Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Vaahdotettu voi: Se ravintoloista tuttu ihana levite onnistuu helposti kotona. Katso vinkit askel askeleelta!

kirjoittanut Satu Koivisto 2.12.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 2.12.2021
Vaahdotettu voi
36,6K

Vaahdotettu voi on jotakin niin ihanan ylellistä, että haluan omistaa sille oman postauksensa. Kyseessä on siis se kuohkea asia, joka monessa ravintolassa kannetaan leivän kanssa eteesi, kun olet tehnyt tilauksen. Taivaallista! Ja niin helppoa tehdä kotonakin. Näin joulun alla vinkkaan tämän myös siksi, että vaahdotettu voi on ihana joulun ruokalahjaidea leivän kera tai vaikka ilmankin.

Näin se käy.

Kunnon satsi kerralla

Koska vaahdotettu voi säilyy huoneenlämmössä jopa viikkoja (kyllä vain), teen tätä hommaan ryhtyessäni isomman satsin kerralla eli käytän koko 500 gramman voipaketin. Ja jos säilytteleminen epäilyttää, vaahdotetun voin voi tietenkin käyttää aiemmin leivonnassa tai vaikka viimeistellä sillä uunissa paahdetut kasvikset tai paistetun kalan.

Ensin ruskistetaan

Vaahdotettua voita varten tarvitset ruskistettua voita. Ravintola Perhon keittiössä opin, että ruskistettua voita tulee kokonaisuuteen noin kaksi kolmasosaa. Tämä ei kuitenkaan ole nuukaa, myös vähemmän riittää. Omassa ohjeessani voita ruskistetaan 300 grammaa ja loput 200 grammaa vatkataan ruskistetun voin joukkoon sellaisenaan.

Voin ruskistaminen on helppoa, mutta tarkkana saa olla, jotta voi ei kärähdä. Ennen kuin ryhdyt hommaan, etsi hellan viereen kulho, johon voit kumota ruskistetuneen voin ja jossa voit vatkata koko homman valmiiksi. Ruskistettu voi kärähtää helposti, ja vielä helpommin se käy, jos ruskistunut voi jää kattilaan odottelemaan.

Valitse ruskistusta varten kattila, jossa on paksu pohja. Silloin lämpö tulee tasaisemmin.

Sitten vain viskaat voiköntin kattilaan ja alat kuumentaa vispilällä sekoitellen. Voita ei tarvitse paloitella. Ensin voi sulaa. Sitten se vaahtoaa. Kun vaahtoaminen loppuu, hera alkaa painua pohjalle, ja silloin on syytä terästäytyä. Tässä vaiheessa kaikki tapahtuu äkkiä. Jos et ole tarkkana, hera palaa. Kun voi näyttää meripihkan väriseltä, tuoksuu pähkinäiseltä ja herahiput ovat ruskettuneet, kaada ruskistettu voi heti kulhoon ja jätä se jäähtymään.

Sitten vatkataan

Kun ruskistettu voi on jäähtynyt, lisää kulhoon ruskistamaton pehmennyt voi paloina. Sitten vain vatkaat molemmat sekaisin sähkövatkaimella.

Purkkiin tai pussiin

Valmis vaahto kannattaa purkittaa heti vaikka pieniin säilykepurkkeihin. Ravintolassa voi pakataan pursotuspusseihin, joita säilytetään ihan hyllyllä huoneenlämmössä. Kun pöytään tarvitaan voita, voi pursotetaan suoraan tarjoilukippoon. Kätevää!

Tarjoillessa voi lisätä vaahdotetun voin päälle muutaman hipun sormisuolaa. Nam!

****

Onko vaahdotettu voi sinulle tuttu juttu? Ja alla vielä resepti, ole hyvä!

