”En tosiaan kaivannut mitään”, hän totesi. No niinpä!
Näin loppukesästä ravintolan listalla on usein ollut taivaalliset kesäkurpitsa-fetapallerot. Uppopaistetuissa palleroissa on rapea, rapsahtava pinta ja mehevä sisus. Näistä innostuneena tein kotona jotain samantyyppistä. Olomuodoksi valikoitui pihvi, joka paistuu pannulla öljytilkassa uppopaistamisen sijaan.
Pihvien valmistaminen on helppoa, mutta annan silti pari vinkkiä. Jutun lopussa on myös helppo resepti.
Rajut otteet
Kesäkurpitsaan on piilotettu valtavasti nestettä, mikä on tärkeää saada ulos etenkin näitä pihvejä tehdessä. Raasta kesäkurpitsa raastimen karkealla terällä ja nosta raaste siivilään valumaan. Valutus ei kuitenkaan riitä yksin, vaan raaste vaatii kovia otteita. Puristele raastetta antaumuksellisesti kaksin käsin, kunnes se tuntuu kuivalta. Siirrä raaste sitten kulhoon.
Hetki jääkaapissa
Kesäkurpitsaraasteen lisäksi pihveihin tulee kananmunaa ja vehnäjauhoa. Molempia tarvitaan liimaksi. Kun olet sekoittanut kaikki aineet yhteen tasaiseksi taikinaksi, anna sen asettua hetki jääkaapissa. Se helpottaa paistamista. Älä säikähdä, jos jääkaapissa kulhon pohjalle irtoaa hiukan nestettä, se ei haittaa.
Paras maustepari
Koska kesäkurpitsa on maultaan melkoisen vähäeleinen, feta ja lehtipersilja ovat sen parhaat ystävät. Fetaa ei kuitenkaan tarvita kauheasti. Paketista jää puolet seuraavan päivän pihveihin, tai ehkä sekoitat pihvien seuraksi kreikkalaisen salaatin? Lehtipersiljaa saa puolestaan olla runsaasti.
Kaunis pinta
Kuumenna öljy pannulla (pidä varuilta kansi lähettyvillä), käännä levy pienelle ja nosta sitten taikinaa lusikalla pannulle keoiksi. Anna pinnan paistua rauhassa muutama minuutti ilman, että tökit sitä. Kun pinta on paistunut kauniisti, käännä pihvi ja paista samoin. Syö heti tai huoneenlämpöisenä esimerkiksi tsatsikin kanssa.
Tuomio
Mitä sitten perheen alaikäiset kesäkurpitsakriitikot tuumasivat näistä pihveistä?
”Tämä on kurkkupihvi”, sanoi esikoinen.
”Eikun kesäkurpitsapihvi”, sanoin.
”Yritän ajatella, että tämä on kurkkupihvi.”
Jaaha.
”Tämä on ihan hyvää.”
No sehän on kiva kuulla! Entä sitten kuopus?
”En tykkää.”
Selvä!
Miehen kanssa leikimme hetken, että olimme Yes Yes Yes -ravintolassa.
****
Mitä sinä olet viimeksi tehnyt kesäkurpitsasta? Ja tässä kesäkurpitsa-fetapihvien resepti, ole hyvä!
Lisää kesäkurpitsaa
Kesäkurpitsarieskat ovat vähän kuin perunarieskoja mutta valmistuvat kesäkurpitsasoseesta.
Kesäkurpitsaletut ilahduttavat lapsia ehkä varmimmin.
3 kommentit
Näitäkin pihvejä pakko kokeilla !!
Olen palleroissa ja pihveissä onnistuneesti pystynyt poistamaan kananmunan ja (melkein) korppujauhot käyttämällä kikhernejauhoja (Foodin). Mutta raastan kurpitsan kaikkein hienoimmalla ja pitää puristaa runsas neste pois. Myös halloum sopii hyvin kurpitsan kanssa, erityisesti hokkaidokurpitsan 😋
Loistava vinkki tämä, iso kiitos!
Teen tänä juhannuksena, kesäkurpitsan lisäksi halloumia ja vähän porkkanaraastetta.