Mustikka-ricottakakku vilahti Instagramin stooreissa ja sain niin paljon reseptikyselyitä, että päätin kirjoittaa ohjeen tänne.
”Onko tuo mustikkapiirakka”, kysyi jokainen perheenjäsen vuorollaan hellalla jäähtyvästä leivonnaisesta. Ei vaan kakku, ihan selvästi! Mehevä, kiinteä ja kuohkea mustikkakakku, joka maistuu kahvin kanssa ja jonka voi syödä sormin. Olen viime aikoina haaveillut sormin syötävistä kahvikakuista, ja tämä on enemmän sinne suuntaan kallellaan.
Tässä muutama vinkki mustikka-ricottakakun valmistukseen ja lopussa tarkka resepti, ole hyvä!
Mustikat: nyt on aika mennä metsään!
Olin tosi iloinen löytäessäni pari kunnon mustikkaesiintymää jo nyt täältä etelästä. Mustikoiden määrät selkeästi vaihtelevat: on aivan sinisenään olevia mättäitä ja sitten mättäitä, joissa ei ole mustikan mustikkaa. Näiden parin mustikkareissun perusteella kuitenkin sanoisin, että muutamat kakut ja piirakat kyllä päästään leipomaan ja varmasti saan jotain pakastimeenkin talven smoothieiden varalle.
Leivoin kakun siis tuoreista mustikoista. Veikkaan, että se onnistuisi myös pakastemustikoista, mutta silloin marjat kannattaisi lisätä taikinaan jäisinä. Sitä en kuitenkaan ole testannut.
Vuoka: irtopohjavuoka on paras
Kakku on mitoitettu 20-senttiseen irtopohjavuokaan, jossa siitä tulee muhkea. Jos teet kakun isommassa vuoassa, siitä tulee paljon matalampi ja paistoaika lyhenee. Silloin kutsuisin sitä ehkäpä ennemmin piirakaksi, heh.
Irtopohjavuoka on muuten yksi keittiöni tärkemmistä leivontavempeleistä. Kaikki kakut ja piirakat saa siitä irti nätisti ja nostettua tarjoiluastiaan. 20-senttisen vuoan lisäksi meillä on 24-senttinen irtopohjavuoka. Vinkki paistamiseen: irtopohjavuoassa paistaessa uunin pohjalle kannattaa aina, siis ihan aina laittaa varuilta uunipelti. Jos irtopohjavuoka syystä tai toisesta valskaa, taikina ei päädy uunin pohjalle vaan pellille ja vältät uunin pesemisen. HUOM! Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos leivot pakastemustikoista.
Ricotta: miten se vaikuttaa kakun rakenteeseen?
Koko mustikka-ricottakakku sai alkunsa siitä, että että bongasin kaupasta punalaputettua ricottajuustoa. Harrastan vanhentuvien maitotuotteiden, etenkin juustojen pelastamista. Minusta tuntuu ihan kamalalta, että juusto päätyisi kaiken prosessonnin jälkeen roskikseen.
Kakussa ricotta tekee rakenteesta mehevän. Ricotta kannattaa sekoittaa muihin märkiin aineisiin käsivispilällä, jotta se sekoittuu kunnolla.
Valmistus: luvassa vain vähän tiskiä
Mustikka-ricottakakku valmistuu hyvin suoraviivaisesti. Jos kotoa löytyy mikro (hurjan hurjan kätevä apuväline leivonnassa!), selviät yhdellä kulholla. Et myöskään tarvitse mitään sähkölaitteita, sillä ensin märät aineet sekoitetaan toisiinsa käsivispilällä ja lopuksi jauhot ja mustikat lisätään nuolijalla (tai vaikka isolla lusikalla, jos et omista nuolijaa).
Tarjoiluehdotus: syö mustikka-ricottakakku ihan sellaisenaan!
Kakku on minusta parhaimmillaan samana päivänä huoneenlämpöiseksi jäähtyneenä ja kunnolla asettuneena. Ja sen tosiaan voi pistellä menemään käsin kahvin kanssa, mutta ei vaniljakastike mitenkään väärin olisi!
Söimme kuitenkin loput mökillä seuraavana päivänä, ei sekään mitenkään väärin ollut.
****
Joko sinä olet löytänyt teiltä päin mustikoita? Ja alla vielä kakun ohje, ole hyvä!
Lisää mustikkaleivontaa
Mustikkakukko maistuu taivaalliselta jäätelön kanssa.
Mustikkamurupiirakka on yksi tämän saitin suosituimmista resepteistä.