Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kirsikkatomaattipiirakka: toiveresepti valmistuu helposti ja on bonuksena nätti

kirjoittanut Satu Koivisto 9.8.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 9.8.2020
Kirsikkatomaattipiirakka
23,8K

Luottoreseptin aika! Kirsikkatomaattipiirakka vilahti Instagramin stooreissa, ja sain kasan reseptitoiveita. Tässä se nyt tulee!

Rakastan tomaattipiirakoita, ja teen kahdenlaisia. Vanha suosikkini tehdään joko uunissa kuivatuista ja tuoreista tavallisen kokoisista normitomaateista ja kuorrutetaan niin, ettei äkkiseltään päällepäin edes erota, mistä piirakasta on kyse. Sitten on kirsikkatomaattipiirakka, jonka juju suloiset kirsikkatomaatit taitavat olla, niin hauskoilta ne piirakan päällä näyttävät. Jos haluat, voi ulkonäkösyistä asetella pinnalle pari isomman tomaatin viipaletta, sekin näyttää hauskalta.

Voit tietenkin käyttää omaa suosikkipohjataikinaasi, mutta kerron tässä yhden oman luottopohjani. Yleensä teen vaalean piirakkapohjan korvaamalla osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla. Pohjaan tulee kaurasta kivaa rakennetta ja tietenkin myös makua. Muuten teen pohjan ihan perinteisellä tavalla: paloittelen jääkaappikylmän voin kulhoon ja hieron sormin sekaan kuivat aineet: suolan, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Kun aineet ovat murumaisen sekaisin, lisään lopuksi jääkylmää vettä ja sekoitan taikinan nopeasti tasaiseksi, niin ettei se pääse sitkistymään.

Yleensä leivon piirakat piirakkavuoassa, tietenkin, mutta irtopohjavuoka on mainio vaihteeksi, sillä siitä piirakan saa irrotettua näyttävästi esille. Pingotan irtopohjavuoan reunojen ja pohjan väliin leivinpaperin ja voitelen pohjan ja reunan kevyesti. Sitten painelen valmiin taikinan vuoan pohjalle ja parin sentin verran myös reunoille. Sitten vuoka saa mennä jääkaappiin odottamaan vähintään puoleksi tunniksi. Näin taikina säilyttää paremmin muotonsa uunissa. Ei lainkaan haittaa, vaikka taikinan tekisi aiemmin. Itse teen taikinan usein tähän vaiheeseen päivän pari etukäteen, kikka jonka opin eräältä keittiömestarilta.

Jääkaapissa odotellut taikina pääsee hetkeksi uuniin ilman täytteitä. Näin taikina varmasti kypsyy kunnolla eikä jää pehmeäksi.

Tämän täytteen juju on itse tehty basilikatahna, ihmeaine, jota olen hehkuttanut monta kertaa ja jota on ollut ylenpalttisesti tarjolla tänä ihmeellisen hyvänä puutarhakesänä. Basilikatahnaa sipaistaan kerros pohjan päälle. Voit hyvin korvata sen kaupan valmiilla pestolla. Myös ruokalusikallinen Dijon-sinappia ranskalaiseen tapaan toimii piirakassa todella hyvin.

Täytteen juustoraasteena suosin mielelläni jotakin voimakasta: vanhaa goudaa tai gruyèrea. Nesteenä voi puolestaan käyttää hyvin kermaa, kermaviiliä tai vaikka maitoakin. Koska kerran meillä ei ollut noista yhtäkään, korvasin ne turkkilaisella jogurtilla, joka maistui mainiolta. Pieni happamuus toimi hienosti.

Levitän täytteen pohjan päälle ja aivan lopuksi painelen pikkutomaatit paikoilleen. Sitten kirsikkatomaattipiirakka pääseekin uuniin. Piirakan voi hyvin tehdä päivän pari etukäteen ja lämmittää tarjolle varovasti uunissa. Näitä on myös helppo urakoida kerralla useampikin vaikka kekkereihin.

****

Teetkö sinä suolaisia piirakoita? Tässä kirsikkatomaattipiirakan resepti, ole hyvä!

Kirsikkatomaattipiirakka

Kirsikkatomaattipiirakka

Printtaa
Annoksia: 8 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 40 minuuttia 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 24 äänesti )

Ainekset

  • Pohja:
  • 100 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl kylmää vettä
  • Täyte:
  • n. 250 g kirsikkatomaatteja
  • 1 kananmuna
  • 3 dl juustoraastetta
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 1/4 tl suolaa
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • 1 dl basilikatahnaa

Tee näin

  1. Aloita pohjasta. Kuutioi jääkaappikylmä voi kulhoon. Lisää suola, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot ja hiero sormissa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja pari senttiä reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin kohmettumaan puoleksi tunniksi tai vaikka yön yli, sille ei tapahdu mitään pahaa.
  2. Esipaista pohjaa 200-asteisessa noin 10 minuuttia.
  3. Huuhtaise ja puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa kananmuna, juustoraaste, turkkilainen jogurtti, suola ja mustapippuri. Levitä basilikatahna esipaistetun piirakkapohjan päälle ja lisää juustoseos. Levitä lopuksi pinnalle kirsikkatomaatit.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta muuttuu kullankeltaiseksi, noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hiukan ennen leikkaamista.

