Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan
Röstiperunat olivat minulle ruoka, jota en oikein tajunnut ennen kokkikoulua. Pinnalta kärähtäneet ja sisältä raa’at letut eivät vakuuttaneet. Mutta sitten tein niitä kokkikoulussa, sain pari käänteentekevää vinkkiä ja vihdoin ymmärsin, mistä kaikki puhuvat. Röstiperunat ovat kerrassaan taivaallisia, kun valmistat ne näin!
Kas tässä vinkit ja lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Se tärkein asia: valitse jauhoinen peruna
Joissakin röstiperunaresepteissä suositellaan valitsemaan kiinteä peruna. Älä usko! Jauhoisen perunan tärkkelys liimaa pannulla röstin kasaan, eikä silloin tarvita mitään erillisiä liima-aineita. Tämä on kuin taikuutta, usko pois.
Paras ja helpoin keino ostaa jauhoisia perunoita on nakata ostoskoriin punainen perunapussi. Perunan jauhoisuus eli tärkkelyspitoisuus vaihtelee sään, kasvuolosuhteiden ja vuoden mukaan. Lajike ei siis aina kerro kyseisen vuoden perunoiden jauhoisuudesta totuutta. Perunakumppanini Potwell on tehnyt perunoille keittotestejä vuosia. Niiden mukaan määritellään, mihin pussiin mikäkin lajike kuuluu ja vältät pettymykset.
Potut karkeaksi raasteeksi
Röstiperunoita varten tarvitset laatikkoraastimen. Kuoritut perunat raastetaan ja laitetaan kylmään veteen kylpemään. Koska raaka peruna tummuu herkästi, raastetta kannattaa lisätä veteen sitä mukaa kuin sitä valmistuu. Vesi myös vie mukanaan ylimääräistä tärkkelystä.
Valitse pannu, joka kestää kuumuutta
Röstiperunat paistetaan pannulla melko korkealla lämpötilalla. Tämän vuoksi kannattaa valita pannu, joka kestää kuumuutta. Valurautapannu on paras.
Jos käytät paistamiseen voita, sen kirkastaminen kannattaa
Röstiperunat voi paistaa voissa, rypsiöljyssä tai niiden sekoituksessa. Jos paistaa voissa, kannattaa voi kirkastaa, jotta voin hera ei pala. Voin kirkastaminen kuulostaa jotenkin mystiseltä, mutta käytännössä voipala laitetaan kattilaan, sulatetaan ja kiehautetaan. Kun voi on kiehahtanut, kattila otetaan liedeltä ja voissa olevan heran annetaan painua pohjalle. Loppu voi on kirkastettua, ja se kestää kovaa paistolämpötilaa.
Itse en tyydy kirkastamiseen vaan samalla vaivalla ruskistan isomman satsin voita. Pinnalle jäävä osuus silloinkin on kirkastettua voita, tosin siinä on mukava pähkinäinen aromi. Lue lisää ruskistetusta voista täältä.
Yleensä ruskistan kerralla noin puolikkaan voipaketillisen, 250 grammaa.
Ja tässä tulee se kokkikoulun paistoniksi!
Ehkä tärkein väline röstiperunoiden paistamisessa on pieni kattila, joka mahtuu paistinpannun sisään. Nyt varmasti ihmettelet, mistä on kyse.
Sain vinkin kokkikoulussa. Perunaröstejä paistaessamme opettaja nappasi hellan yläpuolella olevalta hyllyltä kattilan ja asetti sen röstin päälle painoksi. Väliin tuli pala leivinpaperia, jotta rösti ei jäisi kattilaan kiinni. Muutama kunnon painallus kattilalla, ja yhtäkkiä pannulla olikin ihanan ohut perunalettu.
Heureka! Tämä oli siis se taikakeino saada röstistä ihanan rapea.
Muista kuivaus
Röstiperunat ovat parhaimmillaan kuumina ja rapeina suoraan pannulta. Valmistele siis täytteet, kata pöytä ja siivoa tiskit pois ennen kuin aloitat paistamisen.
Valmistele myös perunat: valuta raaste siivilässä, puristele vesi pois huolellisesti (jotkut kuivaavat raasteen puhtaalla keittiöpyyhkeellä) ja lisää suola. Mitä vähemmän raasteessa on vettä, sitä vähemmän se roiskuu pannulla.
Näin röstiperunat paistetaan
Kuumenna pannu ja lorauta sille öljyä tai kirkastettua voita. Levitä pieni kourallinen raastetta pannulle ja käännä hella keskilämmölle. Aseta röstin päälle leivinpaperin pala ja kattila. Paina kattilaa voimakkaasti. Tasaisimman röstiperunan saat, kun painat muutaman kerran eri kohdista. Kun lettunen on asettunut, poista kattila ja paperi.
Paista lettu kauniin ruskeaksi, käännä ja paista samoin toinen puoli. Tarjoa heti.
Mitä teen, jos haluan tarjota röstiperunoita vieraille enkä halua töröttää yksin hellan ääressä?
Vaihtoehtoja on kaksi:
- Levitä röstiperunat sitä mukaa kun ne valmistuvat yhteen kerrokseen uunipellille leivinpaperin päälle ja pidä sata-asteisessa uunissa syömiseen asti.
- Paista röstiperunat kaikessa rauhassa edellisenä päivänä ja pakkaa jääkaappiin. Laita lettusten väliin leivinpaperi, jotta ne eivät tarraudu toisiinsa kiinni. Kun syömisen aika on, lämmitä röstiperunat paistinpannulla, hetki riittää. Voit myös levittää eiliset röstiperunat uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen, sipaista päälle voisulaa ja lämmittää äkkiä 200-asteisessa uunissa.
Mitä perunaröstien kanssa syödään?
Perinteiset blinitäytteet sopivat todella hyvin röstien päälle. Meillä syödään esimerkiksi skagendippiä, muikunmätiä, kylmäsavulohta, hienonnettua punasipulia (laita siivilään ja valuta läpi kiehuva vesi, jos sipuli on sinulle turhan äreää) ja tietenkin tilliä.
****
Ovatko röstiperunat sinulle tuttu juttu? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää perunareseptejä
Perunamuusi kokkikoulun vinkeillä.
Perunarieskat ovat yksi tämän blogin suosituimmista resepteistä.
Suolainen piirakkapohja valmistuu todella näppärästi perunamuusista.
1 kommentti
Kiitos mahtavasta ohjeesta. Heti kun mahdollista kokeilen tätä ehdottomasti, nälkä tuli jo katsoessa.
Hyvää kesän odotusta sinulle ja iso kiitos ohjeesta.