Päärynäpaistos on viihtynyt viime aikoina ruokapöydässämme siinä määrin, että mielestäni se ansaitsee paikkansa myös täällä blogin puolella. Se on kuin supersuosittu kaura-omenapaistos, mutta omenoiden sijaan vuokaan sujautetaan päärynöitä. Jos pähkäilet helppoa tarjottavaa vieraille illallisen tai lounaan päätteeksi, tässä on vastaus. Vaikka jälkiruoka tuntuu melkein liian ilmeiseltä, se tuntuu herättävän ihasteluita, monellekaan ei tule mieleen tehdä paistosta päärynöistä. Jälkiruoka myös taipuu helposti erilaisiin ruokavalioihin: päärynäpaistoksesta on helppo tehdä gluteeniton versio hankkimalla vain gluteenittomia kaurahiutaleita ja vegaaninen versio vaihtamalla voi vegaaniseen margariiniin ja tarjoamalla seurana kaurajäätelöä tai kaurajogurttia.
Olemme koko perhe tämäntyyppisten hedelmäpaistosten ystäviä vuoden ympäri. Näin alkuvuodesta vuokaan pääsevät päärynät, keväällä raparperit ja kesällä nektariinit tai aprikoosit. Syksyllä teen paistosta vuokakaupalla oman mökin omenoista, niitä riittää yllin kyllin.
Päärynäpaistos valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta. Päärynöiden lisäksi tarvitset sokeria, kaurahiutaleita, voita ja kardemummaa. Koska päärynät ovat usein aika makeita, puristan tilkan sitruunamehua niiden joukkoon makua tasapainottamaan.
Valmistus käy sutjakkaasti, ja kaiken voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ennen vieraiden saapumista. Kuorin päärynät, viipaloin ohuiksi viipaleiksi, levitän vuoan pohjalle ja maustan. Sitten teen murukerroksen sekoittamalla kaurahiutaleet, voin ja mausteet ihan käsin. Tämä vaihe onnistuu hyvin pieneltäkin lapselta.
Omenoita tapaan aina esipaistaa, päärynöitä sen sijaan en. Lajike vaikuttaa siihen, kuinka napakoiksi päärynät jäävät. Paistos valmistuu hienosti vähän vähemmän kypsistäkin päärynöistä, uuni hoitaa kyllä homman. Mutta jos hedelmävadilla on pilaantumisuhan alla olevia päärynöitä, nekin voi sujauttaa tänne mukaan. Joustavaa!
Paistoaikaa kannattaa tarkkailla. Päärynäpaistos on valmista silloin, kun kauramurukerros rapeutuu ja ruskettuu kauniisti. Omassa uunissani tämä tapahtuu 45 minuutissa, mutta omassa uunissasi se saattaa olla pidempi tai lyhyempikin.
Pöydässä seurana maistuu luottosoosini, tomusokerilla ja vaniljajauheella maustettu turkkilainen jogurtti. Myös mukaturkkilainen toimii tässä hyvin. Toki myös jäätelö sopii paremmin kuin hyvin.
****
Onko päärynäpaistos sinulle tuttu juttu? Mitä mieluiten syöt sen kanssa?
Lisää herkkuja päärynästä
Päärynäpiirakka on supersuositun omenapiirakka #somenapiirakan serkku.
Superhelpot uunipäärynät maistuvat ihanilta jäätelön kanssa.
Päärynä-suklaakakku valmistuu pitkulaisessa leipävuoassa.