Psst!

Voit tietenkin korvata basilikatahnan kaupan pestolla.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Kreikkalainen salaatti on parasta mitä tehdä avomaankurkuista.

Kohtasitko sienionnen metsässä? Tee kantarellirisotto!

Jos kasvimaa pullistelee kesäkurpitsaa, kesäkurpitsa-linssivuoka nielaisee kaksi ja riittää pariksi päiväksi.

LeivontapiirakatSatokausiSuolainen leivontaTomaatti
10 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mustikkakukko: rakas perinneherkku valmistuu ilman pöriseviä laitteita
Seuraava postaus
Omenasose: superhelppo tapa tehdä, etkä tarvitse edes sokeria + parhaimmat käyttökohteet

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Anna 10.7.2021 - 20:24

Aivan erityisen hyvää tästä muuten tulee, jos vaihtaa basilikatahnan lipstikkaversioon! Tämän kesän hitti 💛

Vastaa
Satu Koivisto 22.7.2021 - 11:21

UUUUH, varmasti taivaallista!

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:09

[…] turkkilaisen kaurajogurtin tai lehmänmaitojogurtin kanssa. Sitä voi ja kannattaa sivellä kirsikkatomaattipiirakan päälle. Tai ehkä keität kattilallisen perunoita ja teet pestoperunasalaatin? Kun potut lisää […]

Vastaa
Tomaatin kasvatus | Luottolajikkeet ja muut vinkit | Näillä ohjeilla onnistut! 4.3.2022 - 00:01

[…] satoa kypsyy kerralla kunnolla, on kirsikkatomaattipiirakan vuoro. Se on paitsi herkullista, myös nätti vietäväksi myös […]

Vastaa
TiinaK 10.9.2023 - 19:18

Kiitos ohjeesta! Just laitoin iltapalaksi piirakan uuniin. Mun piirakkapohjan luottoresepti on kadoksissa, niin testaan nyt tätä. Luottoreseptiin tulee pohjaan perunamuusijauhetta, kiva kokeilla vaihteeksi kaurahiutaleita.

Tomaatit on nyt halpoja, niin niitä tulee ostettua usein. Viime viikonloppuna tein suolaisia muffinsseja, joihin laitoin kalkkunaleikkelettä ja tomaatteja pinnalle.

Pestoa ei kaapissa ollut, joten laitoin piirakan pohjalle dijon-sinappia, kotimaista Aura dijonia (ajanee asiansa sekin). Sitten myös kerma/maito/jogurtti tietenkin loppu, mutta jääkaapista löytyi purkki Lidlin Herbs tuorejuustoa. Toivotaan, että piirakka maistuu koko perheelle!

Vastaa
Satu Koivisto 18.9.2023 - 12:28

Kiitos itsellesi, toivottavasti piirakka maistui!

Vastaa
Wera 1.2.2024 - 17:47

Kiitos ohjeestasi! Miten muokkaisit tämän gluteenittomaksi ja vegaaniseksi?

Vastaa
Satu Koivisto 19.2.2024 - 14:25

Moikka! Olen tehnyt vegaanisen täytteen näin:
250 g kirsikkatomaatteja
¼ tl suolaa
¼ tl sokeria
1 tl rypsiöljyä
n. 5 dl basilikan lehtiä
1 prk vegeranskankermaa
1½ dl cashewpähkinöitä
1 pkt maustamatonta kiinteää tofua (250 g)
½ tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 rkl kapriksia

1. Puolita kirsikkatomaatit ja mausta ne suolalla, sokerilla ja öljyllä.
2. Soseuta basilika, cashewpähkinät ja vegeranskankerma sauvasekoittimella korkeassa kannussa.
3. Valuta neste tofusta, murenna se kannuun ja soseuta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi kaprikset esimerkiksi nuolijalla.
4. Levitä tofutahna piirakkapohjan päälle. Painele päälle kirsikkatomaatit leikkuupinta ylöspäin.
5. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes pohja alkaa irrota vuoan reunoilta. Tarjoa huoneenlämpöisenä.

Pohjassa voi on helppo korvata esim. Eleplantilla. Gluteenitonta jauhoseosta en ole itse tähän testannut.

Vastaa
Anna-Liisa Virkki 4.2.2025 - 13:44

Onko tässä piirakassa kovin hajoava pohja? Varmaankaan ei ”kädessä pidettävä” vaan lautaselta syötävä?

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:04

Ei se kovin hajoava ole mutta sen verran rasvainen, että syöminen on varmasti miellyttävämpää lautaselta 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä