Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Mihin käyttää kesäkurpitsa? 10 ideaa, mukana myös makeaa!

kirjoittanut Satu Koivisto 12.7.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 12.7.2020
Kesäkurpitsa
8,9K

Kesäkurpitsa, vähän myöhään itse siemenestä laitettu, jurnuttaa omassa puutarhassani vielä kukkimisvaiheessa, mutta analytiikasta olen huomannut, että siellä ollaan paljon pidemmällä. Siksipä keräsin tähän kasan kesäkurpitsaideoita iloksi ja avuksi sadon tuhoamiseen. Ole hyvä!

Alkuun muistutus: kesäkurpitsapötkylät kannattaa kerätä pieninä, maksimissaan kurkun kokoisina. Silloin kesäkurpitsan sisus on napakka ja maukas. Mutta koska hurjimmassa kasvuvaiheessa puskat pääsevät yllättämään jatkuvasti ja sieltä löytyy pesäpallomailoja, niillekin löytyy omat käyttökohteensa.

Tässä kesäkurpitsasuosikkini, ole hyvä!

1. Ensimmäiset pienet kesäkurpitsat viipaloin ja paistan pannulla valkosipuliöljyssä. Kesäkurpitsa pannulla on herkullista ihan sellaisenaan, mutta hirmuisen hyvää siitä tulee, kun nostat päälle pallon burrataa ja minttua. Tämä sopii hienosti pienimuotoisten juhlien tarjottavaksi.

2. Kesäkurpitsapihvit olivat viime syksyn hitti ja yksi suosituimmista resepteistäni koko viime vuonna. Eikä syyttä! Raastettua kesäkurpitsaa, raastettua halloumia, kananmunaa ja leivänmuruja (tai korppujauhoja), ja sitten vain pannulle paistumaan. Itse voisin napsia nämä suoraan pannulta, ja usein napsinkin!

3. Italiassa ihastuin täytettyihin kesäkurpitsankukkiin. Asiaan perehdyttyäni selvisi, että kesäkurpitsapenkissä kasvaa aina kahdenlaisia yksilöitä, tyttö- ja poikakukkia. Tytöistä kasvaa vihreä hedelmä, kesäkurpitsa, mutta hoikkavartisista pojista ei ole pölytyksen jälkeen iloa, paitsi keittiössä. Täytän kukat pehmeällä ricottajuustolla (tai itse tehdyllä tuorejuustolla), kieritän kananmunassa ja vehnäjauhoissa ja paistan sitten pannulla puolen sentin öljykerroksessa.

4. Pienet kesäkurpitsat ovat mielestäni oikein hyviä, kun ne viipaloi leivän päälle kurkkujen tapaan. Erityisen hyvin tämä tapa sopii eväsleipiin, jossa ne säilyvät sopivan napakoina. Mies ei tosin jaa näkemystäni.

5. Kesäkurpitsaletut maistuvat kesäkurpitsakriitikoillekin. Näin ainakin meillä.

6. Pieni raastettu kesäkurpitsa toimii erityisen hyvin tsatsikissa. Raasta kesäkurpitsa, valuta tarvittaessa siivilässä, ja lisää raastettua valkosipulia, turkkilaista jogurttia, tuoretta minttua, suolaa ja pippuria. Sopii raikkaaksi lisäkkeeksi mille tahansa grillatulle ruoalle.

7. Kun penkissä on useampi vielä napakan kokoinen kesäkurpitsa, tee kesäkurpitsa-linssivuokaa. Se on ikään kuin lasagne, mutta lasagnelevyjen sijaan käytetäänkin kesäkurpitsaviipaleita. Syötävää riittää kahdeksi päiväksi.

8. Jos löysit pesäpallomailayllätyksen, kiehauta jättikesäkurpitsa suosiolla soseeksi ja tee kesäkurpitsarieskoja. Pakasta sosetta kerta-annoksina ja paista rieskoiksi talven mittaan.

9. Jättimäiset kesäkurpitsat sopivat loistavasti myös kasvissosekeittoihin, joihin ne oikeastaan katoavat.

10. Kameleonttimainen pötkylä sopii myös makeisiin leivonnaisiin, usko tai älä! Kurkkaa suklaabrownien ohje miehen blogin puolelta.

****

Mikä on oma kesäkurpitsasuosikkisi? Kerro alla omasi, laitetaan vinkit jakoon!

Lisää kesäsuosikkeja kokattavaksi juuri nyt

Varhaiskaali on hirmuisen hyvää juuri nyt, joten tee siitä salaatti!

Tämä mansikkakakku maistuu ihanan mehevältä.

Kesäkeitto saattaa hurmata sinutkin, vaikket pitäisi kesäkeitosta.

KesäkurpitsaVinkit
7 kommentit 4 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lettuhillo: jos hilloaminen jännittää, aloita tästä
Seuraava postaus
Ruusun terälehtien kuivaus: ihanimmat kakunkoristeet omasta puutarhasta, eikä se vaadi juuri mitään

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

7 kommentit

Viiru 13.7.2020 - 14:09

Olen ekan kirjasi inspiroimana laittanut kesäkurpitsaa eväsleipien väliin jo vuosikaudet. Lämmin suositus 🙂 Toisin kuin kurkut, jotka lötkistyttävät kosteudellaan koko leivän, kesäkurpitsa leivän välissä vain paranee odottaessa.

Vastaa
Satu Koivisto 15.7.2020 - 11:11

Mahtava kuulla, että olen löytänyt eväsleipäkaiman! Mieshän tosiaan ei tätä jaa lainkaan 😀

Vastaa
Pipsamuori 14.7.2020 - 19:39

Olin tänään ilkimys ja itketin kesäkurpitsaa ja munakoison jämää😠Tein sitten tuoreista tomaateista, tomaattimurskasta ja paseeratusta tomaatista soosin,jota keittelin hyvän tovin.Mausteena vähän hunajaa,pippuria ja välimeren yrttejä.Vuokaan kerroksittain ja pinnalle mozzarella-ja parmesaaniraastetta. 45min.ja200astetta. Herrajjestas😮 Uusi kesäk.lemppari oli syntynyt!😋 Maalais hiivaleipää oli myös.

Vastaa
Satu Koivisto 15.7.2020 - 11:12

Oijoi, kuulostaa aivan ihanalta! Uskon että oli hyvää, nam!

Vastaa
Ansku 16.7.2020 - 15:18

Leikkaa kesäkurpitsa n. sentin viipaleiksi. Paista oliiviöljyssä kaunis, ruskea pinta. Suolaa ennen kääntämistä. Käännä. Laita joka viipaleelle n. teelusikallinen sinihomejuustoa. Paista, kunnes toisellakin puolella hyvä paistopinta. Tarjoa rapean jäävuorisalaatin, tomaatin ja lähdeveden kanssa. Nauti! 😍

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:48

Kiitos vinkistä, kuulostaa tosi hyvältä!

Vastaa
P 14.7.2020 - 21:57

Oho,valkosipuliahan siinä oli3kynttä myös, tottakai 😅

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä