Luottoreseptin aika! Kirsikkatomaattipiirakka vilahti Instagramin stooreissa, ja sain kasan reseptitoiveita. Tässä se nyt tulee!
Rakastan tomaattipiirakoita, ja teen kahdenlaisia. Vanha suosikkini tehdään joko uunissa kuivatuista ja tuoreista tavallisen kokoisista normitomaateista ja kuorrutetaan niin, ettei äkkiseltään päällepäin edes erota, mistä piirakasta on kyse. Sitten on kirsikkatomaattipiirakka, jonka juju suloiset kirsikkatomaatit taitavat olla, niin hauskoilta ne piirakan päällä näyttävät. Jos haluat, voi ulkonäkösyistä asetella pinnalle pari isomman tomaatin viipaletta, sekin näyttää hauskalta.
Voit tietenkin käyttää omaa suosikkipohjataikinaasi, mutta kerron tässä yhden oman luottopohjani. Yleensä teen vaalean piirakkapohjan korvaamalla osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla. Pohjaan tulee kaurasta kivaa rakennetta ja tietenkin myös makua. Muuten teen pohjan ihan perinteisellä tavalla: paloittelen jääkaappikylmän voin kulhoon ja hieron sormin sekaan kuivat aineet: suolan, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Kun aineet ovat murumaisen sekaisin, lisään lopuksi jääkylmää vettä ja sekoitan taikinan nopeasti tasaiseksi, niin ettei se pääse sitkistymään.
Yleensä leivon piirakat piirakkavuoassa, tietenkin, mutta irtopohjavuoka on mainio vaihteeksi, sillä siitä piirakan saa irrotettua näyttävästi esille. Pingotan irtopohjavuoan reunojen ja pohjan väliin leivinpaperin ja voitelen pohjan ja reunan kevyesti. Sitten painelen valmiin taikinan vuoan pohjalle ja parin sentin verran myös reunoille. Sitten vuoka saa mennä jääkaappiin odottamaan vähintään puoleksi tunniksi. Näin taikina säilyttää paremmin muotonsa uunissa. Ei lainkaan haittaa, vaikka taikinan tekisi aiemmin. Itse teen taikinan usein tähän vaiheeseen päivän pari etukäteen, kikka jonka opin eräältä keittiömestarilta.
Jääkaapissa odotellut taikina pääsee hetkeksi uuniin ilman täytteitä. Näin taikina varmasti kypsyy kunnolla eikä jää pehmeäksi.
Tämän täytteen juju on itse tehty basilikatahna, ihmeaine, jota olen hehkuttanut monta kertaa ja jota on ollut ylenpalttisesti tarjolla tänä ihmeellisen hyvänä puutarhakesänä. Basilikatahnaa sipaistaan kerros pohjan päälle. Voit hyvin korvata sen kaupan valmiilla pestolla. Myös ruokalusikallinen Dijon-sinappia ranskalaiseen tapaan toimii piirakassa todella hyvin.
Täytteen juustoraasteena suosin mielelläni jotakin voimakasta: vanhaa goudaa tai gruyèrea. Nesteenä voi puolestaan käyttää hyvin kermaa, kermaviiliä tai vaikka maitoakin. Koska kerran meillä ei ollut noista yhtäkään, korvasin ne turkkilaisella jogurtilla, joka maistui mainiolta. Pieni happamuus toimi hienosti.
Levitän täytteen pohjan päälle ja aivan lopuksi painelen pikkutomaatit paikoilleen. Sitten kirsikkatomaattipiirakka pääseekin uuniin. Piirakan voi hyvin tehdä päivän pari etukäteen ja lämmittää tarjolle varovasti uunissa. Näitä on myös helppo urakoida kerralla useampikin vaikka kekkereihin.
****
Teetkö sinä suolaisia piirakoita? Tässä kirsikkatomaattipiirakan resepti, ole hyvä!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Kreikkalainen salaatti on parasta mitä tehdä avomaankurkuista.
Kohtasitko sienionnen metsässä? Tee kantarellirisotto!
8 kommentit
Aivan erityisen hyvää tästä muuten tulee, jos vaihtaa basilikatahnan lipstikkaversioon! Tämän kesän hitti 💛
UUUUH, varmasti taivaallista!
[…] turkkilaisen kaurajogurtin tai lehmänmaitojogurtin kanssa. Sitä voi ja kannattaa sivellä kirsikkatomaattipiirakan päälle. Tai ehkä keität kattilallisen perunoita ja teet pestoperunasalaatin? Kun potut lisää […]
[…] satoa kypsyy kerralla kunnolla, on kirsikkatomaattipiirakan vuoro. Se on paitsi herkullista, myös nätti vietäväksi myös […]
Kiitos ohjeesta! Just laitoin iltapalaksi piirakan uuniin. Mun piirakkapohjan luottoresepti on kadoksissa, niin testaan nyt tätä. Luottoreseptiin tulee pohjaan perunamuusijauhetta, kiva kokeilla vaihteeksi kaurahiutaleita.
Tomaatit on nyt halpoja, niin niitä tulee ostettua usein. Viime viikonloppuna tein suolaisia muffinsseja, joihin laitoin kalkkunaleikkelettä ja tomaatteja pinnalle.
Pestoa ei kaapissa ollut, joten laitoin piirakan pohjalle dijon-sinappia, kotimaista Aura dijonia (ajanee asiansa sekin). Sitten myös kerma/maito/jogurtti tietenkin loppu, mutta jääkaapista löytyi purkki Lidlin Herbs tuorejuustoa. Toivotaan, että piirakka maistuu koko perheelle!
Kiitos itsellesi, toivottavasti piirakka maistui!
Kiitos ohjeestasi! Miten muokkaisit tämän gluteenittomaksi ja vegaaniseksi?
Moikka! Olen tehnyt vegaanisen täytteen näin:
250 g kirsikkatomaatteja
¼ tl suolaa
¼ tl sokeria
1 tl rypsiöljyä
n. 5 dl basilikan lehtiä
1 prk vegeranskankermaa
1½ dl cashewpähkinöitä
1 pkt maustamatonta kiinteää tofua (250 g)
½ tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 rkl kapriksia
1. Puolita kirsikkatomaatit ja mausta ne suolalla, sokerilla ja öljyllä.
2. Soseuta basilika, cashewpähkinät ja vegeranskankerma sauvasekoittimella korkeassa kannussa.
3. Valuta neste tofusta, murenna se kannuun ja soseuta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi kaprikset esimerkiksi nuolijalla.
4. Levitä tofutahna piirakkapohjan päälle. Painele päälle kirsikkatomaatit leikkuupinta ylöspäin.
5. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes pohja alkaa irrota vuoan reunoilta. Tarjoa huoneenlämpöisenä.
Pohjassa voi on helppo korvata esim. Eleplantilla. Gluteenitonta jauhoseosta en ole itse tähän testannut.