Vaahdotettu voi

Vaahdotettu voi

Printtaa
Annoksia: n. 1 litra Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 46 äänesti )

Ainekset

  • 500 g voita

Tee näin

  1. Mittaa 300 g voista paksupohjaiseen kattilaan. Jätä loppu voi huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Kuumenna voita kattilassa vispilällä sekoitellen, kunnes se on muuttunut meripihkan väriseksi, tuoksuu pähkinäiseltä ja herahiput ovat ruskistuneet. Kaada ruskistettu voi heti kulhoon jäähtymään.
  3. Lisää 200 g voita paloina huoneenlämpöiseksi jäähtyneen ruskistetun voin joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Parhaat leivän vaahdotetun voin seuraan

Hapanjuurileipä askel askeleelta. Näin minä sen teen

Saaristolaisleipä onnistuu sekä hapanjuurella että hiivalla

Tällä reseptillä saat hapaanjuureen leivotusta focacciasta ihanan kuohkean

HapanjuurileipäLevitteetTekniikka
12 kommentit 23 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Linssipata: kätevä jippo, jolla saat vegepadasta täydellisen täyteläistä. Ruoka jonka valmistelet huomiseksi jo tänään muun kokkauksen lomassa!
Seuraava postaus
Sikke Sumari ja 10 kysymystä ruoasta: mistä raaka-aineesta hullaannut juuri nyt, mikä on tärkeintä keittiössäsi ja mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

12 kommentit

Sienipasteijat | Ne parhaat | Katso ruokatoimittajan resepti! 8.12.2021 - 17:45

[…] Vaahdotettu voi sopii joululahjaksi leivän kylkeen. […]

Vastaa
Porkkanalaatikko | Se paras | Katso suvun perinneresepti ja vinkit 22.12.2021 - 14:37

[…] Vaahdotettu voi maistuu taivaalliselta leivän päällä. […]

Vastaa
Pauliina 22.12.2021 - 18:34

Ihana resepti, kiitos! Aion tehdä tätä jouluksi. Ainoastaan säilytys epäilyttää. Säilyykö tosiaan hyvänä huoneenlämmössä? Voivatko pelkurit säilyttää jääkaapissa vai meneekö koostumus tms. siellä pilalle?

Vastaa
Eeva 22.12.2021 - 23:16

Täysin samaa mietin! Vastausta odotellessa 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 28.1.2022 - 10:34

Tosiaan ravintolassa voita säilytetään näin, mutta kotona hyvä kompromissi voisi olla jakaa voi useampaan pikkupurkkiin ja ottaa aina purkki kerrallaan huoneenlämpöön tarjolle. Jääkaapista otettu voi on niin kauhean tönkköä 😀

Vastaa
Satu Koivisto 28.1.2022 - 10:32

Moikka! Jääkaapissa voista tulee todella kovaa eli sitä on vaikea pursottaa. Jos säilytys epäilyttää, kompromissi voisi olla se, että jakaa voin vaikka useampaan purkkiin ja ottaa sitten huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin 🙂

Vastaa
Sellerivoi | Täydellinen levite leivälle | Katso ruokatoimittajan resepti! 7.2.2022 - 14:38

[…] mutta on t a i v a a l l i s t a leivän päällä. Se on vähän kuin se iki-ihana vaahdotettu voi, mutta pienellä twistillä. Teimme tätä koulussa, ja tästä tuli ehkä vähän yllättäen […]

Vastaa
Voiperunat | Pähkinäisen paahteiset | Katso ruokatoimittajan resepti! 10.4.2022 - 18:58

[…] Vaahdotettu voi on se ravintolasta tuttu leivänpäällinen, jota voisi lusikoida sellaisenaan. […]

Vastaa
Siiri 2.12.2022 - 00:07

Miksiköhän vaahto jäi aika löysäksi vatkaamisesta huolimatta? Pakko oli laittaa jääkaappiin, ettei valu pitkin pitäjää. Maku oli kuitenkin hyvä.

Vastaa
Satu Koivisto 8.12.2022 - 15:09

Olisikohan ruskistettu voi ollut liian lämmintä, jolloin tavallinen voi pääsi sulattamaan sitä liikaa? Kiva kuitenkin kuulla, että pidit mausta 🙂

Vastaa
Ansku 23.8.2023 - 21:30

Moikka! Jäi vähän epäselväksi, kaadetaan herakin vaahdotuskulhoon vai pelkkä nesteosuus?

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:30

Kaikki vain kulhoon 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä