Vaahdotettu voi on jotakin niin ihanan ylellistä, että haluan omistaa sille oman postauksensa. Kyseessä on siis se kuohkea asia, joka monessa ravintolassa kannetaan leivän kanssa eteesi, kun olet tehnyt tilauksen. Taivaallista! Ja niin helppoa tehdä kotonakin. Näin joulun alla vinkkaan tämän myös siksi, että vaahdotettu voi on ihana joulun ruokalahjaidea leivän kera tai vaikka ilmankin.
Näin se käy.
Kunnon satsi kerralla
Koska vaahdotettu voi säilyy huoneenlämmössä jopa viikkoja (kyllä vain), teen tätä hommaan ryhtyessäni isomman satsin kerralla eli käytän koko 500 gramman voipaketin. Ja jos säilytteleminen epäilyttää, vaahdotetun voin voi tietenkin käyttää aiemmin leivonnassa tai vaikka viimeistellä sillä uunissa paahdetut kasvikset tai paistetun kalan.
Ensin ruskistetaan
Vaahdotettua voita varten tarvitset ruskistettua voita. Ravintola Perhon keittiössä opin, että ruskistettua voita tulee kokonaisuuteen noin kaksi kolmasosaa. Tämä ei kuitenkaan ole nuukaa, myös vähemmän riittää. Omassa ohjeessani voita ruskistetaan 300 grammaa ja loput 200 grammaa vatkataan ruskistetun voin joukkoon sellaisenaan.
Voin ruskistaminen on helppoa, mutta tarkkana saa olla, jotta voi ei kärähdä. Ennen kuin ryhdyt hommaan, etsi hellan viereen kulho, johon voit kumota ruskistetuneen voin ja jossa voit vatkata koko homman valmiiksi. Ruskistettu voi kärähtää helposti, ja vielä helpommin se käy, jos ruskistunut voi jää kattilaan odottelemaan.
Valitse ruskistusta varten kattila, jossa on paksu pohja. Silloin lämpö tulee tasaisemmin.
Sitten vain viskaat voiköntin kattilaan ja alat kuumentaa vispilällä sekoitellen. Voita ei tarvitse paloitella. Ensin voi sulaa. Sitten se vaahtoaa. Kun vaahtoaminen loppuu, hera alkaa painua pohjalle, ja silloin on syytä terästäytyä. Tässä vaiheessa kaikki tapahtuu äkkiä. Jos et ole tarkkana, hera palaa. Kun voi näyttää meripihkan väriseltä, tuoksuu pähkinäiseltä ja herahiput ovat ruskettuneet, kaada ruskistettu voi heti kulhoon ja jätä se jäähtymään.
Sitten vatkataan
Kun ruskistettu voi on jäähtynyt, lisää kulhoon ruskistamaton pehmennyt voi paloina. Sitten vain vatkaat molemmat sekaisin sähkövatkaimella.
Purkkiin tai pussiin
Valmis vaahto kannattaa purkittaa heti vaikka pieniin säilykepurkkeihin. Ravintolassa voi pakataan pursotuspusseihin, joita säilytetään ihan hyllyllä huoneenlämmössä. Kun pöytään tarvitaan voita, voi pursotetaan suoraan tarjoilukippoon. Kätevää!
Tarjoillessa voi lisätä vaahdotetun voin päälle muutaman hipun sormisuolaa. Nam!
****
Onko vaahdotettu voi sinulle tuttu juttu? Ja alla vielä resepti, ole hyvä!
Parhaat leivän vaahdotetun voin seuraan
Hapanjuurileipä askel askeleelta. Näin minä sen teen
Saaristolaisleipä onnistuu sekä hapanjuurella että hiivalla
Tällä reseptillä saat hapaanjuureen leivotusta focacciasta ihanan kuohkean
12 kommentit
[…] Vaahdotettu voi sopii joululahjaksi leivän kylkeen. […]
[…] Vaahdotettu voi maistuu taivaalliselta leivän päällä. […]
Ihana resepti, kiitos! Aion tehdä tätä jouluksi. Ainoastaan säilytys epäilyttää. Säilyykö tosiaan hyvänä huoneenlämmössä? Voivatko pelkurit säilyttää jääkaapissa vai meneekö koostumus tms. siellä pilalle?
Täysin samaa mietin! Vastausta odotellessa 🙂
Tosiaan ravintolassa voita säilytetään näin, mutta kotona hyvä kompromissi voisi olla jakaa voi useampaan pikkupurkkiin ja ottaa aina purkki kerrallaan huoneenlämpöön tarjolle. Jääkaapista otettu voi on niin kauhean tönkköä 😀
Moikka! Jääkaapissa voista tulee todella kovaa eli sitä on vaikea pursottaa. Jos säilytys epäilyttää, kompromissi voisi olla se, että jakaa voin vaikka useampaan purkkiin ja ottaa sitten huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin 🙂
[…] mutta on t a i v a a l l i s t a leivän päällä. Se on vähän kuin se iki-ihana vaahdotettu voi, mutta pienellä twistillä. Teimme tätä koulussa, ja tästä tuli ehkä vähän yllättäen […]
[…] Vaahdotettu voi on se ravintolasta tuttu leivänpäällinen, jota voisi lusikoida sellaisenaan. […]
Miksiköhän vaahto jäi aika löysäksi vatkaamisesta huolimatta? Pakko oli laittaa jääkaappiin, ettei valu pitkin pitäjää. Maku oli kuitenkin hyvä.
Olisikohan ruskistettu voi ollut liian lämmintä, jolloin tavallinen voi pääsi sulattamaan sitä liikaa? Kiva kuitenkin kuulla, että pidit mausta 🙂
Moikka! Jäi vähän epäselväksi, kaadetaan herakin vaahdotuskulhoon vai pelkkä nesteosuus?
Kaikki vain kulhoon 🙂