Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Veriappelsiinikakku: kuivakakku mutta mehevä, ja se paistuu litran leipävuoassa

kirjoittanut Satu Koivisto 29.1.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 29.1.2020
Veriappelsiinikakku
10,9K

Luin kirjan, jonka päähenkilö leipoi jatkuvasti sitruunakakkua. En tiennyt aivan tarkalleen, mistä oli kyse, niin tarkasti asiaa ei avattu, mutta kuvittelin kakun mielessäni kuivakakuksi, elegantin eleettömäksi, meheväksi mutta raikkaaksi. Sellaiseksi, josta voi sipaista siivun ja syödä teen kanssa. Sitten eräänä sunnuntaiaamuna katseeni osui keittiömme hedelmävadille ja veriappelsiineihin. Veriappelsiinikakku, se voisi toimia samalla idealla!

Sain kahdelta ystävältä joululahjaksi kuivakakut ja muistin taas, miten ihania ne ovat. Ja koska en ole edelleenkään saanut ostettua koristeellista kakkuvuokaa, päätin tehdä tämän kakun simppelisti leipävuokaan, ihan siihen samaan, jossa paistoin saaristolaisleipää. On mukavaa, että tavaroilla on useampi käyttötarkoitus.

Veriappelsiinikakku kaipaa mehun lisäksi appelsiinin kuorta, minkä vuoksi luomuappelsiini on parempi. Raastan itse kuoren Microplane-raastimella valkoista osaa parhaani mukaan vältellen ja puristan sitten mehun, jonka joukossa saa mielellään olla hedelmälihaa appelsiinisattumina. Yleensä yksi veriappelsiini riittää, toki koosta ja mehukkuudesta riippuen.

Veriappelsiinin lisäksi tähän kakkuun tarvitaan ehdottomasti myös mantelijauhoa, sitä somenapiirakasta tuttua. Mantelijauhon ansiosta lopputulos on ihanan mehevä. Muut aineet ovat ihan tuttuja juttuja, sellaisia joita kotoa varmasti jo löytyykin: sokeria, munia, vaniljajauhetta, vehnäjauhoja.

Taikina valmistuu kuten tavalliset murotaikinat. Ensin vatkataan pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, sitten lisätään kananmuna ja vatkataan lisää. Sitten lisätään mausteet, leivinjauhe ja mantelijauho ja vatkataan. Ihan lopuksi lisätään vuorotellen appelsiinimehu ja vehnäjauhot, eikä enää vatkata vaan sekoitetaan mahdollisimman nopeasti, jotta taikina ei sitkisty. Mehun voi myös hulauttaa taikinan joukkoon kerralla, mutta silloin taikina saattaa leikkaantua. Kovin vaarallista sekään ei ole, sillä tilanne kyllä korjaantuu vehnäjauhojen lisäämisen jälkeen.

Koristelin taikinan pinnan muutamalla veriappelsiinisiivulla. Kuorin veriappelsiinista muutaman lohkon, leikkasin ne sahalaitaisella veitsellä pitkittäin puoliksi ja painoin taikinaan kakun pinnalle. Ne voi kuitenkin hyvin jättää pois.

Meillä neljän hengen perheessä kakku katosi saman tien, joten riittoisuutta on vaikea arvioida. Ehkä sitä riittäisi jopa kuudelle, jos siivut leikkaisi valmiiksi. Minusta kakku oli ihanaa ihan sellaisenaan, mutta sitä voi hyvin leikata tarjolle veriappelsiinipalojen kanssa.

Näin te kommentoitte reseptiä

”Vieraiden mielestä paras kuivakakku ikinä. Oli kuulemma ihmetellyt jälkkärivalintaa ennen maistamista. Maistamisen jälkeen ei ihmetellyt yhtään. Kiitos ihanasta reseptistä!”

”Ihanan mehevä ja vie kielen mennessään.”

”Mehevä ja kostea. Siis todella nam.”

****

Oletko sinä leiponut aiemmin veriappelsiineista jotakin? Laitetaan vinkit jakoon, joohan? Ja tässä tämä oma veriappelsiinikakkuni, ole hyvä!

Veriappelsiinikakku

Veriappelsiinikakku

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 40 minuuttia 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 13 äänesti )

Ainekset

  • 100 g pehmeää voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl raastettua veriappelsiinin kuorta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2 dl mantelijauhoa
  • 1 dl veriappelsiinimehua
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • (koristeeksi päälle muutama siivu veriappelsiinia)

Tee näin

  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi.
  2. Lisää veriappelsiinin kuori, leivinjauhe, vaniljajauhe ja mantelijauho ja vatkaa tasaiseksi. Lisää veriappelsiinimehu vuorotellen jauhojen kanssa ja sekoita tasaiseksi, älä enää vatkaa.
  3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun litran leipävuokaan ja tasoita pinta lusikalla.
  4. Paista veriappelsiinikakkua 175-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä, sillä uuneissa on eroja. Kokeile kypsyys tikulla: jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista. Jos ei, kakku on kypsä.
  5. Jäähdytä kakku ritilän päällä.

Psst!

Tarjoa kakun kanssa veriappelsiinilohkoja tai viipaleita.

Lisää veriappelsiinireseptejä

Illallisvieraita tulossa? Miten olisi alkuun veriappelsiini gin tonic?

Veriappelsiinirisotto on taivaallista savulohen kanssa tai ihan sellaisenaan.

KakutVeriappelsiini
8 kommentit 14 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kaalilaatikko: kolme tuntia uunissa, leivänmurut ja kahdeksan muuta vinkkiä, miten saat parasta
Seuraava postaus
Mitä jääkaapissa pitäisi olla? Turvaraaka-aine, luovat alkupalat ja 12 muuta suosikkia

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

8 kommentit

Laura 29.1.2020 - 18:54

PAKKO KOKEILLA!!

Vastaa
Satu Koivisto 1.2.2020 - 22:02

Ihana kuulla! Toivottavasti tykkäät 🙂

Vastaa
Iida 28.4.2020 - 07:56

Hei Satu! Tämä kakku on yksi suosikeistani, kiitos ihanasta reseptistä! Mitä luulet, kestääkö tämä pakastamista?

Vastaa
Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:43

Moikka Iida! Kiitos, kiva kuulla 🙂 En ole itse pakastanut, mutta uskoisin kyllä, että sen voi hyvin pakastaa.

Vastaa
Linnea 23.3.2021 - 23:32

Ah mikä ihana, mehevä kakku! Ostin vahingossa tavallisia appelsiineja, mutta voin kuvitella että veriappelsiini antaisi vielä herkullista kipakkuutta makuun. Joka tapauksessa lopputulos oli mainio ihan tavisappelsiineillakin 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2021 - 20:27

Ihana kuulla, kiitos että kerroit 🙂

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 11:58

[…] Käytän sitä myös moneen muuhun leivonnaiseen: päärynä-toscakakkuun, mustikkamurupiirakkaan, veriappelsiinikakkuun… Laitan sitä myös butter tofuun. Näissä kaikissa ohjeissa mantelijauhon voi hyvin korvata […]

Vastaa
Mustikkamurupiirakka | Mehevä ja rapea | Katso ruokatoimittajan resepti! 18.3.2022 - 11:32

[…] Jos pakastin on tyhjä mutta hedelmäkori pursuaa veriappelsiineja, leivo veriappelsiinikakku! […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä