Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Uunipäärynät: superhelppo ja nätti jälkiruoka jäätelön kanssa tarjottavaksi

kirjoittanut Satu Koivisto 19.12.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 19.12.2019
Uunipäärynät
36,1K

Joulussamme on tosi paljon pysyviä ja rakkaita ruokaperinteitä, mutta yksi vaihtuu joka vuosi: jälkiruoka. Tykkään napsia suklaita, ja kun ei muu jouluruokakaan kovin kepeää ole, jälkiruoka saa olla raikas, hillityn kokoinen ja supersimppeli, jonka saa kasaan ilman juuri minkäälaista vaivaa. Jos itse kuulut tähän samaan heimoon, minulla saattaa olla sinulle jälkiruokaratkaisu: uunipäärynät, helpot mutta nätit.

Hehkutin tuossa jokin aika sitten Instagramin puolella, kuinka viimein sain käynnistettyä päärynäkauden omien omenoiden loputtua ja arvuuttelin, mitä kokkaisin päärynöistä ensimmäisenä. ”Paahdettuja päärynöitä”, ehdotti joku. Paahtajanaiselle tämä olisi toki ollut enemmän kuin loogista, mutta uskomatonta mutta totta, niitä en ollut koskaan tehnyt!

Ajatus uunipäärynöistä jäi pyörimään päähän, ja kun sitten eräänä päivänä tohotin jälleen jotain uunissa, sujautin pari päärynää jälkilämmöille paistumaan. Uunipäärynäthän olivat mainioita: tiivistyneen makeita, ja kaneli ja sokeri paahtuivat mukavasti pintaan. Söimme ne jäätelön kanssa, myös lapsille kelpasi, ja siitä lähtien olen tehnyt niitä useammankin kerran. Jouluun ne sujahtavat helposti, kun uuni on joka tapauksessa päällä. Nämä voi myös tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.

Uunipäärynät onnistuvat mainiosti niistä tavallisista Conference-päärynöistä, joita kaupat ovat pullollaan tähän aikaan vuodesta. Conference on lajikkeena napakka ja pysyy hyvin kasassa kypsyessään. Eikä haittaa ollenkaan, vaikka päärynät olisivat vähän raa’ankin puoleisia, niistä kyllä saa makeita tällä konstilla.

Valmistus on niin helppoa, että mietin jo hetken, tarvitseeko tässä edes jakaa mitään reseptiä. Päärynät kuoritaan ja leikataan pitkittäin puoliksi niin, että kannan tikku jää paikoilleen toiseen puolikkaaseen, se näyttää lautasella hauskalta. Puolikkaista koverretaan siemenkodat pois pienellä lusikalla ja vetäistään kuidut irti, ja päärynäpuolikkaat asetellaan hövelillä kädellä voideltuun uunivuokaan leikkuupinta alaspäin. Vuoka kannattaa olla pienehkö ja päärynät asetella aika tiiviisti. Sitten vain päälle runsaasti kaneli-sokeriseosta ja vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi, niin että päärynät tuntuvat kypsiltä mutta yhä napakoilta.

Uunipäärynät maistuvat taivaallisilta hiukan jäähtyneinä tai huoneenlämpöisinä. Et tarvitse muuta kuin vaniljajäätelöä, mutta päälle voisi hyvin ripotella (sokeroituja) manteleita tai pähkinöitä ja vaikka murustetuja pipareita, niitä kun varmasti on kotona. Kaavi myös paahtunutta sokeria vuoan pinnalta annoksen koristeeksi.

Ja sitten jaksaa vielä syödä muutaman suklaankin sen lahjakirjan kanssa.

****

Mikä jälkiruoka kuuluu ehdottomasti sinun jouluusi? Kerro, olisi kiva kuulla!

Uunipäärynät

Uunipäärynät

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 20 äänesti )

Ainekset

  • 2 isohkoa päärynää (tai 4 pientä)
  • 25 g voita
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • hyvää vaniljajäätelöä

Tee näin

  1. Kuori ja puolita päärynät pituussuunnassa. Koverra siemenkohta pois pienellä lusikalla.
  2. Voitele uunivuoka voilla ja aseta päärynät vuokaan leikkuupinta alaspäin.
  3. Sekoita kaneli ja sokeri ja levitä seos päärynöiden päälle.
  4. Paista päärynöitä 150-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes päärynät pehmenevät mutta pysyvät vielä kasassa.
  5. Tarjoa jäähtyneiden päärynöiden kanssa jäätelöä.

Lisää päärynäreseptejä

Mehevä päärynäpiirakka on omenapiirakka somenapiirakan serkku.

Päärynä-suklaakakku valmistuu litran leipävuoassa ja on tosi nätti.

JälkiruoatJouluPäärynä
2 kommentit 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lohitahna: seitsemän vinkkiä + tosi helppo resepti
Seuraava postaus
Uuniselleri: paloittele selleri kuutioiksi ja saat koukuttavan herkun

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Tanja 19.12.2019 - 18:56

Nää kuulostaa just meidän jälkkäriltä😍, kiitos?

Vastaa
Satu Koivisto 19.12.2019 - 22:06

Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä